Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσαν περισσότερα από 675 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις παγκοσμίως το 2021, διπλασιάζοντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία ανάλυσης VC Dealroom και το βρετανικό πρακτορείο προώθησης London & Partners.
Παρά την πανδημία, ο αριθμός των λεγόμενων «μονόκερων» συνέχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς πέρυσι, με περίπου 133 νεοφυείς επιχειρήσεις στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο να βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να σκαρφαλώνουν σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ακολουθούμενες από 69 στη Νέα Υόρκη, 21 στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης, 20 στο Λονδίνο, 16 στο Μπενγκαλούρου και 15 στο Βερολίνο.
Η αύξηση του αριθμού των μονόκερων συνοδεύτηκε από παρόμοια τάση στον αριθμό των megarounds – γύρους χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτοί αυξήθηκαν δραματικά σε ορισμένες πόλεις, με το Λονδίνο να σημειώνει αύξηση 3,4 φορές. Μόνο στο Λονδίνο υπήρξαν 64 τέτοια megarounds πέρυσι, από 19 το 2020, σύμφωνα με τη Dealroom. Η fintech εφαρμογή Revolut συγκέντρωσε έναν γύρο σειράς Ε ύψους 800 εκατ. δολαρίων, ενώ η αντίπαλη Monzo συγκέντρωσε πάνω από 600 εκατ. δολάρια σε δύο συμφωνίες. Επίσης, η πλατφόρμα διαδικτυακών εκδηλώσεων Hopin συγκέντρωσε 850 εκατ. δολάρια σε δύο συμφωνίες το 2021.
Συνολικά, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη βρετανική πρωτεύουσα συγκέντρωσαν 25,5 δισ. δολάρια από VC πέρυσι, από 11,2 δισ. δολάρια το 2020, και υπάρχουν πλέον 75 μονόκεροι στο Λονδίνο, με πρόσφατες προσθήκες, όπως η εφαρμογή mobile banking Starling Bank και η startup εταιρεία ασφαλιστικής τεχνολογίας Marshmallow.
Η Laura Citron, διευθύνουσα σύμβουλος της London & Partners, ανέφερε σε δήλωσή της ότι το Λονδίνο είναι πλέον μια πραγματικά ώριμη παγκόσμια τεχνολογική πρωτεύουσα.
«Έχουμε μεγάλες δεξαμενές χρηματοδότησης σε μεταγενέστερα στάδια, σχεδόν δύο νέες εταιρείες unicorn κάθε μήνα και μαζικούς γύρους χρηματοδότησης και εξόδους», δήλωσε η ίδια. «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το Λονδίνο είναι ένα λαμπρό μέρος για τους επιχειρηματίες όχι μόνο για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις, αλλά και για να τις αναπτύξουν σε παγκόσμια κλίμακα».
Οι εταιρείες VC στο Λονδίνο άντλησαν 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κεφάλαια το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 35% όλων των ευρωπαϊκών κεφαλαίων VC. Η Index Ventures, η Balderton Capital και η 83North έκλεισαν μεγάλα νέα κεφάλαια, ενώ γνωστές αμερικανικές εταιρείες VC, όπως η Lightspeed και η General Catalyst, εγκατέστησαν γραφεία στην πόλη.
Η Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας
Όμως το Λονδίνο και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει εταιρείες τεχνολογίας που να μπορούν να φτάσουν το μέγεθος της Alphabet, της Apple, της Amazon, της Meta ή της Microsoft στις ΗΠΑ ή της Alibaba και της Tencent στην Κίνα.
Η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι η εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων παραγωγής τσιπ ASML, η οποία αποτιμάται σε πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Εντωμεταξύ, στις ΗΠΑ, αρκετές εταιρείες αποτιμώνται πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και η Apple είδε για λίγο την κεφαλαιοποίησή της να σκαρφαλώνει πάνω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια νωρίτερα αυτό το μήνα. Μάλιστα, οι αμερικανικοί και ασιατικοί τεχνολογικοί γίγαντες έχουν εξαγοράσει πολλές από τις πιο υποσχόμενες εταιρείες της Ευρώπης, όπως το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης DeepMind και την εταιρεία κατασκευής τσιπ Arm.
Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων «έσπρωξαν» 328,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και 61,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις το 2021, ενώ επένδυσαν μόνο 39,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά οι επενδύσεις VC στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Αρκετές από τις πιο γνωστές νεοφυείς επιχειρήσεις του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας παράδοσης φαγητού Deliveroo και της νεοφυούς επιχείρησης κυβερνοασφάλειας Darktrace, εισήλθαν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2021. Ωστόσο, έτυχαν μικτής υποδοχής από τους επενδυτές και πολλές από τις μεγαλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Spotify, εξακολουθούν να επιλέγουν να εισαχθούν στη Νέα Υόρκη.
Ο Nazim Salur, ιδρυτής της εφαρμογής ταχείας παράδοσης ειδών παντοπωλείου Getir, δήλωσε στο CNBC τον Δεκέμβριο ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει τις εταιρείες τεχνολογίας τόσο καλά όσο οι ΗΠΑ.
«Υπάρχει υπερβολικός σκεπτικισμός στην Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι αυτός προέρχεται από τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ο ίδιος τόνισε ότι η Getir, η οποία αποτιμήθηκε πιο πρόσφατα στα 7,5 δισ. δολάρια, θα εισαχθεί πιθανότατα στις ΗΠΑ, αν γίνει δημόσια εγγραφή. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές για ένα νέο γύρο ιδιωτικής χρηματοδότησης που θα την αποτιμούσε πάνω από 12 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ενώ η Ευρώπη έχει μια «πολύ ισχυρή οικονομία συνολικά» και είναι δυνατός παίκτης στην κατασκευή αυτοκινήτων, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τη μόδα και άλλες βιομηχανίες, δεν είναι τόσο ισχυρή αναφορικά με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, δήλωσε ο Salur.
«Υπάρχουν αρκετές καλές νεοφυείς επιχειρήσεις. Αλλά όταν κοιτάξετε τον απόλυτο όγκο της λίστας των μονόκερων για παράδειγμα – περίπου 800 εταιρείες – οι μισές είναι από τις ΗΠΑ και το ένα τρίτο από την Κίνα. Και όλες οι υπόλοιπες είναι από τον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρώπη δυστυχώς δεν εκπροσωπείται όπως θα έπρεπε».
Πηγή: CNBC
Πτώση για τις παγκόσμιες επενδύσεις VC για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών…
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα