Κάθε περιβαλλοντικό ζήτημα συμβάλλει σε μια σειρά από αλληλένδετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γη και ο άνθρωπος. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικούς από τους κύριους τύπους περιβαλλοντικών ζητημάτων:
Κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή αναφέρεται στις μακροπρόθεσμες αλλαγές στη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις και άλλα καιρικά μοτίβα που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν αυξήσει τον αριθμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται. αυτές οι εκπομπές παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης, οδηγώντας σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τη NASA, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου 1°C από τα τέλη του 19ου αιώνα.1 Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν το λιώσιμο των παγετώνων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα διαταραγμένα οικοσυστήματα και την αύξηση των σοβαρών καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, πλημμύρες, κύματα καύσωνα. και πυρκαγιές.
Απώλεια βιοποικιλότητας
Η βιοποικιλότητα αναφέρεται στην ποικιλία της ζωής στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των ζώων, των φυτών και των μικροοργανισμών. Από τον Αμαζόνιο μέχρι την τούνδρα, η βιοποικιλότητα είναι απαραίτητη για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη. Η απώλεια της βιοποικιλότητας μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση ειδών, να θέσει σε κίνδυνο τα αποθέματα τροφής και νερού και να μειώσει τη δέσμευση άνθρακα (η φυσική διαδικασία απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, η οποία είναι απαραίτητη για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής).
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αποψίλωση των δασών, η αγροτική επέκταση, οι αλλαγές στις χρήσεις γης και η ρύπανση, συμβάλλουν στη συνολική απώλεια της βιοποικιλότητας. Η χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί επίσης να βλάψει τα μη στοχευόμενα είδη και να διαταράξει τα οικοσυστήματα. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής, η Γη έχει χάσει το 69% των πληθυσμών της άγριας ζωής από το 1970.2
Μόλυνση του αέρα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αναφέρεται στην παρουσία επιβλαβών ουσιών όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το διοξείδιο του αζώτου στον αέρα που αναπνέουν οι άνθρωποι. Η καύση ορυκτών καυσίμων, οι βιομηχανικές διεργασίες, οι μεταφορές και οι πυρκαγιές μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα. Η έκθεση σε λεπτά σωματίδια, όζον στο επίπεδο του εδάφους και άλλους ρύπους μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες καταστάσεις υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ρύπανση του εξωτερικού αέρα προκαλεί 4,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.
Υγεία των ωκεανών
Οι ωκεανοί της Γης αντιμετωπίζουν πολλές απειλές. Οι ωκεανοί απορροφούν σχεδόν το ένα τρίτο του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα, αυξάνεται και η ποσότητα που απορροφάται από τους ωκεανούς, οδηγώντας σε οξίνιση. Η οξίνιση των ωκεανών μπορεί να βλάψει τη θαλάσσια ζωή, να διαταράξει τα οικοσυστήματα και να επηρεάσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Η ρύπανση θέτει επίσης σε κίνδυνο τους ωκεανούς: τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 11 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικού εισέρχονται στο νερό κάθε χρόνο. Ενώ τα λύματα, οι πετρελαιοκηλίδες, οι χημικές ουσίες και άλλοι ρύποι προκαλούν βλάβη στους ζωντανούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματά τους. Επίσης, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη λιώνει τους παγετώνες της Γης, η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να βλάψει τη θαλάσσια ζωή και να προκαλέσει πλημμύρες και διάβρωση των ακτών.
Ρύπανση των υδάτων
Πέρα από τον ωκεανό, τα άλλα αποθέματα νερού της Γης αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις. Το ασφαλές πόσιμο νερό είναι κρίσιμο για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, τα βιομηχανικά απόβλητα, τα φυτοφάρμακα και οι γεωργικές διεργασίες μπορούν να μολύνουν τις πηγές νερού. Η παρουσία των βακτηρίων που προκύπτουν και οι συγκεντρώσεις χημικών στο πόσιμο νερό μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, νευρολογικές ασθένειες, δερματικές λοιμώξεις και άλλα.
Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Καθώς η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες ενέργειες συρρικνώνουν τη διαθέσιμη παροχή νερού, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη νερού έως το 2025.
Υπερπληθυσμός
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φθάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια έως το 2050.6 Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, αυξάνεται και η ζήτηση για φυσικούς πόρους, καθώς και οι ανθρώπινες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη, ο υπερπληθυσμός μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό και σε εξάντληση άλλων πόρων. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει ζητήματα όπως η διάθεση απορριμμάτων, η ρύπανση και η αποψίλωση των δασών που μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα δημόσιας υγείας.
Χρήση ενέργειας
Η συνολική χρήση ενέργειας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σήμερα, τα ορυκτά καύσιμα είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα περισσότερα άτομα, επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Ωστόσο, η καύση τους αποτελεί σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μπορεί να συμβάλει σε άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η όξινη βροχή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να προσφέρουν τρόπους μείωσης των εκπομπών άνθρακα, αλλά έχουν από μόνες τους πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Καιρικά φαινόμενα
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα —όπως οι τυφώνες, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι χιονοθύελλες— γίνονται πιο συχνά και σοβαρά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτά τα γεγονότα αποτελούν απειλή τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπινους πληθυσμούς και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε υποδομές, σπίτια και τρόπους ζωής.
Η άνοδος της θερμοκρασίας και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, μεταξύ άλλων παραγόντων, συμβάλλουν στην αύξηση των ακραίων καιρικών συνθηκών.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα ευθύνονται για 2 εκατομμύρια θανάτους και 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες μεταξύ 1970 και 2021.