Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε την καρδιά και το μυαλό των συνανθρώπων μας προς την αειφορία, τότε θα θεωρήσω την πορεία μου επιτυχημένη.
Πρόεδρος του SBC Greece; Πόσο μεγάλη τιμή είναι αλλά και ευθύνη;
Ναι, η ενασχόληση με το SBC Greece είναι ένα υπέροχο ταξίδι μέχρι σήμερα, ταξίδι που άρχισε ως όνειρο με πολύ συναίσθημα και σήμερα συνεχίζεται με ασίγαστο πάθος, μεγάλη αποφασιστικότητα και σημαντική ευθύνη. Είναι μια θέση που συνδυάζεται απόλυτα με τη δραστηριότητα μου στην STIRIXIS Group και το Μetallaxis.org, με το ενδιαφέρον μου για τη βιωσιμότητα αλλά και με την προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι για ένα καλύτερο αύριο.
Μιλήστε μας για τον Οργανισμό.
To SBC Greece (Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδος) είναι το Ελληνικό Εθνικό τμήμα του World Green Building Council, το μεγαλύτερο οργανισμού βιωσιμότητας σε δομημένο περιβάλλον στον κόσμο. Το WGBC αριθμεί σήμερα 50.000 μέλη και δραστηριοποιείται σε 70 χώρες, αποτελεί δε τον κύριο συνομιλητή σε διεθνές επίπεδο με θεσμικούς φορείς και κυβερνήσεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμα τα Ηνωμένα Έθνη και το COP26 στη Γλασκώβη. Το SBC GREECE ιδρύθηκε το 2015 με την μορφή Σωματείου, είναι ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός φορέας, μοναδικό και επίσημο μέλος του WGBC στην Ελλάδα και η λειτουργία του διέπεται από το Ελληνικό δίκαιο και το καταστατικό του. Οι δραστηριότητές μας αναπτύσσονται σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: την Έρευνα και Εκπαίδευση, τα Συστήματα Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Αειφορίας, και τη Διαβούλευση και Προάσπιση της Αειφορίας στο δομημένο περιβάλλον.
Που βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες;
Η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια που ενεργά προωθούμε τα σχετικά θέματα. Φυσικά ακόμα, η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε μέχρι να πλησιάσουμε τις πρωτοπόρες Σκανδιναβικές Χώρες στο τομέα είναι μεγάλη. Σημαντική όμως είναι η ολοένα και εντονότερη κινητικότητα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για ενιαίες πρωτοβουλίες, υποστηρικτικές δράσεις και νομοθέτηση κοινού πλαισίου. Η κατεύθυνση αυτή θα προωθήσει περαιτέρω τη σχετική ανάπτυξη της αειφορίας της δόμησης στην Ελλάδα.
Πείτε μας τρεις άμεσες ενέργειες οι οποίες θα δημιουργούσαν μια μεταρρυθμιστική δυναμική;
Γνωρίζω καλά ότι η αειφορία στο δομημένο περιβάλλον είναι ένα θέμα που απαιτεί συστημική σκέψη. Δεν είναι απλώς ένα ζήτημα τεχνολογίας ή νομοθεσίας, αλλά μια πολυδιάστατη πρόκληση που αφορά την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Η εφαρμογή μιας συστημικής προσέγγισης θα επιτρέψει την ανάπτυξη λύσεων που είναι ταυτόχρονα βιώσιμες, οικονομικά αποδοτικές και κοινωνικά δίκαιες. Έτσι οι παρακάτω ενέργειες συνδυαστικά θα δημιουργούσαν μια μεταρρυθμιστική δυναμική
Εκπαίδευση και Ενημέρωση: Η πρώτη ενέργεια πρέπει είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκστρατειών ενημέρωσης για τους νέους, το ευρύτερο κοινό και τους επαγγελματίες του κλάδου. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση είναι κρίσιμες για την αλλαγή της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί η ζήτηση, η «απαίτηση» θα τολμούσα να πω για αειφορία στο δομημένο περιβάλλον από την κοινωνία.
Ενσωμάτωση Αειφόρων Προτύπων στη Νομοθεσία: Η επόμενη κρίσιμη ενέργεια είναι η ενσωμάτωση αειφόρων προτύπων στην εθνική και τοπική νομοθεσία για την κατασκευή και ανακαίνιση κτιρίων. Αυτό θα δημιουργήσει σε συνδυασμό με την πρώτη ενέργεια την επιπλέον πίεση προς την αγορά μέσα από ένα υποχρεωτικό πλαίσιο για την αειφορία, το οποίο θα την ενθαρρύνει να ακολουθήσει βιώσιμες πρακτικές.
Δημιουργία Επιδοτήσεων και Κινήτρων: Η τρίτη ενέργεια είναι η δημιουργία ενός συστήματος επιδοτήσεων και φορολογικών κινήτρων για όσους επενδύουν σε βιώσιμες τεχνολογίες, υλικά και κατασκευές. Αυτό θα μειώσει το κόστος της αλλαγής και θα καταστήσει την αειφορία πιο «προσβάσιμη» σε μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας την απαιτούμενη αλλαγή.
Ποιοι θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι drivers στη διαμόρφωση αυτής της δυναμικής;
Η ηγεσία δεν πιστεύω πως μπορεί να βασίζεται στη δημιουργία φόβου και την επικοινωνία δραματικών, δυστοπικών σεναρίων καταστροφής. Αν και υπολειπόμαστε παγκοσμίως οικτρά των στόχων που έχουμε από κοινού θέσει, η αλλαγή του μοντέλου σκέψης πρέπει να έρθει συνδυαστικά πάλι, μέσα από την ψύχραιμη κατανόηση του μεγέθους και της πολυπλοκότητας της πρόκλησης, την πίεση από την επείγουσα ανάγκη «επίλυσης», αλλά και το όραμα μια καλύτερης, βιώσιμης, συνεργατικής κοινωνίας που ευημερεί με αλληλοσεβασμό και συνεχίζει την αλματώδη εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιδείξει τις τελευταίες δεκαετίες.
Μιλήστε μας για το βιώσιμο κτίριο.
Το βιώσιμο κτίριο είναι πολύ παραπάνω από ένα κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ή ενεργειακού «αποτυπώματος», όπως δυστυχώς στην Ελλάδα «καλλιεργείται». Είναι ένα κτίριο μελετημένο και κατασκευασμένο με πρότυπα Whole Life Carbon, με ελαχιστοποιημένο συνολικό δηλαδή αποτύπωμα από τη μελέτη και τις εκσκαφές, μέχρι το τέλος της «ζωής» του, την κατεδάφισή του και την διαχείριση των υλικών του. Είναι επίσης ένα κτίριο που προσφέρει στους χρήστες κατά τη διάρκεια ζωής του ιδανικές συνθήκες λειτουργικότητας, ευζωίας, ασφάλειας και υγείας, όποια και αν είναι η χρήση του. Και επιπλέον ένα κτίριο που στο σύνολο του κύκλου ζωής του διατηρεί και προσφέρει οικονομική αξία στους επενδυτές του, τους χρήστες και την κοινωνία. Όλα αυτά μαζί.
Πόσο έτοιμος είναι ο πλανήτης για βιώσιμα κτίρια;
Ο πλανήτης ήταν ανέκαθεν έτοιμος. Η κοινωνία μας «έχασε» προσωρινά τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες το δρόμο της και πρέπει να τον ξαναβρεί. Ας μην ξεχνάμε όμως πως η ανάπτυξη και η πρόοδος δεν ακολουθούν γραμμικές πορείες. Μέσα από πολύπλοκες συνθήκες και προκλήσεις, μέσα από εμπόδια, αποτυχίες και κινδύνους, δημιουργούνται καινοτόμες λύσεις και επέρχεται η πρόοδος. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τα μεγέθη των αλλαγών της κοινωνίας στο χρόνο και να μην περιοριζόμαστε στη κρίση μας και στο αντίστοιχο σχεδιασμό του μέλλοντος από τη δική μας χρονική εκτίμηση της σύντομης ζωής μας.
Ποιο θεωρείτε και σε τι ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ενός βιώσιμου κτιρίου;
Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο επενδυτής σε ακίνητα είναι η μεγάλη χρονική περίοδος μελέτης, υλοποίησης και διάθεσης σε σχέση με την επιταχυνόμενη ταχύτητα αλλαγών στην αγορά, στην κοινωνία, στον τρόπο ζωής μας. Στο πλαίσιο αυτό, η μόνη διέξοδος και ασφαλής κατεύθυνση είναι η αυστηρή προσήλωση σε αδιαπραγμάτευτες ανθρώπινες αξίες. Η Ευρωπαϊκή κτηματαγορά σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλη πτώση από την ανάγκη επαναπροσδιορισμού σε επίπεδο βιωσιμότητας, ανάλυσης και αντιμετώπισης ρίσκου, και συνεχούς αλλαγής χρήσεων και απαιτήσεων. Ένα βιώσιμο κτίριο, ειδικά μέσα από την ευρύτερη περιγραφή που σας έδωσα παραπάνω, αποκτά σημαντική διαχρονική αξία, αποτελεί ασφαλέστερη οικονομική επένδυση και έχει οφέλη εξίσου σημαντικά για τον επενδυτή και τους χρήστες. Τι άλλο πλεονέκτημα θα ζήταγε κάποιος; Δεν είναι προφανές όταν οι μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία αποκλειστικά αναπτύσσουν ακίνητα με τις δυσκολότερες πιστοποιήσεις σε επίπεδο αειφορίας;
Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία ως χώρα για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση;
Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια στεγανά. Το ανθρώπινο δυναμικό και η τεχνογνωσία υφίσταται και δεν γνωρίζει σύνορα. Για να ανταποκριθούμε απαιτείται πρωτίστως βούληση, γνώση και κατανόηση δευτερευόντως και μετά συνεργασία και σεβασμός. Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, είναι κοινωνικό με την πλέον ευρεία έννοια που αυτό θα μπορούσε ποτέ να έχει.
Τι να περιμένουμε ότι θα φέρει το Ετήσιο Συνέδριο SBC στις 17/18/19 Οκτωβρίου;
Είμαι πολύ περήφανος γιατί με το Διοικητικό Συμβούλιο του SBC Greece έχουμε πετύχει σε 2 χρόνια στόχους που φάνταζαν ακατόρθωτοι. Με συμμάχους επαγγελματίες και οργανισμούς του κλάδου, υποστηρικτές τις πλέον καινοτόμες στο χώρο εταιρείες όπως την DAIKIN, την SCHNEIDER ELECTRIC και την SIGNIFY, πετύχαμε να πολλαπλασιάσουμε τις ενέργειες και το αποτύπωμά μας στην κοινωνία της αειφορίας. Μετά το συνέδριο πέρυσι, που συμμετείχαν κορυφαίοι διεθνώς ομιλητές, φέτος συνεχίζουμε συνδυάζοντας το συνέδριο με το ERN, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των GBCs, φέρνοντας στην Ελλάδα τους ηγέτες όλου του Ευρωπαϊκού δικτύου Αειφόρων Κτιρίων. Πρόκειται για μια μοναδική διεθνή αναγνώριση και ευκαιρία προβολής της προσπάθειας που κάνουμε στο SBC Greece. Την προσπάθεια αυτή έχουν «αγκαλιάσει» όλοι οι θεσμοί και οι ενδιαφερόμενοι και περιμένουμε από το τριήμερο πλέον συνέδριο την ανάδειξη πρωτοβουλιών, συνεργασιών και βέλτιστων πρακτικών σε όλα τα επίπεδα.
Σε τι προσβλέπετε, τι θα ήταν για εσάς η επιτυχία στο ρόλο σας;
Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε την καρδιά και το μυαλό των συνανθρώπων μας προς την αειφορία, τότε θα θεωρήσω την πορεία μου επιτυχημένη. Η εικόνα της επιτυχίας είναι για μένα να βλέπω κοινότητες, επιχειρηματίες, και πολιτικούς να συνδέονται με την αειφορία όχι μόνο ως μια “καλή ιδέα” ή ως εργαλείο δημοσιότητας αλλά ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς τους. Εργάζομαι με το Διοικητικό Συμβούλιο μας για να δημιουργήσω και αφήσω πίσω μια κουλτούρα αειφορίας, όπου μια νέα γενιά ηγετών και πολιτών που θα έχουν το θάρρος να ονειρεύονται αλλά και τη δύναμη, την υποδομή και τα εργαλεία να υλοποιούν αυτά τα όνειρα. Σας ευχαριστώ.
O Αλέξανδρος Αθανασούλας είναι Πρόεδρος του SBC Greece, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του βραβευμένου διεθνώς STIRIXIS Group με αποτύπωμα σε 30 χώρες, και ιδρυτής του Think-tank Metallaxis.org. Έχει πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Μ.Civ.Eng.) και Master of Business Administration (MBA) με διάκριση από το Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης της Μεγάλης Βρετανίας, είναι πιστοποιημένος στο Project Management με IPMA και PRINCE2, στην Στρατηγική και την Καινοτομία από το ICSA (International Customer Service Association) και στο Board Management από το CEO Clubs School of Leadership Practice. Είναι Vice President και μέλος του Board of Directors του CEO Clubs Greece, Secretary General του Ελληνο-Νιγηριανού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος του Alumni Αποφοίτων του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στην Ελλάδα. To 2015 βραβεύτηκε από τον Βρετανικό οργανισμό European CEO Awards ως ο καλύτερος CEO στην Ευρώπη σε ανάπτυξη Retail Concepts (Best CEO in Retail Development Industry), το 2018 ως Best European CEO από τα AI Global Excellence Awards (UK), ως International Game-changer από τα ACQ5 Awards (UΚ) το 2019, ενώ το 2023 το διεθνούς κύρους Τhe Inc Magazine τον ανέδειξε στους 20 “Most Inspiring Business Leaders to Follow in 2023”.
Αλέξανδρος Αθανασούλας, Πρόεδρος SBC Greece, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος STRIXIS Group, Ιδρυτής Metallaxis.org: “Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε την καρδιά και το μυαλό των συνανθρώπων μας προς την αειφορία, τότε θα θεωρήσω την πορεία μου επιτυχημένη.” © Diamond Pages Magazine | September 2023 |