Ο κόσμος παραπαίει από κρίση σε κρίση, παγιδευμένος σε έναν κύκλο πυρόσβεσης και ανίκανος να αντιμετωπίσει τις ρίζες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Χωρίς μια απότομη αλλαγή πορείας, μπορεί να οδεύουμε προς ακόμη περισσότερες στερήσεις και αδικίες, προειδοποιεί το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).
Η τελευταία έκθεση για την ανθρώπινη ανάπτυξη, «Αβέβαιοι καιροί, Αβέβαιες Ζωές: Διαμορφώνοντας το μέλλον μας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», που παρουσιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 από το UNDP, αναφέρει ότι τα στρώματα αβεβαιότητας συσσωρεύονται και αλληλεπιδρούν για να αναστατώσουν τη ζωή με πρωτοφανείς τρόπους. Τα τελευταία δύο χρόνια είχαν καταστροφικές επιπτώσεις για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όταν κρίσεις όπως ο COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία χτύπησαν και αλληλεπίδρασαν με σαρωτικές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, επικίνδυνες παγκόσμιες αλλαγές και τεράστιες αυξήσεις στην πόλωση.
Για πρώτη φορά στα 32 χρόνια που το UNDP τον υπολογίζει, ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης, ο οποίος μετρά την υγεία, την εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο ενός έθνους, έχει μειωθεί παγκοσμίως για δύο συνεχόμενα χρόνια. Η ανθρώπινη ανάπτυξη έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2016, αντιστρέφοντας μεγάλο μέρος της προόδου προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η αντιστροφή είναι σχεδόν καθολική, καθώς πάνω από το 90% των χωρών κατέγραψαν πτώση στη βαθμολογία HDI είτε το 2020 είτε το 2021 και περισσότερο από το 40% μειώθηκε και τα δύο χρόνια, σηματοδοτώντας ότι η κρίση εξακολουθεί να βαθαίνει για πολλούς.
Ενώ ορισμένες χώρες αρχίζουν να στέκονται ξανά στα πόδια τους, η ανάκαμψη είναι άνιση και μερική, διευρύνοντας περαιτέρω τις ανισότητες στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Η Λατινική Αμερική, η Καραϊβική, η υποσαχάρια Αφρική και η Νότια Ασία έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά.
«Ο κόσμος αγωνίζεται να ανταποκριθεί σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Έχουμε δει με το κόστος ζωής και τις ενεργειακές κρίσεις ότι, ενώ είναι δελεαστικό να επικεντρωθούμε σε γρήγορες λύσεις όπως η επιδότηση των ορυκτών καυσίμων, οι τακτικές άμεσης ανακούφισης καθυστερούν τις μακροπρόθεσμες συστημικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιήσουμε», λέει ο Achim Steiner, επικεφαλής του UNDP.
Η έκθεση διερευνά γιατί δεν συμβαίνει η αλλαγή που απαιτείται και υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η ανασφάλεια και η πόλωση αλληλοτροφοδοτούνται σήμερα για να αποτρέψουν την αλληλεγγύη και τη συλλογική δράση που χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση των κρίσεων σε όλα τα επίπεδα. Οι υπολογισμοί δείχνουν, για παράδειγμα, ότι εκείνοι που αισθάνονται πιο ανασφαλείς είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν ακραίες πολιτικές απόψεις.
Για να χαράξουμε μια νέα πορεία, η έκθεση συνιστά την εφαρμογή πολιτικών που εστιάζουν στις επενδύσεις – από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως την ετοιμότητα για πανδημίες και την ασφάλιση – συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής προστασίας – για να προετοιμάσουμε τις κοινωνίες μας για τα σκαμπανεβάσματα ενός αβέβαιου κόσμου. Η καινοτομία στις πολλές μορφές της — τεχνολογική, οικονομική, πολιτιστική — μπορεί επίσης να δημιουργήσει ικανότητες για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θα ακολουθήσουν.
«Για να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα,πρέπει να διπλασιάσουμε την ανθρώπινη ανάπτυξη και να κοιτάξουμε πέρα από τη βελτίωση του πλούτου ή της υγείας των ανθρώπων», λέει ο Pedro Conceição του UNDP, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.
«Αυτά παραμένουν σημαντικά. Πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να παρέχουμε στους ανθρώπους τα εργαλεία που χρειάζονται για να αισθάνονται πιο ασφαλείς, να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου της ζωής τους και να έχουν ελπίδα για το μέλλον».
Η παιδική φτώχεια στις ΗΠΑ θα μπορούσε να καταπολεμηθεί με κοινωνικά επιδόματα για φτωχά παιδιά
Ανεπαρκής η στήριξη για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας από την πανδημία
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα