ΙΣΤΟΡΙΑ
Το ξεκίνημα της οινοποιίας Μπουτάρη έγινε το 1879 όταν ο Ιωάννης Μπουτάρης ιδρύει στη Νάουσα την ιστορική, ελληνική επιχείρηση. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1906 η οινοποιία παράγει το πρώτο εμφιαλωμένο, ελληνικό, ερυθρό κρασί, τη θρυλική «Νάουσσα Μπουτάρη», ενώ το 1935 η δράση της ξεπερνά τα όρια της χώρας και ανοίγεται στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Έκτοτε η πλούσια και ενεργητική εξαγωγική δραστηριότητά της, έχει κάνει το όνομα Μπουτάρη να είναι ισχυρά αναγνωρίσιμο παγκόσμια, συμβάλλοντας στη διάδοση του ποιοτικού, ελληνικού κρασιού, ενώ και στο εσωτερικό βρίσκεται διαχρονικά στην κορυφή των προτιμήσεων του Έλληνα καταναλωτή.
Το έργο της οινοποιίας Μπουτάρη χαρακτηρίζεται ιστορικό διότι συνέβαλε στη διάσωση και ανάπτυξη των τοπικών ποικιλιών και αμπελώνων των περιοχών στις οποίες έχει δραστηριοποιηθεί. Τη δεκαετία του 1980 έχοντας παγιώσει τη δράση της στη Νάουσα, επεκτείνεται στις περιοχές: Κρήτη, Σαντορίνη, Γουμένισσα δημιουργώντας οινοποιεία, ενώ στην Αττική συνεργάζεται με την αμπελουργό Ρωξάνη Μάτσα και το κτήμα της στην Κάντζα. Το 1991 η οινοποιία Μπουτάρη εδραιώνει και επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή της Μαντινείας, μέσα από την ιστορική οινοποιία Καμπά που εντάσσεται πλέον στον όμιλο Μπουτάρη. Από το 1990 αναπτύσσει τον οινοτουρισμό δημιουργώντας το πρότυπο, υψηλής αισθητικής, επισκέψιμο οινοποιείο της στη Σαντορίνη και αργότερα και στην Κρήτη. Την πορεία της οινοποιίας μέσα στα χρόνια έχουν σφραγίσει πάνω από 550 εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις και σημαντικά βραβεία σε καθιερωμένους διαγωνισμούς.
Το 2018 αποτελεί χρονιά σταθμό, καθώς τιμήθηκε με τη διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς 2018, μια διάκριση που της απονέμεται για 18η χρονιά από το αμερικάνικο περιοδικό Wine & Spirits και την κατατάσσει ανάμεσα στα 6 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου. Η Μπουτάρη είναι επίσης η μοναδική ελληνική οινοποιία που της έχει απονεμηθεί η διάκριση «Ευρωπαϊκό Οινοποιείο της Χρονιάς» από το οινολογικό περιοδικό Wine Enthusiast, ενώ το εμβληματικό της κρασί Νάουσσα Μπουτάρη έχει βρεθεί στην 65η θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα κρασιά παγκοσμίως στην κατάταξη του 2013 του περιοδικού Wine Spectator.
Η ιστορική οινοποιία επένδυε πάντα στην καινοτομία και την εξέλιξη. Με αυτή τη φιλοσοφία, κάθε χρόνο, στα οινοποιεία Μπουτάρη πραγματοποιείται ένα ευρύ φάσμα πειραματισμών από όπου προκύπτουν νέα ενδιαφέροντα κρασιά. Ο πειραματισμός εξάλλου αποτελεί για αυτήν μια αδιάκοπη διαδικασία, μέσα από την οποία ανακαλύπτει νέες πτυχές του ελληνικού αμπελώνα, εξετάζοντας παράλληλα νέους τρόπους καλλιέργειας & οινοποίησης ελληνικών και ξένων ποικιλιών.
Οι βασικές αξίες που υπηρετεί μέχρι και σήμερα είναι: η υψηλή διαχρονική ποιότητα των προϊόντων της, η ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα και φυσικά, ο σεβασμός και η επικέντρωση στις ανάγκες του παγκόσμιου καταναλωτή. Πρωταρχικός της πάντα στόχος ήταν να προάγει την κουλτούρα του κρασιού στην Ελλάδα και να συμβάλει δυναμικά στην καθιέρωση του ελληνικού, ποιοτικού, εμφιαλωμένου κρασιού διεθνώς, κάτι που το επιτυγχάνει προσφέροντας μία πλούσια γκάμα κρασιών, κατάλληλα για κάθε περίσταση και πάντα σε εξαιρετική ποιότητα.
Το 2020 το αμερικάνικο περιοδικό “Wine & Spirits” τιμά την οινοποιία Μπουτάρη με τη μεγάλη διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς 2020», μια διάκριση που της απονέμεται για 19η χρονιά και συνεχίζει να την κατατάσσει ανάμεσα στις 6 καλύτερες οινοποιίες του κόσμου που έχουν διαχρονικά διακριθεί πάνω από 19 χρονιές ανάμεσα σε παγκόσμιους οινικούς κολοσσούς.
H εταιρία Μπουτάρη Οινοποιητική διαθέτει 6 οινοποιεία στην Ελλάδα δίνοντάς της την ευκαιρία να πειραματιστεί στον αμπελουργικό τομέα με τον εγκλιματισμό των ποικιλιών στις πιο κατάλληλες περιοχές, αναπτύσσοντας έτσι μία ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων. Τα οινοποιεία της επιτρέπουν να συμμετάσχει ενεργά στην αμπελοοινική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται.
ΣΤΑΘΜΟΙ
1879: Ίδρυση της οινοποιίας Μπουτάρη από τον Ιωάννη Μπουτάρη στην Νάουσα, της Βόρειας Μακεδονίας με στόχο την παραγωγή και εμπορία ποιοτικού κόκκινου εμφιαλωμένου κρασιού. 1906: Kτίζεται το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο & κάβα λιανικής στη Νάουσα. Στο οινοποιείο αυτό θα παραχθεί και θα εμφιαλωθεί το πρώτο ερυθρό ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί η «Νάουσσα Μπουτάρη». 1935: Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Στέλιος Μπουτάρη, γιος του ιδρυτή Ιωάννη Μπουτάρη, αναλαμβάνει τα ηνία και ανοίγεται προς μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ξεκινώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο. Τη μεταπολεμική περίοδο, επεκτείνει τις δραστηριότητες της οινοποιίας στην Αθήνα και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια δεκαετία ανοίγει το δεύτερο οινοποιείο της οινοποιίας στην οδό Βρυσακίου 2, στη Νάουσα. 1968: Οι δυο γιοι του Στέλιου, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη για να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα την οινοποιία. Είναι η χρονιά όπου η οινοποιία Μπουτάρη στρέφεται προς την αμπελοκαλλιέργεια αγοράζοντας τον πρώτο της αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας. 1978: Εγκαινιάζεται ένα νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο στη Στενήμαχο της Νάουσσας, που αποτελεί έως και σήμερα την καρδιά της παραγωγής, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης των κρασιών της οινοποιίας. 1980 – 1991: Την δεκαετία αυτή η δραστηριότητα της οινοποιίας επεκτείνεται στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρα. Στη Γουμένισσα, στη Σαντορίνη, στη Νεμέα και στην Κρήτη ιδρύονται τα πρώτα οινοποιεία πολύ κοντά στους ιδιόκτητους αμπελώνες. Στην Αττική αντίστοιχα τη δεκαετία του 80, ξεκινάει η συνεργασία με την εμβληματική αμπελουργό Ρωξάνη Μάτσα. Κάθε οινοποιείο Μπουτάρη πλέον συμμετέχει ενεργά στην αμπελοοινική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους. Ταυτόχρονα ακολουθώντας τις παγκόσμιες οινικές εξελίξεις, το οινολογικό τμήμα της οινοποίας πειραματίζεται διαρκώς στην καλλιέργεια και οινοποίηση ελληνικών και ξένων ποικιλιών και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών τη σειρά των Πειραματικών κρασιών Μπουτάρη. Η θερμή αποδοχή των πειραματικών αυτών οινοποιήσεων οδηγούν στην ένταξη των προϊόντων, Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, Αγιωργίτικο Μπουτάρη, Ξινόμαυρο και των ξένων ποικιλιακών Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah στο βασικό portfolio των προϊόντων της, σαν πετυχημένα εμπορικά brands. 1991 – 2004: Η οινοποιία Μπουτάρη καινοτομεί για μια ακόμα φορά ανοίγοντας τις πόρτες των οινοποιείων της στο κοινό, αρχής γενομένης από τη Σαντορίνη. Θα ακολουθήσει η Νάουσσα και η Γουμένισσα. 2004- 2005: Το 2004 η εταιρία εξαγοράζει τον αμπελώνα στο Σκαλάνι της Κρήτης και ανακαινίζει το οινοποιείο του κτήματος.
Το 2005 η οινοποιία Μπουτάρη γίνεται η πρώτη ελληνική οινοποιία που επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Ελλάδος. Εξαγοράζει το Domaine de Mayrac, ένα οινοποιείο που περιβάλλεται από έναν αμπελώνα 700 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας, στη Νότια Γαλλία. 2009- 2013: Το 2009 ένα από τα εγκυρότερα οινικά περιοδικά διεθνώς, το Wine Enthusiast, απονέμει στην οινοποιία Μπουτάρη την κορυφαία διάκριση European Winery of the Year 2008. Το 2013 το ιστορικό κρασί Νάουσσα Μπουτάρη αποσπά τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διάκριση στη μακρόχρονη ιστορία του, από το παγκοσμίου φήμης, αμερικάνικο περιοδικό οίνου, Wine Spectator, που το ξεχωρίζει ανάμεσα στα «100 καλύτερα κρασιά του κόσμου» για το έτος 2013. 2015: Το 2015 εγκαινιάζεται το Scalani Hills Boutari Winery and Residences στην Κρήτη που αποτελείται από τρεις πολυτελείς κατοικίες, στο παλιό μετόχι του κτήματος, μέσα στον αμπελώνα.
Την ίδια χρονιά θα γίνει και η αναμπέλωση του κτήματος στο Σκαλάνι της Κρήτης. Ο αρχικός αμπελώνας που είχε δημιουργηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επανασχεδιάζεται αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της μακρόχρονης και συστηματικής δουλειάς που είχε γίνει στη περιοχή καθώς και των μεθόδων ανάλυσης που χρησιμοποιούνται στην Αμπελουργία Ακριβείας. 2020: Το 2020 το αμερικάνικο περιοδικό “Wine & Spirits” τιμά την οινοποιία Μπουτάρη με τη μεγάλη διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς 2020», μια διάκριση που της απονέμεται για 19η χρονιά και συνεχίζει να την κατατάσσει ανάμεσα στις 6 καλύτερες οινοποιίες του κόσμου που έχουν διαχρονικά διακριθεί πάνω από 19 χρονιές ανάμεσα σε παγκόσμιους οινικούς κολοσσούς.
You could find out more about BOUTARI HERE
Do you have a business in the HORECA industry? You can send email ΗΕRΕ