Ως Γενικός Διευθυντής του Θησέα, του πιο σύγχρονου Ελληνικού κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας, μπορείτε να μας πείτε γιατί η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε αυτό τον κλάδο;
Τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας παρέχουν ολιστικές και καθετοποιημένες υπηρεσίες, που στόχο έχουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής, όχι μόνο του πληθυσμού που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, αλλά συνολικά προς κάθε ηλικιακή ομάδα που είναι συνειδητοποιημένη ως προς τα οφέλη που απορρέουν από την καλή σωματική και ψυχική λειτουργία. Ειδικεύονται στο να επανέλθουν οι ασθενείς από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις περισσότερες φορές σοβαρά, με τρόπο που να εξασφαλίζει σωματική, ψυχική, πνευματική ισορροπία.
Η συνεισφορά των κέντρων αποκατάστασης, είναι αρχικά προς την παροχή εξειδικευμένων ιατρικών, θεραπευτικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση και πρόληψη των προβλημάτων υγείας, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου, την αύξηση της ανεξαρτησίας του, της αυτοπεποίθησης του και της συμμετοχή του στην κοινότητα αλλά, και όπου αυτό είναι εφικτό, την ένταξή του στην αγορά εργασίας.
Η «επένδυση» λοιπόν αφορά τις προοπτικές που παρέχονται σε ότι αφορά την συνολική υγεία του πληθυσμού. Οι καθετοποιημένες υπηρεσίες των Κέντρων Αποκατάστασης, είναι διαθέσιμες και πρέπει να χρησιμοποιούνται τόσο για την πρόληψη και ευεξία όσο και για την βελτίωση της λειτουργικότητας μετά από μια σοβαρή ασθένεια ή νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η καλή λειτουργική κατάσταση έχει άμεση επίπτωση στην παραγωγικότητα του πληθυσμού και κατά συνεπεία και στην εξοικονόμηση πόρων από την μειωμένη ανάγκη για παραμονή σε νοσηλευτικές δομές. Στις μέρες μας μια πληθώρα χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, μεταβολικά, νευροεκφυλιστικά νοσήματα και ο καρκίνος, αποτελούν τα συχνότερα νοσήματα του σύγχρονου κόσμου. Ο αυξημένος επιπολασμός των πιο πάνω νοσημάτων συνδέεται με αυξημένα ποσοστά συννοσηρότητας, μείωσης της λειτουργικής ικανότητας και αυτοεξυπηρέτησης, σημαντική υποβάθμισης της ψυχολογικής κατάστασης και της συνολικότερης ποιότητας της ζωής. Τα εξειδικευμένα προγράμματα των Κέντρων Αποκατάστασης συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των παραπάνω καταστάσεων.
Η ελλιπής αποκατάσταση έχει σημαντικές επιπτώσεις στο άτομο και στην κοινωνία. Το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος της αναπηρίας είναι σημαντικά. Το άμεσο κόστος αφορά στην υπερκατανάλωση υπηρεσιών υγείας, στα επιδόματα, στις αναπηρικές συντάξεις και στο επιπρόσθετο κόστος για εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου ζωής (βοηθητικές συσκευές, μεταφορικά μέσα, βοηθητικό προσωπικό). Το έμμεσο κόστος προκύπτει από την απώλεια της παραγωγικότητας, ιδιαίτερα των νέων με ανεπαρκή εκπαίδευση, και αφορά στους ίδιους και στις οικογένειές τους που δεσμεύονται στη φροντίδα τους.
Ο κλάδος της αποκατάστασης και αποθεραπείας, διαθέτει άριστα εξοπλισμένες μονάδες με άρτια εξειδικευμένο προσωπικό και υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, και η «επένδυση» που χρειάζεται να γίνει, αφορά κύριος στην ενημέρωση, αλλά και στην περαιτέρω υποστήριξη των ασθενών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το όποιο δεν διαθέτει επάρκεια δομών για την αντιμετώπιση των περιστατικών, με αποτέλεσμα όλο το βάρος να το επωμίζονται τα συμβεβλημένα κέντρα αποκατάστασης, χωρίς όμως να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις που αναλογούν στις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Μέχρι σήμερα ακόμα αναζητείται το πλαίσιο ενός βιώσιμου μοντέλου που να ανταποκρίνεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς όλο και περισσότερο είναι επιβεβλημένη η διαχείριση και εξατομίκευση των υπηρεσιών.
Είναι ο κλάδος της αποκατάστασης ένας κλάδος που απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις, που θα πρέπει να υποστηριχθούν από ένα λειτουργικό πλαίσιο, το όποιο θα έχει ως επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού για να μπορέσει να εξυπηρετήσει την υφιστάμενη αλλά και την μελλοντική ζήτηση.
Πόσο σημαντική είναι η εξειδίκευση στην επιτυχία αυτού του κλάδου; Η Ελλάδα την διαθέτει;
Σε όλα τα θέματα υγείας, η γνώση και η εξειδίκευση, είναι απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, τόσο από την πλευρά των ασθενών όσο και από την πλευρά των επαγγελματικών υγείας, αλλά και των ασφαλιστικών οργανισμών. Κύριος των ιδιωτικών ασφαλιστικών οργανισμών, που μέχρι στιγμής προσφέρουν ελάχιστή έως μηδενική κάλυψη για τις παθήσεις των ασθενών που απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση και αποκατάσταση.
Η εξειδίκευση είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί η πρόληψη, αποκατάσταση και αποθεραπεία χρόνιων παθήσεων απαιτεί πολλές ιατρικές και θεραπευτικές ειδικότητες. Η μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας, εξασφαλίζεται από την ολιστική αντιμετώπιση, συνεργασία και συντονισμό όσων γίνεται περισσότερων ειδικοτήτων για τη θεραπεία του προβλήματος. Αυτό ισχύει και για απλές και για σύνθετες μορφές αποθεραπείας και αποκατάστασης, όπου η εξειδίκευση παίζει καθοριστικό ρόλο.
Είναι πλέον γνωστό ότι οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση αλλά και στην πορεία των χρόνιων νοσημάτων είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει την δυτικού τρόπου διατροφή, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, και έλλειψη συστηματικής και στοχευμένης άσκησης. Θεραπείες προς όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και εξειδικευμένα προγράμματα προς στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, έχουν ευεργετική επίδραση και προάγουν την ευεξία και την παραγωγικότητα. Η θεραπευτική άσκηση και εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή λειτουργεί ως ένα πολυδιάστατο ερέθισμα, το οποίο προκαλεί ένα ευεργετικό περιβάλλον. Αυτά τα εξειδικευμένα προγράμματα προσφέρονται και από τον Θησέα, καθώς επιθυμούμε να προσεγγίζουμε ολιστικά τις ανάγκες του κάθε ατόμου, ξεκινώντας από την πρόληψη και εξειδικεύοντας τις θεραπείες ανάλογα τις ανάγκες και το πλάνο αποκατάστασης.
Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με την απαιτούμενη εξειδίκευση, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για βελτίωση. Βασικός άξονας στην στρατηγική ανάπτυξης και αποτελεσματικής λειτουργίας στον Θησέα είναι η διαρκής ενίσχυση και εξέλιξη της απαιτούμενης εξειδίκευσης στο προσωπικό μας, σε βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα και συνεχώς έχει ως κύριο μέλημα την μετάδοση της γνώσης. Γι’αυτό και ξεκινήσαμε την Ακαδημία Αποκατάστασης, με την παροχή σεμιναρίων από επαγγελματίες του κλάδου και συνεχίζουμε μέσα από στρατηγικές συνέργιες και συνεργασίες με Πανεπιστημιακούς φορείς και οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από άλλες χώρες στον κλάδο αυτό;
Η Ελλάδα προσφέρεται ως χώρα που μπορεί να προσελκύσει ασθενείς από το εξωτερικό λόγω του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού της, ιατρών όλων των ειδικοτήτων με εξαιρετική εξειδίκευση στον κλάδο αυτό, θεραπευτών, φυσιοθεραπευτών, λόγω των σοβαρών επενδύσεων, των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων, των υποδομών εν γένει, καθώς και του εξαιρετικού κλίματος και των φυσικών ομορφιών της που δίνουν την δυνατότητα στους ασθενείς να διασφαλίσουν μια επιτυχή αποκατάσταση.
Το ποσοστό επιτυχίας είναι ίσως ο καλύτερος δείκτης προσδιορισμού αλλά και αξιολόγησης των μεθόδων και των σχεδιασμών που φέρνουν αποτέλεσμα. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό επιτυχίας, τόσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία ενός κέντρου αποθεραπείας και αποκατάστασης. Τα αναλυτικά αποτελέσματα μας μπορούν να αναζητηθούν στον παρακάτω σύνδεσμο. (https://www.theseusrehab.gr/about-us/results/). Ωστόσο, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές επισημάνσεις. Η πρώτη είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί πως ορίζεται η επιτυχία σε σχέση με την επαναφορά των ασθενών, χρονική, σωματική, ψυχική, πνευματική. Η δεύτερη είναι ο συσχετισμός του κάθε προβλήματος, του κάθε προγράμματος με το ποσοστό επιτυχίας, καθώς και η επίδραση των ειδικοτήτων. Η Ελλάδα μπορεί να έχει προβάδισμα στον κλάδο αυτό, αρκεί να του παρέχει την απαιτούμενη ενίσχυση.
Ποιο θεωρείτε ότι πρέπει και μπορεί να είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε αυτό τον κλάδο;
Η εστίαση σε προσωποποιημένες θεραπείες σε συνδυασμό με εξατομικευμένα προγράμματα ευεξίας. Για τους περισσότερους ασθενείς ο χρόνος και η αποτελεσματικότητα αποθεραπείας και αποκατάστασης τους εξαρτάται από το πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί με βάση το ιατρικό του ιστορικό, αλλά και την ψυχική και πνευματική του αντοχή.
Για να υπάρξουν όμως αυτές οι θετικές προσαρμογές, θα πρέπει το πλάνο θεραπειών να είναι στοχευμένο, εξατομικευμένο αλλά και με την κατάλληλη συχνότητα, βασισμένο στα διεθνή πρωτόκολλα αποθεραπείας και αποκατάστασης, ώστε να «αναγκαστεί» ο οργανισμός του κάθε ατόμου (είτε είναι υγιής είτε ασθενείς) να προσαρμοστεί στις επιβαλλόμενες συνθήκες και να αποκομίσει όλα τα θετικά αποτελέσματα. Τα εξατομικευμένα και συστηματικά ελεγχόμενα προγράμματα που σχεδιάζονται στα Κέντρα Αποκατάστασης για τους ασθενείς, ανάλογα την πάθηση και την βαρύτητα της, και πραγματοποιούνται με επίβλεψη από εξειδικευμένο προσωπικό, σε συνδυασμό με προγράμματα σωματικής και ψυχικής άσκησης και ευεξίας και τις ευρύτερες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελληνική επικράτεια, αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Στον Θησέα συντασσόμαστε από την πρώτη ημέρα στον σχεδιασμό και την εφαρμογή διευρυμένων προγραμμάτων μετά από προσεκτική “χαρτογράφηση” της σωματικής, ψυχικής, πνευματικής υγείας του ασθενούς, ώστε η θεραπεία να είναι απόλυτα προσωποποιημένη, αξιοποιώντας όλες τις μεθόδους και τα εργαλεία γενικά και ειδικά που έχουμε στη διάθεση μας.
Στο Θησέα έχουμε ειδικό τμήμα με ιατρούς και ερευνητές που παρακολουθούν τις ιατρικές εξελίξεις, καθώς και τρόπους αξιολόγησης του ασθενούς, με σύγχρονη προσέγγιση και μηχανήματα.
Νικόλας Παπαζήσης, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής ΚΑ-Α ΘΗΣΕΑΣ: “Βελτίωση της ποιότητας ζωής” © Diamond Pages Magazine | September 2023 |