
Η ενσωμάτωση των στόχων ESG στη διαδικασία του venture capital, αν και γίνεται όλο και πιο κοινή, εξακολουθεί να είναι μια νέα πρακτική.…
των Luisa Alemany, Ioannis Ioannou και Olenka Kacperczyk
Οι σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος – η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή μετάβαση και η αυξανόμενη ανισότητα, για να αναφέρουμε μερικές – έχουν αναγκάσει τις μεγάλες, καθιερωμένες εταιρείες να αναλάβουν δράση, επανεφευρίσκοντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα σε ορισμένες περιπτώσεις ή ανασχεδιάζοντας ριζικά τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητές τους σε άλλες. Οι δράσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Αλλά οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να το κάνουν αυτό μόνες τους. Και για την ακρίβεια, δεν θα έπρεπε. Οι νεαρές, νεοσύστατες επιχειρήσεις πρέπει επίσης να αποτελέσουν μέρος αυτών των λύσεων.
Ωστόσο, κάθε ελπίδα για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προβλημάτων της κοινωνίας εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από τη χρηματοδότηση venture capital για τέτοιες νεοφυείς επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της έρευνάς μας, πραγματοποιήσαμε 17 μακροσκελείς συνεντεύξεις με 25 διαφορετικά άτομα που εκπροσωπούσαν 15 επενδυτές, LP και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά – μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), το FMO Ventures Dutch Development Fund, η Balderton, η Beringea και η Index Ventures – από 5 διαφορετικές χώρες. Μάθαμε ότι η ενσωμάτωση των στόχων ESG στη διαδικασία του venture capital, αν και γίνεται όλο και πιο κοινή, εξακολουθεί να είναι μια νέα πρακτική. Αποτελεί επίσης πρόκληση: Τα venture capital πρέπει να εξελίξουν τις δυνατότητες επιλογής και ελέγχου τους, να επανεξετάσουν τα μοντέλα αποτίμησής τους και να επανασχεδιάσουν τα term sheets για να ενσωματώσουν θέματα ESG. Παρά τις προκλήσεις αυτές, τα VC είναι πιο ευαισθητοποιημένα και πιο έτοιμα να ενσωματώσουν στόχους ESG από ποτέ άλλοτε.
Πολλοί από τους ερωτηθέντες μάς ανέφεραν ότι η ενσωμάτωση θέτει τρεις βασικές προκλήσεις.
Πρώτον, η προώθηση των στόχων ESG μεταξύ των εταιρειών χαρτοφυλακίου εξαρτάται από την ανάπτυξη συγκεκριμένων, πρακτικών εργαλείων, καθώς και πλαισίων μέτρησης και συγκριτικής αξιολόγησης.
Οι venture capitalists πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογούν, να παρακολουθούν και να παρέχουν συμβουλές σχετικά με τις επιδόσεις των συμμετοχών τους όσον αφορά τα ESG, τόσο από την άποψη του μετριασμού του κινδύνου όσο και από την άποψη της δημιουργίας αξίας.
Δεύτερον, η προώθηση των πρακτικών ESG μεταξύ των νεοσύστατων επιχειρήσεων απαιτεί από τους venture capitalists να ενισχύσουν και να εδραιώσουν πρώτα τη νομιμοποίηση των δικών τους αξιώσεων. Αυτό, με τη σειρά του, θα εξαρτηθεί σε κρίσιμο βαθμό από την ενσωμάτωση των στόχων ESG στο ίδιο το μοντέλο λειτουργίας των venture capital μέσω κινήτρων, διαδικασιών και δομών. Αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση των δυνατοτήτων των venture capital να επηρεάζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς και την αυθεντικότητά τους στα μάτια των νεοφυών επιχειρήσεων.
Τέλος, και πιθανότατα το πιο σημαντικό, τα venture capital πρέπει να βρουν τρόπους να υποστηρίξουν τις νεοσύστατες επιχειρήσεις για να αυξήσουν την αυθεντική ενσωμάτωση των παραγόντων ESG. Οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εφαρμογή των παραγόντων ESG στις νεοσύστατες επιχειρήσεις διαφέρουν από εκείνες που εφαρμόζονται στις μεγάλες, εισηγμένες επιχειρήσεις, επειδή το κόστος της μέτρησης, της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων σχετικά με τους παράγοντες ESG θα είναι υψηλότερο στις νεότερες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν πιο σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη διοικητική ικανότητα και τους οικονομικούς πόρους. Συναφώς, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις συχνά αλλάζουν κατεύθυνση όσον αφορά το βασικό επιχειρηματικό τους μοντέλο, γεγονός που καθιστά τον καθορισμό των εταιρικών στόχων ESG πιο δύσκολο.
Ζητήματα και απαιτούμενες ικανότητες
Έχοντας εντοπίσει αυτά τα συστηματικά εμπόδια για την ενσωμάτωση των ESG, πιστεύουμε ότι το κρίσιμο επόμενο βήμα για τις εταιρείες venture capital περιλαμβάνει τη δημιουργία εσωτερικής ικανότητας ενσωμάτωσης των ESG και ικανότητας αξιολόγησης βάσει των ESG στο πλαίσιο του δικού τους επιχειρηματικού μοντέλου. Με βάση τις μέχρι σήμερα συνεντεύξεις μας, εντοπίσαμε τρεις κύριες κατηγορίες ζητημάτων που πρέπει να θέσουν σε προτεραιότητα οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων:
Επιλογή και έλεγχος επενδύσεων
Τα venture capital είναι καλά στο να αξιολογούν ομάδες και αγορές χρησιμοποιώντας παραδοσιακά κριτήρια, όπως η αγορά, η ομάδα, το προϊόν, το επίπεδο καινοτομίας και οι όροι της συμφωνίας. Ωστόσο, στο μέλλον, πρέπει να δημιουργήσουν μια αντίστοιχη ικανότητα αξιολόγησης των παραγόντων ESG, ιδίως για το στάδιο της δέουσας επιμέλειας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να αξιολογήσουν τον βαθμό στον οποίο οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν πραγματικά ενσωματώσει τους παράγοντες ESG τόσο από την άποψη του μετριασμού των κινδύνων όσο και, κυρίως, από την άποψη της αξιοποίησης μιας πιθανής αναπτυξιακής ευκαιρίας.
Τα ακόλουθα ερωτήματα θα πρέπει να καθοδηγούν τη λήψη αποφάσεων από τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων: Σε ποιο βαθμό το επιχειρηματικό μοντέλο της επιχείρησης συμβάλλει στην επίλυση μιας σημαντικής πρόκλησης ESG στον κλάδο της; Σε ποιο βαθμό η λύση της νεοσύστατης επιχείρησης είναι μοναδική, καινοτόμος και ικανή να επεκταθεί γρήγορα και κερδοφόρα, επιτυγχάνοντας παράλληλα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο μέσω της αντιμετώπισης του ζητήματος ESG; Πόσο βιώσιμη είναι η ευκαιρία με βάση τις τρέχουσες τάσεις ESG και πόσο εύκολο είναι να μιμηθούν τη λύση άλλοι; Η ενσωμάτωση των ESG δεν ενισχύει μόνο σημαντικά τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας ενός venture capital, αλλά επίσης, δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να λαμβάνει πιο αποτελεσματικές επενδυτικές αποφάσεις. Αυτού του είδους τα κριτήρια ESG δεν θα πρέπει να εξετάζονται μόνο στο στάδιο της δέουσας επιμέλειας, αλλά και να εξελίσσονται κατά τις διάφορες φάσεις ανάπτυξης της νεοφυούς επιχείρησης.
Αποτίμηση
Η αποτίμηση επιχειρηματικών κεφαλαίων θα πρέπει να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο που θα δημιουργήσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι νεοσύστατες επιχειρήσεις με ισχυρούς παράγοντες ESG. Οι επενδυτές πρέπει να αναπτύξουν νέα εργαλεία κατάλληλα για τη μέτρηση των επενδύσεων των οποίων ο βασικός στόχος είναι να παράγουν οικονομικές επιδόσεις και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο με ολοκληρωμένο και συνεργατικό τρόπο.
Οι επενδυτές θα πρέπει να αναρωτηθούν: Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μελλοντική αξία μιας νεοφυούς επιχείρησης με προσανατολισμό στα ESG; Θα χρειαστούν συγκριτική αξιολόγηση και συγκρίσιμοι πολλαπλασιαστές. Ομοίως, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις αποδόσεις των νεοσύστατων επιχειρήσεων με προσανατολισμό στα ESG θα καταστεί απαραίτητη. Επί του παρόντος, υπάρχει ταχεία κατασκευή πολλαπλών βάσεων δεδομένων και πηγών οικονομικών πληροφοριών σχετικά με τη χρηματοδότηση και την αποτίμηση νεοφυών επιχειρήσεων. Ο γενικός στόχος αυτών των ταχέως αναπτυσσόμενων εργαλείων είναι να αυξηθεί η εκλέπτυνση των επενδυτών στη λήψη επιλογών στον χώρο των ESG στο εγγύς μέλλον.
Term sheet, παρακολούθηση και metrics
Ανακαλύψαμε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων περιλαμβάνει μετρήσεις ποικιλομορφίας ως μέρος των απαιτήσεων πληροφόρησης προς τις νέες εταιρείες χαρτοφυλακίου. Αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη πολύ περισσότερα. Το term sheet θέτει παραδοσιακά τους κανόνες του παιχνιδιού. Το βασικό ερώτημα τώρα είναι πώς να ενσωματωθούν απαιτήσεις ESG που α) είναι αποτελεσματικές, β) οδηγούν σε αύξηση της αξίας και γ) δεν αποτελούν περιττό βάρος για τις εταιρείες χαρτοφυλακίου. Εντοπίσαμε έναν αριθμό ευρωπαϊκών εταιρειών venture capital που έχουν πρωτοπορήσει στην ενσωμάτωση αναφορών σε παράγοντες ESG ως κρίσιμο μήνυμα της δέσμευσής τους σε θέματα ESG. Για την πλήρη ενσωμάτωση των ESG στο term sheet, τα venture capital θα πρέπει να μη φοβούνται να συνεργαστούν άμεσα με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις σε θέματα ESG (δηλαδή να αναπτύξουν ειδικά ένα σχέδιο δέσμευσης ESG)· θα πρέπει να χρησιμοποιούν εθελοντικά πλαίσια ουσιαστικότητας από τις δημόσιες αγορές ως σημείο εκκίνησης για τη διερεύνηση ουσιαστικών θεμάτων ESG στον κλάδο της νεοσύστατης επιχείρησης· και θα πρέπει να είναι πρόθυμα να πειραματιστούν και να μάθουν από τα λάθη τους για το είδος των κανόνων ESG που μπορούν να είναι αποτελεσματικοί.
Ο προσδιορισμός των παραγόντων προτεραιότητας ESG είναι το κλειδί. Ωστόσο, οι συνεντεύξεις μας δείχνουν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους. Για παράδειγμα, μια νεοφυής επιχείρηση βιοτεχνολογίας έχει διαφορετικές ανάγκες από μια νεοφυή επιχείρηση fintech και μια εταιρεία που αναπτύσσει μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει διαφορετικές ανάγκες από μια εταιρεία που επικεντρώνεται σε εναλλακτικές διατροφικές λύσεις φυτικής προέλευσης, όπως η Oatly ή η Impossible Foods. Δεδομένου ότι το venture capital είναι ένας κλάδος που εξειδικεύεται κατά τομείς, τα επιχειρηματικά κεφάλαια που προέρχονται από τον ίδιο τομέα μπορεί να είναι σε θέση να συνεργαστούν, με τον ίδιο τρόπο που προωθούν συμφωνίες, για να εντοπίσουν τους πιο σχετικούς παράγοντες ESG.
Ο σκοπός του κλάδου VC
Οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν ενεργά περισσότερες επενδύσεις με προσανατολισμό προς τα ESG στις αγορές ιδιωτικών κεφαλαίων. Το να πρωτοπορείς ως fund επιχειρηματικών συμμετοχών με προσανατολισμό στα ESG μπορεί να γίνει πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Θα συμβάλει στην προσέλκυση εταιρειών χαρτοφυλακίου υψηλής ποιότητας που είναι πρόθυμες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο πιεστικές προκλήσεις του σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Όχι μόνο το μοντέλο, αλλά στην πραγματικότητα και ο ίδιος ο σκοπός του κλάδου του venture capital μπορεί να αποκτήσει έναν νέο και φιλόδοξο στόχο: να εντοπίσει και να χρηματοδοτήσει εκείνα τα πρωτοποριακά νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα συμπληρώσουν τις προσπάθειές μας για ένα πιο βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για όλους παγκοσμίως.
Πηγή: Harvard Business Publishing