- Scaleup Northern Greece
- Thinking Glocal
- Το όραμα είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας και εξωστρέφειας
- Glocal: Θα πρέπει να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να ενεργούμε τοπικά
Η πρώτη μας ερώτηση αφορά στις ιδιότητες σας και στο πως με κάθε μια επιδράτε στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας;
Έχω πάνω από 30 χρόνια επαγγελματική εμπειρία και έχω σπουδάσει και εργαστεί στις ΗΠΑ. Η τεχνογνωσία μου έγκειται στην εκπαίδευση, την ανταγωνιστική χρηματοδότηση της έρευνας, την καινοτομία, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα, τις ιδιωτικές επενδύσεις για νεοσύστατες επιχειρήσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη, τη διαχείριση της
εφοδιαστικής αλυσίδας και τα πολύ ισχυρά δίκτυα, ως αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας.
Είμαι κάτοχος διδακτορικού από το CITY University του Λονδίνου και με μεταπτυχιακές σπουδές (Επιστήμη Υπολογιστών) από ΗΠΑ (ΜSc).
Εργάζομαι στο CITY College, University of York Europe Campus, ως Αντιπρόεδρος Έρευνας και Καινοτομίας του κολεγίου, υπεύθυνος για την έρευνα και την καινοτομία.
Είμαι ο Πρόεδρος του Ερευνητικού κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC).
Στο παρελθόν έχω θητεύσει σε πολύ σημαντικές διοικητικές και ερευνητικές θέσεις.
Έχω εργαστεί ως υπεύθυνος λογισμικού (Project Leader) στην Sterling Drug Inc., της Πενσυλβάνιας των ΗΠΑ.
Ακόμη εργάστηκα ως Αναλυτής Συστημάτων για τρία χρόνια στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας- ΗΠΑ (Hospital of the University of Pennsylvania).
Έχω διατελέσει επίσης Πρόεδρος και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε αρκετούς κερδοσκοπικούς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους υποστηρίζοντας και κινητοποιώντας το τρίγωνο της γνώσης (έρευνα, επιχείρηση και εκπαίδευση) για τη διευκόλυνση της καινοτομίας.
Ο στόχος μου είναι να ενθαρρύνω τη μετάδοση γνώσης και τεχνολογίας από ερευνητικά ιδρύματα στις επιχειρήσεις και διευκολύνοντας τις συνεργασίες μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων του τριγώνου της γνώσης.
Για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας θα πρέπει η κυβέρνηση να ενθαρρύνει τη συνεργασία και τις επενδύσεις στο τρίγωνο της γνώσης. Κυβερνήσεις, Επιχειρήσεις Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τα εκπαιδευτικά/
ερευνητικά ιδρύματα, οι επιχειρήσεις και το κράτος μπορούν να συμβάλουν ως ενεργοποιητές του οικοσυστήματος ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις έρευνας και τεχνολογίας στην περιοχή, οδηγώντας σε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Για το νέο σας ρόλο (ΑΖΚ) ποιο είναι το όραμα σας;
Το όραμα μου είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας (ScaleUp Northern Greece), το οποίο να είναι υποστηρικτικό, συνεργατικό και ευνοϊκό για τη δημιουργία νέων ιδεών και τεχνολογιών. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και επέκταση/μεγέθυνση δραστηριοτήτων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο (scaleup). Εν ολίγοις, θα πρέπει να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να ενεργούμε τοπικά (Glocal).
Στοχεύω σε συνέργειες με όλους τους φορείς, καθώς και στην Εξωστρέφεια για καινοτόμες δράσεις για τη δημιουργία, τη διάδοση και την ανάδειξη νέων ιδεών και τεχνολογιών.
Επιτρέψτε μου να παραθέσω ένα κορμό πάνω στον οποίο βασίζω σκέψεις, θέσεις, σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου μου.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ – AZK: Innovation-friendly
Hub to: Live, Work and Invest
Προβολή της ευρύτερης περιοχής ως ένα φιλικό και ελκυστικό οικοσύστημα προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ως έναν προορισμό που θα προσελκύει επενδυτές και πρωτοπόρους από όλο τον κόσμο.
ΠΥΛΩΝΕΣ – “Συνέργειες (για τη Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη- Κοινωνία – ESG)”
- Εξωστρέφεια (AZK driver and partner) – κινητήριος δύναμη για καινοτόμες και εξωστρεφείς δράσεις
- Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα (ΑΖΚ Academy)
- Δικτύωση – Συνέργειες/Συνεργασίες (τοπικές, εθνικές και διεθνείς)
- Υποδομές
-Δημιουργία του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς Thess-INTEC
-Agrofood innovation hub (χωροθέτηση και πολεοδόμηση για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή σε παραχωρηθείσα στην ΑΖΚ έκταση 60 στρεμμάτων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
-Startup pre-incubator (προ-θερμοκοιτίδα στήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας)
- Επενδύσεις (διεθνείς συνεργασίες με σκοπό την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων)
- Χρηματοδότηση (πηγές χρηματοδότησης)
Τελικά, απαιτείται ένας συνδυασμός παραγόντων για τη δημιουργία εντός υποστηρικτικού και ακμάζοντος επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
ΣΤΟΧΟΙ
- Δημιουργία ενός βιώσιμου και ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας
- Ανάπτυξη & Επέκταση/μεγέθυνση (ScaleUp) της εμβέλειας των υφιστάμενων καινοτόμων επιχειρήσεων
- Επίτευξη Στρατηγικών Συνεργειών (τοπικών, εθνικών, διεθνών)
- Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες (δράσεις στην ΑΖΚ)
- Δημιουργία Επιτροπής Εξωστρέφειας
- Διασύνδεση με τους Έλληνες της Διασποράς
- Δημιουργία Διεθνούς Συμβουλίου Μεντόρων (ΑΖΚ International Board – Ambassadors of AZK)
- Σύνδεση Ακαδημαϊκών / Ερευνητικών – Επιχειρηματική Συνεργασία – Διαμεσολάβηση μεταξύ ερευνητών και επιχειρήσεων (μεταφοράς γνώσης)
- Διευκόλυνση ίδρυσης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων
- Προσέλκυση R&D Hubs
- Προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων (FDI)
- Αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης
- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Υπηρεσίες
- ΑΖΚ Soft Landing – Διευκόλυνση επιχειρήσεων τρίτων χωρών για έναρξη λειτουργίας εταιρείας στην Ελλάδα – συνέργειες με την Enterprise Greece.
- AZK Academy
- Υποστηρικτικές υπηρεσίες σε Startups
- Επιμορφωτικές δράσεις για Entrepreneurs and Investors
- Διευκόλυνση πρόσβασης σε καινοτόμες πηγές χρηματοδότησης
Υποβοήθηση R&D
- Φιλοξενία Επιχειρήσεων R&D
- Ενίσχυση ερευνητικών συνεργασιών
Παρατηρώντας ομιλίες, άρθρα σας μπορεί κάποιος να διακρίνει ένα μεγαλύτερο όραμα, ένα όραμα που προσβλέπει σε μια καινοτόμα ανοδική πορεία και μια επιδραστική διείσδυση της Βόρειας Ελλάδας στην Διεθνή πρωτοπορία ( Scale up of Northern Greece). Μιλήστε μας για αυτό γιατί ομολογουμένως είναι εξαιρετικά σημαντική πρόκληση.
Ναι, έχω όραμα. Πάντα είχα. Και η προσέγγιση αυτή αφορά όλους μας. Είναι και θα πρέπει να είναι η αφετηρία όλων και για όλα το Όραμα. Το οποίο βεβαίως ακολουθείται από πράξεις, μεστές, δομημένες με σκοπό και αξία.
Σε πολλές χώρες το να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση είναι κάτι τρομερά δύσκολο και χρονοβόρο. Πόσο μάλλον να την επεκτείνεις; Αναγκαία για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρείται η ανάπτυξη και επέκταση σε διεθνές επίπεδο (scale-up) – με στόχο την αύξηση των εσόδων από τις πωλήσεις του προϊόντος ή της υπηρεσίας, τη διεύρυνση του target group των πελατών και τη διείσδυση σε νέες αγορές, ώστε η ελληνική επιχειρηματικότητα να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.
Το όραμα για την ανάπτυξη και επέκταση μιας πόλης / περιφέρειας ή μιας χώρας πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη και στραμμένη προς το μέλλον, προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τόσο οικονομικούς όσο και κοινωνικούς παράγοντες. Ένα επιτυχημένο όραμα για μια κλίμακα θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
Οικονομική ανάπτυξη: Το όραμα πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, με την προσέλκυση επενδύσεων, την προώθηση της καινοτομίας και την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων βιομηχανιών και επιχειρήσεων.
Υποδομή: Ένα ισχυρό σύστημα υποδομής είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της συνολικής οικονομίας. Το όραμα θα πρέπει να περιλαμβάνει επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών, επικοινωνιών και ενέργειας για την υποστήριξη των αναγκών των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών.
Ενίσχυση της συνεργασίας: Η ενίσχυση της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και κοινοτικών οργανισμών μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Αυτές οι συνεργασίες μπορούν να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση των περιφερειακών προτεραιοτήτων, στη
μόχλευση των πόρων και στο συντονισμό των προσπαθειών για την επίτευξη κοινών στόχων.
Προώθηση της καινοτομίας: Η προώθηση της καινοτομίας είναι το κλειδί για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Οι περιφέρειες μπορούν να υποστηρίξουν δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης και να ενθαρρύνουν την καινοτομία μέσω κινήτρων και συνεργασιών με τοπικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση νέων ιδεών, νέων επιχειρήσεων και νέων βιομηχανιών που οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη.
Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας: Η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί παρέχοντας υποστήριξη και πόρους σε τοπικές επιχειρήσεις, όπως πρόσβαση σε κεφάλαιο, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, προγράμματα καθοδήγησης και ευκαιρίες δικτύωσης. Αυτοί οι πόροι μπορούν να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων: Η προσέλκυση και η διατήρηση κορυφαίων ταλέντων είναι απαραίτητη για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης. Οι περιφέρειες μπορούν να δημιουργήσουν ένα ζωντανό και ελκυστικό περιβάλλον για ταλέντα, επενδύοντας σε στέγαση, εκπαίδευση και πολιτιστικές ανέσεις υψηλής ποιότητας. Μπορούν επίσης να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα αποδοχών και με τη χρήση φορολογικών κινήτρων, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης για να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα στην περιοχή.
Επιχειρηματικότητα και καινοτομία: Η προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας πρέπει να είναι βασικό μέρος του οράματος, καθώς αυτές οι δραστηριότητες είναι που συχνά οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Το όραμα θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της ανάληψης κινδύνων και του πειραματισμού.
Ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων: Η ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης. Οι περιφέρειες μπορούν να αναδείξουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, όπως το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τις ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές και το υποστηρικτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αυτή η επένδυση μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να φέρει νέες επιχειρήσεις και βιομηχανίες στην περιοχή.
Βιωσιμότητα: Μια βιώσιμη προσέγγιση για την οικονομική ανάπτυξη είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Το όραμα θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, καθώς και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων.
Τέλος, η ανάπτυξη και μεγέθυνση της οικονομίας μιας περιοχής απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει πολλούς ενδιαφερόμενους και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να συμμετέχουμε σε συνεχή διάλογο και συνεργασία για την επίτευξη κοινών στόχων.
Εξηγήστε μας τι σημαίνει Glocal;
Θα πρέπει να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να ενεργούμε τοπικά.
Το «Glocal» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα φαινόμενο που είναι παγκόσμιο και τοπικό ταυτόχρονα.
Είναι ένας συνδυασμός των λέξεων «παγκόσμια» και «τοπική». Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει επιχειρήσεις, προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας παγκόσμιας αγοράς, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις ειδικές ανάγκες και τις πολιτισμικές διαφορές των τοπικών κοινοτήτων.
Για παράδειγμα, μια πολυεθνική εταιρεία μπορεί να έχει μια παγκόσμια επωνυμία και να προσφέρει τα ίδια προϊόντα σε πολλές χώρες, αλλά μπορεί επίσης να τροποποιήσει αυτά τα προϊόντα ή να προσαρμόσει τις στρατηγικές μάρκετινγκ ώστε να ανταποκρίνεται στις μοναδικές πολιτιστικές και γλωσσικές απαιτήσεις διαφορετικών περιοχών.
Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία μπορεί να πει κανείς ότι λειτουργεί με «glocal» τρόπο.
Το βασικό μήνυμα και το όραμα του «glocal» είναι η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ του παγκόσμιου και του τοπικού. Τονίζει τη σημασία της εξέτασης τόσο του παγκόσμιου όσο και του τοπικού πλαισίου στη λήψη αποφάσεων, την ανάπτυξη προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών. Η ιδέα είναι ότι λαμβάνοντας υπόψη τόσο την παγκόσμια όσο και την τοπική προοπτική, οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν λύσεις που να είναι συναφείς και αποτελεσματικές τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το όραμα του «glocal» είναι να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου τα προϊόντα, οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί σχεδιάζονται και παρέχονται με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων και των κοινοτήτων, συμβάλλοντας παράλληλα στη συνολική ευημερία της παγκόσμιας κοινότητας.
Εν ολίγοις, το βασικό μήνυμα και το όραμα του «glocal» είναι η δημιουργία ενός πιο αρμονικού και βιώσιμου κόσμου, εξισορροπώντας το παγκόσμιο και το τοπικό με τρόπους που ωφελούν και τα δυο.
Από όσο γνωρίζουμε πιστεύετε στην αξία των οικοσυστημάτων. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας σχετικά με το πως, που, γιατί αυτή η αξία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να δώσει μια νέα δυναμική;
Πιστεύω γιατί έχω διαπιστώσει στην πράξη, με απτά παραδείγματα την δυναμική τους. Τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα αναφέρονται στα διάφορα στοιχεία και συνθήκες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή χώρα.
Ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα μπορεί να συμβάλει στη δυνητική ανάπτυξη μιας χώρας με διάφορους τρόπους:
Καινοτομία: Τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα ενθαρρύνουν την καινοτομία παρέχοντας ευκαιρίες στους επιχειρηματίες να αναπτύξουν και να εμπορευματοποιήσουν νέα προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογίες, οδηγώντας σε αυξημένη οικονομική ανάπτυξη.
Δημιουργία θέσεων εργασίας: Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και καθώς αναπτύσσονται, μπορούν να γίνουν σημαντικοί εργοδότες, συμβάλλοντας στα συνολικά επίπεδα απασχόλησης και στην οικονομική σταθερότητα.
Ανταγωνισμός: Τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα προάγουν τον ανταγωνισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε αποδοτικότητα και βελτίωση σε καθιερωμένους κλάδους, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγικότητα και οικονομική ανάπτυξη.
Πρόσβαση στο κεφάλαιο: Τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα παρέχουν συχνά πρόσβαση σε κεφάλαιο και άλλους πόρους, όπως καθοδήγηση, κατάρτιση και ευκαιρίες δικτύωσης, που είναι κρίσιμα για την επιτυχία των νεοφυών επιχειρήσεων και των μικρών επιχειρήσεων.
Ένα ισχυρό επιχειρηματικό οικοσύστημα θα πρέπει να διαθέτει μια ποικιλία επιλογών χρηματοδότησης, όπως η χρηματοδότηση εκκίνησης, η επένδυση αγγέλων, το επιχειρηματικό κεφάλαιο και πολλά άλλα. Αυτό επιτρέπει στους επιχειρηματίες να εξασφαλίσουν το κεφάλαιο που χρειάζονται για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, να προσλάβουν υπαλλήλους και να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους.
Προσέλκυση ταλέντων: Ένα ισχυρό επιχειρηματικό οικοσύστημα μπορεί να προσελκύσει και να διατηρήσει ταλαντούχα άτομα, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας σε ένα ποικιλόμορφο και υψηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό που οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη. Ένα ισχυρό επιχειρηματικό οικοσύστημα θα πρέπει να έχει μια δεξαμενή ειδικευμένων εργαζομένων, καθώς και προγράμματα και πόρους για να βοηθήσει τους επιχειρηματίες να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα.
Συνοπτικά, ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη και τους πόρους στους επιχειρηματίες ώστε να ευδοκιμήσουν και να συμβάλουν στη δυνητική ανάπτυξη μιας χώρας.
Πόσο σημαντική είναι η εξωστρέφεια είτε μιλάμε για επιχειρήσεις, είτε μιλάμε για φορείς ακόμα και κράτη;
Πριν σας αναλύσω το πόσο σημαντική είναι, θα μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ επί της αρχής. Κάθε τι που επικοινωνείται πρέπει να έχει αξία, έμπνευση, ουσία, να είναι στοχευμένο και ιδεαλιστικό, ακόμα και αν αφορά σε επιχειρήσεις, φορείς, κράτη.
Η εξωστρέφεια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών οικοσυστημάτων, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην κυβέρνηση.
Στις επιχειρήσεις, τα εξωστρεφή άτομα μπορεί να είναι πολύτιμα στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και συνεργατικού περιβάλλοντος για τους επιχειρηματίες. Για παράδειγμα, οι εξωστρεφείς ηγέτες και τα στελέχη επιχειρήσεων μπορούν να δικτυωθούν και να δημιουργήσουν συνεργασίες με άλλους οργανισμούς, να δημιουργήσουν ευκαιρίες για καθοδήγηση και συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών και να βοηθήσουν στην προώθηση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος στο σύνολό του.
Στην κυβέρνηση, οι εξωστρεφείς πολιτικοί και οι δημόσιοι αξιωματούχοι μπορούν να είναι σημαντικοί για την οικοδόμηση υποστήριξης για πολιτικές και πρωτοβουλίες που προωθούν την επιχειρηματικότητα. Μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τα οφέλη της επιχειρηματικότητας στο κοινό, να δημιουργήσουν συνασπισμούς με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη του οικοσυστήματος και να διαπραγματευτούν με άλλα επίπεδα διακυβέρνησης για να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους επιχειρηματίες.
Επιπλέον, η εξωστρέφεια μπορεί να είναι σημαντική για τη δημιουργία μιας υποστηρικτικής και φιλόξενης κουλτούρας για τους επιχειρηματίες, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση νέων ταλέντων και επενδύσεων στην περιοχή. Με την προώθηση μιας κουλτούρας καινοτομίας και συνεργασίας, τα εξωστρεφή άτομα μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού οικοσυστήματος που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την επιτυχία νέων επιχειρήσεων.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εξωστρέφεια δεν είναι ο μόνος σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών οικοσυστημάτων. Άλλοι παράγοντες, όπως η πρόσβαση σε κεφάλαια, υποδομές και ένα υποστηρικτικό νομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Τελικά, απαιτείται ένας συνδυασμός παραγόντων για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και
ακμάζοντος επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
Prof. Panayiotis H. Ketididis, BSc, MSc, PhD, Chairperson, Board of Directors – Thessaloniki Innovation Zone (TIZ), Vice President of Reasearch and Innovation, University of York Europe Campus, City College, Chairperson of the Southeast European Research Center (SEERC), Executive Board Member of Eban – The European Trade Association for Business Angels, Seed Funds and Early Stage Market Players, Co-Founder of Heban – The Hellenic Business Angels Network, Emeritus Member of the Management Board – Exporters Association of Greece, Member of the Education, Innovation and Entrepreneurship Committee – Hellenic American Chamber of Commerce: “Σημαντικός ο ρόλος της εξωστρέφειας” | Date: 01/03/2023 © Energizing Greece Magazine | 2nd Edition March 2023 |