Είναι πλέον αποδεκτό από τους περισσότερους ότι ο Έβρος βρίσκεται σε μια σημαντική γεωπολιτική θέση, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βέβαια, εκτός από κοινώς παραδεκτό, το γεγονός αυτό αποτελεί αγαθή τύχη για την περιοχή, καθώς χρονικά το σημείο είναι κομβικό, με αποτέλεσμα όλα όσα επί χρόνια λέγονταν για την περιοχή μας, πλέον να βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.
Ήδη ο Σταθμός μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής του και αυτό είναι ορατό από όλες και όλους. Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια, ενώ προχωρούν και οι συνδέσεις των κτιρίων στο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.
Λαϊκότερα μιλώντας θα μπορούσε να πει κάποιος ότι “δεν έχει μπει απλώς το νερό στο αυλάκι”, αλλά η ροή είναι πλέον κανονική και συνεχώς αυξανόμενη. Τα βασικά κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την νέα εικόνα του Έβρου έχουν “κουμπώσει” πλέον μεταξύ τους. Πολύ σύντομα το φυσικό αέριο θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, συμπεριλαμβανομένης και της Ορεστιάδας με το νέο πρόσωπο της περιοχής μας πλέον να αποκαλύπτεται.
Προφανώς, η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη (και τον κόσμο) συνολικά, δεν είναι αμελητέα, ωστόσο υπάρχει και υλοποιείται σχέδιο διαχείρισής της, με κοινό στόχο όλων την θεμελίωση του αύριο σε γερά θεμέλια βάση των δράσεων που πραγματοποιούνται.
Η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος δεν είναι απλές τοποθεσίες ενεργειακού ενδιαφέροντος. Είναι σημεία–κλειδιά στο ενεργειακό αύριο της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα, αποτελώντας ακρογωνιαίο λίθο στον συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η έως τώρα πορεία των πραγμάτων αποδεικνύει ότι η ολοκλήρωση των σχεδιασμών είναι απλώς θέμα χρόνου. Οι εξελίξεις “τρέχουν” και στο κάδρο πρέπει να βάλουμε πλέον και την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που η κατασκευή της ανακοινώθηκε πρόσφατα, για να δούμε την μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα που αποκαλύπτεται μπροστά μας.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του Έβρου είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και πλέον βρισκόμαστε στην αρχή ενός σημαντικού ρόλου που θα διαδραματίσει η περιοχή μας στην ενεργειακή σκακιέρα στην οποία συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι παίκτες.
Φυσικά, όλα αυτά δεν μπορούν παρά να αποτελούν αναπτυξιακούς μοχλούς της περιοχής μας, τους οποίους οφείλουν να κινήσουν προσεκτικά και με λεπτούς χειρισμούς οι έχοντες/ουσες θεσμική ευθύνη.
Ο Έβρος πλέον αποκτά ακόμη θελκτικότερα χαρακτηριστικά ενός επενδυτικού προορισμού, που πρέπει να γίνει προτιμητέος όχι μόνο από εγχώριους επενδυτές, αλλά και από διεθνείς. Ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας είναι υπαρκτό και μεγαλώνει συνεχώς, σε σημείο που πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί, ώστε οι επενδύσεις που θα φτάσουν εδώ να είναι ωφέλιμες για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα επιτευχθεί μέσα από τη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων που πρέπει να εργαστούμε με επιμέλεια και προσήλωση, ώστε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο δυνατό τις δυνατότητες που υπάρχουν ήδη και αυτές που δημιουργούνται ή που θα δημιουργηθούν μέσα από τις εξελίξεις που δρομολογούνται.
Στο παζλ στο οποίο αναφέρθηκα νωρίτερα, έρχονται σύντομα να προστεθούν και τα κομμάτια που αφορούν το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς πλέον δρομολογείται μία σειρά από έργα αναβάθμισης, μετά την κυβερνητική απόφαση εθνικής εκμετάλλευσης και όχι παραχώρησης μετοχών σε ιδιώτες.
Οι πρώτες ανακοινώσεις, σχεδιασμοί παρουσιάζουν ενδιαφέρον και αναμένεται η πλήρης παρουσίαση τους μετά τον ορισμό του τεχνικού συμβούλου που θα καταρτίσει το σχετικό business plan.
Τέλος, πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να προσθέσουμε νέα κομμάτια στο παζλ που να συμπληρώνουν ακόμη καλύτερα το ενεργειακό προφίλ της περιοχής μας και αναφέρομαι σε άλλες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική και η γεωθερμία. Αμφότερες οι συγκεκριμένες μορφές υπάρχουν διαθέσιμες στην περιοχή (υπάρχει εντοπισμένο γεωθερμικό πεδίο στα όρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης) και με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία της αναπτυξιακής μηχανής που έχει αρχίσει να “ζεσταίνεται” στην περιοχή μας.
Έχω διατυπώσει στο παρελθόν και εξακολουθώ να υποστηρίζω την άποψη ότι η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον case study το οποίο στο μέλλον θα προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα.
Φρονώ ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή που απαιτεί συγκέντρωση και καθολική προσήλωση ώστε να κινήσουμε τους αναπτυξιακούς μας μοχλούς με τρόπο αποτελεσματικό και προσοδοφόρο. Έχω την πεποίθηση ότι όλες οι κινήσεις θα γίνουν σωστά και πολύ σύντομα η κοινωνία θα δρέπει τους καρπούς όλων των προσπαθειών, με αποτέλεσμα να βαδίζει στους δρόμους που ανοίγονται μπροστά της, έχοντας ως αφετηρία το ενεργειακό σταυροδρόμι πάνω στο οποίο βρίσκεται ο Έβρος.
Χριστόδουλος Τοψίδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου: “Έβρος: Ενεργειακό σταυροδρόμι και ενέργειες που γίνονται και θα γίνουν προς όφελος της περιοχής” | Date: 23/03/2023 © Energizing Greece Magazine | 2nd Edition March 2023 |