
«Έχουμε κολλήσει με την τεχνολογία, ενώ αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι απλά πράγματα που λειτουργούν».
– Ντάγκλας Άνταμς
Η προσπάθεια να μελετηθεί το πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορονοϊού είναι ένα άνευ νοήματος εγχείρημα, επειδή πρόκειται για έναν τόσο ευρύ και ποικιλόμορφο κλάδο που ο αριθμός των πιθανών εφαρμογών είναι σχεδόν άπειρος.
Είναι σαφές ότι οι κυβερνήσεις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την τεχνολογία ως εργαλείο που μπορεί να τις βοηθήσει. Για παράδειγμα, στις αρχές της επιδημίας, ο Dominic Cummings, επικεφαλής σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson, κάλεσε εκπροσώπους από 30 εταιρείες τεχνολογίας σε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του NHS Simon Stevens στην Downing Street. Η συνάντηση πήρε το παρατσούκλι «η ψηφιακή Δουνκέρκη».
Εταιρείες τεχνολογίας όλων των μορφών και μεγεθών έχουν ήδη επιδείξει δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορονοϊού. Για παράδειγμα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) χρησιμοποιεί ένα από τα chatbots της Microsoft για να τροφοδοτήσει ένα bot αξιολόγησης του COVID-19. Εντωμεταξύ, η AWS της Amazon έχει χρησιμοποιήσει 20 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία μιας μονάδας διαγνωστικής ανάπτυξης που στοχεύει στην ανάπτυξη ταχύτερων και πιο προσιτών κιτ δοκιμών. Και η IBM παρέχει στον Λευκό Οίκο υπερ-υπολογιστικούς πόρους για να βοηθήσει τους ερευνητές της να χαρτογραφήσουν και να σταματήσουν την εξάπλωση του COVID-19.
Το NHSX, ο ψηφιακός κλάδος του βρετανικού NHS, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία με την ονομασία Techforce 19, η οποία ζήτησε από «όλους τους καινοτόμους φορείς» να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους, τους ευάλωτους και όσους αυτοαπομονώνονται. Ως κίνητρο, προσέφεραν σε προγραμματιστές και επιχειρηματίες έως και 25.000 λίρες Αγγλίας για να τους βοηθήσουν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους. Διοργάνωσαν επίσης έναν hackathon με την ονομασία “Hack from Home”.
Πρόκειται για μια προσέγγιση που έχει επαναληφθεί από άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς σε άλλα μέρη του κόσμου. Το γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων δαπάνησε 10 εκατομμύρια ευρώ σε προσκλήσεις για έργα που σχετίζονται με τον COVID-19, ενώ η Ινδία ξεκίνησε μια δική της πρόκληση για νεοφυείς επιχειρήσεις. Ακόμη και η Πολωνία μπήκε στο παιχνίδι, διοργανώνοντας έναν διεθνή hackathon που προσέλκυσε πάνω από 1.500 συμμετέχοντες.
Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση μας έρχεται μέσω της Lantum, μιας πλατφόρμας διαχείρισης εργατικού δυναμικού που ξεκίνησε για να βοηθήσει το NHS να μειώσει το κόστος προσωπικού. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε πάνω από 20.000 μέλη ιατρικού προσωπικού και προσφέρει μια πανεθνική εικόνα του τι συμβαίνει και πού βρίσκεται η χωρητικότητα. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, επαναπροσδιορίστηκε για να υποστηρίζει καλύτερα τις τηλεδιασκέψεις και να καλύπτει τις ελλείψεις προσωπικού κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.
Μιλώντας εκ μέρους της Octopus Ventures, η επενδυτής πρώιμου σταδίου Zoe Chambers εξήγησε: «Εάν έχετε τεχνολογία που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί αρκετά γρήγορα, τότε είναι απολύτως λογικό να υπενθυμίσετε την παρουσία σας. Ας πούμε ότι έχετε μια εφαρμογή παρακολούθησης της θερμοκρασίας στο σπίτι, η οποία αρχικά σχεδιάστηκε για τη γονιμότητα. Μπορεί εύκολα να επαναπροσδιοριστεί για άτομα που αυτοαπομονώνονται, επειδή υπάρχει η τεχνολογία».
Εκτυπωτές 3D

Η τρισδιάστατη εκτύπωση ενηλικιώνεται στην εποχή του κορονοϊού, με την τεχνολογία να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μασκών προσώπου σε μια εποχή πρωτοφανούς ζήτησης. Έχουν ανακοινωθεί διάφορες πρωτοβουλίες τρισδιάστατης εκτύπωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας από τη Budmen με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία εκτυπώνει 1.000 ασπίδες προσώπου για το ιατρικό προσωπικό κάθε μέρα.
Γράφοντας για το WUSF Public Media, η Daylina Miller παρουσιάζει ένα άλλο παράδειγμα, εξηγώντας: «Πριν από μια εβδομάδα, η άνεργη ράφτρα του Walt Disney World και κάτοικος του Ορλάντο Cynthia Kirkland έστρεψε τον τρισδιάστατο εκτυπωτή της προς την κατασκευή προστατευτικών προσώπου από το πλαστικό φύλλο που συνήθως βλέπουμε στους εναέριους προβολείς στα σχολεία, καθώς και τρισδιάστατα εκτυπωμένες ζώνες προσώπου – οι οποίες καθαρίζονται εύκολα σε μπάνιο με χλωρίνη. Γρήγορα μετατράπηκε σε μια πολιτειακή και εθνική προσπάθεια με περισσότερους από 150 τρισδιάστατους εκτυπωτές να παίρνουν σχέδια, τα οποία είχαν αρχικά δημιουργηθεί από κατασκευαστές στη Σουηδία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, και αλλού, και να τα βελτιώνουν».
Κάτι που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αυτές οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν απαραίτητα τον υπάρχοντα εξοπλισμό, αλλά ότι μπορούν να βοηθήσουν να διαρκέσουν οι μάσκες πολύ περισσότερο. Είναι παρόμοιες κατά κάποιο τρόπο με μια μάσκα συγκόλλησης και κοστίζουν προς το παρόν περίπου 20 δολάρια οι 60 ασπίδες, αν και η εκτύπωση κάθε ασπίδας διαρκεί έως και δύο ώρες.
Εντωμεταξύ, η πολιτειακή διευθύντρια Αγροτικής Ανάπτυξης του Κεντάκι Hilda Legg τόνισε την περίπτωση του Somerset Community College, το οποίο επίσης χρησιμοποίησε την τρισδιάστατη εκτύπωση για να βοηθήσει τις προσπάθειες υγειονομικής περίθαλψης.
Η Legg εξηγεί: «Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να περάσουμε από την εκτύπωση των εργασιών των φοιτητών στην εκτύπωση και τη συναρμολόγηση των πρώτων πρωτοτύπων ασπίδων προσώπου, και όταν ζητήθηκε αλλαγή στο σχεδιασμό, ένα ενημερωμένο πρωτότυπο ήταν έτοιμο σε λιγότερο από 20 λεπτά, ενώ οι τελικές εκδόσεις βγήκαν μέσα σε μία ώρα.
Τώρα που έχουν οριστικοποιημένο σχέδιο, εκτυπώνουν και συναρμολογούν πάνω από 100 ασπίδες προσώπου ανά ώρα. Ο Eric, ο οποίος ουσιαστικά ζει έξω από το γραφείο του για να συνεχίζει τη διαδικασία 24 ώρες το 24ωρο με τη βοήθεια κάποιων εναλλασσόμενων μελών του προσωπικού, δήλωσε ότι έχουν επίσης μοιραστεί τις προδιαγραφές με δικτυωμένους κατασκευαστές προσθετικών υλικών, ώστε να μπορούν επίσης να ξεκινήσουν την παραγωγή».
Ιατρικές συμβουλές μέσω εφαρμογών

Τις πρώτες ημέρες της επιδημίας, δεν ήταν απαραίτητα διαθέσιμες εκτεταμένες εξετάσεις και έτσι μια εταιρεία φροντίδας με βάση εφαρμογές, που ονομάζεται Forward, ανέλαβε να προσπαθήσει να μειώσει την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Απαλλάσσοντας από τη συνήθη συνδρομή της, η Forward προσέφερε δωρεάν συναντήσεις μέσω βίντεο με πιστοποιημένους αμερικανούς γιατρούς για συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Γράφοντας για το Inside Hook, η Nadja Sayej εξήγησε: «Ένας προσωπικός γιατρός είναι ένας γιατρός που έχει άμεση σχέση με τον ασθενή του μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων και προσωπικών συναντήσεων. Γνωρίζουν και κατανοούν καλά το ιατρικό σας ιστορικό. Αποκαλούν αυτό το προνόμιο «πρωτοβάθμια περίθαλψη». Το κόστος; Μια ετήσια συνδρομή. Οι περισσότεροι γιατροί έχουν ένα μικρό ποσοστό πελατών για αυτή την υπηρεσία, ενώ παράλληλα συνεχίζουν το κανονικό τους ιατρείο».
Υπηρεσίες όπως αυτή που προσφέρει η Forward ήταν ζωτικής σημασίας σε μια εποχή που η ζήτηση για εξετάσεις ξεπερνούσε κατά πολύ την προσφορά. Ο Adrian Aoun, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας, εξήγησε:
«Η ομάδα φροντίδας αξιολογεί τους κινδύνους των ασθενών με βάση τα αποτελέσματα μιας αξιολόγησης και μπορεί να διαχωρίσει γρήγορα εκείνους που μπορεί να έχουν τον ιό. Καθώς η προμήθεια των εξετάσεων είναι ακόμη περιορισμένη στις ΗΠΑ, τα άτομα των οποίων η εξ αποστάσεως αξιολόγηση δείχνει ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προγραμματίζονται στη συνέχεια για εξέταση».
Ο Δρ Sanford Friedman προσθέτει: «Ο ρόλος του προσωπικού ιατρού είναι η αμεσότητα και το κύριο εργαλείο της πανδημίας είναι το τηλέφωνο. Έχω ασθενείς που μου τηλεφωνούν με πυρετό. Έχω αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να έρθουν. Το τηλέφωνο γίνεται το κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του ιού, την κατανόηση του ιατρικού ιστορικού ενός ασθενούς και τη συμβουλή του ιατρού».
Η ανάμιξη του Big Tech

Μια άλλη συνέπεια της πανδημίας του COVID-19 ήταν ότι μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αναζητούν τρόπους για να βοηθήσουν στην καταπολέμησή της. Η General Motors, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία της στα logistics, τις αγορές και τις κατασκευές για να συνεργαστεί με την εταιρεία τεχνολογίας υγείας Ventec για την κατασκευή αναπνευστήρων. Η Mary Barra, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, επεσήμανε: «Συνεργαζόμαστε στενά με την Ventec για την ταχεία αύξηση της παραγωγής των εξαιρετικά σημαντικών αναπνευστικών προϊόντων της για την υποστήριξη της μάχης της χώρας μας κατά της πανδημίας του COVID-19. Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους για να βοηθήσουμε σε αυτή την εποχή της κρίσης».
Εντωμεταξύ, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Boise, αν και δεν είναι εταιρεία τεχνολογίας, συμμετείχε παρέχοντας προσωρινή στέγαση σε εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έπρεπε να αυτοαπομονωθούν για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους. Ο Greg Hahn, αντιπρόεδρος επικοινωνίας του Πανεπιστημίου, τόνισε: «Το πανεπιστήμιο έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στην κοινότητα και την πολιτεία μέσα από όλο αυτό, οπότε διερευνούμε όλες τις ιδέες που μας έρχονται. Πιστεύω ότι αυτή η ανάγκη προέρχεται από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τους εργαζομένους τους, που ελπίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίσουν να παρέχουν την απαραίτητη περίθαλψη, χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο τις οικογένειές τους».
Η Boeing συμμετείχε επίσης, εκτυπώνοντας τρισδιάστατα ασπίδες προσώπου για τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες περιλάμβαναν ένα ρυθμιζόμενο στήριγμα κεφαλής και μια διαφανή πλαστική ασπίδα προσώπου. Η εταιρεία υποσχέθηκε να παραδίδει χιλιάδες ασπίδες την εβδομάδα μέσω διαφόρων εργοστασίων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία δώρισε επίσης χιλιάδες γάντια, γυαλιά, μάσκες προσώπου και προστατευτικές στολές σώματος για τις προσπάθειες υγειονομικής περίθαλψης, και προσέφερε μερικά από τα αεροπλάνα της για τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών σε όλες τις ΗΠΑ.
Πηγή: Emmanuel Fombu MD, MBA
Οι 10 κορυφαίες στρατηγικές τάσεις τεχνολογίας για το 2023 | Part 1
Οι 10 κορυφαίες στρατηγικές τάσεις τεχνολογίας για το 2023 | Part 2
Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία αλλάζει την υγειονομική περίθαλψη;
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα