Μια άλλη «επανάσταση» στο ελληνικό real estate: Katerina Mitsotaki, Associate Director Barnes Greece
Σημαντικό μερίδιο στη δυναμική επιστροφή της ελληνικής αγοράς ακινήτων έχουν επίσης οι Έλληνες του εξωτερικού, εκείνοι που άφησαν τη χώρα των μνημονίων και σήμερα έχουν τα φορολογικά κίνητρα να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους.
Ένας νέος αέρας πνέει στην αγορά του ελληνικού real estate. Έπειτα από μία 10ετία «σκοταδισμού», η ελληνική κτηματαγορά κινείται ξανά δυναμικά και γίνεται πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η ιστορική γοητεία της ελληνικής πρωτεύουσας, το ιδανικό κλίμα της Μεσογείου, οι στοχευμένες στρατηγικές πρωτοβουλίες, η βελτίωση των υποδομών, αλλά και το περιβάλλον της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που βελτιώνει τη διεθνή εικόνα της χώρας απομακρύνουν κάθε ανασφάλεια του παρελθόντος δίνοντας χώρο στην ελληνική αγορά ακινήτων να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της.
Οι υψηλές προοπτικές που διαγράφονται για το αθηναϊκό – και όχι μόνο – real estate αποτυπώνονται σε διεθνείς εκθέσεις, σε αριθμούς συμβολαίων, στη νέα δυναμική του κατασκευαστικού κλάδου. Στην καρδιά της Αθήνας, στο ιστορικό κέντρο, στο Κολωνάκι, στις παλαιές συνοικίες της πόλης που βρίσκουν ξανά τη χαμένη γοητεία τους, η ζήτηση των ακινήτων είναι πολύ μεγάλη. Νέα ακίνητα στην αγορά πωλούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για να ανακαινιστούν και να καλύψουν είτε τις συσσωρευμένες ανάγκες των Ελλήνων πολιτών είτε τη μεγάλη όρεξη των ξένων επενδυτών.
Η Αθήνα παραμένει μία από τις φθηνότερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, προσφέρει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, ένα ήπιο κλίμα, άμεση πρόσβαση στο βουνό και τη θάλασσα του Αιγαίου και κατά συνέπεια μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ξένους επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα για προσωπική χρήση, αλλά και ακίνητα απόδοσης.
Ποιοι είναι όμως εκείνοι που κινούν το ελληνικό real estate στη μετά κρίση εποχή; Είναι μόνο οι ξένοι επενδυτές; Σήμερα, μία μεγάλη μερίδα αυτού του κοινού είναι οι ίδιοι οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην επικράτεια. Είναι εκείνοι που είχαν τα χρήματα να αγοράσουν, αλλά δίσταζαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Οι ανάγκες αυτών των Ελλήνων ήταν πραγματικές, συσσωρεύτηκαν και τώρα εξωτερικεύονται με την αναζήτηση μόνιμης σταθερής κατοικίας.
Σημαντικό μερίδιο στη δυναμική επιστροφή της ελληνικής αγοράς ακινήτων έχουν επίσης οι Έλληνες του εξωτερικού, εκείνοι που άφησαν τη χώρα των μνημονίων και σήμερα έχουν τα φορολογικά κίνητρα να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους. Πρόκειται για την προσπάθεια του brain gain, της επιστροφής δηλαδή από το εξωτερικό ανθρώπινου δυναμικού με υψηλό επίπεδο γνώσεων, επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Μία προσπάθεια που φαίνεται να αποδίδει καρπούς.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών. Και αν αυτό το αγοραστικό κοινό έστρεφε κάποτε το βλέμμα του κυρίως στις εξοχικές κατοικίες, σήμερα κοιτάζει με ζωηρό ενδιαφέρον τόσο το κέντρο της Αθήνας όσο και την ανανεωμένη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», μία περιοχή που ξεκινά από τα νότια προάστια και εκτείνεται έως τις νοτιότερες γωνιές της Αττικής. Η ανάπλαση της περιοχής του Ελληνικού, αλλά και το νέο καθεστώς τηλεργασίας που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία κάνουν την καρδιά της πόλης να χτυπά εξίσου δυνατά και δίπλα στη θάλασσα.
Βεβαίως, πέραν των Ελλήνων και των ξένων αγοραστών εντός και εκτός συνόρων, έχει μεγάλη βαρύτητα το γεγονός πως η Ελλάδα και η ελληνική πρωτεύουσα εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Είναι μάλιστα σημαντικό ότι το ενδιαφέρον αυτό δεν προέρχεται τόσο από ξένες εταιρείες που έχουν ήδη επενδύσει και δραστηριοποιούνται στη χώρα όσο από επενδυτές που δεν είχαν καμία σχέση με την Ελλάδα και εκτιμούν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει πλέον ώστε να αναζητήσουν ακίνητα απόδοσης και να μπουν σε developments. Εκτός από τις συνθήκες, πιο «ώριμοι» είναι πια και οι ίδιοι οι επενδυτές, άνθρωποι που δεν στοχεύουν στο βραχυπρόθεσμο κέρδος, αλλά σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, άνθρωποι που φαίνονται πεπεισμένοι ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα βαίνει βελτιούμενη τα επόμενα χρόνια, παρά τις όποιες προκλήσεις.
Η δυναμική που καταγράφει η χώρα στον κλάδο του τουρισμού προσελκύει επίσης μία άλλη κατηγορία ξένων επενδυτών – εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων και ξένων αλυσίδων ξενοδοχείων – οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό αναζητώντας ευκαιρίες για αναβάθμιση ξενοδοχείων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Πρόκειται για projects που αφορούν είτε την αγορά και ανακαίνιση είτε τη μίσθωση και ανακατασκευή παλαιών κτιρίων, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία.
Ο κύκλος των ευνοϊκών ρυθμίσεων είναι ευρύς και η απήχησή του πολύ ενθαρρυντική. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο θεσμός του Non-Dom για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, οι οποίοι, μεταφέροντας τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις επωφελούνται από εναλλακτική φορολόγηση. Το νέο φορολογικό καθεστώς ευνοεί επίσης τους ξένους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα εκτός από τον λαμπερό ήλιο, να έχουν έναν ακόμη λόγο να αγοράζουν ακίνητα και να εγκαθίστανται στην Ελλάδα.
Τέλος, η επαναδραστηριοποίηση της «golden visa», ενός προγράμματος το οποίο εφαρμόστηκε το 2013 για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και εξασφαλίζει άδεια διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα, δίνει ξεχωριστή ώθηση στο ελληνικό real estate – ίσως όχι την πιο σημαντική σήμερα, ωστόσο όχι αμελητέα, κυρίως στην κατηγορία των εξοχικών κατοικιών.
Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, μία άλλη «επανάσταση» παίρνει σάρκα και οστά. Ήσσονος ιστορικής σημασίας ασφαλώς, πλην όμως μέγιστης ιστορικής ευκαιρίας, η επανάσταση που γράφεται στη ελληνική κτηματαγορά σήμερα φαίνεται πως έχει τη δυναμική να καθορίσει το μέλλον της χώρας αύριο.
Katerina Mitsotaki, Associate Director Barnes Greece: “Μια άλλη «επανάσταση» στο ελληνικό real estate” © Diamond Pages Magazine | November 2022 |