Επενδύσεις – τεχνολογικές επενδύσεις και η επόμενη μέρα μιας ανεπτυγμένης Ελλάδας: Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Καθώς κλείνουμε σιγά σιγά το κατώφλι του 2022, αντιλαμβανόμαστε ότι οι προοπτικές για ανάπτυξη στην χώρα μας, θα μπορούσαν να είναι οι καλύτερες που έχουμε δει για πάρα πολλά χρόνια. Όμως, η εισβολή στην Ουκρανία διαμόρφωσε νέες συνθήκες, ειδικά στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, με συνέπειες τόσο για τις βραχυπρόθεσμες, αλλά πιθανόν και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Οι πληθωριστικές πιέσεις που ενισχύθηκαν, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και η άνοδος των επιτοκίων που ακολούθησε για την αναχαίτησή τους, αποτέλεσαν τροχοπέδη, ενώ η αβεβαιότητά σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου και των επιπτώσεών του, επηρέασε σε πολλές των περιπτώσεων αρνητικά την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στην παρούσα φάση και αφήνοντας σιγά σιγά πίσω το 2022, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος, τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία.
Εντούτοις, για την ελληνική οικονομία οι προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα για το 2023 είναι ιδιαίτερα θετικές. Και είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι στο ραντάρ των επενδυτών – Ελλήνων και ξένων -, γεγονός που δημιουργεί τις συνθήκες για εισαγωγή σημαντικών κεφαλαίων στη χώρα. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, και άλλες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή ήδη επενδύουν στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ξεκίνησε ένα πλήθος έργων, υποδομών και μη, τα οποία για πολλά έτη παρέμεναν στάσιμα. Αναφέρω ενδεικτικά, την ανάπλαση του Ελληνικού, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Όμως η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε αναπτυγμένες χώρες βλέπουμε πλέον πως βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία. Ο λόγος είναι το ότι οι κλάδοι της οικονομίας που βασίζονται στην καινοτομία δημιουργούν -στις περισσότερες περιπτώσεις- μεγάλη προστιθέμενη αξία σε μια οικονομία, καθώς δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι κατά κανόνα εξαγώγιμα, και προσφέρουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Στην χώρα μας επί πολλά έτη δεν είχαμε αντιληφθεί την αναγκαιότητα και τη συμβολή των συγκεκριμένων κλάδων στην πραγματική οικονομία
Στην χώρα μας επί πολλά έτη δεν είχαμε αντιληφθεί την αναγκαιότητα και τη συμβολή των συγκεκριμένων κλάδων στην πραγματική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει αλλαγή και να γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση , για το πως μπορούμε να αναδείξουμε και να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα και τις προκλήσεις που ανακύπτουν, πως μπορούμε ως χώρα να αξιοποιήσουμε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες εντός και εκτός συνόρων αλλά και πώς θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.
Στην ελληνική κυβέρνηση έχουμε θέσει ως έναν από τους πρωταρχικούς μας στόχους την ανάπτυξη της ελληνικής έρευνας και καινοτομίας.
Έτσι με αργά αλλά σταθερά βήματα βλέπουμε πως έχουν αρχίσει να δίνουν το δικό τους στίγμα στο διεθνές οικοσύστημα καινοτόμας τεχνολογικής επιχειρηματικότητας ολοένα και περισσότερες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που τα προηγούμενα χρόνια γεννιόντουσαν από μία ιδέα σε ένα χαρτί και τελικά κατάφεραν να εξελιχθούν σε διαμάντια καταφέρνοντας πλέον να προσελκύουν το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων επενδυτών διεθνώς.
Βλέποντας όμως τις τεράστιες προοπτικές που αναπτύσσονται συνεχώς πλέον για τη χώρα μας, δε θα μπορούσαμε να μη γίνουμε αρωγοί στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφεια των συγκεκριμένων εταιρειών. Τα προγράμματα Jeremie και Equifund, έχουν φέρει ως σήμερα σημαντικά αποτελέσματα στο οικοσύστημα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμέτοχων, στην καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Η μέχρι τώρα πορεία των funds του Equifund, ιδίως αυτά που δραστηριοποιούνται στα δύο πρώτα στάδια (early stage και innovation window), είναι εντυπωσιακή, γι αυτό συνεχώς τα περισσότερα από αυτά τα funds προχωρούν σε δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων, αφού επιτυχώς έχουν εξαντλήσει τα προηγούμενα δημιουργώντας συνεχώς νέες καινοτόμες επιχειρηματικές κυψέλες . Ενώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (π.ΤΑΝΕΟ) μέσω του προγράμματος Innovate Now και με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη αρχίσει να διατίθενται κεφάλαια ύψους 100 εκατ., για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών για επενδύσεις που αφορούν σε νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο equity χρηματοδότησης φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης, και απώτερο στόχο την ενίσχυση μεταφοράς τεχνολογίας από την έρευνα στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι να εμπλέκεται το κράτος, οι ιδιώτες και τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών σε μια κοινή προσπάθεια, με στόχο τη δημιουργία του «έξυπνου» ημι-κρατικού χρήματος, το οποίο θα επενδύσει με σημαντικό βαθμό ρίσκου, σε καινοτόμες ιδέες, σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Στα προαναφερθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει να προσθέσουμε και το ειδικό ταμείο Accelerate TT, επίσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, με αρχικά κεφάλαια ύψους 60 εκ ευρώ για την χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που καλύπτει επί το πλείστων το κομμάτι της μεταφοράς τεχνολογίας.
Προς την ίδια κατεύθυνση σχεδιάζεται όμως κι ένα ακόμα εργαλείο, το οποίο βάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις θερμοκοιτίδες της χώρας. Παρότι πρόκειται για «δύσκολο γρίφο», επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου θα ενισχύονται οι ομάδες των θερμοκοιτίδων, που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ιδέας και αδυνατούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, λόγω έλλειψης κεφαλαίων.
Μια νέα επενδυτική στρατηγική όπως αντιλαμβάνεστε ξετυλίγεται μπροστά μας, με έμφαση στους τομείς της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που πρόκειται να καθορίσουν όχι μόνο το διεθνές οικονομικό τεχνολογικό περιβάλλον τα επόμενα χρόνια, αλλά να αποτελέσουν και ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ της δίκης μας χώρας μας. Η χώρα μας αλλάζει και είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστεί στα διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων: “Επενδύσεις – τεχνολογικές επενδύσεις και η επόμενη μέρα μιας ανεπτυγμένης Ελλάδας” © Diamond Pages Magazine | November 2022 |