Η ΜΕΛΙΣΣΑ-ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1947 από το όραμα του Αλέξανδρου Κίκιζα να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων, η οποία να αναδεικνύει τις πρώτες ύλες του τόπου μας μετατρέποντάς τες σε προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας Κίκιζα, μένοντας πιστή στο όραμα του ιδρυτή της, ηγείται της μεγαλύτερης αμιγώς ελληνικής εταιρείας ζυμαρικών με παρουσία σε περισσότερες από 35 χώρες.
ΜΕΛΙΣΣΑ-ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Ε., Άριστη Ποιότητα Προιόντων, Σεβασμός στον Καταναλωτή
Ο Αλέξανδρος Κίκιζας (Ελαιοχώρι Αρκαδίας 1913-Αθήνα 1965) ήταν πρωτοπόρος Έλληνας βιομήχανος τροφίμων, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από τη δημιουργία της βιομηχανίας ζυμαρικών ΜΕΛΙΣΣΑ.
Επιχειρηματίας με όραμα και προοδευτικό πνεύμα, πίστεψε στην άριστη ποιότητα των προϊόντων και στον σεβασμό του καταναλωτή, αναζητούσε συνεχώς τη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής, επενδύοντας στη νέα τεχνολογία, και φημιζόταν για την αξιοπιστία στις συναλλαγές του.
Ιδιαίτερα αγαπητός εργοδότης, καθιέρωσε από τη δεκαετία του 1950 συστήματα πρόσθετων παροχών και bonus στο προσωπικό της εταιρείας του.
Είμαι μακαρονάς! Τί να κάνουμε; Με το αγαπημένο αυτό motto, η ΜΕΛΙΣΣΑ-ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Ε , ηγείται στον κλάδο της ως η Νο1 παραγωγός ζυμαρικών στην Ελλάδα
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο Αλέξανδρος ήταν το ένατο από τα δώδεκα παιδιά του Γιώργου και της Κανέλλας, που έκαναν επτά αγόρια και πέντε κορίτσια.
Από μικρός διακρινόταν για την εξυπνάδα και την εργατικότητά του. Βοηθούσε τον πατέρα του και τα μεγαλύτερα αδέλφια του στις δουλειές, ενώ ήταν άριστος μαθητής. Η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας Κίκιζα ξεκίνησε όταν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια άνοιξαν ένα εμπορικό κατάστημα με ψιλικά και τρόφιμα, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελαιοχωρίου.
ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ «ΚΙΚΙΖΑ»
Το 1925 οι μεγαλύτεροι από τα αδέλφια, ο Θανάσης και ο Δημητράκης, μετακόμισαν στην Αθήνα και άνοιξαν κατάστημα τροφίμων στην οδό Λένορμαν και Παλαμηδίου, μεταξύ Μεταξουργείου και Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού. Το 1931 ο Αλέξανδρος φεύγει και αυτός από το Ελαιοχώρι για την Αθήνα, ώστε να ενώσει τις δυνάμεις του με τα αδέλφια του.
Φρέσκα, εκλεκτά προϊόντα, καλές τιμές, γρήγορη εξυπηρέτηση και διανομή κατ’ οίκον ήταν τα χαρακτηριστικά που έκαναν ξακουστό το κατάστημα ΚΙΚΙΖΑ σε όλη την Αθήνα. Ήταν μία από τις «Υπεραγορές Τροφίμων» της εποχής του Μεσοπολέμου, αλλά και μεταπολεμικά.
Η στάση του τραμ στην οδό Λένορμαν ονομάστηκε «Στάση Κίκιζα»
Ο γνωστός συνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας, ο οποίος έζησε στη γειτονιά, μελοποίησε ένα ποίημα του Δ. Χριστοδούλου, που το τραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ «ΜΕΛΙΣΣΑ»
Ο Αλέξανδρος Κίκιζας ιδρύει την μονάδα παραγωγής με την επωνυμία «ΜΕΛΙΣΣΑ» ως σύμβολο της δημιουργίας και της εργατικότητας. Επενδύοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρείας, το 1956 άρχισε τον εκσυγχρονισμό της με την αγορά της πρώτης αυτόματης πρέσας, ενώ το 1959 εγκαινίασε μια υπερσύγχρονη αυτόματη γραμμή παραγωγής και ξήρανσης που βελτιώνει τις συνθήκες υγιεινής και την ποιότητα των ζυμαρικών. Είναι η εποχή που ξεκινά η χρήση του σιμιγδαλιού, αντί του αλευριού, ως πρώτης ύλης, ενώ παρουσιάζονται τα πρώτα τυποποιημένα ζυμαρικά σε συσκευασίες του μισού κιλού, αντί των παραδοσιακών σακιών. Ο Αλέξανδρος Κίκιζας ήταν πρωτοπόρος και στις τακτικές προώθησης και διαφήμισης των προϊόντων ΜΕΛΙΣΣΑ στο ραδιόφωνο της εποχής, στις εφημερίδες και σε ασβεστωμένους μανδρότοιχους. Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια ανάπτυξης της εταιρείας είχε πάντα το προσωπικό του, με το οποίο διατηρούσε προσωπική σχέση και φρόντιζε να το βοηθά με κάθε τρόπο.
Η ΜΕΛΙΣΣΑ προοδεύει συνεχώς και γρήγορα καθιερώνεται ως μεγάλη βιομηχανία.
Τη συνεχή αυτή ανοδική πορεία δεν κατόρθωσε να την ανακόψει ούτε ο πρόωρος θάνατος του Αλέξανδρου.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ «ΜΕΛΙΣΣΑ-ΚΙΚΙΖΑΣ»
Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Κίκιζα το 1965, η σύζυγός του Κωνσταντίνα κατάφερε να διατηρήσει τη ΜΕΛΙΣΣΑ, εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και συνεχίζοντας το επενδυτικό αναπτυξιακό έργο.
Η Κωνσταντίνα Κίκιζα κράτησε τα ηνία της εταιρείας μέχρι το 1975, οπότε παρέδωσε τη Γενική Διεύθυνση στα χέρια του γιου της, Γεώργιου Αλ. Κίκιζα.
Από το 2013 η εταιρεία ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ διοικείται από τον εγγονό του ιδρυτή, Αλέξανδρο Γ. Κίκιζα.
Η ΜΕΛΙΣΣΑ-ΚΙΚΙΖΑΣ: Είναι η Νο1 παραγωγός ζυμαρικών στην Ελλάδα κατέχοντας το μεγαλύτερο καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου στα Βαλκάνια, όπου παράγονται ετησίως 50.000 τόνοι ζυμαρικών. Κατέχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σημαντικών και φημισμένων μαρκών: MELISSA, PRIMO GUSTO, STELLA, ΑΒΕΖ, ΒΛΑΧΑ, DEVETA. Είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των ηγετικών μαρκών HEINZ και DEL MONTE στην Ελλάδα. Εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 35 χώρες, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 20% του ετήσιου τζίρου και ιδιαίτερα ισχυρή η παρουσία στην Κύπρο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Έχει ιδρύσει την πρώτη Ακαδημία Σίτου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με στόχο την εκπαίδευση των νέων αγροτών και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των πρώτων υλών του τόπου μας. Είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε δράσεις ΕΚΕ, εφαρμόζοντας ένα ευρύ φάσμα εθελοντικών ενεργειών που εκτείνονται σε τομείς κοινωνικής προσφοράς, περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού.
Διακρίνεται για συνεχείς χρονιές ως Best Work Place in Greece
Το 2019 δημιουργείται νέος μύλος στη Λάρισα με συνολική δυνατότητα 440 τόνων ημερησίως, καθώς και νέα σιλό συνολικής χωρητικότητας 37.000 τόνων σίτου.
Το 2020 λανσάρεται η σειρά ζυμαρικών Μέλισσα με Λαχανικά και δύο νέοι κωδικοί Ολικής Άλεσης με Χαρούπι & Πολύσπορο.
Το 2021 η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ εξαγόρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της TERRA CRETA.
Η Terra Creta με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο καθετοποιημένο συγκρότημα ελαιοτριβείου και εμφιαλωτηρίου. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Terra Creta Grand Cru ποικιλίας Κορονέικη, κατατάχθηκε το 2020 μεταξύ των δέκα καλύτερων ελαιόλαδων παγκοσμίως και ως το Νο 1 πολυβραβευμένο ελληνικό ελαιόλαδο στον κόσμο. Η Terra Creta έχει τζίρο 19 εκ.€ των οποίων το 95% εξάγεται σε 30 χώρες του εξωτερικού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Αλέξανδρος Κίκιζας δήλωσε: «Καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά την Terra Creta και τους ανθρώπους της στην οικογένεια της ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ. Η είσοδος μας στην κατηγορία του ελαιολάδου σηματοδοτεί την πρόθεσή μας να μετεξελιχθούμε σε έναν όμιλο που θα προσφέρει σε όλον τον κόσμο, τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής διατροφής. Η Terra Creta ξεχωρίζει για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και για το πάθος των ανθρώπων της για τη δημιουργία και παραγωγή τους. Όραμά μας είναι να δώσουμε στο ελληνικό ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό»
Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία 70 ετών και αποτελεί τη Νο.1 παραγωγό ζυμαρικών στην Ελλάδα. Το 2020 έκλεισε με τζίρο 70 εκ.€ έχοντας επενδύσει στη χώρα μας περισσότερα από 30 εκ.€ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
You could find out more about Melissa Kikizas Food Products S.A. HERE
Do you have a business in the HORECA industry? You can send email HERE