Η έκθεση Fostering Effective Energy Transition 2021 καταγράφει την παγκόσμια πρόοδο στην αντιμετώπιση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή ενέργειας.
Η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στον πιο πρόσφατο Δείκτη Ενεργειακής Μετάβασης (ETI) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Σηματοδοτώντας τη 10η επέτειο του δείκτη, η έκθεση Fostering Effective Energy Transition 2021 υπογραμμίζει την πρόοδο που σημειώνεται σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή ενέργειας – την ώρα που περισσότεροι από 770 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.
Ο δείκτης ETI κατατάσσει 115 χώρες με βάση τις ενεργειακές τους επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας και της αποδοτικότητας της παραγωγής και της μεταφοράς, καθώς και της προόδου προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Οι 10 πρώτες χώρες
Η Σουηδία ηγείται της παγκόσμιας κατάταξης, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία και τη Δανία. Οι 10 κορυφαίες χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 3% των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια.
Αν και η πρώτη 10άδα αποτελείται αποκλειστικά από ανεπτυγμένες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι οι μόνες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες που εμφανίζονται εκεί.
Η υψηλότερη μη ανεπτυγμένη οικονομία είναι η Λετονία (12), η οποία κατατάσσεται στην κατηγορία «Αναδυόμενη και Αναπτυσσόμενη Ευρώπη».
Οι προκλήσεις παραμένουν
Τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν την κυρίαρχη πηγή ενέργειας παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 81% του συνόλου της ενέργειας το 2018. Η μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελεί απαραίτητο μέρος της επίτευξης ζωτικών κλιματικών στόχων, όπως οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και η συμφωνία του Παρισιού.
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια ύπαρξης του ΕΤΙ, πάνω από το 70% των χωρών που παρακολουθούνται έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την πρόσβαση στην ενέργεια και την ασφάλεια, αλλά μόνο 13 από τις 115 χώρες έχουν επιτύχει σταθερά κέρδη, αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η στιβαρότητα της παροχής στις πρόσφατα ηλεκτροδοτούμενες περιοχές.
Αξιολόγηση της ανθεκτικότητας
Η έκθεση περιγράφει τρεις βασικούς τομείς εστίασης για την αύξηση της ανθεκτικότητας της ενεργειακής μετάβασης. Αυτοί είναι οι εξής:
1. Δίκαιη μετάβαση για όλους
Η μετάβαση σε μορφές ενέργειας με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα δεν πρέπει να υπονομεύει την οικονομική και χρηματοπιστωτική ασφάλεια. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα που θα στηρίξουν τις οικονομίες τους, συμπεριλαμβανομένης της επαναξιολόγησης της ενεργειακής πολιτικής και των επενδυτικών αποφάσεων.
2. Επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού και υπέρβασή του
Η απαλλαγή των ενεργειακών συστημάτων από τις εκπομπές άνθρακα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης της έρευνας και της ανάπτυξης, μαζί με την καλύτερη διατομεακή συνεργασία. Αυτές θα είναι οι πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
3. Ένταση της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα
Οι ετήσιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και ενεργειακή αποδοτικότητα πρέπει να εξαπλασιαστούν έως το 2050, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Χρειάζεται περισσότερη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει επιμερισμό των κινδύνων για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.
Πηγή: World Economic Forum
Αειφόρος ενέργεια: Από την Cop 26 στην Cop 28 – Ήρθε η ώρα για δράση!