
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλάμβανε τα ηνία της χώρας το 2019 σίγουρα δεν είχε υπόψη του ότι θα πρέπει να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Εξωγενής μεν, μια τριπλή ενεργειακή κρίση δε, που εκτίναξε σε ιστορικά υψηλές τιμές το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.
Η κυβέρνηση έπρεπε να δράσει άμεσα ιεραρχώντας τα προβλήματα αλλά έχοντας πάντα ως γνώμονα πρωτίστως την κοινωνία και τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, συνεπής στο τρίπτυχο, ισχυροί πολίτες – ισχυρή οικονομία – ισχυρή Ελλάδα.

Για να συμβεί αυτό, έπρεπε να κρατηθούν σε προσιτά επίπεδα οι τιμές ενέργειας, να θωρακιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να προχωρήσουν άμεσα έργα και μεταρρυθμίσεις που θα μείωναν την ενεργειακή κατανάλωση της χώρας, με παράλληλη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Και όλα αυτά έγιναν.
Η στήριξη των πολιτών ήταν άμεση και τον Σεπτέμβριο του 2021 ιδρύθηκε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις με περισσότερα 9 δις ευρώ, απορροφώντας, μάλιστα, το 100% της αύξησης των τιμών στους ευάλωτους πολίτες που το είχαν περισσότερο ανάγκη. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην Ευρώπη τόσο με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων όσο και με την πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, μια απόφαση που τελικά συνετέλεσε στην μείωση των τιμών ενέργειας.

Διπλασιάζοντας τη χωρητικότητα στη Ρεβυθούσα, προσθέτοντας μια νέα πλωτή δεξαμενή LNG αλλά και με την εγκαινίαση του IGB και τη δρομολόγηση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη η ενεργειακή ασφάλειας της χώρας θωρακίστηκε ενώ μια σειρά διακρατικών συνεργασιών ενίσχυσαν την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας.
Με την προκήρυξη συνολικά 6 προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης σε ενάμισι έτος, τριών προγραμμάτων «Εξοικονομώ» (2021, Ανακαινίζω για Νέους και 2023), δύο προγραμμάτων «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και «Αλλάζω θερμοσίφωνα» αλλά και το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», τα νοικοκυριά είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά 30% έως 90% και συνεπακόλουθα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, το κράτος εξοικονόμησε σημαντικούς οικονομικούς πόρους από εισαγωγές ενέργειας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Μεσομακροπρόθεσμα, ωστόσο, γνωρίζουμε πως η μόνη και μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων είναι η πράσινη μετάβαση. Η Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έσπασε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στον τομέα των ΑΠΕ, δεκαπλασίασε τον ρυθμό εγκατάστασής τους, ανακηρύχθηκε νούμερο 1 χώρα παγκοσμίως στην προσέλκυση επενδύσεων σε ΑΠΕ, ενώ έπιασε την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα πλησιάζοντας το 50%.
Η πράσινη επανάσταση που συντελείται στη χώρα μας, θωρακίζοντας την κοινωνία και το περιβάλλον, επιβάλλεται να συνεχιστεί. Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να μετατρέψει την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης απαντάει πραγματικά στο ερώτημα εάν η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίστηκε επιτυχημένα ή όχι.

Ο Ζήσης Ιωαννίδης είναι διδάκτωρ Μηχανικής Κτιρίων του Πανεπιστημίου Concordia του Μόντρεαλ όπου έζησε και εργάστηκε για πέντε χρόνια. Από το 2019, έχει διατελέσει ενεργειακός και περιβαλλοντικός σύμβουλος των Υπουργών Κωστή Χατζηδάκη, Κώστα Σκρέκα και Θόδωρου Σκυλακάκη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι συντονιστής των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν το ΥΠΕΝ, επιβλέποντας την υλοποίηση 51 διαφορετικών έργων, μεγάλης εμβέλειας και εθνικής σημασίας. Έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων και επιτυχημένων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως τα «Εξοικονομώ 2021 – Νέων και 2023» καθώς και τα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή και Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Έχει εργαστεί, επίσης, σε κτιριακές υποδομές και έργα στην Κίνα και την Κύπρο. Είναι 33 ετών, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, ενώ προέρχεται από αυτοδιοικητική οικογένεια καθώς ο πατέρας του είναι ο πρώην Δήμαρχος Βριλησσίων, Κώστας Ιωαννίδης.

Ζήσης Ιωαννίδης, Ενεργειακός και Περιβαλλοντικός Σύμβουλος, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Β.Τομέα Αθηνών, Αττική Μπροστά Νίκος Χαρδαλιάς: “Η αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης” © Diamond Pages Magazine | September 2023 |