
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι ηγέτης στη βιωσιµότητα και την καινοτοµία παρά το µέγεθός της
Η βιωσιμότητα και η καινοτομία είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, έχει έρθει καιρός να το καταλάβουμε και να το «υπηρετήσουμε» όλοι. Η αλληλεξάρτηση βιωσιμότητας και καινοτομίας έχει γίνει όλο και πιο σημαντική τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις και η κοινωνία επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Η καινοτομία μπορεί να προωθήσει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τη βιωσιμότητα, ενώ η βιωσιμότητα μπορεί και πρέπει να οδηγεί στην καινοτομία, δημιουργώντας ένα πετυχημένο μοντέλο οργανικής βιώσιμης ανάπτυξης. Ως κράτος, αν θέλουμε να συνεισφέρουμε στη βιωσιμότητα όσον αφορά στο περιβάλλον θα πρέπει να αποδεχθούμε πως η Ελλάδα συμβάλλει κάτω από 0,2% του CO2 παγκοσμίως. Για να έχουμε μετρήσιμο αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο, μόνο η ασύμμετρη συνεισφορά μας στην καινοτομία μπορεί να αποτελέσει διέξοδο και να οδηγήσει σε λύσεις. Αντίστοιχα, σε οικονομικό επίπεδο, οι επιταχυνόμενες εξελίξεις στην αγορά καθιστούν την καινοτομία προϋπόθεση της βιωσιμότητας κάθε επιχείρησης, κάθε επένδυσης. Σε κοινωνικό επίπεδο τέλος, σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο, η καινοτομία καθημερινά προσφέρει λύσεις και ένα κύμα start-ups με κοινωνικό πρόσημο συνθέτουν ένα νέο παζλ ελπίδας για μια ουσιαστικά βιώσιμη κοινωνία.
Η Ελλάδα είναι αλήθεια έχει τη δυνατότητα να είναι ηγέτης στη βιωσιμότητα και την καινοτομία παρά το μέγεθός της, δεδομένης της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης, των φυσικών πόρων, του έμψυχου υλικού της και της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Με μια πλούσια ιστορία καινοτομίας και ασύμμετρης παγκόσμιας συνεισφοράς, από τους αρχαίους Έλληνες που πρωτοστάτησαν στις εξελίξεις στα μαθηματικά, τις επιστήμες και τη φιλοσοφία, έως τους σύγχρονους Έλληνες που διαπρέπουν σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ιατρική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση αυτή.
Προφανώς και απαιτείται η δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου πολιτικής που θα δίνει κίνητρα σε επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και επενδυτές να καινοτομούν και μάλιστα με βιώσιμο πρόσημο. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται στο ίδιο πλαίσιο αυτό μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων και άλλων οικονομικών κινήτρων που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την υιοθέτηση βιώσιμων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών. Η επένδυση της χώρας μας στην έρευνα και την ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση νερού και η κυκλική οικονομία, πρέπει να γίνει μέσω της κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα, για τη δημιουργία νέων ιδεών, τεχνολογιών και λύσεων στις προκλήσεις της βιωσιμότητας.
Ίσως όμως πιο σημαντικό από όλα είναι να προωθήσουμε ουσιαστικά τη βιωσιμότητα και την καινοτομία, εκπαιδεύοντας και ενδυναμώνοντας τους πολίτες να κατανοήσουν, απαιτήσουν και υιοθετήσουν πιο βιώσιμους τρόπους ζωής και συμπεριφορές. Η ανάγκη εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών συμμετοχής της κοινότητας είναι μεγάλη. Αυτά θα χτίσουν μια κοινωνία που θα αποζητά τη βιωσιμότητα και την καινοτομία από όλα τα μέρη της, θα αποδέχεται και διαπνέεται από μια κουλτούρα καινοτομίας, θα ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, τον πειραματισμό, την επιχειρηματικότητα, την επώαση νεοφυών επιχειρήσεων και τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, οι οποίοι θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ζωντανού, οργανικά αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος καινοτόμων, επενδυτών και μεντόρων.
Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως που αντιμετωπίζουμε είναι να αποτινάξουμε πρώτα από την κοινωνία μας την είτε την απάθεια, είτε την αντίδραση στην πρόοδο, την κακώς νοούμενη «ρομαντική και επαναστατική» μας διάθεση. Η πρόοδος δεν έρχεται μέσα από διαδηλώσεις, εκδηλώσεις βίας, βανδαλισμούς πολιτιστικών μνημείων, πανεπιστημίων και έργων τέχνης. Έρχεται μέσα από σκληρή δουλειά, προσήλωση στην ανάγκη της προόδου, συνεργασία για τη χάραξη ενός κοινού δρόμου προς αυτή και την αναγνώριση πως το παλιό, όσο και αν «άρεσε» ή «βόλευε» κάποιους, δεν είναι πλέον μέσα στις επιλογές που έχουμε. Το ποτάμι δεν γυρνά πίσω. Η πρόοδος μπορεί να ενισχυθεί από εμάς. Δεν θα σταματήσει όμως από κανένα. Απλά μπορεί να μας προσπεράσει, να μας αγνοήσει…
Η δημιουργία ενός κοινού οράματος μεταξύ των Ελλήνων είναι άμεσης ζωτικής σημασίας για την προώθηση της βιωσιμότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Το σύνολο της ανθρωπότητας ξεκινάει κάθε μέρα του προσβλέποντας συνειδητά ή υποσυνείδητα σε ένα καλύτερο αύριο. Η αντίδραση προέρχεται από την έλλειψη κατανόησης του οφέλους της προόδου. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι πολίτες – πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό όραμα για ένα πιο βιώσιμο και καινοτόμο μέλλον. Μόνο το κοινό όραμα μπορεί να παρέχει μια αίσθηση κατεύθυνσης, σκοπού και κινήτρου για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και μπορεί να βοηθήσει στην ευθυγράμμιση των προσπαθειών τους προς έναν κοινό στόχο.
Αλέξανδρος Αθανασούλας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος STIRIXIS Group, Ιδρυτής Metallaxis.org, Πρόεδρος SBC Greece: “To ποτάμι πίσω δεν γυρνά…” | Date: 19/03/2023 © Energizing Greece Magazine | 2nd Edition March 2023 |