
Η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα τουριστικό προορισμό για όλους τους μήνες και όλες τις εποχές του χρόνου.
Ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας θεωρώ ότι η πατρίδα μας, πέρα από αυτά που μας έχει αφήσει παρακαταθήκη η φύση, αλλά και οι προηγούμενες γενιές σε κάστρα, εκκλησίες και μοναστήρια, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία παγκόσμιας απήχησης, έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει προορισμούς (πόλεις και χωριά), απολύτως φιλόξενα προς τον ταξιδιώτη.
Ήδη, πολλές περιοχές της Ελλάδας, αξιοποιώντας την τεχνολογία γίνονται περισσότερο γνωστές στην υφήλιο και προσαρμόζονται παράλληλα – χωρίς ωστόσο να αλλοιώνουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα – στις σύγχρονες απαιτήσεις των επισκεπτών.
Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, η περίπτωση δηλαδή ενός τοπικού γεγονότος, που πλέον είναι υπερτοπικό και προσελκύει κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Η χώρα μας διαθέτει δυναμικό ανθρώπων που με την κατάλληλη εκπαίδευση ξέρει τι πρέπει να πράξει, ώστε να «κερδίσει» τους επισκέπτες. Πέρα των συναδέλφων Δημάρχων και όλων των Αυτοδιοικητικών, μην λησμονούμε τους εργαζόμενους στους Δήμους, αλλά και τους κατοίκους σε κάθε γωνιά της χώρας, που ξέρουν πώς να κάνουν τον επισκέπτη να αισθανθεί την Ελλάδα και δικό του σπίτι.

Ο θεματικός και βιωματικός τουρισμός είναι τομέας που θεωρώ πως τα επόμενα χρόνια θα δείξει την δυναμική του και στη χώρα μας. Μην ξεχνάμε επίσης, πως υπάρχουν πλέον και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να αναδείξουμε και τον περιπατικό τουρισμό, προβάλλοντας τη σπάνια ομορφιά που χαρακτηρίζει τα ελληνικά μονοπάτια.
Παράλληλα, οι ιαματικές πηγές της χώρας αναμένουν την αξιοποίηση τους, με ανάλογο τρόπο, ώστε να προσελκύουν τον θεραπευτικό τουρισμό. Συνάδελφοι Δήμαρχοι που έχουν στα διοικητικά όρια ευθύνης τους ιαματικές πηγές έχουν ενεργοποιηθεί, προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω την αλλαγή στη νοοτροπία, που επέφερε στον τουρισμό το διαδίκτυο, τα social media και η εμπειρία κάθε πολίτη. «Έχει τελειώσει ο παλιός “τουρισμός του φυλλαδίου” και περάσαμε στον “τουρισμό μέσω των social”»
Χρειάζεται, κατά την άποψη μου, να δομηθεί ο τουρισμός βάσει νέων δεξιοτήτων, ως οργανωμένη κίνηση, με αλλαγή συνηθειών, με μια συμμετέχουσα κοινωνία, που θα αντιμετωπίζει υπό νέα οπτική την ίδια την πόλη
Τέλος, ας επανέλθουμε στο παράδειγμα με «Τον Μύλο των Ξωτικών» και τα Τρίκαλα, ως καλή πρακτική και συνδυασμό των παραπάνω. Από τη μια, η προβολή των θετικών στοιχείων και πλεονεκτημάτων της πόλης (40.000 ποδήλατα, διαβάσεις, μνημεία, φύση, ποταμός, καινοτομία), και από την άλλη και αλληλοσυμπληρούμενη, η ματιά της πόλης μέσα από τα μάτια του επισκέπτη, που οδήγησαν στον εντοπισμό των αρνητικών κριτικών και σημείων, με διάθεση αλλαγής και νέας δυναμικής. Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου, «καθίσαμε στα θρανία, δημιουργήσαμε την Ακαδημία των Ξωτικών, δημιουργήσαμε τη νέα παλέτα του τοπικού προϊόντος».
Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος, ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων: “Φιλόξενη Ελλάδα” | Date: 15/03/2023 © Energizing Greece Magazine | 2nd Edition March 2023 |