Το μέλλον της οικονομικής ανάπτυξης με οδηγό την καινοτομία σε τεχνολογίες αιχμής διαγράφεται σήμερα λαμπρό. Παρά τις δυσμενείς παγκόσμιες εξελίξεις που προκάλεσαν τόσο η πανδημία, όσο και οι πρόσφατες γεωπολιτικές αναταράξεις, παρατηρείται διεθνώς μια εκρηκτική ανάπτυξη, με τα Venture Capital Funds, να καταγράφουν το 2021, αύξηση 50% στις επενδυτικές τους συμφωνίες. Για την τεχνολογική καινοτομία, πυλώνες εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής αποτελούν η βασική, θεμελιώδης επιστημονική έρευνα, η κατοχύρωση διανοητικής ιδιοκτησίας καθώς και η μεταφορά τεχνολογίας και βεβαίως η νεοφυής επιχειρηματικότητα σε, συχνά ανατρεπτικές, τεχνολογίες αιχμής. Στρατηγικής, που για να παραμένει ανταγωνιστική, με υψηλές επιδόσεις στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων, πρέπει διαρκώς να εξελίσσεται αγκαλιάζοντας αναδυόμενα πεδία, φρέσκες ιδέες, νέους ταλαντούχους ερευνητές και μοναδικές υποδομές. Στον Δημόκριτο, μετά από σειρά δομικών αλλαγών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων, ωριμάζουν πλέον οι συνθήκες που καθιστούν τον δημόσιο ερευνητικό οργανισμό ικανό για την παραγωγή νέας γνώσης και μεταφοράς τεχνολογίας με βέλτιστες επιπτώσεις για την Ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία.
Το 2022 υπήρξε για τον Δημόκριτο μία λαμπρή χρονιά. Ξεκίνησαν έργα και δραστηριότητες που αποτελούν ορόσημα για το μέλλον του Κέντρου. Ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Κβαντικής Υπολογιστικής και Κβαντικής Τεχνολογίας το πρώτο Ινστιτούτο της Χώρας στο πεδίο των κβαντικών υπολογιστών. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούν να λύσουν προβλήματα εξαιρετικά υψηλής πολυπλοκότητας που σήμερα δεν επιλύονται από του συμβατικούς υπερ-υπολογιστές. Αναμένεται ότι θα επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και μεγάλες ανατροπές στην οικονομία από τον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια και το φάρμακο έως την αμυντική βιομηχανία.
Στο μέτωπο της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται το Science Agora, η σύμπραξη του ΕΜΠ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, του ΕΠΙΣΕΥ και του Δημόκριτου. Ο πρώτος μηχανισμός μεταφοράς τεχνολογίας σε εθνικό επίπεδο που κινείται ήδη με ιδιαίτερο δυναμισμό αναδεικνύοντας νέους ταλαντούχους ερευνητές με βιομηχανικές υποτροφίες και ανοίγοντας ορίζοντες για νεοφυή επιχειρηματικότητα σε δημόσια ερευνητικά εργαστήρια. Παράλληλα, ξεκίνησε η λειτουργία του Ευρωπαϊκού κόμβου ψηφιακής καινοτομίας Smart Attica, ενός από τα τέσσερα European Digital-Innovation Hubs, που επελέγησαν για την Ελλάδα. Το Smart Attica υποστηρίζει αποτελεσματικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικών επιχειρήσεων με βάση τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των αντικειμένων και οι τηλεπικοινωνίες 5G.
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ο Δημόκριτος επιλέχθηκε από το ΝΑΤΟ ως ένας εκ των εννέα ευρωπαϊκών επιχειρηματικών επιταχυντών του προγράμματος DIANA (Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic). Το πρόγραμμα DIANA αποτελεί το πρώτο διεθνούς κλίμακας αναπτυξιακό σχέδιο της Συμμαχίας για την αμυντική καινοτομία, υποστηρίζοντας νεοφυείς επιχειρήσεις με τεχνολογίες διπλής χρήσης, πολιτικής και αμυντικής. Οι εταιρείες θα χρηματοδοτηθούν από το νέο Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) του ΝΑΤΟ, με έχει αρχικό προϋπολογισμό 1 δισ. Ευρώ. Ο επιταχυντής θα λειτουργήσει στο τεχνολογικό πάρκο «Λεύκιππος» όπου επιλεγμένες start-ups θα υποστηριχθούν από μηχανισμούς πουν αφορούν βεβαίως στην πρόσβαση σε ερευνητικές υποδομές, τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, και την έκθεση τους σε διεθνή δίκτυα επενδυτών. Η επιτυχημένη λειτουργία ενός τέτοιου επιταχυντή θα διαμορφώσει νέα δεδομένα για το εθνικό οικοσύστημα καινοτομίας πολύ σημαντικά για την ανταγωνιστικότητα και το διεθνές του κύρος.
Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»: “Αναδυόμενες Τεχνολογίες Αιχμής στον Δημόκριτο” | Date: 10/02/2023 © Energizing Greece Magazine | 2nd Edition March 2023 |