Η γυναικεία εργασία στη γαλάζια οικονομία είναι συχνά χωρίς έγγραφα, άνισα αποζημιωμένη και πιο ευάλωτη σε κλιματικά σοκ. Η επισημοποίηση της απασχόλησης των γυναικών και η επένδυση στην εκπαίδευσή τους μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ισότητας των φύλων και των αποτελεσμάτων της βιώσιμης ανάπτυξης για αυτές και τους ωκεανούς.
Η γαλάζια οικονομία εισέρχεται σε ένα νέο οικονομικό και διαχειριστικό παράδειγμα. Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στην πρόσφατη Συνθήκη Ανοιχτής Θάλασσας του ΟΗΕ για την προστασία του 30% των συνολικών χερσαίων και παράκτιων θαλάσσιων περιοχών της Γης έως το 2030. Η παγκόσμια ζήτηση για εμπορικά προϊόντα αλιείας είναι μεγάλη και οι δραστηριότητες υδατοκαλλιέργειας επεκτείνονται. Οι γυναίκες αποτελούν το 47% των ανθρώπων που αντλούν τα προς το ζην από την αλιεία και το 70% από την υδατοκαλλιέργεια και είναι βασικοί φορείς που μπορούν να ευημερήσουν και να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.
Οι γυναίκες συνεισφέρουν αθέμιτες ώρες εργασίας στη γαλάζια οικονομία και συχνά εξαρτώνται από αυτήν για βιοπορισμό και οικογενειακή διατροφή. Περίπου το 40% όσων απασχολούνται ή εξαρτώνται από την επιβίωσή τους στην αλιεία μικρής κλίμακας είναι γυναίκες. Υπολογίζεται ότι 57 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο αντλούν τα προς το ζην μόνο από την αλιεία. Οι γυναίκες συμβάλλουν σημαντικά στην αμειβόμενη και μη αμειβόμενη εργασία στην εμπορική και μικρής κλίμακας αλιεία – συχνά σε θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν μετασυλλεκτική επεξεργασία, καθαρισμό και πώληση.
Οι γυναίκες έχουν άνισες ευκαιρίες σε αυτές τις μπλε βιομηχανίες λόγω:
- έλλειψη πρόσβασης σε πιστώσεις, κατάρτιση και επαγγελματικούς φορείς που θα αύξαναν την πρόσβαση και θα βελτίωναν τις συνθήκες των παραδοσιακών και επιχειρηματικών ρόλων στον τομέα
- στερεότυπα φύλου που περιορίζει τις γυναίκες σε χαμηλότερα αμειβόμενα ή μη εμπορικά καθήκοντα, κυρίως στην κατοικία ή μετά τη συγκομιδή
- αποκλεισμός από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και διακυβέρνησης της αλιείας σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης.
Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις γυναίκες που εργάζονται σε ολόκληρη την παγκόσμια γαλάζια αλυσίδα αξίας. Η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια είναι ευάλωτοι τομείς λόγω της ιστορικής εξάντλησης των ιχθυαποθεμάτων πάνω από βιώσιμα επίπεδα, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, της θέρμανσης των ωκεανών, της αλάτωσης και της ξηρασίας που επηρεάζουν τα αποθέματα γλυκού νερού. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της αλιείας κινδυνεύουν. Η εργασία των γυναικών στον τομέα είναι συχνά άτυπη, επομένως οι γυναίκες αφήνονται πιο εκτεθειμένες σε κλιματικά σοκ και, κατά συνέπεια, σε εργασιακή ανασφάλεια. Συχνά στερούνται ασφάλισης ανεργίας, πρόσβασης σε πίστωση και άλλων προστατευτικών μέτρων για τις επιχειρήσεις. Σε κυρίως οικιακές και ανεπίσημες θέσεις κατά μήκος της αλυσίδας αξίας, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα των γυναικών στη γαλάζια οικονομία.
Απαιτείται βιώσιμη διαχείριση της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης άμεσης και έμμεσης απασχόλησης. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 85% των εργαζομένων στον τομέα της επεξεργασίας θαλασσινών, τόσο μικρής κλίμακας όσο και βιομηχανικής, είναι γυναίκες. Η πρόσθετη αλιευτική δραστηριότητα, όπως η μικρής κλίμακας συγκέντρωση ψαριών και καρκινοειδών θεωρείται απαραίτητη οικιακή εργασία, που εκτελείται κυρίως από γυναίκες. Αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις που κυμαίνονται από την εξάντληση των αποθεμάτων –όταν μια περιοχή υπεραλιεύεται σε σημείο που το απόθεμα δεν μπορεί να αναγεννηθεί– μέχρι τη συμφόρηση στην παραδοσιακή αλιεία και τη μειωμένη ποιότητα νερού και υγείας στην υδατοκαλλιέργεια, θα επηρεάσουν τη συνολική υγεία της αλιείας. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει ή να εξαντλήσει τα απαραίτητα ιχθυαποθέματα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να δημιουργήσουν εισόδημα και να παρέχουν διατροφή, οδηγώντας σε κακά αποτελέσματα των νοικοκυριών.
Η ισότητα των φύλων σε όλη τη μπλε αλυσίδα αξίας μπορεί να βελτιώσει τη βιώσιμη διαχείριση αυτών των πόρων. Η διατήρηση μιας βιώσιμης συγκομιδής διασφαλίζει ότι τα αποθέματα δεν εξαντλούνται σε μια εποχή και η αλιεία είναι επικερδής σε όλες τις κοινότητες που εξαρτώνται από την αλιεία. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να λάβουν υπόψη τις επιπτώσεις στην περιβαλλοντική υγεία και το οικοσύστημα στη λήψη αποφάσεων σε εταιρικό και κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό καθοδηγείται από τον ρόλο των γυναικών στην οικιακή εργασία, που συχνά περιλαμβάνει την απόκτηση πόρων για οικιακή κατανάλωση, και από την κοινωνικοποίηση. Ως ομάδα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ψάρια ως πόρο, η συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων μπορεί να βελτιώσει την ισότητα στον τομέα και μπορεί να βελτιώσει την προθυμία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος διαχείρισης.
Στις 5 Μαρτίου 2023, ο ΟΗΕ κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία για την προστασία των ανοιχτών θαλασσών. Η Συνθήκη της Ανοιχτής Θάλασσας, όταν επικυρωθεί, θα μετατρέψει το 30% της ανοιχτής θάλασσας σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές (MPAs), με ειδικές διατάξεις για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες για μεταφορά τεχνολογίας, δίκαια κέρδη από τη θαλάσσια γενετική ποικιλότητα και μεγαλύτερη προστασία από την εξόρυξη βυθού και την παράνομη αλιεία. Εάν τεθεί σε ισχύ, αυτή η νομικά δεσμευτική συνθήκη θα απαιτήσει τη συμμετοχή τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών για την παροχή της μελλοντικής προστασίας των ανοιχτών θαλασσών, διασφαλίζοντας ότι οι γυναίκες θα έχουν πρόσβαση στην ισότιμη βιώσιμη αλιεία και στο έργο διατήρησης των ωκεανών.
Η Συνθήκη Ανοιχτής Θάλασσας θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τις γυναίκες να αναλάβουν επίσημους ρόλους στον τομέα. Θα χρειαστούν νέες θέσεις εργασίας στη ρύθμιση και επιβολή του MPA, στη διαχείριση της αλιείας και στην εκπαίδευση. Η αυξημένη προστασία των ιχθυαποθεμάτων θα μπορούσε να σημαίνει πιο σταθερούς πληθυσμούς σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την υγεία του οικοσυστήματος στις αποφάσεις για τη γεωργία και την αλιεία. Εάν οι γυναίκες έχουν δίκαιη εκπροσώπηση στην εφαρμογή αυτής της συνθήκης, θα ωφεληθούν από την επισημοποίηση της εργασίας τους και τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων.
Πώς μπορεί η πολιτική να στηρίξει τις γυναίκες στη γαλάζια οικονομία
Σήμερα, οι πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζουν με επιτυχία τη χειραφέτηση των γυναικών στη γαλάζια οικονομία εξακολουθούν να είναι σπάνιες. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες έχουν πολιτικά δικαιώματα, η συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου αυξάνεται και οι κρατικές δαπάνες μετατοπίζονται προς την ευημερία. Οι γυναίκες σε πολιτικούς ηγετικούς ρόλους μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η υποστήριξη των γυναικών στη γαλάζια οικονομία είναι απαραίτητη για να συμβάλει στους συνολικούς στόχους ανάπτυξης.
Αυτό μπορεί να ξεκινήσει από:
- συλλογή περισσότερων δεδομένων σχετικά με τις συνεισφορές των γυναικών σε ολόκληρη την αλιευτική αλυσίδα αξίας. Η σαφήνεια σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία και τη δημιουργία αξίας επιτρέπει σαφείς περιγραφές των ανισοτήτων στον τομέα. Για παράδειγμα, η υδατοκαλλιέργεια –συχνά θεωρείται αποτελεσματικό πρόγραμμα υπέρ των φτωχών– στερείται δεδομένων διαχωρισμένων με βάση το φύλο. Επομένως, τα στοιχεία δεν μπορούν να απαντήσουν εάν οι γυναίκες μοιράζονται εξίσου τα οφέλη της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας.
- επισημοποίηση των μπλε αγορών εμπορευμάτων και των ρόλων εργασίας. Γυναίκες με υφιστάμενες ειδικές για τον κλάδο γνώσεις μπορούν να έρθουν σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Χωρίς επισημοποίηση, υπάρχουν μόνο οριακές βελτιώσεις στην παραγωγικότητα στην επεξεργασία, την πώληση και το χειρισμό εξοπλισμού όπου οι γυναίκες εργάζονται ανεπίσημα.
Η επένδυση σε εργαλεία και εκπαίδευση για τις γυναίκες στον τομέα της αλιείας για να μεταβούν σε επιχειρηματικούς ρόλους και ρόλους διακυβέρνησης μπορεί να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των γυναικών στη διαχείριση των εκμεταλλεύσεων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Οι γυναίκες μπορούν να δημιουργήσουν νέα προϊόντα προς εξαγωγή εάν τους δοθεί η κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνική υποστήριξη.
Η αλιεία είναι απαραίτητη για τη γυναικεία εργασία και οι γυναίκες είναι απαραίτητες για την παραγωγή αυτού του κλάδου. Η συζήτηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να παραβλέψει τη σημασία αυτού του τομέα. Μια νέα προσέγγιση για τη διαχείριση των ωκεανών του κόσμου πρέπει να έχει γυναίκες σε ρόλους διακυβέρνησης και να σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γυναικών εργαζομένων στη γαλάζια οικονομία. Μια ισχυρή τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης θα εξισώσει τον ρόλο των γυναικών μέσω της συμμετοχής τους στην εργασία, της δίκαιης αμοιβής και της ισότητας στη λήψη αποφάσεων.
Πηγή: International Growth Centre