Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο είναι το Noma – για άλλη μια φορά.
Έχει κερδίσει το βραβείο τέσσερις φορές στο παρελθόν.
Το πιο γνωστό εστιατόριο στον κόσμο ήταν νούμερο 2 στη λίστα του 2019 και έφτασε στην πρώτη θέση το 2021 αν και πέρασε αρκετό χρόνο το 2020 λειτουργώντας σαν χαμπουργκεράδικο, εκτός από εστιατόριο υψηλής κουζίνας.
Τον Σεπτέμβριο, το Noma έλαβε τρία αστέρια Michelin για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Το 2019, η λίστα World’s 50 Best Restaurants ανακοίνωσε ότι οι προηγούμενοι Νο. 1 νικητές δεν θα είχαν το δικαίωμα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Όμως, το Noma είναι ένα νέο εστιατόριο – άνοιξε στην τωρινή του τοποθεσία τον Φεβρουάριο του 2018 και έκανε το ντεμπούτο του το 2019 στο No. 2. Και οι νίκες του 2010, του 2011, του 2012 και του 2014 δεν μετράνε.
Τώρα που το Noma 2.0 κέρδισε, το λογικό είναι ότι δεν θα βρεθεί στη λίστα του χρόνου, εκτός εάν ο σεφ René Redzepi κάνει άλλο ένα reboot ή εκτός εάν ο οργανισμός 50 Best αλλάξει και πάλι τους κανόνες του. Πλέον, το Noma μοιράζεται τον τίτλο του εστιατορίου με τις περισσότερες νίκες με το θρυλικό εστιατόριο El Bulli του Ferran Adrià. Κανένα άλλο εστιατόριο δεν θα καταφέρει να φτάσει αυτό το επίτευγμα, δεδομένων των αλλαγών στους κανόνες του διαγωνισμού.
Το Noma είναι ένα εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin που διευθύνεται από τον σεφ René Redzepi στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Το όνομα είναι μια συλλαβική συντομογραφία των δύο δανικών λέξεων ” no rdisk ” (Σκανδιναβική) και ” ma d ” (τροφή). Το εστιατόριο άνοιξε το 2003 και είναι γνωστό για την εστίασή του στην αναζήτηση τροφής, την εφεύρεση και την ερμηνεία της Νέας Σκανδιναβικής Κουζίνας . Το 2010, το 2011, το 2012 και το 2014, κατατάχθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο από το περιοδικό Restaurant. Το 2021 κέρδισε την πρώτη θέση στα βραβεία των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο.
Η αρχική τοποθεσία του Noma ήταν στο Strandgade 93, σε μια παλιά αποθήκη στην προκυμαία στη γειτονιά Christianshavn στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Το κτίριο βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Εμπορίου της Γροιλανδίας, η οποία για 200 χρόνια ήταν κέντρο εμπορίου από και προς τις Νήσους Φερόες , το Φινμαρκ , την Ισλανδία και ειδικότερα τη Γροιλανδία . Ξηρά ψάρια, αλατισμένη ρέγγα, λάδι φάλαινας και δέρματα είναι μεταξύ των προϊόντων που αποθηκεύονταν μέσα και γύρω από την αποθήκη πριν διατεθούν στις ευρωπαϊκές αγορές. Το 2003, η αποθήκη μετατράπηκε σε North Atlantic House , ένα κέντρο για την τέχνη και τον πολιτισμό της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού. Το Noma άνοιξε την ίδια εποχή από τους Redzepi και Claus Meyer . Το εσωτερικό του εστιατορίου σχεδιάστηκε από την Space Copenhagen. Μεταξύ 12 και 16 Φεβρουαρίου 2013, 63 από τους 435 πελάτες αρρώστησαν αφού έφαγαν στο Noma, σύμφωνα με έκθεση της Δανικής Υπηρεσίας Τροφίμων . Τα συμπτώματα αποδίδονταν στον νοροϊό , ο οποίος πιστεύεται ότι είχε εξαπλωθεί ακούσια από έναν μολυσμένο υπάλληλο κουζίνας. Ο Redzepi σχεδίαζε να κλείσει το Noma μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και να το ανοίξει ξανά το 2017 ως αστικό αγρόκτημα κοντά στην Κοπεγχάγη. Το Noma άνοιξε ξανά στις 15 Φεβρουαρίου 2018 μετά από ένα χρόνο παύσης. Το ίδιο το εστιατόριο μετακόμισε επίσης από την προηγούμενη τοποθεσία του Strandgade, που τώρα στεγάζει το Restaurant Barr, στη σημερινή του τοποθεσία στη διεύθυνση Refshalevej 96. Τον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19 , το Noma άνοιξε ξανά ως μπαρ κρασιού και μπέργκερ, με επιλογές σε πακέτο.
Η κουζίνα του Noma είναι σκανδιναβική / σκανδιναβική . Οι ιδρυτές του εστιατορίου René Redzepi και Claus Meyer προσπάθησαν να επαναπροσδιορίσουν αυτή τη σκανδιναβική κουζίνα. Η κουζίνα του μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ως ερμηνεία του σκανδιναβικού φαγητού παρά για το ίδιο το κλασικό σκανδιναβικό φαγητό, σύμφωνα με τον Meyer στο βιβλίο Noma – Nordic Cuisine . Διάσημα πιάτα περιλαμβάνουν «Η κότα και το αυγό», ένα γεύμα που μαγειρεύεται από τους ίδιους τους επισκέπτες και αποτελείται από πατατάκια, ένα αυγό αγριόπαπιας, ελαφρώς βρεγμένο σανό, αλάτι, βότανα, άγρια φυτά του δάσους, λάδι σανού, θυμάρι, βούτυρο , και σάλτσα άγριου σκόρδου .
Ο Redzepi, εργάστηκε στο παρελθόν σε εστιατόρια όπως το The French Laundry , το elBulli , το Kong Hans Kælder και το Le Jardin des Sens. Επί του παρόντος, ο επικεφαλής σεφ είναι ο Kenneth Foong, αντικαθιστώντας τον Καναδό Benjamin Ing τον Ιούλιο του 2020. Οι προηγούμενοι επικεφαλής σεφ περιλαμβάνουν τον Dan Giusti και τον Matt Orlando. Ο επικεφαλής σομελιέ είναι ο Νορβηγός Mads Kleppe.
Πηγή: Bloomberg, Wikipedia
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα