Sustainable constructions: Παναγιώτης Καταραχιάς, Μηχ. Μηχανικός, PANFLOW Managing Director
Η κατασκευή ακινήτων αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημαντικό γρανάζι στην μηχανή της οικονομίας, ιδιαίτερα της ελληνικής. Στον τομέα αυτό στον οποίο απασχολείται ευρεία γκάμα επαγγελμάτων διακρίνεται μία σημαντική αναγέννηση μέσα από τις στάχτες των μνημονίων και τις οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών. Εντός ενός δυναμικού ενεργειακά περιβάλλοντος το οποίο συνεχώς μεταβάλει τα δεδομένα του, η δημιουργία κατασκευών με ελάχιστη έως σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση κρίνεται πλέον επιτακτική. Τα κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να ισχυροποιηθούν από την πλευρά της πολιτείας δίνοντας ώθηση σε κατασκευές φιλικότερες προς το περιβάλλον και οικονομικότερες ως προς την χρήση.
Η υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά στο ελληνικό κτιριακό απόθεμα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Κτίρια γερασμένα, στην πλειοψηφία τους κατασκευασμένα κατά την δεκαετία 1970 – 1980 καταναλώνουν εκατοντάδες kWh/m2 επιφανείας ετησίως για κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, ΖΝΧ και φωτισμού και στερούνται ακόμα και της στοιχειώδους θερμομόνωσης. Τα περισσότερα από αυτά κατατάσσονται στις κατηγορίες Ζ και Η όσον αφορά στην ενεργειακής τους κατηγορία με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χρήστη και την διαβίωση του. Σε παγκόσμια κλίμακα ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για την κατανάλωση τελικής ενέργειας που αγγίζει το 40%.
Η επόμενη παράμετρος η οποία δυσχεραίνει την κατάσταση είναι η μεγάλη αύξηση στις τιμές της ενέργειας. Από το φυσικό αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο το οποίο φαίνονταν ότι ‘’πατάει’’ γερά στην ελληνική αγορά, έως και την ηλεκτρική ενέργεια η οποία έχει υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το πετρέλαιο τα τελευταία έτη στον χώρο της κατοικίας, η κατάσταση φαίνεται δυσοίωνη με τις τιμές να πραγματοποιούν αλματώδη άνοδο. Η απεξάρτηση της χώρας όσον αφορά στην εισαγωγή καυσίμων φαντάζει δύσκολη δεδομένης της σχετικά ισχνής έως τώρα διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο. Δεδομένης της συνολικής αυτής κατάστασης απαιτούνται λύσεις μέσω μακροπρόθεσμων πλάνων.
Κοιτάζοντας στο μέλλον και με στόχο μία βιώσιμη ανάπτυξη, η κατασκευή παθητικών κτιρίων φαντάζει ως η ιδανικότερη λύση στην μάχη κατά της ενεργειακής φτώχειας. Κτίρια τα οποία με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας θα καταφέρνουν να συνδυάζουν την θερμική άνεση με την οικονομία. Με τον τρόπο αυτό ένας σημαντικός στόχος ο οποίος αφορά στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον κτιριακό τομέα θα αρχίσει σιγά σιγά να αποκτά θεμέλια.
Είναι φαίνεται ο καιρός για στροφή στην κατασκευή «παθητικών κτιρίων». Τι είναι όμως αυτό το οποίο κάνει ένα παθητικό κτίριο να φαντάζει ως η ιδανική λύση στην κατασκευή κτιρίων; Ένα παθητικό κτίριο βασίζει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία του στην σωστή μόνωση, στην εξάλειψη των θερμογεφυρών, στην αεροστεγανότητα, στην σωστή επιλογή και τοποθέτηση των κουφωμάτων και στον αερισμό με ανάκτηση θερμότητας. To παθητικό κτίριο θερμαίνεται παθητικά αξιοποιώντας στο έπακρο τον προσανατολισμό του, την ηλιακή ακτινοβολία, κάνει χρήση της ανάκτηση θερμότητας καθώς επίσης αξιοποιεί και τις εσωτερικές πηγές θερμότητας. Την καλοκαιρινή περίοδο το παθητικό κτίριο βασίζεται σε παθητικές τεχνικές ψύξης. Αυτές περιλαμβάνουν τον νυχτερινό φυσικό αερισμό καθώς και τον κατάλληλο σχεδιασμό σκίασης. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να καταναλώνει έως και 90% λιγότερη ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ψύξης σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο διατηρώντας μια ευχάριστη θερμοκρασία όλο το έτος. Ως αποτέλεσμα η κατανάλωση ενός παθητικού κτιρίου ανέρχεται περίπου σε 15kWh/m2 ετησίως.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν την συνεισφορά στο ενεργειακό αποτύπωμα του κλάδου στον πλανήτη. Ίσως ένας ένας κλάδος έχει ευθύνη να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής ώστε να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη.
Παναγιώτης Καταραχιάς, Μηχ. Μηχανικός, PANFLOW Managing Director: “Sustainable constructions” © Diamond Pages Magazine | November 2022 |