Εργασιακές Προκλήσεις: Αντώνης Πίσχος, Οικονομολόγος – Νομικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Τι θα αντιμετωπίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις σε θέματα προσωπικού;
Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα τμήματα προσωπικού και τα λογιστήρια είναι κυρίως οι κάρτες εργασίας, η φορολογία των αυξήσεων που θα δοθούν εξαιτίας του πληθωρισμού και η επαναφορά των τριετιών των οποίων η εφαρμογή έχει ανασταλεί.
Ειδικότερα επιχειρήσεις που δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα, λόγω μεγέθους, το σύστημα των καρτών εργασίας είναι υποχρεωμένες να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες από την 1η Νοεμβρίου 2022, έτσι ώστε μετά από μία περίοδο προσαρμογής το σύστημα θα εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις.
Δεδομένου ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολλά προβλήματα θα δημιουργηθούν στην πρακτική εφαρμογή του μέτρου. Τα προβλήματα θα εστιάζονται στην παρακολούθηση του συστήματος, που θα επιφέρει διοικητικό κόστος στις επιχειρήσεις, στην μη ορθή τήρηση από τους εργαζόμενους, πχ ξέχασε να χτυπήσει είσοδο ή έξοδο, χτύπημα δύο φορές, χτύπημα κατά λάθος εκτός ημέρας εργασίας ή εκτός ωραρίου, σε αστοχίες επικοινωνίας με την ΕΡΓΑΝΗ κλπ. Μολονότι θα προβλέπονται, για κάποιες περιπτώσεις, διαδικασίες διόρθωσης δεν είναι σίγουρο αν θα είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν όλα τα λάθη, τα οποία πέρα από το διοικητικό κόστος για την επιχείρηση μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ενδεχόμενο έλεγχο.
Ένα άλλο θέμα που θα αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις, που προτίθενται να δώσουν αυξήσεις στο προσωπικό, είναι η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οποιαδήποτε αύξηση να φορολογείται με τον οριακό φορολογικό συντελεστή της κλίμακας που ανήκει κάθε εργαζόμενος και όχι προοδευτικά, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση του εργαζόμενου.
Όσον αφορά στα υψηλά αμειβόμενα στελέχη που λαμβάνουν αμοιβές πάνω από την ανώτατη ασφαλιστική κλάση η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη. Αφενός θα αφαιρεθεί φόρος εισοδήματος, για την αύξηση που θα πάρουν, υπολογιζόμενος με το μέγιστο συντελεστή φορολογίας που ισχύει σήμερα, αφετέρου θα επιβαρυνθούν, οι ίδιοι και η επιχείρηση, εξαιτίας τυχόν αναπροσαρμογής του ανώτατου ποσού επί του οποίου επιβάλλονται σήμερα ασφαλιστικές εισφορές.
Τέλος τις επιχειρήσεις θα απασχολήσει και η επαναφορά των τριετιών. Η εφαρμογή των τριετιών, ως ποσοστό επί του μισθού, έχει ανασταλεί μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να κατέλθει κάτω από 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Σε περίπτωση που γίνει άμεση επαναφορά των τριετιών, εξαιτίας της μείωσης του ποσοστού ανεργίας, οι περισσότεροι εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίοι αμείβονται με τον ελάχιστο νόμιμο μισθό, θα δικαιούνται αυξήσεων έως 30%. Το ποσοστό της ανεργίας βαίνει μειούμενο στην Ελλάδα αλλά οι διεθνείς αναταράξεις και το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον είναι αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν την περαιτέρω μείωση αυτού.
Αντώνης Πίσχος, Οικονομολόγος – Νομικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων: “Εργασιακές Προκλήσεις” © Diamond Pages Magazine | November 2022 |