Είσαι ενεργός; Μείνε Δυνατός…: ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ MED
Άνδρας 40+ | Πρόληψη & έλεγχος της Υγείας | Οργάνωσε το δικό σου πλάνο
Η πρόληψη είναι το κύριο και ουσιαστικό βήμα για την καλή υγεία σε όλα τα επόμενα χρόνια της ζωής μας. Ανάλογα την ηλικία που βρισκόμαστε, το φύλο, το οικογενειακό και ατομικό μας ιστορικό θα πρέπει να εφαρμόζουμε το σωστό αντίστοιχο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου.
Δυστυχώς στην Ελλάδα η έννοια της Πρόληψης είναι λίγο υποβαθμισμένη στην σκέψη και τις συνήθειες των πολιτών και εκεί οφείλεται ένας μεγάλος αριθμός χρόνιων παθήσεων, οργανικών βλαβών, ακόμα και θάνατοι, καταστάσεις που με την πρόληψη και τον απλό έλεγχο θα είχαν αποφευχθεί.
Φανταστείτε το σώμα σαν μια μηχανή ή ένα αυτοκίνητο. Δεν περιμένουμε ποτέ να συμβεί κάποια βλάβη για να το τσεκάρουμε αν δουλεύει σωστά . Στο αυτοκίνητό μας είναι προγραμματισμένοι ακόμα και από την κατασκευή τους οι προληπτικοί έλεγχοι και τα service ανάλογα τα χιλιόμετρα που διανύει, δηλαδή ανάλογα την ηλικία.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον Οργανισμό μας.
Έτσι λοιπόν βαδίζοντας στην καλύτερη ηλικία των 40+ ξεκινάμε να οργανώσουμε αυτό το πλάνο ελέγχου ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα τις βιολογικές μας αντοχές και τις οργανικές μας λειτουργίες
Ξεκινώντας από τα 40…. Τι τρέχει στις φλέβες σου;
Ένας βασικός αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος είναι καλό ξεκίνημα με εξετάσεις που προσδιορίζουν την φυσική κατάσταση και την λειτουργία των οργάνων του σώματος. Οι βιοχημικές εξετάσεις ανιχνεύουν δηλαδή, δυσλειτουργίες συμπαγών οργάνων και μεταβολικές διαταραχές τους, προσδιορίζουν την έλλειψη ή την υπερβολική αύξηση μιας ουσίας στο αίμα του εξεταζόμενου π.χ. Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, Σάκχαρο, Ουρία κ.λπ. κι έτσι αντιλαμβανόμαστε τι πρέπει να προσέξουμε και ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά μας.
Η συχνότητα των ελέγχων και ο προσδιορισμός των εξετάσεων εκτός το ιατρικό οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό, είναι πάντα αλληλένδετος με τον τρόπο και την ποιότητα ζωής της καθημερινότητάς μας.
Συνεχίζοντας από τα 40 …… Πότε άκουσες τελευταία την καρδιά σου;
Ο καρδιολογικός έλεγχος σε συνάρτηση με τα βιοχημικά αποτελέσματα των εξετάσεων μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της φυσικής κατάστασης του οργανισμού μας και ένδειξη για το σημαντικότερο μέρος στο σώμα μας, την καρδιά.
Μια υπερηχογραφική απεικόνιση με Triplex καρδιάς είναι απαραίτητη η οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο, εάν υπάρχει οικογενειακό βεβαρημένο ιστορικό και κάθε 2 χρόνια εάν πρόκειται για προληπτικό έλεγχο χωρίς αιτία και ιστορικό.
Τέλος, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης από τον καρδιολόγο είναι απαραίτητος, διότι έχει παρατηρηθεί πως, από την ηλικία των 40+ σε συνάρτηση με το στρες της καθημερινότητας και την άστατη διατροφή, ξεκινά η ανοδική τάση.
Μάθε το σώμα σου εκ των έσω …… Ο καθρέπτης των εσωτερικών οργάνων
Η ολοκληρωμένη εικόνα και έλεγχος του οργανισμού μας έρχεται να ολοκληρωθεί με την υπερηχογραφική απεικόνιση. Ένας τέτοιος έλεγχος και χωρίς παθολογικό ιστορικό θα πρέπει να γίνεται μια φορά κάθε 2 χρόνια.
Στην κοιλιακή χώρα βρίσκονται πολλά σημαντικά όργανα. Με τον υπέρηχο κοιλίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε απεικονίσεις των οργάνων αυτών. Αυτό βοηθά στην ταυτοποίηση διαφόρων προβλημάτων που μπορεί να ενοχοποιούνται για μία σειρά παθήσεων.
Τα μείζονα όργανα της κοιλίας περιλαμβάνουν:
- Τη σκωληκοειδή απόφυση
- Το λεπτό και το παχύ έντερο
- Το στόμαχο
- Τη χοληδόχο κύστη
- Το ήπαρ
- Το πάγκρεας
- Την ουροδόχο κύστη
- Το σπλήνα
- Τον προστάτη
Εκτός από τα όργανα, στον υπέρηχο κοιλίας μπορεί να αποτυπωθούν και άλλες σημαντικές δομές της κοιλιακής χώρας, όπως ιστοί, αγγεία ή όγκοι. Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει την κοιλιακή αορτή η οποία μεταφέρει αίμα από την καρδιά στα μείζονα όργανα της κοιλίας.
Προχωρώντας τα σκαλοπάτια του χρόνου ……. Συνέχισε να μένεις ενεργός
Ο έλεγχος του προστάτη είναι άλλο ένα σημαντικό σημείο όπου η πρόληψη έχει τη δική της βαρύτητα. Απλές παθήσεις όπου δεν δίνουμε σημασία μπορεί να εξελιχθούν μελλοντικά σε βαρύτερης σημασίας παθολογίες.
Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι να εκκρίνει το προστατικό υγρό που μαζί με τα σπερματοζωάρια και το υγρό των σπερματοδόχων κύστεων δημιουργούν το εκσπερμάτισμα, κατά την κορύφωση της σεξουαλικής επαφής.
Το 50% των ανδρών άνω των 60 ετών έχουν διογκωμένο προστάτη.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ΔΕΝ προκαλεί καρκίνο.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ΔΕΝ σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο.
Ένας άνδρας μπορεί να έχει αύξηση του μεγέθους του προστάτη ΚΑΙ καρκίνο του προστάτη συγχρόνως γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εξετάζεστε από τον ουρολόγο σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Από τη ηλικία των 40-45 ετών το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται προοδευτικά σε όλους τους άνδρες.
Αν ο προστάτης μεγαλώσει αρκετά και ειδικά μία συγκεκριμένη ζώνη, ελαττώνεται η διάμετρος της ουρήθρας, διότι την πιέζει και η ροή των ούρων γίνεται πιο αδύναμη και πιο αργή ή με διακοπές . Αυτό μπορεί να συμβεί και σε μεγάλου, μετρίου ή και μικρού μεγέθους προστατικούς αδένες. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη.
Επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής;
Τα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη ταλαιπωρούν έντονα τους άντρες αλλά και τις συντρόφους τους, επειδή:
Περιορίζεται η καθημερινή τους επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα, αφού οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα τις διακόπτουν.
Λόγω των πολλών εγέρσεων διαταράσσεται ο ύπνος τους, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση στην καθημερινές δραστηριότητες.
Λόγω της επιτακτικής ούρησης η/και επιτακτικής ακράτειας μπορεί να διαταραχτεί η κοινωνική ζωής του ασθενούς ή /και του ζευγαριού αποφεύγοντας εκδρομές οι άλλες συναθροίσεις λόγο ντροπής για τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Συχνά είναι το υπόβαθρο για απώλεια στύσεως.
Έλεγχος πεπτικού ……… Το νέο ιατρικό πρωτόκολλο στην Πρόληψη
Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν πως η έγκαιρη διαγνωστική πρόληψη του πεπτικού και του παχέος εντέρου από διάφορες μορφές καρκίνων, σώσει ζωές.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (Μάιος 2018), προτείνεται η έναρξη προληπτικής Γαστροσκόπησης και Κολονοσκόπησης από τα 45 αντί από τα 50 έτη κάθε 2 ή 3 χρόνια.
Σε άτομα των 40 ετών και άνω και εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου με παθολογικό οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
Η έως την ηλικία των 75 ετών ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην πρόληψη, ακόμα κι αν δεν υπάρχει παθολογικό ιστορικό.
Ο έλεγχος των ηλικιών μεταξύ 76-85 θα πρέπει να εξατομικεύεται κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για τον καρκίνο παχέος εντέρου?
Γονιδιακοί παράγοντες που απαριθμούνται γύρω στις 64 γονιαδιακές μεταλλάξεις, περιβαλλοντικοί λόγοι και Life Style παράγοντες συμβάλλουν και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, και η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος (μπέικον, λουκάνικα κλπ.) αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου.
Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, και για κάποιους η ασπιρίνη μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου.
Είμαστε αυτό που τρώμε τελικά ….. Τι με ενοχλεί και τι όχι;
Και μια που προαναφέραμε το Life style και τη διατροφή, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ ποιες τροφές μας ενοχλούν και ποιες δέχεται ο οργανισμός μας;
Απλές καταστάσεις, όπως φούσκωμα, τυμπανισμό, καούρες, ρεψίματα, ελαφρύς πόνος στο στομάχι, βάρος ακόμα και πονοκέφαλος που νοιώθουμε μετά από γεύματα, είναι μορφές δυσανεξίας του οργανισμού μας σε τροφές.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η Πρόληψη υπάρχει με ειδική συγκεκριμένη απλή εξέταση, υποδεικνύοντας τις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουμε ή να καταναλώνουμε σε πιο αραιά διαστήματα και μας επισημαίνει αυτές που θα πρέπει να καταναλώνουμε σε τακτά διαστήματα για ορθότερη λειτουργία του πεπτικού, του εντέρου και γενικά του οργανισμού μας.
Φανταστείτε πάλι και κάντε τον παραλληλισμό του οργανισμού με μια μηχανή. Με ένα καύσιμο ποιοτικό και κατάλληλο με τις προδιαγραφές θα λειτουργεί πολύ καλύτερα αντί με το ίδιο καύσιμο αλλά νοθευμένο, όπου στο βάθος του χρόνου θα δημιουργήσει και βλάβη.
Τι είναι η εξέταση δυσανεξίας τροφών;
Είναι μια απλή αιματολογική εξέταση η οποία προσδιορίζει την τροφή που αποτελεί την πηγή πολλών προβλημάτων υγείας δίνοντας λύση σε πολλά από αυτά.
Η τροφική δυσανεξία είναι ένας μη ανοσολογικός μηχανισμός που προκαλεί μεταβολικές αναφυλακτοειδείς και ιδιοσυγκρασιακές αντιδράσεις έπειτα από κατανάλωση τροφών.
Για τα συμπτώματα δυσανεξίας στα τρόφιμα είναι γνωστό ότι είναι χρόνια και ότι μπορεί να εμφανιστούν αρκετές ημέρες μετά την κατανάλωση της μη ανεκτής από τον οργανισμό τροφής, ενώ έχουν συσχετιστεί με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη χρόνια κόπωση.
Η τελική μας διαπίστωση είναι, ότι στην Ιατρική του σήμερα μπορούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε σχεδόν τα πάντα.
Διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι η Πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας μας και αποτελεί τη βάση για μια Ποιοτική ζωή στο μέλλον.
Ας κάνουμε λοιπόν όλοι τον προγραμματισμό μας και να δημιουργήσουμε τα σωστά θεμέλια για το υπόλοιπο της ζωή μας . Η έλλειψη χρόνου, η καθημερινή δύσκολη δραστηριότητα και η αντίληψη ότι κάθε τι είναι μακριά από εμάς, θα πρέπει να μην λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες για την ολοκλήρωση ενός check up.
Ίσως εδώ ταιριάζει η γνωστή φράση «Προσέχουμε για να …. Έχουμε»
ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ MED: “Είσαι ενεργός; Μείνε Δυνατός…” © Diamond Pages Magazine | November 2022 |