
Μετά από έξι και πλέον μήνες μιας από τις πιο χαοτικές, υψηλού προφίλ επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις της πρόσφατης ιστορίας, είναι επιτέλους πραγματικότητα: Ο Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είναι επικεφαλής του Twitter.
Ο Musk απέλυσε τον CEO Parag Agrawal και άλλα δύο κορυφαία στελέχη, τον CFO Ned Segal και τον επικεφαλής νομικής πολιτικής, εμπιστοσύνης και ασφάλειας Vijaya Gadde, σύμφωνα με δημοσιεύματα του CNBC, της Washington Post, των New York Times, της Wall Street Journal με τον παγκόσμιο τύπο να βρίσκεται σε αναστάτωση.
Η εξαγορά σημαίνει ότι ο Musk θα αποφύγει μια μακρά νομική μάχη που θα τον ανάγκαζε να καταθέσει στο δικαστήριο και να αποκαλύψει ενοχλητικά ιδιωτικά κείμενα με τους φίλους του σχετικά με τη συμφωνία στο πλαίσιο αποκάλυψης της νομικής διαδικασίας.
Αλλά και το Twitter δεν θα χρειαστεί να περιμένει άλλο στην αιωνιότητα ως ορφανή τεχνολογική εταιρεία που παρακαλάει κάποιον να αναλάβει την ιδιοκτησία της. Επίσης, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τα δημόσια shitposting του Musk που απευθύνονται στην ηγεσία της εταιρείας… Το tweet του Musk με ένα emoji με … “ακαθαρσίες στον Agrawal” μπορεί να μείνει ως μία από τις πιο ανώριμες προσβολές στελεχών όλων των εποχών…
Τις ημέρες που προηγήθηκαν του κλεισίματος της συμφωνίας, ο Musk άλλαξε τον τόνο του με πιο φιλικά…τρολς και επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του Twitter, συναντήθηκε με τους υπαλλήλους, ενώ ανέβασε στο Twitter κι ένα βίντεο με τον εαυτό του να μεταφέρει έναν νεροχύτη στο γραφείο, με λεζάντα «Μπαίνω στην έδρα του Twitter» και άλλαξε το βιογραφικό του στο Twitter για να γράφει “Chief Twit”.
Όμως το έπος Musk-Twitter έχει τελειώσει, κάνετε μεγάλο λάθος. Το πραγματικό δράμα δεν έχει έρθει ακόμα.
Μέχρι σχετικά πρόσφατα, τα κύρια επιχειρηματικά ενδιαφέροντα του Musk ήταν η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πυραύλων και υπόγειων σηράγγων.
Τώρα, θα πρέπει να βρει μια νέα, πολύ διαφορετική επιχειρηματική πρόκληση: πώς να διαχειρίζεται αποτελεσματικά μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από σχεδόν 400 εκατομμύρια ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων ηγετών με μεγάλη επιρροή παγκοσμίως, δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων – και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα μετριασμού του πολιτικού λόγου που αυτό συνεπάγεται.
Επίσης πρέπει να βρει ένα καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο για την εταιρεία.
Το Twitter δεν έχει βγάλει ποτέ τόσα χρήματα όσα οι ανταγωνιστές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το YouTube, και μαζί με άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχει επίσης δει μια σημαντική πτώση της χρηματιστηριακής του αξίας το τελευταίο έτος.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Reuters, οι πιο ενεργοί χρήστες της υπηρεσίας αποχωρούν μαζικά μετά την πανδημία.
Μέχρι στιγμής, ο Musk έχει διατυπώσει πολλές ιδέες, συχνά με τη μορφή tweets, σχετικά με το πώς σκοπεύει να αλλάξει το Twitter. Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικές.
Να κάνει το Twitter μια πλατφόρμα «ελεύθερου λόγου». Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Η πιο συνεπής επικοινωνία του Musk σχετικά με το γιατί θέλει να αγοράσει το Twitter είναι ότι θέλει να είναι μια ανοιχτή ψηφιακή πλατεία ιδεών, χωρίς παρέμβαση. Έχει πει ότι θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να λέει ό,τι θέλει στην πλατφόρμα, αρκεί να είναι νόμιμο.
«Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να έχουμε ελευθερία του λόγου και να μπορούμε να επικοινωνούμε ελεύθερα»,
δήλωσε ο Musk σε μια συνάντηση εργαζομένων του Twitter τον Ιούνιο του 2022, την οποία το Vox απέκτησε ηχογραφημένη.
Αλλά δεν είναι σαφές πώς ακριβώς σχεδιάζει ο Musk να εκτελέσει την υπόσχεσή του για ελευθερία λόγου, ή τι εννοεί καν με αυτή.
Ο πρόσφατος πολλαπλασιασμός των πλατφορμών με θέμα την «ελευθερία του λόγου», όπως το Parler, το Truth Social και το Gettr, έχει δείξει ότι αν ο οποιοσδήποτε λέει ό,τι θέλει σε μια εφαρμογή κοινωνικών μέσων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η εφαρμογή αυτή να γίνει ένα γεμάτο μίσος, τοξικό μέρος – γι’ αυτό και ακόμη και αυτές οι σχετικά πιο χαλαρές πλατφόρμες έχουν κάποιες βασικές πολιτικές ελέγχου περιεχομένου.
Υπάρχουν πολλά απολύτως νόμιμα πράγματα που μπορούν να λέγονται και τα οποία είναι δυσάρεστα: ρατσιστικές προσβολές, βίαιο περιεχόμενο, εκφοβισμός, spam. Αυτού του είδους το περιεχόμενο είναι γενικά κακό για τις επιχειρήσεις, επειδή οι περισσότεροι χρήστες – και οι διαφημιστές – δεν θέλουν να το βλέπουν.
Ο Musk το γνωρίζει αυτό. Γι’ αυτό και έχει πει, παραδόξως, ότι θα χρησιμοποιεί αλγόριθμους για την προώθηση και την υποβάθμιση του περιεχομένου, υποστηρίζοντας την «ελευθερία του λόγου» αλλά όχι την «ελευθερία της εμβέλειας».
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λένε αρκετά εξωφρενικά πράγματα που είναι εντός των ορίων του νόμου, αλλά τότε αυτό δεν ενισχύεται – δεν αποκτά, ξέρετε, ατελείωτη εμβέλεια», δήλωσε ο Musk στη συνάντηση του προσωπικού του Twitter τον Ιούνιο του 2022.
Αλλά ο Musk δεν εξήγησε πώς θα αποφασίζει ποιο είδος περιεχομένου θα έχει εμβέλεια και ποιο όχι, και πώς θα είναι διαφορετικό από αυτό που κάνει σήμερα το Twitter.
Το Twitter έχει εδώ και καιρό δυσκολίες με το επιβλαβές περιεχόμενο (όπως και κάθε άλλη μεγάλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης) – συμπεριλαμβανομένου ενός μποϊκοτάζ διαφημιστών το 2020 – και τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τις πολιτικές του κατά της ρητορικής μίσους, της παρενόχλησης και του βίαιου περιεχομένου.
Ο Musk φάνηκε να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη χαλαρή προσέγγισή του για τον έλεγχο του περιεχομένου, αναρτώντας στο Twitter ένα δημόσιο υπόμνημα προς τους διαφημιστές. Έγραψε ότι το Twitter
«δεν μπορεί να γίνει ένας χώρος ασυδοσίας όπου μπορεί να ειπωθεί οτιδήποτε χωρίς συνέπειες!»
και προσέθεσε ότι θέλει το Twitter να είναι ένα μέρος
«όπου μπορείτε να επιλέξετε την επιθυμητή εμπειρία ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, ακριβώς όπως μπορείτε να επιλέξετε, για παράδειγμα, να δείτε ταινίες ή να παίξετε βιντεοπαιχνίδια για κάθε ηλικία».
Είναι ασαφές, ωστόσο, πώς αυτή η στρατηγική λειτουργεί με το γενικότερο όραμα του Musk για μια «κοινή ψηφιακή πλατεία της πόλης», όπου οι άνθρωποι συζητούν ένα ευρύ φάσμα πεποιθήσεων στο ίδιο μέρος. Η ισορροπία μεταξύ του να επιτρέπεται η ελευθερία του λόγου και να γίνεται μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ένα φιλόξενο μέρος είναι δύσκολη, και ο Musk έχει πολλές λεπτομέρειες εδώ που θα πρέπει να βρει.
Να φέρει πίσω τον Τραμπ
Ο Musk δήλωσε ότι θα επαναφέρει τον λογαριασμό Twitter του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απαγορευτεί για τα tweets του σχετικά με την εξέγερση του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021.
«Νομίζω ότι αυτό ήταν λάθος γιατί αποξένωσε ένα μεγάλο μέρος της χώρας και δεν είχε τελικά ως αποτέλεσμα να μην έχει φωνή ο Ντόναλντ Τραμπ»,
δήλωσε ο Musk στους Financial Times τον Μάιο.
«Η απαγόρευση του Τραμπ από το Twitter δεν τερμάτισε τη φωνή του Τραμπ. Θα την ενισχύσει μεταξύ των δεξιών, και γι’ αυτό είναι ηθικά λάθος και εντελώς ηλίθιο».
Τα σχόλια του Musk για την επαναφορά του Τραμπ, σε συνδυασμό με την έμφασή του στην ελευθερία του λόγου, τον έχουν κάνει δημοφιλή στους συντηρητικούς που εδώ και καιρό αισθάνονται λογοκρισία από το Twitter και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει απτές αποδείξεις για συστηματική αντισυντηρητική προκατάληψη και οι συντηρητικοί influencers συνεχίζουν να έχουν μαζικούς οπαδούς σε πλατφόρμες όπως το Twitter.
Αν και πολλοί συντηρητικοί θα επευφημούσαν την επιστροφή του Τραμπ στο Twitter, ταυτόχρονα θα προκαλούσε μεγάλη αντίσταση από ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι φιλελεύθεροι, που υποστηρίζουν ότι τα tweets του αποτελούν απειλή για μια ειρηνική δημοκρατία. Θα δούμε πώς ο Elon είναι προετοιμασμένος να χειριστεί αυτό το πλήγμα, αν όντως επαναφέρει τον πρώην πρόεδρο.
Να ξεφορτωθεί τα bots
Ο Musk έχει υποσχεθεί να διορθώσει το πρόβλημα των bots του Twitter – δηλαδή την επικράτηση λογαριασμών που δημοσιεύουν spam ή μη αυθεντικό περιεχόμενο, όπως κρυπτογραφικά συστήματα γρήγορου πλουτισμού και απάτες phishing.
Τα bots είναι ένα σημαντικό γνωστό πρόβλημα στο Twitter, αν και η εταιρεία έχει υποστηρίξει ότι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% όλων των λογαριασμών.
Ο Musk έχει πει ότι πιστεύει πως ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος, περίπου 20 τοις εκατό ή και περισσότερο, και το χρησιμοποίησε ως νομική βάση για να υπαναχωρήσει αρχικά από τη συμφωνία.
Εξωτερικές έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ η επικράτηση των bots στο Twitter μπορεί να είναι στην πραγματικότητα κάτω από το 5%, η εμβέλεια αυτών των bots στις συνομιλίες συνολικά μπορεί να είναι υπερβολικά μεγάλη, έως και 20%.
Σε αντίθεση με την επαναφορά του Τραμπ, η απαλλαγή από τα bots είναι πιθανότατα ένα από τα λιγότερο αμφιλεγόμενα σχέδια του Elon, επειδή είναι δύσκολο να βρει κανείς ανθρώπους που αγαπούν τα bots (ή τουλάχιστον τα κακόβουλα/spam).
«Θέλω να πω ότι ειλικρινά, μια κορυφαία προτεραιότητα που θα είχα είναι η εξάλειψη των spam και των scam bots και των στρατών bot που υπάρχουν στο Twitter»,
δήλωσε ο Musk σε ένα συνέδριο TED τον Απρίλιο.
«Νομίζω ότι αυτές οι επιρροές … κάνουν το προϊόν πολύ χειρότερο. Αν είχα ένα dogecoin για κάθε crypto απάτη που έβλεπα, θα είχα εκατό δισεκατομμύρια dogecoin».
Κατά ειρωνικό τρόπο, παρόλο που ο Musk δήλωσε ότι ένας από τους λόγους που αγόρασε το Twitter ήταν για να απαλλαγεί από τα bots, έκανε την ύπαρξη των bots τη βάση της θέσης του για να προσπαθήσει να βγει από τη συμφωνία με το Twitter, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν αποκάλυψε την πλήρη έκταση του προβλήματος.
Είναι βέβαιο ότι τα bots είναι πλέον καθαρά το πρόβλημα που πρέπει να λύσει ο Elon.
Να κάνει το Twitter μια “superapp” που ονομάζεται X
Ο Musk είχε πει ότι θέλει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Twitter κάνοντάς το κάτι πολύ περισσότερο από μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης: μετατρέποντάς το σε μια “superapp” (υπερ-εφαρμογή).
Η αρχική superapp είναι το WeChat της Κίνας, το οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να κάνουν τα πάντα, από το να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και να παραγγέλνουν φαγητό μέχρι να στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους.
«Βασικά ζεις στο WeChat στην Κίνα επειδή είναι τόσο χρήσιμο στην καθημερινή σου ζωή. Και νομίζω ότι αν μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό, ή έστω να το πλησιάσουμε με το Twitter, θα ήταν τεράστια επιτυχία»,
δήλωσε ο Musk μιλώντας σε μια συνάντηση ερωτήσεων και απαντήσεων όλων των εργαζομένων του Twitter, την οποία το Recode απέκτησε σε μαγνητοφώνηση.
Αυτό είναι μακράν ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια του Musk και το πιο κοντινό πράγμα που έχει σε μια πραγματική επιχειρηματική στρατηγική.
Επί του παρόντος, το 90 τοις εκατό των εσόδων του Twitter προέρχεται από τη διαφήμιση.
Ο Musk δήλωσε ότι θα ήθελε να κάνει το Twitter λιγότερο εξαρτημένο από τις διαφημίσεις και να κερδίζει περισσότερα χρήματα από τις συνδρομές (τις οποίες το Twitter ήδη κάνει) και ενδεχομένως, να κερδίζει χρήματα μέσω αυτών των superapp συναλλαγών.
Όμως ο Musk θα έχει ανταγωνισμό: Ο Evan Spiegel της Snap και η Uber επιδιώκουν επίσης την ιδέα της superapp.
Θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργηθεί μια πραγματική superapp στις ΗΠΑ απ’ ό,τι στην Κίνα, όπου δεν υπάρχει τόσο μεγάλος αντιμονοπωλιακός έλεγχος που να εμποδίζει τις μεγάλες πλατφόρμες επικοινωνίας να εγκαθιδρύουν διακλαδικά μονοπώλια.
Αν ο Musk πρόκειται να επιτύχει οποιονδήποτε από αυτούς τους στόχους, θα χρειαστεί έξυπνους ανθρώπους στο Twitter για να τον βοηθήσουν.
Με ένα ήδη αποθαρρυμένο προσωπικό και με το αναφερόμενο σχέδιό του να μειώσει το 75% της βάσης των εργαζομένων, αυτό θα είναι δύσκολο.
Σε συζητήσεις με αρκετούς νυν και πρώην υπαλλήλους του Twitter, το προσωπικό περιέγραψε ένα κλίμα χάους και αβεβαιότητας.
Ορισμένοι εργαζόμενοι κυκλοφόρησαν μια επιστολή διαμαρτυρίας για τα σχέδια του Musk να περικόψει το 75 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού του Twitter ζητώντας «να μην αντιμετωπίζονται ως απλά πιόνια σε ένα παιχνίδι που παίζουν δισεκατομμυριούχοι».
Ένας σημερινός εργαζόμενος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί από φόβο για τις επιπτώσεις που θα έχει αν μιλήσει στον Τύπο, δήλωσε ότι όποιον γνωρίζει στην εταιρεία είτε «φεύγει είτε σχεδιάζει να φύγει».
Πολλές πηγές με τις οποίες μίλησε το Recode θεώρησαν απίθανο ότι ο Musk θα μπορούσε να διατηρήσει αποτελεσματικά τη λειτουργία του Twitter με το είδος των δραστικών μειώσεων του προσωπικού που φέρεται να έχει προγραμματίσει.
«Δεν είναι μόνο οι λειτουργίες που θα πληγούν. Χρειάζονται πολλοί άνθρωποι για να τηρηθεί η βασική κανονιστική και νομική συμμόρφωση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Πώς σκοπεύει ο Musk να συνεχίσει να το κάνει αυτό;»
δήλωσε η Sarah T. Roberts, πρώην ερευνήτρια του Twitter, η οποία αποχώρησε από την εταιρεία και τώρα είναι καθηγήτρια σπουδών πληροφορικής στο UCLA.
Τα ερωτήματα πολλά και οι απαντήσεις που δίνονται είτε είναι ασαφείς είτε τελούν υπό καθεστώς υποθέσεων.
Η απάντηση γιατί θέλει ο Elon Musk το Twitter, ίσως βρίσκεται στο τι θα μπορούσε να κάνει με τα δεδομένα.
Άλλος ένας γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που περνά υπό τον έλεγχο ενός δισεκατομμυριούχου προκαλεί ανησυχία σε κυβερνήσεις, ερευνητές και ομάδες προστασίας των δικαιωμάτων, που αγωνιούν για τον όγκο των δεδομένων που θα προσφέρει η αγορά του Twitter στον Elon Musk και για το πόσο μακριά θα πάει η ελευθερία του λόγου που έχει υποσχεθεί.
Δηλώσεις του Musk όπως η παρακάτω που δόθηκε στις 25 Απριλίου του 2022, μήνες μετά εξακολουθεί να γεννά περισσότερα ερωτήματα από το να δίνει απαντήσεις.
«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας»
Η ελευθερία του λόγου είναι μια ωραία ιδέα κατ’ αρχήν, αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Το Twitter και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια πιο σοβαρά υπόψη τους τη διάδοση της παραπληροφόρησης και τις εκκλήσεις υπέρ της βίας.
Το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Twitter που απέκλεισε μόνιμα τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πλατφόρμα για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών που κατηγορήθηκαν για την υποκίνηση της εξέγερσης του Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, με την αλλαγή της ιδιοκτησίας πιθανόν να ανατραπεί, αφού εκφράζονται φόβοι ότι ο Musk θα μπορούσε να επαναφέρει τον Τραμπ πίσω στο Twitter.
«Ανησυχούμε γενικά για το γεγονός ότι ένας αυτοαποκαλούμενος “απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου” με ιστορικό διάλυσης συνδικάτων, αναλαμβάνει μία από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται ευρύτερα από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και ακτιβιστές για να επιδιώξουν τους στόχους τους»,
δήλωσε ο Diego Naranjo, επικεφαλής πολιτικής της ένωσης European Digital Rights.
«Η συγκέντρωση του πλούτου και της εξουσίας σε λίγα χέρια είναι πάντα ο εχθρός της δημοκρατίας και το γεγονός ότι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη αναλαμβάνει το Twitter θα πρέπει να θέσει όλους σε εγρήγορση και να επιταχύνει τις εναλλακτικές στις μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας όπως το Twitter», δήλωσε στο Euronews Next.
Πόσο σοβαρό όμως είναι το “κερδίζοντας από τα δεδομένα των χρηστών του Twitter”
Εκτός από το ότι θέλει να υλοποιήσει το όραμά του να γίνει το Twitter μια πλατφόρμα ελεύθερου λόγου, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ο Musk ίσως θέλει το Twitter να βοηθήσει και στην προώθηση των άλλων εταιρειών του.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται στο έλεος των αλγορίθμων, οι οποίοι εξάγουν δεδομένα για τους χρήστες και στη συνέχεια χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να τους κρατήσουν στον ιστότοπο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κερδίζοντας οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης περισσότερα χρήματα μέσω διαφημίσεων.
Ο Musk εισέρχεται σε μια αγορά που έχει μεγάλη δύναμη όσον αφορά τους αλγόριθμους που μπορεί να χρησιμοποιήσει και τη χρήση των δεδομένων για να επηρεάσει την αγορά ως προς τις εταιρείες του Tesla και SpaceX.
όπως ισχυρίζεται ο Πέτρος Ιωσηφίδης, Καθηγητής, City University.
«Θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν αυτές οι πλατφόρμες»,
δήλωσε ο Naranjo, ο οποίος ζητά την απαγόρευση αυτού του επιχειρηματικού μοντέλου και προτρέπει τις εταιρείες
«να πιεστούν να βρουν έναν άλλο τρόπο για να αποκομίσουν κέρδη, ο οποίος δεν βασίζεται στην 24ωρη παρακολούθηση ουσιαστικά κάθε ατόμου που συνδέεται στο Διαδίκτυο».
Ο Musk, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, της SpaceX και της Neuralink, της εταιρείας που αναπτύσσει εμφυτεύσιμες διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα από τους αλγόριθμους του Twitter για να προωθήσει τις εταιρείες του.
«Ο Musk εισέρχεται σε μια αγορά που έχει μεγάλη δύναμη όσον αφορά τους αλγόριθμους που μπορεί να χρησιμοποιήσει και τη χρήση δεδομένων για να επηρεάσει την αγορά ως προς τις εταιρείες του Tesla και SpaceX», δήλωσε ο Πέτρος Ιωσηφίδης, καθηγητής πολιτικής των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας στο City University του Λονδίνου.
Ο ίδιος επεσήμανε στο Euronews Next ότι η πλατφόρμα θα είναι ένα «σπουδαίο εργαλείο μάρκετινγκ» για τις άλλες εταιρείες του.
«Κάθε μεμονωμένη εταιρεία όπως η Meta έχει τη δυνατότητα να συλλέγει δεδομένα για άτομα μέσω αλγορίθμων. Όχι μόνο το πού ζεις, αλλά και τι κάνεις και τι αγοράζεις», ανέφερε ο Ιωσηφίδης.
«Η στοχευμένη διαφήμιση μπορεί να είναι κάτι που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί περισσότερο. Είναι λίγο τρομακτικό ότι εισέρχεται στην αγορά των μέσων ενημέρωσης».
«Πρέπει να είμαστε ακόμα σε εγρήγορση»
Ωστόσο, λόγω της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων σε όλο τον κόσμο, τα προσωπικά δεδομένα που εισάγονται στο Twitter δεν μπορούν νομικά να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, όπως για άλλες εταιρείες που χρησιμοποιεί ο Musk ή οποιοσδήποτε άλλος.
«Είτε πρόκειται για αυτοκίνητα είτε για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες μας – ανεξάρτητα από τη μετοχική της σύνθεση», έγραψε στο Twitter ο Thierry Breton, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εσωτερική αγορά.
«Ο κ. Musk το γνωρίζει καλά αυτό. Είναι εξοικειωμένος με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την αυτοκινητοβιομηχανία και θα προσαρμοστεί γρήγορα στον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόταση κανονισμού της ΕΕ που σκοπεύει να ενισχύσει τον ανταγωνισμό των εταιρειών στο μπλοκ, εμποδίζοντας τις μεγάλες εταιρείες να κάνουν κατάχρηση της ισχύος τους στην αγορά.
«Στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχει ισχυρή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων, οπότε είμαστε αρκετά καλά προστατευμένοι»,
δήλωσε ο Naranjo.
«Ωστόσο, εξακολουθούμε να είμαστε σε εγρήγορση με το γεγονός ότι όταν αυτές οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες μεγεθύνονται, γίνονται ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την ιδιωτική μας ζωή, την προστασία των δεδομένων και γενικά για τις δημοκρατίες μας».
Ένα άλλο θέμα στο οποίο στέκονται επιχειρηματικοί και πολιτικοί κύκλοι είναι ότι ο Musk ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει 8 δολάρια μηνιαίως τους επαληθευμένους λογαριασμούς του Twitter.
Η νέα τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας θα προσαρμόζεται ανά χώρα.
Τι σημαίνει όμως το οτι ο Elon Musk, δήλωσε ότι ο ιστότοπος θα χρεώνει 8 δολάρια το μήνα για την επαλήθευση των λογαριασμών των χρηστών.
Πόσο ακριβές είναι το οτι υποστηρίζει ότι αυτό το σχέδιο θα ανατρέψει το «τρέχον σύστημα γαιοκτημόνων και χωρικών» της πλατφόρμας και θα δημιουργήσει μια νέα ροή εσόδων για την εταιρεία;
Και πως αξιολογείται το ότι η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ανέλαβε τον αποκλειστικό έλεγχο του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων;
«Δύναμη στο λαό! Μπλε για 8 δολάρια/μήνα»,
έγραψε στο Twitter, αναφερόμενος στο διάσημο μπλε σημάδι ελέγχου της πλατφόρμας που σηματοδοτεί έναν επαληθευμένο, αυθεντικό λογαριασμό.
Η τιμολόγηση του νέου πακέτου θα προσαρμόζεται ανά χώρα «ανάλογα με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης», προσέθεσε ο Musk στις απαντήσεις στο αρχικό του tweet, και θα περιλαμβάνει επίσης «προτεραιότητα» στην απάντηση και την αναζήτηση αναρτήσεων, κάτι που χαρακτήρισε «απαραίτητο για την καταπολέμηση του spam/scam».
Θα υπάρχουν επίσης διευρυμένες δυνατότητες βίντεο, λιγότερες διαφημίσεις και η δυνατότητα για τους χρήστες να αποκτήσουν μια «παράκαμψη του paywall για τους εκδότες που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας», είπε.
«Αυτό θα δώσει επίσης στο Twitter μια ροή εσόδων για την ανταμοιβή των δημιουργών περιεχομένου», έγραψε ο Musk στο Twitter.
Εκτός από την προσφορά προνομίων επαλήθευσης, το νέο πρόγραμμα θα ενσωματώσει τις υπάρχουσες λειτουργίες του Twitter Blue – που σήμερα διατίθεται με 5 δολάρια το μήνα – το οποίο, για παράδειγμα, επιτρέπει στους χρήστες να επεξεργάζονται τα tweets τους.
Ο επικεφαλής της SpaceX και της Tesla έθεσε την ιδέα της συνδρομής των 8 δολαρίων σε ένα tweet-απάντηση στον συγγραφέα Stephen King, ο οποίος διαμαρτυρόταν για τις αναφορές ότι η υπηρεσία επαλήθευσης θα μπορούσε να κοστίζει 20 δολάρια το μήνα.
«Πρέπει να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας με κάποιον τρόπο!» απάντησε ο Musk.
«Το Twitter δεν μπορεί να βασίζεται εξ ολοκλήρου στους διαφημιστές. Τι θα λέγατε για 8 δολάρια;».
Η πρόταση είναι μόνο ένα μέρος μιας σειράς σαρωτικών αλλαγών που έχει εφαρμόσει ο 51χρονος επιχειρηματίας στο Twitter, με ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης του διευθύνοντος συμβούλου Parag Agrawal.
Τα σχόλια του Musk που καταδίκαζαν τις πολιτικές του Twitter όπως του ελέγχου του περιεχομένου ως σκληρές – καθώς και οι συχνές αναρτήσεις του με μιμίδια που δοκιμάζουν τα όρια – έκαναν κάποιους διαφημιστές, την κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας, να προβληματιστούν.
Ο ίδιος προσπάθησε να κατευνάσει την …οργή διαβεβαιώνοντας ότι ο ιστότοπος δεν θα μετατραπεί σε ένα «κολαστήριο ασυδοσίας για όλους», ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συμβουλίου για τον έλεγχο του περιεχομένου.
Δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει στην εξαγορά του Twitter στρατηγική ξεκάθαρη.
Ακόμα δε περισσότερο ότι υπάρχει συνέπεια και ακολουθία σε εξαγγελίες, πλάνα, στόχους, φιλοσοφία επιχειρηματική, πολιτική, θεσμική, κοινωνική. Οπότε λογικά οι θέσεις και οι απόψεις, καθιστούν τις απαντήσεις στα ερωτήματα, μη ικανές να τα περιορίσουν. Το αντίθετο. Ενισχύεται το παράδοξο του ότι κάθε τοποθέτηση του νέου ιδιοκτήτη του Twitter προκαλεί περισσότερα ερωτήματα. Τυχαίο;
Πηγές: Vox, Euronews, Times of Malta
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα