Η Καθηγήτρια Ελευθερία Ζεγγίνη, επικεφαλής της ομάδας στο πρόγραμμα Human Genetics, έχει αναγνωριστεί από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη συνεισφορά της στην επιστήμη
Η καθηγήτρια Ελευθερία Ζεγγίνη είναι μία από τους 55 εξαιρετικούς νέους επιστήμονες από 18 χώρες παγκοσμίως που αναγνωρίζονται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για το έργο τους για την προώθηση των συνόρων της επιστήμης, της μηχανικής και της τεχνολογίας. Επιλέχτηκε με βάση την εξαιρετική ποιότητα της έρευνάς της σε περίπλοκες ανθρώπινες ασθένειες, το πώς η έρευνά της συμβάλλει στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και την ικανότητά της να εξηγεί το έργο της απλά και αποτελεσματικά στο ευρύτερο κοινό.
Ελευθερία Ζεγγίνη : Καθηγήτρια Στατιστικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger
Η Ελευθερία έχει εκτεταμένο ιστορικό επικοινωνίας της έρευνάς της σε ένα ευρύ κοινό – ένα από τα χαρακτηριστικά ενός Νέου Επιστήμονα. Από το να μιλήσει στο κοινό για περίπλοκες ασθένειες και μεμονωμένους πληθυσμούς σε μια εκδήλωση του New Scientist, μέχρι να ασχοληθεί με τα παιδιά του δημοτικού σχολείου με «τι μας κάνει ανθρώπους» και το ανθρώπινο σώμα, η Ελευθερία έχει την ικανότητα να μεταφέρει την έρευνά της με έναν συναρπαστικό αλλά ακριβή τρόπο. Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, η ικανότητά της να επικοινωνεί με λαϊκό κοινό βοήθησε την έρευνά της όταν ασχολήθηκε με ντόπιους στην Κρήτη που προσφέρθηκαν εθελοντικά ως συμμετέχοντες στη μελέτη καρδιοπροστατευτικών παραλλαγών.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Έλαβε το πτυχίο της στη Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 1999 και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη Ανοσογενετική Νεανικής Αρθρίτιδας από το ίδιο πανεπιστήμιο το 2003.
Η Ελευθερία Ζεγγίνη είναι γενετίστρια και καθηγήτρια Στατιστικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Welcome Trust Sanger.
Η έρευνά της επικεντρώνεται στον προσδιορισμό νέων πολύπλοκων θέσεων της αλληλουχίας του DNA των γονιδίων στα χρωμοσώματα, στην ανάπτυξη αναλυτικών εργαλείων καθώς και στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την παθογένεια μιας νόσου.
Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό της, έκανε μια σύντομη μεταδιδακτορική έρευνα στη στατιστική γενετική με εξειδίκευση στις ρευματικές παθήσεις στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Γονιδιωματικής και Ιατρικής Έρευνας του Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Τον Σεπτέμβριο του 2006, βραβεύτηκε με υποτροφία από το ίδρυμα Wellcome Trust Research με στόχο να εξετάσει θέματα σχεδιασμού, ανάλυσης και ερμηνείας σε μελέτες μεγάλης κλίμακας.
Το 2008, ορίστηκε επικεφαλής της ομάδας Αναλυτικής Γονιδιωματικής Σύνθετων Χαρακτηριστικών του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger. Η ίδια και η ομάδα της εστιάζουν στη γενετική και γονιδιωματική των πολύπλοκών χαρακτηριστικών, στην αντιμετώπιση σχετικών ζητημάτων στατιστικής γενετικής και κυρίως στους καρδιομεταβολικούς και μυοσκελετικούς φαινοτύπους.
Τα τελευταία χρόνια, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά για πρωτοποριακές έρευνες και ανακαλύψεις για κληρονομικούς παράγοντες που προδιαθέτουν για οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία καθώς και άλλες ασθένειες.
Μια έρευνά της επικεντρώθηκε στα γονίδια των κατοίκων της περιοχής των ορεινών χωριών του Μυλοποτάμου στην Κρήτη. Εκεί ανακάλυψε ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν μια θετική μετάλλαξη στα γονίδιά τους (40 φορές πιο συχνή από άλλους Ευρωπαίους), η οποία αυξάνει την καλή χοληστερίνη στο αίμα και μειώνει τα τριγλυκερίδια.
Η Ελευθερία Ζεγγίνη έχει βραβευτεί με το βραβείο “Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας” από την Βρετανική Κοινωνία Ρευματολογίας το 2002 και από την Ευρωπαϊκή Ομάδα κατά του Ρευματισμού το 2003, έλαβε το βραβείο Ιατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2007, το βραβείο “Νέο Ανερχόμενο Αστέρι” από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη το 2008 και το τίτλο της επίτιμης καθηγήτριας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Λέστερ το 2013.
Από το 2015, η έρευνά της επικεντρώνεται στη γενετική των πολύπλοκων φαινοτυπικών χαρακτηριστικών σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας γενετικές μελέτες για την ταυτοποίηση νέων χαρακτηριστικών των νόσων.
Πηγή: ellines.com
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα