Παγκόσμιοι ηγέτες και ακτιβιστές για το κλίμα κατευθύνονται στην Αίγυπτο για τις ετήσιες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, που ξεκινούν στις 6 Νοεμβρίου.
Οι δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν στο COP27 έρχονται σε μια τεταμένη στιγμή. Από τις περσινές συναντήσεις στη Σκωτία, μόλις 26 από τις 193 χώρες που συμφώνησαν να εντείνουν τις δράσεις τους για το κλίμα, ακολούθησαν πιο φιλόδοξα σχέδια.
Οι χώρες που απέτυχαν πέρυσι να υποβάλουν ενισχυμένους στόχους αναμενόταν να το πράξουν πριν από την COP27. Και η προστασία των ευάλωτων χωρών θα είναι πραγματικά ψηλά στην ημερήσια διάταξη.
Θα ακουστούν πολλά για το θέμα, με εστιασμό στην κλιματική αλλαγή, από τα μικρά νησιωτικά έθνη καθώς και από πολύ ευάλωτες χώρες στην Ασία και την Αφρική.
Πιθανότατα θα δούμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να κάνουν μια δραματική στάση και να καλούν τα πλούσια έθνη να παράσχουν αποζημίωση για ένα πρόβλημα που δεν προκάλεσαν αυτά τα φτωχότερα έθνη, αλλά το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν.
Πολλές χώρες δυσκολεύονται πολύ να προχωρήσουν φέτος στις δεσμεύσεις τους για το κλίμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Γερμανία επιστρέφει στον άνθρακα.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν στηρίζεται στις χώρες που παράγουν πετρέλαιο για να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο βραχυπρόθεσμα.
Τα ευρωπαϊκά έθνη πιέζουν τις αφρικανικές χώρες να αναπτύξουν περισσότερο φυσικό αέριο, όταν, μόλις πριν από λίγα χρόνια, είδαμε την Ευρώπη να πιέζει την Αφρική να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, πολλοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι κάποιος μπορεί να επικεντρωθεί στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, ενώ στοχεύει επίσης στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Στην πραγματικότητα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο πόλεμος θα μπορούσε πράγματι να επιταχύνει τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια.
Το COP27 θα είναι ένα μέρος όπου θα φανεί εάν οι ηγέτες είναι τόσο σοβαροί για την κλιματική αλλαγή όσο και για τις βραχυπρόθεσμες ενεργειακές τους ανάγκες.
Παρόλο που αυτή είναι η 27η συνάντηση, η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να οδεύει προς τα εμπρός. Θα αλλάξει κάτι αυτή τη φορά;
Υπάρχουν μέτριες προσδοκίες.
Υπάρχουν μεγάλες και μικρές διασκέψεις (COPs), και κάθε πέντε περίπου χρόνια υπάρχει ένα μεγάλο πρωτόκολλο λήψης αποφάσεων: Κιότο, Παρίσι, Γλασκώβη.
Αναμένεται να υπάρξουν συμφωνίες που θα οδηγήσουν τα πράγματα περισσότερο προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αλλά αυτό που θα αναζητηθεί είναι εάν οι κυβερνήσεις θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που δίνουν σε αυτές τις συνόδους κορυφής.
Ευρωβουλευτές προς G20: αυξήστε τους στόχους για το κλίμα πριν από την COP27
Αειφόρος ενέργεια: Από την Cop 26 στην Cop 28 – Ήρθε η ώρα για δράση!
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα