Ο παγκόσμιος τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μεταβάλλεται ταχύτερα από ποτέ – με συστημικές αλλαγές να αναμένονται εντός της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με ηγέτες και ειδικούς του κλάδου.
32 κορυφαίοι σχολιαστές του κλάδου, CEOs, CFOs και μέλη ΔΣ από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για το μέλλον των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της έκθεσης της KPMG “Voices on 2030: Financial services reinvented”.
Οι φωνές που καταγράφονται στην έκθεση εκπροσωπούν διάφορες πλευρές του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, από τις μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι νεοεισερχόμενους σε αρχικό στάδιο στον κλάδο. Επιπλέον, το όραμά τους για το μέλλον παρέχει συναρπαστικές προβλέψεις για την κατεύθυνση προς την οποία οδεύουμε. Οι προβλέψεις τους καλύπτουν πέντε τομείς όπου εκείνοι, αλλά και η KPMG, αναμένουν τις πιο ριζικές αλλαγές. Οι πέντε αυτοί τομείς είναι:
- ESG: ο μοχλός της συστημικής αλλαγής
- Η μετατόπιση της δύναμης: η απόκτηση του ελέγχου των δεδομένων από τους πελάτες μετατοπίζει τη δύναμη στο χρηματοοικονομικό σύστημα
- Ένα διαφορετικό τοπίο: τα επιχειρηματικά μοντέλα ανθούν και προσαρμόζονται
- Η οικονομία των δεδομένων: τα δεδομένα αλλάζουν τα οικονομικά των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
- Ευκαιρία για τα ταλέντα: ενισχύονται οι δυνατότητες και για το ταλαντούχο δυναμικό, με την εμπειρία στο οικοσύστημα να αποτελεί ανταγωνιστικό παράγοντα διαφοροποίησης
Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι τα ζητήματα ESG ομολογουμένως είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες αλλαγής στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, συμπεραίνοντας ότι ο κόσμος έχει μείνει πίσω στην επίτευξη του μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα, έως το 2030 όμως το κεφάλαιο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα παίξει κρίσιμο ρόλο για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων και για την ενίσχυση της μετάβασης στη βιωσιμότητα.
Η έκθεση επίσης κατέληξε ότι τα κοινωνικά ζητήματα που περιλαμβάνουν τη δικαιοσύνη και την ισότητα θα ενσωματωθούν πλήρως στις απαιτήσεις των πελατών, ενώ οι επενδυτές θα αυξήσουν ενεργά και σημαντικά την έκθεσή τους σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εντωμεταξύ, ο κλάδος θα χρειαστεί να συνεργαστεί με πολιτικούς ηγέτες, ιδιαίτερα σε θέματα φορολογικών πολιτικών, για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κλιματική κρίση που ξεδιπλώνεται.
H Constance Hunter, Global Head of Strategy & ESG της AIG, η οποία συνέβαλε στην έρευνα, προβλέπει:
«Το 2030, οι επιχειρήσεις θα είναι όλες υπεύθυνες να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται εντός ενός παγκόσμιου οικοσυστήματος. Πριν από μια δεκαετία, οι χώρες του ΟΟΣΑ αντιμετώπιζαν την πρόκληση του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ και της μείωσης κατά 2,5% ετησίως για τις αναδυόμενες αγορές. Γνωρίζουμε ότι χωρίς αυτήν την πρόοδο, δεν θα μπορούσαμε να παραμείνουμε στη σωστή πορεία για την αποφυγή της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 2 βαθμούς σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα, η πρόκληση παραμένει: οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κρίσιμο ρόλο να παίξουν στο σχεδιασμό ενός συστήματος που παρέχει πρωτοβουλίες για αλλαγές. Συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μετάβασης που να ενθαρρύνει την τεχνολογική πρόοδο σε τομείς όπως η δέσμευση άνθρακα, προκειμένου να μειωθούν αρκετά οι εκπομπές από ορυκτά καύσιμα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς να βλάπτουν τον πλανήτη. Η τεχνολογία πρέπει να είναι αρκετά προσιτή ώστε να την υιοθετήσουν η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και άλλες αναδυόμενες αγορές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξεύρεσης λύσεων στο σύνθετο σύνολο προβλημάτων που προκύπτουν από την ενεργειακή μετάβαση είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι σε αυτήν την αγορά».
Εκτός από τα θέματα ESG, όσοι συμμετείχαν στην έκθεση προβλέπουν μια σειρά από άλλες σημαντικές αλλαγές στο μέλλον, όπως: μεγαλύτερη εστίαση στην ψηφιοποίηση και πιο συμμετοχικές υπηρεσίες για τους τραπεζικούς πελάτες, πιθανότητα σύγκρουσης καθώς οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να επιδιώκουν να υποστηρίξουν την καινοτομία, αλλά κάνουν επίδειξη με πιο υψηλού προφίλ παρεμβάσεις, μεγαλύτερη διαφορετικότητα και συμπερίληψη καθώς οι ηγέτες αναζητούν μια ευρύτερη δεξαμενή ταλέντων με ευρύτερες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής νοημοσύνης, καθώς και συνεργασία αντί για ανταγωνισμό, με περισσότερες συνεργασίες που αξιοποιούν τις δεξιότητες και τις ικανότητες πολλαπλών παραγόντων.
Ο David Rice, Global COO, Commercial Banking της HSBC, που συνέβαλε στην έρευνα, σχολιάζει:
«Οι συνεργασίες έχουν δύναμη. Δείτε τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες, οι εταιρείες τεχνολογίας και τα μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεργάστηκαν την τελευταία δεκαετία για να δημιουργήσουν δικτύωση και ενάρετους κύκλους που τελικά ωφελούν τους πελάτες. Καταφέραμε να μειώσουμε τις τιμές και να εξαλείψουμε τα προβλήματα για όλους τους συμμετέχοντες σε ολόκληρο το σύστημα. Μάλιστα, για το 2030, οι πελάτες —είτε καταναλωτές είτε εταιρείες— δεν βλέπουν πλέον τις τραπεζικές εργασίες ως ξεχωριστή δραστηριότητα. Έχουν καταστεί αόρατες, καθώς έχουν ενσωματωθεί στις υποκείμενες αλληλεπιδράσεις. Αυτές μπορεί να είναι μια πληρωμή B2B, η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας ή απλά πράγματα όπως το να κάνετε τα ψώνια σας στο διαδίκτυο. Έχει καταστεί το κυρίαρχο μοντέλο διανομής για όλες τις τράπεζες. Η πραγματικότητα είναι ότι λειτουργούμε σε έναν κόσμο όπου δε μπορείς να εργαστείς ανεξάρτητα. Οι τράπεζες πρέπει να βρουν συνεργάτες για να δημιουργήσουν συμβιωτικές σχέσεις που δημιουργούν αξία και δικτύωση, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους προμηθευτές. Στην ψηφιακή οικονομία, ο ρόλος της τράπεζας μπορεί να είναι ακόμη και της επιτήρησης των αλληλεπιδράσεων στην πλατφόρμα. Μπορεί να είναι καταναλωτής ή παραγωγός».
Επίσης, ο Χάρης Συρούνης, Partner, Head of Financial Services, Audit της KPMG στην Ελλάδα με αφορμή την έκθεση σχολιάζει:
«Οι ελληνικές τράπεζες ήδη αντιμετωπίζουν με σταθερότητα και πλάνο τις εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας. Αναμφίβολα οι προκλήσεις από την εξέλιξη των τραπεζικών εργασιών μέσω της τεχνολογίας θα είναι σημαντικές. Μεγάλο ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών θα είναι από τη μία η ανάπτυξη ενός νέου τύπου τραπεζικών εργασιών και από την άλλη η δημιουργία ενός νέου τρόπου συναλλαγής με τους πελάτες. Η εμπειρία των πρόσφατων χρηματοοικονομικών προκλήσεων, η στήριξη των μετόχων και των εποπτικών αρχών αλλά και η σημαντική πρόοδος που σημειώνετε σε θέματα εταιρικής κουλτούρας, θα αποτελέσει πυξίδα για την λήψη των αναγκαίων αποφάσεων».
Με βάση τις προβλέψεις από ειδικούς του κλάδου, η έκθεση παρέχει προτάσεις για ενέργειες που μπορούν να κάνουν σήμερα οι ηγέτες των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως η προσέλκυση ταλέντων, η δυνατότητα στους καινοτόμους για να δοκιμάσουν νέα πράγματα, η ανάπτυξη στρατηγικής για τα δεδομένα και ο προσδιορισμός συγκεκριμένων μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών μοντέλων τα οποία πρέπει να είναι ο στόχος τους.
Ο Judd Caplain, Global Head of Financial Services της KPMG International, καταλήγει:
«Η σύγκλιση των κλάδων έχει ήδη ξεκινήσει, με τη δύναμη και την ώθηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, και αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Έννοιες όπως τα ενσωματωμένα χρηματοοικονομικά, το οικοσύστημα της πλατφόρμας και η οικονομία των δεδομένων μπορεί να καταστήσουν τις παραδοσιακές κατηγορίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και παροχών όλο και λιγότερο σχετικές. Ο άλλος τομέας όπου οι φωνές μας ακούγονται ενωμένες είναι η επιτακτική ανάγκη να αφήσουμε τον κόσμο σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι τον βρήκαμε. Αναμένουν ότι το ESG των τελευταίων ετών θα εξελιχθεί και θα επεκταθεί — διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στηρίζουν τις θετικές αλλαγές.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά να καλύπτει και την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Αλλού, πολλοί από όσους ερωτήθηκαν διαισθάνονται μια μετατόπιση της δύναμης. Αναμένουν ότι τα δεδομένα θα δώσουν ώθηση σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα — και θα υπονομεύσουν τους υπάρχοντες τρόπους λειτουργίας. Είναι όμως σημαντικό να περιμένουν επίσης από τους πελάτες να αναγνωρίζουν και να απολαμβάνουν σαφή οφέλη καθώς παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους σε έμπιστους συνεργάτες και επιχειρήσεις. Φυσικά, δεν θα υλοποιηθούν όλες οι προβλέψεις σε αυτή την έρευνα. Στόχος μας είναι με το “Voices On 2030” είναι να δώσουμε τροφή στη συζήτηση — να ρίξουμε λίγο φως στο μέλλον χωρίς να προσποιούμαστε ότι έχουμε όλες τις απαντήσεις».
Πρόοδο αναφέρει η KPMG στις δεσμεύσεις της για θέματα ESG
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα