Μετά από πολλούς μήνες προειδοποιητικών σημάτων, οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας για συμπίεση των ροών φυσικού αερίου αποτελούν κόκκινο συναγερμό για την ΕΕ
Ο κόσμος βιώνει την πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση στην ιστορία. Και όπως προειδοποιεί εδώ και πολλούς μήνες o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της αναταραχής στην αγορά ενέργειας. Ανησυχώ ιδιαίτερα για τους επόμενους μήνες.
Η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη χτίζεται εδώ και λίγο καιρό και ο ρόλος της Ρωσίας σε αυτήν ήταν ξεκάθαρος από την αρχή. Τον Σεπτέμβριο του 2021 –πέντε μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία– ο ΙΕΑ επεσήμανε ότι η Ρωσία εμπόδιζε σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου να φτάσει στην Ευρώπη. Κηρύξαμε περαιτέρω τον κώδωνα του κινδύνου τον Ιανουάριο, τονίζοντας πώς οι μεγάλες και αδικαιολόγητες μειώσεις της Ρωσίας στις προμήθειες στην Ευρώπη δημιουργούσαν «τεχνητή στενότητα στις αγορές» και ανέβαζαν τις τιμές ακριβώς την ίδια στιγμή που αυξάνονταν οι εντάσεις για την Ουκρανία.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, κανείς στην Ευρώπη ή αλλού δεν θα μπορούσε να έχει αυταπάτες σχετικά με τους κινδύνους γύρω από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Μόλις μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής, ο IEA δημοσίευσε το Σχέδιο 10 σημείων για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο , παρουσιάζοντας τις πρακτικές ενέργειες που θα μπορούσε να λάβει η Ευρώπη. Τόνισε την ανάγκη να μεγιστοποιηθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου από άλλες πηγές, την επιτάχυνση της ανάπτυξης ηλιακής και αιολικής ενέργειας, να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι υπάρχουσες πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια, η ενίσχυση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε σπίτια και επιχειρήσεις· και να ληφθούν μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη.
Το μήνυμα ήταν σαφές: με έγκαιρη και διαρκή δράση, θα ήταν δυνατό να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά το ένα τρίτο εντός ενός έτους – και να γίνει αυτό με τακτικό τρόπο που θα συνάδει με τις φιλοδοξίες της ΕΕ για το κλίμα.
Έχουμε δει κάποια πρόοδο σε αυτό, ιδίως όσον αφορά τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου – αλλά όχι αρκετή, ιδίως από την πλευρά της ζήτησης, ώστε να αποτρέψει την Ευρώπη από το να βρεθεί σήμερα σε μια απίστευτα επισφαλή κατάσταση. Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας να συμπιέσει ακόμη περισσότερο τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό με άλλες πρόσφατες διακοπές του εφοδιασμού, αποτελούν κόκκινο συναγερμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς πλησιάζουμε στον επόμενο χειμώνα, έχουμε μια πιο ξεκάθαρη αίσθηση του τι μπορεί να κάνει η Ρωσία στη συνέχεια. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι.
Στις συνομιλίες μου με ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής της G7 στο Elmau της Γερμανίας, και σε μια συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και όλους τους Επιτρόπους της ΕΕ, τους παροτρύνω να κάνουν ό,τι μπορούν αυτή τη στιγμή για προετοιμαστείτε για έναν μακρύ, σκληρό χειμώνα. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την ετοιμότητα των βασικών Ευρωπαίων ηγετών να είναι προορατικοί σε αυτό το θέμα. Θα χρειαστεί ισχυρή αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα για να το πετύχουμε.
Ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες στην Ευρώπη σήμερα, αν υποθέσουμε ότι η Ρωσία διατηρεί ορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου το καλοκαίρι;
Η Ευρώπη είναι πλέον αναγκασμένη να λειτουργεί σε μια συνεχή κατάσταση αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πλήρη διακοπή. Κατά την άποψή μου, είναι πολύ καλύτερο να ληφθούν μέτρα τώρα για να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα παρά να αφήσουμε την ευημερία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και τις ευρωπαϊκές οικονομίες στο έλεος του καιρού ή, ακόμη χειρότερα, να δώσουμε περιττή πρόσθετη δύναμη στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας.
Αυτή τη στιγμή, οι ροές έχουν σταματήσει μέσω του Nord Stream, του μεγαλύτερου ενιαίου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, για αυτό που λέει η Ρωσία για προγραμματισμένη συντήρηση που πρόκειται να λήξει στις 21 Ιουλίου. Η Ρωσία είχε ήδη μειώσει σημαντικά τις ροές που έρχονται μέσω του Nord Stream τον Ιούνιο, και παραμένει ασαφές εάν θα επαναληφθούν και αν ναι, σε ποιο επίπεδο, μετά τις 21 Ιουλίου.
Για να κατανοήσουμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ας εξετάσουμε ένα σενάριο στο οποίο οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream επιστρέφουν μετά τις 21 Ιουλίου στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την τρέχουσα διακοπή – αλλά στην αρχή της χειμερινής περιόδου θέρμανσης την 1η Οκτωβρίου, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αποκόπτονται εντελώς. Σε αυτήν την κατάσταση, η ΕΕ θα έπρεπε να έχει γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πάνω από το 90% της χωρητικότητάς τους μέχρι τότε για να ξεπεράσει τον επερχόμενο χειμώνα. Και ακόμη και τότε, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διακοπές τροφοδοσίας στο τελευταίο μέρος της περιόδου θέρμανσης.
Η επίτευξη αυτού του επιπέδου αποθήκευσης 90% εξακολουθεί να είναι δυνατή, αλλά η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να μετρήσει κάθε μέρα που απομένει.
Το πρώτο άμεσο βήμα προς την πλήρωση της ευρωπαϊκής αποθήκευσης φυσικού αερίου σε επαρκή επίπεδα πριν από τον χειμώνα είναι να μειωθεί η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αποθηκευτεί το εξοικονομημένο αέριο. Κάποια από αυτά συμβαίνουν ήδη λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, αλλά απαιτούνται περισσότερα. Απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες μειώσεις για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για έναν σκληρό χειμώνα που ακολουθεί. Σύμφωνα με νέα ανάλυση του IEA, το επιπλέον αέριο που πρέπει να εξοικονομηθεί τους επόμενους τρεις μήνες είναι της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων – αρκετά για να γεμίσει περίπου 130 δεξαμενόπλοια LNG.
Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα, αλλά δεν υπερβάλλει την κλίμακα του τι χρειάζεται – ή τι είναι δυνατό εάν ληφθούν τα σωστά μέτρα. Δεν αρκεί κατηγορηματικά να βασιζόμαστε μόνο σε αέριο από μη ρωσικές πηγές – αυτές οι προμήθειες απλώς δεν είναι διαθέσιμες στους όγκους που απαιτούνται για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις που λείπουν από τη Ρωσία. Αυτό θα συμβεί ακόμη και αν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν ρέουν στη μέγιστη χωρητικότητα, εάν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική παραμείνουν κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους, εάν η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίσει να ακολουθεί τις πρόσφατες τάσεις και εάν oι εισροές LNG αυξάνονται με παρόμοιο ρυθμό ρεκόρ όπως και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτό είναι ήδη πολλά «αν» και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό το σενάριο προϋποθέτει επίσης ότι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα επαναληφθούν στο τέλος της τρέχουσας περιόδου συντήρησης στα ίδια επίπεδα με πριν.
Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, θα ήθελα να προτείνω πέντε συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να λάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για μια πιο συντονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ για την προετοιμασία για τον ερχόμενο χειμώνα.
- Εισαγωγή πλατφορμών δημοπρασιών για την παροχή κινήτρων στους χρήστες βιομηχανικού αερίου της ΕΕ για μείωση της ζήτησης . Οι βιομηχανικοί καταναλωτές φυσικού αερίου μπορούν να προσφέρουν μέρος της συμβατικής προσφοράς αερίου ως προϊόντα μείωσης της ζήτησης για αποζημίωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κέρδη αποδοτικότητας και σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Έχουμε ήδη δει μοντέλα δημοπρασιών να αναπτύσσονται στη Γερμανία και να προτείνονται στην Ολλανδία.
- Ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικού αερίου στον τομέα της ενέργειας . Αυτό μπορεί να γίνει με την προσωρινή αύξηση της παραγωγής άνθρακα και πετρελαίου, επιταχύνοντας παράλληλα την ανάπτυξη πηγών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας όπου είναι πολιτικά αποδεκτό και τεχνικά εφικτό.
- Ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών ξυρίσματος αιχμής. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της χαμηλότερης χρήσης αερίου στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει να περιλαμβάνει αυστηρή συνεργασία για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Μειώστε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών θέτοντας πρότυπα ψύξης και ελέγχους . Τα κυβερνητικά και δημόσια κτίρια θα πρέπει να πρωτοστατήσουν σε αυτό για να δώσουν το παράδειγμα, ενώ οι εκστρατείες θα πρέπει να ενθαρρύνουν αλλαγές συμπεριφοράς μεταξύ των καταναλωτών.
- Εναρμόνιση του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα πρέπει να καλύπτει μέτρα για περικοπές της προσφοράς και μηχανισμούς αλληλεγγύης. Για να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση, η ΕΕ χρειάζεται ενιαία δράση.
Εάν αυτά τα είδη μέτρων δεν εφαρμοστούν τώρα, η Ευρώπη θα βρεθεί σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση και θα μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπίσει πολύ πιο δραστικές περικοπές και περικοπές αργότερα.
Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει επίσης να προετοιμάσουν τους λαούς της Ευρώπης για αυτό που μπορεί να έρθει. Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού στο πλαίσιο μιας ενεργειακής κρίσης είχαν προηγουμένως επιτυχίες στη μείωση της βραχυπρόθεσμης ζήτησης ενέργειας κατά αρκετά τοις εκατό. Κάθε ενέργεια μετράει. Απλά βήματα, όπως η μείωση της θέρμανσης κατά μερικούς βαθμούς στην Ευρώπη, μπορούν να εξοικονομήσουν την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου που παρέχεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα από τον αγωγό Nord Stream.
Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη πριν από το χειμώνα;
Με βάση όσα είδαμε τον περασμένο χρόνο, δεν θα ήταν συνετό να αποκλειστεί η πιθανότητα η Ρωσία να αποφασίσει να παραιτηθεί από τα έσοδα που λαμβάνει από την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκειμένου να αποκτήσει πολιτική μόχλευση. Έχει ήδη κεφαλαιοποιήσει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση για να φέρει τεράστια ποσά επιπλέον χρημάτων. Από την εισβολή της στην Ουκρανία, το ποσό των εσόδων που έχει συγκεντρώσει η Ρωσία από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών – στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για να το θέσουμε διαφορετικά, η αύξηση των εσόδων από εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες είναι σχεδόν τριπλάσια από ό,τι συνήθως από την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη για έναν ολόκληρο χειμώνα.
Εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει τελείως τις προμήθειες φυσικού αερίου προτού η Ευρώπη φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης έως και 90%, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο σοβαρή και προκλητική. Θα απαιτήσει ψύχραιμη ηγεσία, προσεκτικό συντονισμό και ισχυρό βαθμό αλληλεγγύης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για αυτήν την πιθανότητα τώρα για να αποφύγουν την πιθανή ζημιά που θα προέκυπτε από μια ασύνδετη και αποσταθεροποιητική απάντηση.
Σήμερα, η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τον κίνδυνο μεγάλων ελλείψεων και δελτισμού φυσικού αερίου, ειδικά κατά τον ερχόμενο χειμώνα, όταν οι πιο ευάλωτοι πολίτες της δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μένουν χωρίς αυτό. Ταυτόχρονα, πρέπει να παραμείνει στην πορεία της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Ανυπομονώ να δω τα μέτρα που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το μέτωπο αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Αυτός ο χειμώνας θα μπορούσε να γίνει μια ιστορική δοκιμασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης –που δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει– με επιπτώσεις πολύ πέρα από τον ενεργειακό τομέα. Η Ευρώπη μπορεί κάλλιστα να κληθεί να δείξει την πραγματική δύναμη της ένωσής της.
Πηγή: International Energy Agency
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα