- Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τρόφιμα φιλικά προς το κλίμα, αλλά οι καταναλωτές δυσκολεύονται να γνωρίζουν αν οι επιλογές τροφίμων που κάνουν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες,
- Από τα έτοιμα σνακ μέχρι τα φύκια, τους κάκτους και τα δημητριακά, οι επιλογές για ευεργετικά για το κλίμα τρόφιμα αυξάνονται,
- Με καλύτερες δομές στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση και σε αυτά τα συστατικά.
Με το σύστημα τροφίμων να ευθύνεται για το ένα τρίτο των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών CO2, η προσοχή στα τρόφιμα που είναι ευεργετικά για το κλίμα αυξάνεται αργά αλλά σταθερά. Σύμφωνα με την Έρευνα Γνώμης Τροφίμων και Υγείας του IFIC για το 2020, 6 στους 10 καταναλωτές στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι είναι σημαντικό τα τρόφιμα που αγοράζουν ή καταναλώνουν να παράγονται με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο.
Αυτό είναι υπέροχο, σωστά; Μισό λεπτό: η ίδια έκθεση επισημαίνει επίσης ότι, παρά το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον, οι καταναλωτές βρίσκουν αινιγματικό τον πολύβουο και μερικές φορές σκοτεινό κόσμο των ευεργετικών για το κλίμα τροφίμων. Από τις πολύπλοκες ετικέτες έως την αδιαφανή προέλευση και τις ασαφείς επιπτώσεις στον άνθρακα, 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουν αν οι επιλογές τροφίμων που κάνουν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες – από αυτούς, το 63% δηλώνει ότι αυτό θα είχε μεγαλύτερη επιρροή στις επιλογές τους αν ήταν ευκολότερο. Υπάρχουν ακόμη και παραδείγματα ανθρώπων που μοιράζονται την απογοήτευσή τους.
Από τις εταιρείες τροφίμων και ποτών μέχρι τα πανεπιστήμια και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, η βιομηχανία ανάπτυξης και προώθησης βιώσιμων τροφίμων γνωρίζει πραγματική ώθηση, αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να γίνει η μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη διατροφή μια απρόσκοπτη επιλογή για τους καταναλωτές. Ιδού κάποιες πηγές έμπνευσης για τους καταναλωτές που επιθυμούν να κάνουν την αλλαγή:
Έτοιμα για να τα φάτε
Αν θέλετε να βάλετε στη διατροφή σας τρόφιμα που να είναι πιο ωφέλιμα για το κλίμα, αλλά δεν έχετε χρόνο να πηγαίνετε κάθε εβδομάδα στη λαϊκή αγορά ή να μαγειρεύετε καθημερινά το δικό σας φαγητό, ένα πρώτο θετικό βήμα θα μπορούσε να είναι η στροφή σε βιώσιμα σνακ που είναι έτοιμα για κατανάλωση και μπορούν να ενταχθούν τέλεια στο πολυάσχολο καθημερινό σας πρόγραμμα.
Τα συστατικά ορισμένων εμπορικών σημάτων προέρχονται από ένα πλήρως ανιχνεύσιμο δίκτυο που περιλαμβάνει πιστοποιημένους αγρότες αναγεννητικής γεωργίας, οι οποίοι έχουν ενσωματώσει την υγεία του εδάφους στις μεθόδους καλλιέργειάς τους. Αναζητήστε παρόχους σνακ που επενδύουν σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αντιστάθμιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και συντομευμένη αλυσίδα εφοδιασμού, ώστε να μειώνεται ο αντίκτυπος της μεταφοράς διατηρώντας παράλληλα τα συστατικά φρέσκα και διατηρώντας τη γεύση τους, για να εξερευνήσετε όλα τα κλιματικά οφέλη αυτών των προϊόντων.
Τα τρόφιμα που ωφελούν το κλίμα μπορούν επίσης να δώσουν νέα πνοή στα προϊόντα αποβλήτων τροφίμων. Τα κουκούτσια αβοκάντο, για παράδειγμα, έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ενός ροφήματος πλούσιου σε αντιοξειδωτικά και χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου, «ξεκλειδώνοντας» την πρόσβαση σε μια πηγή διατροφής που μέχρι στιγμής παρέμενε ανεξερεύνητη.
Απλά συστατικά
Αν αισθάνεστε λίγο πιο τολμηροί και θέλετε να δώσετε μια βιώσιμη στροφή στη μαγειρική σας, γιατί να μην προσθέσετε μερικά ασυνήθιστα συστατικά στη διατροφή σας; Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τόσο νέες και καινοτόμες επιλογές που άρχισαν να βρίσκουν το δρόμο τους στην παγκόσμια αγορά μόλις πρόσφατα, όσο και επιλογές που αποτελούν μέρος της μαγειρικής μας παράδοσης εδώ και αιώνες, αλλά έχουν εν μέρει ξεχαστεί λόγω της απορρόφησης του μεριδίου αγοράς τους από πιο δημοφιλή συστατικά.
- Φύκια: Συνδυάζοντας το αρνητικό ως προς τον άνθρακα προφίλ τους με τη βιώσιμη προέλευση, τα φύκια έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το σύστημα διατροφής προς το καλύτερο, ενώ παράλληλα κάνουν καλό στην υγεία σας, χάρη στα απαραίτητα λιπαρά οξέα και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Αν και μπορεί να μην αρέσουν στους πιο γευστικά ευαίσθητους καταναλωτές, τα φύκια διαθέτουν στην πραγματικότητα μια γεύση umami, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος. Μπορούν επίσης να αποξηραθούν και να τεμαχιστούν για να προκύψουν υγιεινά καρυκεύματα και σάλτσες που παραπέμπουν στο αλάτι.
- Κάκτοι: Πολλές ποικιλίες κάκτων είναι βρώσιμες και περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών C και E, καροτενοειδών, φυτικών ινών και αμινοξέων. Τα στελέχη κάκτων αποτελούν εδώ και καιρό μέρος της μεξικανικής μαγειρικής παράδοσης και τώρα αρχίζουν να εισέρχονται στη διεθνή αγορά μέσω νέων, νόστιμων ιδεών.
- Ασυνήθιστα δημητριακά: Αν δεν έχετε όρεξη να κάνετε επανάσταση στη διατροφή σας με ασυνήθιστα συστατικά, μπορείτε να επιλέξετε μια πιο σταδιακή αλλαγή διαφοροποιώντας τις πηγές υδατανθράκων σας. Παρά την ύπαρξη 21 διαφορετικών οικογενειών δημητριακών, αυτή τη στιγμή το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι συνιστούν πάνω από το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης δημητριακών. Η επιλογή διαφορετικών ποικιλιών δημητριακών (όπως ο αμάραντος, το φόνιο ή το φαγόπυρο) όχι μόνο θα σας προσφέρει μεγαλύτερη θρεπτική αξία, αλλά θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της υγείας του εδάφους και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Επεξεργασμένα συστατικά
Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να είναι εξίσου ωφέλιμα για το κλίμα με τα μη επεξεργασμένα. Αισθάνεστε σκεπτικοί; Αυτό που ξεκίνησε ως μια εσωτερική πρωτοβουλία του γίγαντα της μπύρας ABInbev για τη μείωση των αποβλήτων της είναι τώρα μια πλήρως ανεξάρτητη εταιρεία που μετατρέπει τα υποπροϊόντα της παραγωγής μπύρας σε θρεπτικά και ευέλικτα άλευρα. Μπορείτε να φανταστείτε να φτιάχνετε νόστιμα ζυμαρικά, μπισκότα ή ψωμί με κάτι που μέχρι χθες προοριζόταν για τον κάδο απορριμμάτων;
Τα τρόφιμα που ωφελούν το κλίμα μειώνουν τα απορρίμματα τροφίμων αξιοποιώντας προϊόντα που διαφορετικά δεν θα έφταναν στην αγορά λόγω της εμφάνισης ή του μεγέθους τους. Έτσι παράγεται, για παράδειγμα, η σκόνη πράσινης μπανάνας. Συνδυάζει τις ιδιότητες υφής του αμύλου και τα θρεπτικά οφέλη της μπανάνας. Είναι άγευστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του παραδοσιακού αλεύρου για πιο υγιεινές λύσεις και λύσεις χωρίς γλουτένη ή ως συνδετικός παράγοντας καθαρής ετικέτας στη θέση των χημικών ουσιών. Είναι επίσης εξαιρετικό για την προσθήκη υφής και προβιοτικών ινών σε μια συνταγή.
Υπάρχουν ήδη στην αγορά πολλές επιλογές τροφίμων που ωφελούν το κλίμα, ενώ στο εγγύς μέλλον αναμένονται όλο και περισσότερες. Τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση μιας τέτοιας ατελείωτης δυναμικής έγκεινται σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προώθηση της εκπαίδευσης σχετικά με το θέμα μεταξύ των τελικών καταναλωτών, καθώς και στη δημιουργία πιο δομημένων αλυσίδων εφοδιασμού, ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί να αποκτήσουν πρόσβαση στα προαναφερθέντα συστατικά.
Παρόλο που είναι εύκολο να αισθάνεται κανείς πελαγωμένος από τον όγκο ή την έλλειψη πληροφοριών, είναι σημαντικό να μην αφήσει τον εαυτό του να αποθαρρυνθεί: ένα καλύτερο μέλλον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη απέχει μόλις μια …πιρουνιά από τη ζωή μας.
Πηγή: World Economic Forum