Όταν δυο νέοι άνθρωποι συναντιούνται, ερωτεύονται, παθιάζονται με τους στόχους που θέτει ο καθένας από αυτούς, βρίσκουν κοινή οδό, ενώνουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, τολμούν το δικό τους βήμα κι όλα αυτά σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά, τότε το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το Οινοποιείο της καρδιάς μας!
1997, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης και η Κωνσταντίνα Χρυσού ιδρύουν το Οινοποιείο Χατζηδάκη.
Με μολύβι και χαρτί και με απλά Μαθηματικά σχεδιάζουν και ονειρεύονται το κουκλίστικο Οινοποιείο τους σε μια σπηλιά της οικογένειας της Κωνσταντίνας στο πανέμορφο χωριό της Σαντορίνης, στον Πύργο Καλλίστης.
2017, η σοκαριστική απώλεια του Χαρίδημου Χατζηδάκη έρχεται να σημαδέψει για πάντα όλους εκείνους που τον αγάπησαν για την καθαρότητα του χαρακτήρα του, την αυθεντικότητά του.
Ένας “μάγος του κρασιού” όπως χαρακτηρίστηκε μετά θάνατον.
Ένας μαγικός πατέρας για τα τρία παιδιά του, τη Στέλλα, τον Αντώνη και την Αριάδνη Χατζηδάκη που δεν έφυγε ποτέ, γιατί τον έχουν καλά φυλαγμένο στις καρδιές τους και τον κρατούν ζωντανό στην μνήμη τους, ακολουθώντας το όραμά του.
Μια βαριά “Σκυτάλη” που πήραν στα χέρια τους νωρίς και την κρατούν με σεβασμό, με τη βοήθεια της μητέρας τους Κωνσταντίνας Χρυσού, αλλά και των συνεργατών τους στο Οινοποιείο.
Συνέντευξη με την κ. Κωνσταντίνα Χρυσού
Αν σας ζητούσαμε με τέσσερις λέξεις να παρουσιάσετε το Οινοποιείο Χατζηδάκη, ποιες θα ήταν αυτές;
Σεβασμός στην πρώτη ύλη.
Όταν λέτε “σεβασμός στην πρώτη ύλη” πως ακριβώς το προσδιορίζετε;
Η βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων αποτελεί υποχρέωση για την οικογένεια Xατζηδάκη. Από το 1997 ως σήμερα εφαρμόζεται σε κάθε γραμμικό αμπελώνα που φυτεύεται. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους παλιούς αμπελώνες, ιδιόκτητους ή ενοικιαζόμενους, των οποίων η καλλιέργεια τροποποιείται σε βιολογική.
Η απουσία φυλλοξήρας στη Σαντορίνη, εξαιτίας της ύπαρξης αμμώδους εδάφους, επιτρέπει τη φύτευση αυτόριζων φυτών χρησιμοποιώντας ως πολλαπλασιαστικό υλικό τα ίδια τα κλαδιά που αφαιρούνται κατά το παραδοσιακό κλάδεμα.
Η θρέψη των φυτών γίνεται με οργανική ουσία φυτικής προέλευσης καθώς τα στέμφυλα και τα κουκούτσια που απομένουν από την επεξεργασία του σταφυλιού, τα αποθηκεύουμε για δύο χρόνια σε μεγάλους λάκκους στη γη και κατόπιν τα χρησιμοποιούμε ενισχύοντας τη σύσταση του εδάφους. Η μηχανική κατεργασία του εδάφους αποτελεί μονόδρομο στον τρόπο αντιμετώπισης των ζιζανίων.
Όλοι οι παραπάνω τρόποι διαχείρισης των αμπελώνων μας εξασφαλίζουν την επιθυμητή ποιότητα στο τελικό προϊόν ενώ παράλληλα μειώνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος και διατηρούν την ακεραιότητα του εδάφους και του νερού καθώς εκτός από το διάστημα της φύτευσης παραμένουν ξερικοί ενισχύοντας την αειφορία.
Τι είναι εκείνο που κάνει το Οινοποιείο Χατζηδάκη ξεχωριστό;
Η πίστη στους νέους, γιατί νέοι άνθρωποι ήμασταν κι εμείς, ο αείμνηστος Χαρίδημος κι εγώ, όταν ξεκινήσαμε να παράγουμε κρασί στο μικρό μας υπόσκαφο Οινοποιείο. Τα κρασιά συνεχίζουν να φτιάχνονται από νέους ανθρώπους, πιστούς στην φιλοσοφία της οικογένειας Χατζηδάκη, για ανθρώπους που αγαπούν το ποιοτικό κρασί της Σαντορίνης, που εκφράζει την απόλυτη τυπικότητα του νησιού.
Επίσης, η παραγωγή οίνων σε περιορισμένες ποσότητες με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα. Προσανατολισμένους στην έκφραση του terroir του νησιού, μέσα από τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, κάνοντας αποκλειστικά ζυμώσεις µε ιθαγενείς ζύμες. Τα κρασιά του Οινοποιείου Χατζηδάκη δεν έχουν προσθήκη χημικών παραγόντων, αφήνουμε τον χρόνο να τα ωριμάσει και εμφιαλώνονται πάντα αφιλτράριστα.
Εδώ και δύο χρόνια παρατηρούμε πως στις ετικέτες των κρασιών σας συμπεριλαμβάνεται το λογότυπο Vegan. Γιατί χαρακτηρίζονται Vegan τα κρασιά Χατζηδάκη;
Το Οινοποιείο Χατζηδάκη θεμελιώθηκε πάνω στη φιλοσοφία των κρασιών ήπιων παρεμβάσεων.
Από τη στιγμή που τα σταφύλια θα φτάσουν στο Οινοποιείο, μέχρι και τη στιγμή που το τελικό προϊόν θα βρεθεί στα χέρια του καταναλωτή, δεν έχει υποστεί καμία προσθήκη ζωικής προέλευσης σε κανένα στάδιο της παραγωγικής του διαδικασίας και της μεταποίησης. Αντί αυτών, προηγείται μία μακρά περίοδος σταθεροποίησης εντός της δεξαμενής, υπό εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος που χρησιμοποιούμε για τη διαύγαση των κρασιών του Οινοποιείου Χατζηδάκη.
Ύστερα από εφαρμογή 15 χρόνων αυτών των πρακτικών ήρθε η στιγμή για το επόμενο βήμα.
Αισθανόμενοι την ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές, συνεργαστήκαμε με τον Φορέα Πιστοποίησης ”LETRINA S.A.”. Πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα κρασιά μας, τα οποία πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και έλαβαν την πιστοποίηση VEGAN / VEGETARIAN.
Στόχος μας είναι τα κρασιά μας να μπορούν να τα απολαμβάνουν όλοι οι καταναλωτές, ανεξαρτήτως των διατροφικών τους συνηθειών.
Μέλημά μας είναι να μπορούμε να επικοινωνούμε σε όλο τον κόσμο τη μαγεία του κρασιού και τη μοναδικότητα του αμπελώνα της Σαντορίνης.
Από που αντλείτε τη δύναμη να συνεχίζετε;
Μια παροιμία λέει… “Οι φίλοι μας, η προίκα μας”.
Για εμένα, η προίκα μας ως οικογένεια Οινοποιών είναι:
- Οι Αμπελουργοί μας που στέκονται δίπλα μας στα εύκολα και στα δύσκολα, με απόλυτη εμπιστοσύνη και υπομονή.
- Η Ομάδα μας (μέσα σε αυτή συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά μου) που αγωνίζεται καθημερινά με πάθος και μεράκι για το καλύτερο αποτέλεσμα, σημειώνοντας επιτυχίες, αλλά κάνοντας και λάθη που ωριμάζουν μέσα από αυτά.
- Οι εξωτερικοί μας συνεργάτες, όλοι εκείνοι που πρεσβεύουν τα κρασιά μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν συμβάλει στο “χτίσιμο” ενός ισχυρού ονόματος των κρασιών μας (Brand Name Hatzidakis Wines).
- Οι καταναλωτές, οι λάτρεις των κρασιών μας, εκείνοι που γίνονται οι τελικοί αποδέκτες και που είναι οι καλύτεροι κριτές! Όσοι διθύραμβοι κι αν γραφτούν, όσα χρήματα κι αν διαθέσει κανείς για την προβολή ενός κρασιού, οι αποθήκες θα αδειάσουν μόνο αν το προϊόν είναι “τίμιο” σε αυτό που πρεσβεύει και μόνο αν γίνει αποδεκτό από το καταναλωτικό κοινό. Γιατί, στη σκηνή φαίνεται το χειροκρότημα!
- Τελικά, Ναι και οι φίλοι μας.
Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος;
Μέσα από τον διαρκή αγώνα με στόχο την υπερνίκηση των δυσκολιών, να απολαμβάνω εκείνες τις μικρές, αλλά πολύτιμες ευτυχισμένες στιγμές που μου προσφέρει η ζωή. Επαγγελματικές και προσωπικές.
Μία ευχή που θα επιθυμούσατε να κάνετε;
Ας σταματήσει ο πόλεμος (κάθε μορφής) και ας βάλουμε λίγη παραπάνω αγάπη στη ζωή μας.
Τα κρασιά του Οινοποιείου Χατζηδάκη μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε λίγες ημέρες στο ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2022, στο Ζάππειο Μέγαρο, 12, 13 και 14 Μαρτίου, 10:00-14:00 και 15:00-19:00. Αίθουσα 3, Stand 26, Πτέρυγα Κόκκινη.
You could read more about Horeca Worldwide Here, about Women’s Excellence Here