Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε στη δημοσιότητα το «τεστ αντοχής σε σχέση με το κλίμα σε ολόκληρη την οικονομία», το οποίο αναπτύχθηκε για να εκτιμήσει την ανθεκτικότητα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και των τραπεζών της ζώνης του ευρώ στους κλιματικούς κινδύνους (μεταβατικός κίνδυνος και φυσικός κίνδυνος), υπό μια σειρά υποθέσεων όσον αφορά τις μελλοντικές πολιτικές για το κλίμα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική πηγή συστημικού κινδύνου και πώς για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στους κλιματικούς κινδύνους, ο αντίκτυπος είναι δυνητικά πολύ σημαντικός. Εάν δεν μειωθούν οι κλιματικοί κίνδυνοι, το κόστος για τις εταιρείες που προκύπτει από ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθεί σημαντικά και θα επηρεάσει σημαντικά και αρνητικά την πιστοληπτική τους ικανότητα, αυξάνοντας τις αναμενόμενες ζημίες των πιστωτικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Το stress test της ΕΚΤ για το κλίμα περιλαμβάνει τρία σενάρια με διαφορετικές οικονομικές επιπτώσεις και, ως εκ τούτου, διαφορετικές αναμενόμενες ζημίες των πιστωτικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών:
- Σενάριο ομαλής μετάβασης (ή βασικό σενάριο): υποθέτει ότι οι πολιτικές για το κλίμα είναι καλά δομημένες και εφαρμόζονται αποτελεσματικά και εγκαίρως. Ως εκ τούτου, οι φυσικές και μεταβατικές επιπτώσεις είναι περιορισμένες.
- Σενάριο άτακτης μετάβασης: ενδιάμεσο σενάριο που υποθέτει καθυστέρηση στην εφαρμογή των πολιτικών κατά της κλιματικής αλλαγής. Τα μέτρα εφαρμόζονται απότομα, γεγονός που συνεπάγεται υψηλές επιπτώσεις λόγω του κινδύνου μετάβασης. Ο αντίκτυπος του φυσικού κινδύνου είναι επίσης υψηλότερος απ’ ό,τι στο σενάριο ομαλής μετάβασης.
- Σενάριο «θερμοκηπίου»: υποθέτει ότι δεν εφαρμόζεται καμία ρύθμιση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και ως εκ τούτου οι φυσικοί κίνδυνοι είναι πιο ακραίοι. Σε αυτό το σενάριο, δεν θα υπάρξει κόστος για τον κίνδυνο μετάβασης, αλλά θα υπάρξει μεγάλο κόστος για τον φυσικό κίνδυνο.
Τα κύρια συμπεράσματα της άσκησης είναι τα εξής:
- Υπάρχουν σαφή οφέλη από την έγκαιρη δράση. Το βραχυπρόθεσμο κόστος μετάβασης είναι σαφώς χαμηλότερο από εκείνο της κλιματικής αλλαγής μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο Luis de Guindos, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «χωρίς πολιτικές για τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, οι φυσικοί κίνδυνοι θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου».
- Συνεπώς, η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική πηγή συστημικού κινδύνου, ιδίως για τις τράπεζες με χαρτοφυλάκια συγκεντρωμένα σε ορισμένους οικονομικούς τομείς (αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο από μια πράσινη μετάβαση, όπως η εξόρυξη, το φυσικό αέριο ή η ηλεκτρική ενέργεια) και, το σημαντικότερο, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (αυτές που πλήττονται περισσότερο από πιο σοβαρές και συχνές φυσικές καταστροφές, εάν δεν μετριαστεί η κλιματική αλλαγή).
- Ο αντίκτυπος στις τράπεζες όσον αφορά τις ζημίες θα οφείλεται κυρίως στον φυσικό κίνδυνο. Ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν παρόμοια μέση έκθεση στον μεταβατικό κίνδυνο, η έκθεση των τραπεζών στον φυσικό κίνδυνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τοποθεσία τους. Από την άποψη του φυσικού κινδύνου, το 22% των ευρωπαϊκών τραπεζικών ανοιγμάτων θα ήταν εκτεθειμένο σε υψηλό φυσικό κίνδυνο, κυρίως λόγω πυρκαγιών και κυμάτων καύσωνα που θα έπλητταν τις χώρες της νότιας Ευρώπης, με την Ισπανία να συγκαταλέγεται μεταξύ των περισσότερο επηρεαζόμενων χωρών.
Πηγή: Santander
You could read more about Runway Here, about Net Zero Energy Here