Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων υπόσχεται τη σύνδεση δισεκατομμυρίων περισσότερων συσκευών τα επόμενα χρόνια, με πολλαπλές ευκαιρίες σε τομείς όπως οι αισθητήρες, τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα και οι ολοκληρωμένες έξυπνες πόλεις. Ωστόσο, η αγορά του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) φαίνεται να βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με την έλευση του 5G και την ανάγκη να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας και συντονισμού των παγκόσμιων πλατφορμών για την υποστήριξη των νέων τύπων παράδοσης που απαιτούνται για να επωφεληθούν από το μαζικό IoT.
«Το IoT απαιτεί μακροπρόθεσμο όραμα και σημαντικές επενδύσεις», λέει η Michele Mackenzie, αναλύτρια της Analysys Mason. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί εν μέσω προκλήσεων στην αγορά. «Τα υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού… και οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 έχουν ασκήσει πίεση στην τιμολόγηση της συνδεσιμότητας και στα έσοδα του IoT», λέει.
Στοιχεία του κλάδου του IoT έχουν επίσης προχωρήσει πιο αργά απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, όπως εκείνο το τμήμα της αγοράς που είναι χαμηλής ισχύος με τεχνολογίες όπως το Narrowband IoT (NB-IoT). Για τους λόγους αυτούς, ορισμένοι προβλέπουν, επομένως, πιο σταδιακή ανάπτυξη του IoT απ’ ό,τι στο παρελθόν, ενώ η Analysys Mason εκτιμά ότι πολλοί φορείς εκμετάλλευσης εξακολουθούν να κερδίζουν όχι περισσότερο από μερικά τοις εκατό των εσόδων από το IoT.
Για τους παρόχους, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να αποκτήσουν σωστά μοντέλα για να υποστηρίξουν μια πολυεπίπεδη στρατηγική, ενσωματώνοντας τόσο παγκόσμιες όσο και τοπικές λογικές για τις διεθνείς επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας παράλληλα χαμηλό latency και πλατφόρμες που επιτρέπουν την αύξηση των εσόδων από το μαζικό IoT. Υπάρχουν επίσης ρυθμιστικά εμπόδια, με χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία να περιορίζουν επί του παρόντος τη μόνιμη περιαγωγή που μπορούν να χρειαστούν οι συσκευές IoT.
Οι φορείς εκμετάλλευσης ακολουθούν διάφορες στρατηγικές και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια, με την Gartner να κατονομάζει πρόσφατα παίκτες όπως η Vodafone, η Telefónica, η AT&T και η Orange Business Services ως ηγέτες σε αυτό το τμήμα.
Τεράστιο IoT
Καθώς το 5G να αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες για μαζικό IoT, αυτό δημιουργεί την ανάγκη για νέους τρόπους δράσης για τους παρόχους πέρα από τις παλαιές μεθόδους, λέει ο Cedric Gonin, ανώτερος διευθυντής μάρκετινγκ του τμήματος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας της Orange International Carriers.
Επισημαίνει ότι το μαζικό IoT θα σημαίνει ότι πολλές συσκευές θα καταναλώνουν μικρές ποσότητες δεδομένων, αλλά τεράστιο όγκο σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι θα αντιμετωπίσουν και θα αξιοποιήσουν την κίνηση, καθώς και τον τρόπο ρύθμισής της. «Πρέπει να επανεφεύρουμε κάποια μοντέλα για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια τοπική διάσπαση της κίνησης», λέει ο Gonin. «Πρέπει να προσαρμοστούμε τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά και εμπορικά».
Επί του παρόντος, λέει, οι επιχειρηματικές συμφωνίες IoT συχνά διαπραγματεύονται κατά περίπτωση και αντιμετωπίζονται όπως οι συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά υπάρχει ανάγκη να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά μακροπρόθεσμα. «Δεν είναι κάτι πλήρως τυποποιημένο όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις, αλλά ούτε και τις τεχνικές», προσθέτει ο Gonin.
Οι πάροχοι επιδιώκουν να βελτιώσουν από κοινού το peering για το IoT μέσω των υπηρεσιών IPX, μειώνοντας έτσι το latency και το jitter, και να βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών επιτρέποντας την άμεση διασύνδεση αντί του routing στο σπίτι για συσκευές που κινούνται διεθνώς.
Τον Μάρτιο, η Orange ήταν μεταξύ των εννέα παρόχων που υπέγραψαν έναν κώδικα δεοντολογίας που δημοσίευσε το ITW Global Leaders’ Forum (GLF), ο οποίος ορίζει ένα πλαίσιο για το άμεσο peering για το IoT. Άλλοι υπογράφοντες ήταν η China Telecom, η Deutsche Telekom, η PCCW, η Sparkle και η Vodafone Business.
Επιτάχυνση
Η κίνηση αυτή πρόκειται να «επιταχύνει τον κλάδο του IoT», πιστεύει ο Craig Price, SVP της PCCW Global για τα προϊόντα κινητικότητας και το μάρκετινγκ. «Θα παρέχει στους πελάτες υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ότι οι κρίσιμες για την αποστολή συσκευές και υπηρεσίες IoT υποστηρίζονται από τους παρόχους ως μέρος του συνολικού σχεδιασμού του δικτύου τους».
Παράλληλα, αναφέρεται στην ανάγκη να ξεπεραστούν νέες προκλήσεις καθώς το IoT αναπτύσσεται. «Η διαχείριση των παγκόσμιων επικοινωνιών δεδομένων για συσκευές IoT γίνεται κυρίως μέσω διμερών συμφωνιών περιαγωγής που συμφωνούνται μεταξύ των MNO, και αυτές αρχικά βασίζονταν στην περιαγωγή ανθρώπων [P2P]», λέει ο Price. «Τώρα, ωστόσο, οι MNO πρέπει να εξετάσουν τις ρυθμίσεις περιαγωγής M2M, P2M και M2P, οι οποίες συχνά απαιτούν διαφορετική προσέγγιση».
Αυτό σημαίνει ότι η PCCW Global παραμένει «πολύ ανοιχτή» σε νέους τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας, δείχνοντας τις προθέσεις της να ενισχύσει το IoT με την κυκλοφορία μιας παγκόσμιας eSIM τον Απρίλιο, την οποία ο Price θεωρεί επίσης ως «σημαντικό ορόσημο» για την υπηρεσία της. Παρά τις μεγάλες προκλήσεις, πιστεύει ότι ο τομέας αυτός υπόσχεται επίσης μεγάλες ανταμοιβές.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η PCCW Global βλέπει το 5G ως ένα εργαλείο «υπερ-φόρτισης» του IoT. «Επιτρέπει την εικονικοποίηση του πυρήνα, η οποία ανοίγει ενδιαφέρουσες περιπτώσεις χρήσης για την αρχιτεκτονική των υπηρεσιών, και ιδίως την ευκαιρία που παρέχει η υπολογιστική παρυφής πολλαπλής πρόσβασης».
Πηγή: Capacity Media
You could read more Diamond Pages Here, about Growth Path Explorer Here