Πράσινη μετάβαση, απολιγνιτοποίηση, «καθαρά» καύσιμα, κλιματική ουδετερότητα, βιώσιμη ανάπτυξη, αειφόρα επιχειρηματικότητα, είναι έννοιες καθιερωμένες πλέον στην καθημερινότητα του επιχειρείν, προερχόμενες από την αγορά ενέργειας.
Έναν τομέα, πρωταγωνιστή των εξελίξεων, ο οποίος ήδη καλείται να αλλάξει σταδιακά, αλλά και ολιστικά, το μοντέλο παραγωγής των προϊόντων του, αξιοποιώντας νέες, περισσότερο «καθαρές», πηγές. Αντιστοίχως, στο σύνολό τους οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, όπως κι οι εταιρείες διακίνησης αγαθών, υποχρεώνονται από τις γενικότερες συνθήκες να προσαρμόσουν μέρος των υποδομών τους, ανταποκρινόμενες στο διεθνή στόχο περί κλιματικής ουδετερότητας.
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής κι η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής του υποχρεώνει τη διεθνή κοινότητα στο να συστρατευθεί σε έναν κοινό στόχο. Στη «συμμαχία» αυτή είναι ενταγμένη, με όλες τις δυνάμεις της, κι η Ελλάδα, υποστηρίζοντας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που προβλέπει τη διάθεση περί των 42 δισ. ευρώ για επενδύσεις με ορίζοντα το 2030. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα «ομπρέλα», το οποίο προβλέπει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Ο σχετικός προγραμματισμός εντάσσεται, εξάλλου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που προσβλέπει στη μηδενική ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους έως το 2050, έχοντας ως ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55%, από 40% που ήταν η αρχική στόχευση.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εκτιμά από την πλευρά του ότι οι επενδύσεις σχετικά με το κλίμα και ειδικότερα την πράσινη μετάβαση θα κινητοποιήσουν στην Ελλάδα κεφάλαια της τάξης των 44 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα 32 δισ. ευρώ του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάταξη της οικονομίας στη μετά-covid περίοδο, τα 6 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν από έργα για την απολιγνιτοποίηση της χώρας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως το 2030 θα διατεθούν 503 δισ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε.. Τα εν λόγω κονδύλια θα διαχυθούν στις εθνικές αγορές βάσει των όσων προβλέπει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, και μόνο μέσω του νέου ΕΣΠΑ, θα δοθεί έμφαση:
- στην κυκλική οικονομία,
- την πολιτική προστασία και διαχείριση φυσικών καταστροφών,
- την ορθολογική διαχείριση υδατικών πόρων,
- την προστασία της βιοποικιλότητας,
- την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και
- την ηλεκτροκίνηση και τις καθαρές μεταφορές.
Ανάλογα προσανατολισμένη είναι κι η ΚΑΠ 2021—2027 καθότι προβλέπει ότι το 40% των επιδοτήσεών της είναι συνδεδεμένο με το περιβάλλον και την ενέργεια, με δράσεις δηλαδή εστιασμένες σε καθαρά περιβαλλοντικούς στόχους.
Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο δεν θα μπορούσε παρά να στρέψει την προσοχή του στον ενεργειακό τομέα, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον των γερμανικών ομίλων για πεδία, όπως η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, η αποθήκευση ενέργειας, η χρήση του «καθαρού» υδρογόνου ως καύσιμο, καθώς κι η παραγωγή βιοκαυσίμων και εν γένει των εναλλακτικών καυσίμων.
Ήδη μια από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, αν όχι η μεγαλύτερη, στον τομέα των ΑΠΕ υλοποιείται μεταξύ του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού RWE με τη ΔΕΗ, μετά το MoU, που υπεγράφη πέρυσι τον Μάρτιο στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας Καγκελάριου, Dr. Άγκελα Μέρκελ.
Ενδιαφέρον έχει κι η επένδυση των 150 εκατ. ευρώ, της juwi Hellas στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης για την εγκατάσταση ενός σταθμού φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 204MW, όπως, βέβαια, και ο σχεδιασμός του Volkswagen Group να καταστήσει την Αστυπάλαια νησί-πρότυπο στην κινητικότητα, με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα.
Η προσέλκυση νέων, ανάλογων, γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελεί κύρια προτεραιότητα για το Επιμελητήριο, στην οποία επιμένει διοργανώνοντας σειρά στοχευμένων δράσεων, με βασικότερες το Hellenic-German Virtual Business Forum, το οποίο συνδυάστηκε με Virtual B2B Meetings για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και την καινοτομία, ψηφιακές επιχειρηματικές αποστολές εταιρειών από και προς Γερμανία, το 10ο Διεθνές e-Συνέδριο Ευρωπαίων Ενεργειακών Διαχειριστών EUREM, την υβριδική εκδήλωση για την απονομή των Ευρωπαϊκών βραβείων «Energy Scouts» 2019 και το φετινό 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ.
Πέραν αυτών, το Επιμελητήριο υποστηρίζει την ίδρυση «Πράσινου Σχολείου ΕΠΑΣ στην Κοζάνη», αναπτύσσει το έργο Young Energy Europe, για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως και το έργο GreenTecLab για την υποστήριξη «πράσινων» start-ups.
Έχει επίσης συγκροτήσει την Επιτροπή Ενέργειας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων της αγοράς, όπως και εταιρείες που καλύπτουν το συνολικό φάσμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων της χώρας, με έργο την επίλυση προβλημάτων του κλάδου, τη διατύπωση προτάσεων προς τα συναρμόδια υπουργεία και τη δικτύωση μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ενεργειακών εταιρειών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη σύναψη νέων συνεργειών.
Αυτός είναι κι ο γενικότερος ρόλος του Επιμελητήριου, που τον υπηρετεί εδώ και 97 έτη και θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση, γνωρίζοντας τις ανάγκες, αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου επιχειρείν. Ειδικότερα, δε, για τον τομέα της ενέργειας, η ανάπτυξη διμερών συνεργειών είναι σίγουρο ότι θα διασφαλίσει ανταποδοτικά οφέλη και για τις δύο αγορές.
You could read more about Runway Here, about Net Zero Energy Here, about Energizing Greece Here