Οι σημερινοί νέοι επιχειρηματίες στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας αναπτύσσουν καινοτόμους τρόπους για να φέρουν επανάσταση σε ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μείωσης της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, της αύξησης των αποδόσεων των καλλιεργειών, της βελτίωσης της πρόσβασης στην αγορά, της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και της αύξησης των αστικών και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών σε όλο τον κόσμο. Προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα, με μοναδικές γνώσεις, προοπτικές και προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παγκόσμιου επισιτιστικού συστήματος.
Το Food Tank αναδεικνύει 16 νέους επιχειρηματίες στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας, οι οποίοι έχουν μετατρέψει την αγάπη τους για τα τρόφιμα, τη γεωργία και τη βιωσιμότητα σε εργαλεία για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου και πιο δίκαιου συστήματος τροφίμων.
1. Jamila Abass, Κένυα
Η Jamila Abass είναι διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της M-Farm, ενός εικονικού συνεταιρισμού για τους αγρότες στην Κένυα, ο οποίος τους βοηθά να προσεγγίσουν αγοραστές και να έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες της αγοράς μέσω SMS. Μέσω του M-Farm, οι αγρότες στις ίδιες περιοχές μπορούν να μοιράζονται τις εμπειρίες και τις συμβουλές τους, να θέτουν ερωτήσεις σε εμπειρογνώμονες του κλάδου και να συνδέονται μεταξύ τους για να συνδυάζουν καλλιέργειες και να βρίσκουν μεγαλύτερους αγοραστές. Η Abass επιλέχθηκε για το Ashoka Fellowship το 2013 και το Aspen New Voices Fellowship το 2015, ενώ κέρδισε και τον τίτλο Quartz Africa Innovator.
2. Onyeka Akumah, Νιγηρία
Ο Onyeka Akumah είναι ιδρυτής της FarmCrowdy, της πρώτης ψηφιακής γεωργικής πλατφόρμας της Νιγηρίας που συνδέει μικρής κλίμακας αγρότες με χορηγούς που επενδύουν στον πλήρη κύκλο της καλλιέργειας. Τα κεφάλαια των χορηγών χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση γεωργικών εκτάσεων και την ασφάλιση των γεωργών και των προϊόντων τους από τον σπόρο μέχρι τη συγκομιδή. Μόλις οι σοδειές πωληθούν στην αγορά, το κέρδος μοιράζεται μεταξύ του αγρότη, των χορηγών της φάρμας, και της FarmCrowdy. Οι χορηγοί μπορούν να λαμβάνουν ενημερώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της γεωργικής διαδικασίας μέσω κειμένου, φωτογραφιών και βίντεο. Η εταιρεία έχει περισσότερους από 1.000 χορηγούς σε όλη τη Νιγηρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι υποστηρίζουν περισσότερους από 2.000 αγρότες μικρής κλίμακας σε οκτώ πολιτείες της Νιγηρίας.
3. Alli Cecchini, Ηνωμένες Πολιτείες
Ο αγρότης τέταρτης γενιάς Alli Cecchini είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της First Generation Farmers (FGF). Παρέχοντας προγράμματα απασχόλησης μετά το σχολείο, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, ξεναγήσεις σε αγροκτήματα και τοποθετήσεις Πρόθυμων Εργαζομένων σε Βιολογικά Αγροκτήματα (WWOOF), η FGF προσελκύει εκατοντάδες ανθρώπους στο αγρόκτημά της στην Καλιφόρνια κάθε χρόνο. Η FGF διοργανώνει επίσης το πρόγραμμα βιώσιμης γεωργίας Urban Edge, ένα πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης για επίδοξους αγρότες βιολογικών ειδικών καλλιεργειών. Το πρόγραμμα παρέχει εκπαίδευση σε θεμελιώδεις δεξιότητες παραγωγής, επιχειρηματικές γνώσεις και προσωπική ανάπτυξη για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς ανθεκτικών αστικών αγροτών και γεωργικών επιχειρήσεων.
4. Alfredo Costilla Reyes, Μεξικό
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Alfredo Costilla Reyes είναι ο ιδρυτής του BitGrange, ενός υδροπονικού συστήματος που μπορεί να διατηρηθεί χρησιμοποιώντας μόνο ένα φως LED. Χρησιμοποιώντας καινοτόμο λογισμικό, το BitGrange αξιολογεί τις περιβαλλοντικές μεταβλητές, όπως η θερμοκρασία και το φως, σε πραγματικό χρόνο και ειδοποιεί τους καλλιεργητές μέσω της εφαρμογής του BitGrange για iPhone για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, όπως η προσθήκη περισσότερου νερού ή φυτικής τροφής. Μέσω της διαδικασίας τεσσάρων βημάτων “Plant-Connect-Sync-Play”, το BitGrange στοχεύει να καταστήσει τη γεωργία …παιχνιδάκι για τους χρήστες του, ενθαρρύνοντας και εμπλέκοντας τους νέους να συμμετέχουν στη γεωργία. Σε αναγνώριση του έργου του, ο Costilla Reyes τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Νεολαίας του Μεξικού, το υψηλότερο βραβείο που απονέμει η κυβέρνηση του Μεξικού στους νέους της χώρας.
5. Luke Craven, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Luke Craven είναι συνιδρυτής της BiJimini, μιας βραβευμένης νεοφυούς επιχείρησης που εκτρέφει γρύλους και παράγει ένα αλεύρι με μείγμα γρύλων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, το PowerFlour. Το PowerFlour συνδυάζει βιολογικά λευκά και ολικής άλεσης αλεύρια που προέρχονται από τοπικούς μύλους με λεπτοαλεσμένη σκόνη γρύλου. Το αλεύρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα και αποτελεί μια εναλλακτική προς τις παραδοσιακές μορφές ζωικής πρωτεΐνης. Η εκτροφή γρύλων εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, και απαιτεί λιγότερο χώρο και λιγότερες ζωοτροφές από τα συμβατικά ζώα. Η BiJimini στοχεύει στην προώθηση του προϊόντος αλεύρου και της καθαρής σκόνης γρύλου στους καταναλωτές που αναζητούν μια βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης.
6. Matt Fountain, Σκωτία
Ο Matt Fountain είναι ο ιδρυτής της Freedom Bakery, μιας κοινωνικής επιχείρησης και ενός βιοτεχνικού αρτοποιείου που στοχεύει στη μείωση του ποσοστού υποτροπής στη Σκωτία μέσω της παροχής κατάρτισης στην αρτοποιία σε φυλακισμένους και πρώην παραβάτες. Μέσω ενός προγράμματος μαθητείας, οι απόφοιτοι αποκτούν ένα αναγνωρισμένο από τον κλάδο προσόν που συμβάλλει στην αύξηση της απασχολησιμότητας και στη μείωση του κινδύνου υποτροπής. Για ορισμένα από τα προϊόντα του, το αρτοποιείο προμηθεύεται αρχαία δημητριακά που προέρχονται από τα σκωτσέζικα υψίπεδα και χρησιμοποιεί σκωτσέζικες τεχνικές αρτοποιίας. Το Freedom Bakery είναι η πρώτη κοινωνική επιχείρηση που εγκαθίσταται εντός φυλακής στη Σκωτία και τώρα επεκτείνεται εκτός φυλακής για να ανοίξει ένα δεύτερο αρτοποιείο, το Freedom 2.
7. Josh Gilbert, Αυστραλία
Αγρότης πρώτα απ’ όλα, ο Josh Gilbert διοργανώνει εκπαιδευτικές εκστρατείες για τους αυτόχθονες, γεωργικούς και περιβαλλοντικούς τομείς της Αυστραλίας. Ο Gilbert δημιουργεί μια σειρά εκστρατειών και εκπαιδευτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένου του βίντεο του Climate Reality Project “Australia’s Young Green Farmers”, του podcast Tractor Talks και του επερχόμενου βιβλίου μαγειρικής σε συνεργασία με το World Wildlife Fund που παρουσιάζει τις ιστορίες 50 Αυστραλών αγροτών. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων Αγροτών της Νέας Νότιας Ουαλίας, προώθησε μία από τις πρώτες διεθνείς εκκλήσεις για την κλιματική αλλαγή και τη γεωργία το 2016. Για το έργο του, έχει αναγνωριστεί ως Australian Geographic Young Conservationist of the Year και έχει λάβει το Local Legend Award του Foundation for Young Australians.
8. Dean Hale, Καναδάς
Ο Dean Hale είναι ο ιδρυτής του Growing Green Hamilton, το οποίο έχει ως στόχο να προωθήσει την αστική γεωργία βοηθώντας τους ανθρώπους να καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα μέσω του Square Foot Gardening (SFG). Το SFG είναι μια μέθοδος για άτομα με περιορισμένο χώρο για να σχεδιάζουν και να δημιουργούν έναν μικρό, αλλά εντατικά φυτεμένο λαχανόκηπο. Ο Hale βοηθά τα μέλη της τοπικής κοινότητας να καλλιεργήσουν μικρούς κήπους, παρέχοντας ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά εδαφικό μείγμα που δεν περιέχει ζιζάνια, δεν απαιτεί λιπάσματα και μπορεί να αναπτύξει έως και πέντε φορές μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων από ό,τι οι συμβατικές μέθοδοι. Ο Hale έχει συνδεθεί με τοπικές κοινοτικές ομάδες και εκκλησίες για τη δημιουργία κήπων, ώστε είτε να πωλούν τα προϊόντα για τη συγκέντρωση χρημάτων είτε να τα δωρίζουν απευθείας σε τράπεζες τροφίμων.
9. Kate Hofman, Ηνωμένο Βασίλειο
Η Kate Hofman είναι συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της GrowUp Urban Farms, μιας κοινοτικής αστικής φάρμας υδροπονικής καλλιέργειας που παράγει ψάρια, σαλάτες και βότανα για μια τοπική αγορά του Λονδίνου. Το GrowUp Box τους είναι ικανό να παράγει περισσότερα από 950 κιλά βιώσιμων σαλατών και βοτάνων και 330 κιλά ψαριών κάθε χρόνο. Η Hofman σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω και να κατασκευάσει GrowUp Boxes σε όλο το Λονδίνο, ώστε να δώσει στις τοπικές κοινότητες την ευκαιρία να μάθουν για τη βιώσιμη γεωργία και να προσφέρει τοπική απασχόληση σε νέους που μπορεί να έχουν εγκαταλείψει την επίσημη εκπαίδευση ή να μην μπορούν να βρουν εργασία. Επιλέχθηκε ως “London Leader” από την Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης του Λονδίνου το 2015.
10. Justin Kamine, Ηνωμένες Πολιτείες
Συνιδρυτής και εταίρος της KDC Ag, ο Justin Kamine αναπτύσσει τεχνολογίες που στρέφουν ενεργά τον κόσμο της γεωργίας προς μια πιο κυκλική γεωργική κοινωνία, όπου δεν υπάρχουν καθόλου απόβλητα. Η KDC Ag έχει αναπτύξει μια τεχνολογία με την California Safe Soil που μετατρέπει περισσότερους από 30 τόνους φρέσκων αποβλήτων τροφίμων σε λίπασμα και ζωοτροφές σε μόλις τρεις ώρες. Ο Kamine είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της California Safe Soil, επενδυτής της Aerofarms και σύμβουλος της Food Future. Πρόσφατα ήταν ο νικητής του βραβείου Clean Tech Equity Award, το οποίο απονεμήθηκε από τον πρίγκιπα του Μονακό, για την πιο προοδευτική περιβαλλοντικά τεχνολογία.
11. Santosh Kaveri, Ινδία
Μεγαλώνοντας στο μικρό χωριό Shedbal της Ινδίας, ο Santosh Kaveri δούλευε στο αγρόκτημα της οικογένειάς του πριν και μετά το σχολείο για να βοηθήσει την οικογένειά του. Στο κολέγιο, εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADers Accelerating Development (LEAD) του Ιδρύματος Deshpande και άρχισε να αναπτύσσει πρακτικές λύσεις για τους αγρότες μικρής κλίμακας. Αυτές περιλαμβάνουν μια μηχανή καθαρισμού καρότων με αποδοτική χρήση νερού και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία βοηθά εκατοντάδες αγρότες σε 10 χωριά, καθώς και ένα σύστημα φρένων για κάρα βοδιών που μειώνει την ταλαιπωρία των αγροτών και των βοδιών τους. Ο Kaveri τιμήθηκε με το βραβείο Best LEADer το 2013 και το 2014 για τη μηχανή καθαρισμού καρότων και άλλες επιτυχημένες πρωτοβουλίες.
12. Christine Moseley, Ηνωμένες Πολιτείες
Η Christine Moseley είναι ιδρύτρια της Full Harvest, της πρώτης αγοράς προϊόντων μεταξύ επιχειρήσεων που συνδέει μεγάλα αγροκτήματα με εταιρείες τροφίμων και ποτών για την αγορά κακοσχηματισμένων και πλεονασματικών προϊόντων. Το Full Harvest βελτιώνει την ικανότητα των παραγωγών να μεγιστοποιούν τη συγκομιδή τους, αυξάνει την προσφορά υγιεινών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών, και μειώνει τη σπατάλη πόρων που σχετίζονται με τη σπατάλη τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της γης, του νερού και των εισροών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Το Full Harvest έχει πουλήσει έναν μεγάλο όγκο προϊόντων από αγροκτήματα των ΗΠΑ και του Μεξικού, τα οποία διαφορετικά θα είχαν πάει χαμένα. Η Moseley ήταν φιναλίστ στα βραβεία Unilever Young Entrepreneurs Awards 2017.
13. Solveiga Pakštaitė, Ηνωμένο Βασίλειο
Η βιομηχανική σχεδιάστρια Solveiga Pakštaitė είναι η ιδρύτρια των Design by Sol και Mimica Lab και σχεδιάστρια του Mimica Touch, μιας ετικέτας αφής για τη λήξη τροφίμων. Κατασκευασμένη από ζελατίνη, η βιοαντιδραστική ετικέτα λήξης τροφίμων ελέγχεται με την αφή – αν είναι λεία, το τρόφιμο είναι ακόμα φρέσκο και αν είναι ανώμαλη, το τρόφιμο έχει χαλάσει. Αρχικά αναπτύχθηκε για άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και ευρύτερα αυτή η βραβευμένη ετικέτα τροφίμων έχει τη δυνατότητα να μειώσει δραματικά τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων. Η Pakštaitė έχει κερδίσει πολλαπλά βραβεία για το έργο της – μεταξύ άλλων το βραβείο Low Carbon Entrepreneur Award 2015 του Λονδίνου, το βραβείο Start-Up of the Year 2014 του Guardian και το βραβείο James Dyson 2014.
14 & 15. Ili Sulaiman και Basira Yeusuff, Μαλαισία
Οι σεφ Ili Sulaiman και Basira Yeusuff ίδρυσαν το Agak Agak, ένα εστιατόριο που παρέχει μονοετές πρόγραμμα μαθητείας για νέους από μη προνομιούχες κοινότητες στη Μαλαισία. Οι μαθητευόμενοι διδάσκονται ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων στον τομέα της εστίασης, από την προετοιμασία των τροφίμων και το μαγείρεμα μέχρι την εκπαίδευση στη διαχείριση και τη λειτουργία ενός εστιατορίου. Οι Sulaiman και Yeusuff παρέχουν επίσης εκπαίδευση ηγεσίας και ανάπτυξης καριέρας που εστιάζει σε εξειδικευμένες δεξιότητες που επιλέγει ο μαθητευόμενος. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτοι ενθαρρύνονται και υποστηρίζονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να ακολουθήσουν καριέρα στην κοινότητα των συνεργατών των Sulaiman και Yeusuff.
16. Shi Yan, Κίνα
Ο Shi Yan είναι ο ιδρυτής του Little Donkey Farm, του πρώτου προγράμματος γεωργίας που υποστηρίζεται από την κοινότητα (CSA) στην Κίνα. Αφού έμαθε για το μοντέλο CSA σε μια διαμονή σε φάρμα στη Μινεσότα, ο Yan ξεκίνησε το Little Donkey Farm για να εφαρμόσει βιολογικές και βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας που εμπλέκουν τους τοπικούς αγρότες και τους καταναλωτές. Έκτοτε ανέπτυξε το Shared Harvest, ένα μικρότερο, εκπαιδευτικό αγρόκτημα με στόχο να αποτελέσει ένα εύκολα αντιγράψιμο μοντέλο για τους επίδοξους αγρότες CSA. Μέσω των δύο έργων, ο Yan στοχεύει στην περαιτέρω εκπαίδευση και τη συμμετοχή του κοινού της γύρω κοινότητας σε θέματα βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.
Πηγή: Food Tank
You could read more about Showcasing Success Here, about Horeca Worldwide Here, about As Done by the Best Here, about Pure Planet Here