Το να είσαι επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν σημαίνει ότι τα πράγματα σου ήρθαν στρωτά στη ζωή ή ότι δεν αντιμετώπισες προβλήματα.
Αντίθετα, πολλοί επιχειρηματίες ξεκίνησαν από το μηδέν και κατάφεραν να χτίσουν τις επιχειρήσεις τους με την πάροδο του χρόνου με πολύ προσπάθεια. Πιθανότατα γνωρίζετε μερικούς από τους διάσημους πλέον, για τους οποίους μιλάμε. Αλλά δεν θα μιλήσουμε για αυτούς εδώ.
Αντ’ αυτού, θα επικεντρωθούμε στις ιστορίες άλλων ανθρώπων, οι οποίοι επίσης ξεκίνησαν με δυσκολίες προτού επιτύχουν σε αυτό που κάνουν.
Ingvar Kamprad
Ο ιδρυτής της IKEA είναι ο Ingvar Kamprad, γεννημένος το 1926. Βασικά, ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης επίπλων στον κόσμο.
Ο Ingvar Kamprad άρχισε να εργάζεται όταν ήταν μόλις 5 ετών, είτε το πιστεύετε είτε όχι. Πουλούσε σπίρτα σε περαστικούς στην πόλη του και μέχρι την ηλικία των 7 ετών, επέκτεινε την δραστηριότητά του παίρνοντας ένα ποδήλατο, με το οποίο συνήθιζε να πηγαίνει στη Στοκχόλμη, να αγοράζει φθηνότερα σπίρτα, μετά να επιστρέφει στο χωριό του και να τα πουλά σε υψηλότερη τιμή με κέρδος.
Αργότερα, διεύρυνε τις δραστηριότητές του με την πώληση και άλλων προϊόντων, όπως ψάρια και μολύβια. Στα 17α γενέθλιά του, ο πατέρας τού έδωσε ένα μικρό ποσό, το οποίο χρησιμοποίησε για να ιδρύσει την ΙΚΕΑ.
J. K Rowling
Η J.K Rowling ή Joanne Rowling είναι η συγγραφέας της φημισμένης σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ. Γεννήθηκε το 1965 στην Αγγλία.
Από τότε που ήταν μικρό κορίτσι, η Joanne ήταν ερωτευμένη με το γράψιμο. Έγραψε την πρώτη της ιστορία σε ηλικία έξι ετών.
Έκανε αίτηση για να μπει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά δεν κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις, και πήρε το τελικά πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, όπου σπούδασε Γαλλικά και Κλασσική Λογοτεχνία.
Το 1990, ενώ περίμενε ένα τρένο που είχε καθυστέρηση, της ήρθε για πρώτη φορά μια ιδέα για το μυθιστόρημα Χάρι Πότερ. Τα επόμενα χρόνια, ανέπτυξε μια ιστορία και έγραψε πολλές σημειώσεις, οι οποίες αργότερα θα γίνονταν μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές φαντασίας όλων των εποχών.
Αφού γεννήθηκε η κόρη της, η Joanne χώρισε τον άντρα της λόγω της κακοποίησης που δεχόταν και επέστρεψε στη Σκωτία, όπου πέρασε πολύ δύσκολα ως ανύπαντρη μητέρα. Λόγω του στρες και της ευθύνης, έπεσε σε κατάθλιψη και μάλιστα σκέφτηκε να αυτοκτονήσει κάποια στιγμή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής της, εξαρτιόταν από το κρατικό επίδομα.
Το 1995, τελείωσε τελικά την πρώτη σειρά των βιβλίων του Χάρι Πότερ και προσπάθησε να την εκδώσει σε δώδεκα εκδοτικούς οίκους. Όλοι τους αρνήθηκαν. Τελικά, τον επόμενο χρόνο, το αίτημά της εγκρίθηκε και το βιβλίο εκδόθηκε το 1997.
Jan Koum
Ο Jan Koum είναι συνιδρυτής του WhatsApp και ένας από τους πλουσιότερους νεότερους επιχειρηματίες στην Αμερική. Γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στα περίχωρα του Κιέβου στην Ουκρανία, που ήταν τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1992 με τη γιαγιά και τη μητέρα του, όπου ζούσαν με κρατικά επιδόματα για λίγο.
Μια μέρα στις αρχές του 2009, ο Jan πήρε ένα iPhone και ενώ έψαχνε στο App Store, παρατήρησε μια τάση και προέβλεψε ότι το ίδιο το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών θα πρέπει σύντομα να αλλάξει δραστικά.
Τον Φεβρουάριο του 2009, ίδρυσε το WhatsApp Inc. Αρχικά, η εφαρμογή φαινόταν αποτυχία, αλλά αργότερα εκείνο το έτος, η Apple εισήγαγε ένα νέο σύστημα ειδοποιήσεων, με την ονομασία “push notifications” και ο Koum το θεώρησε ως την ευκαιρία για την εφαρμογή του να δείξει τις δυνατότητές της.
Το 2014, ο Koum δέχθηκε μια προσφορά από τον Mark Zuckerberg, τον ιδρυτή του Facebook, για να συμμετάσχει μαζί του στην εταιρεία. Αρκετές ημέρες μετά από αυτό, το Facebook εξέδωσε ανακοίνωση ότι είχε εξαγοράσει επίσημα την WhatsApp Inc. έναντι 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Howard Schultz
Ο Schultz γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Υόρκη, όπου και μεγάλωσε.
Η οικογένειά του ήταν αρκετά φτωχή, καθώς ο πατέρας του έπρεπε να ταΐσει τρία παιδιά, οπότε ο νεαρός Howard δεν είχε πάρα πολλές επιλογές κατά την πρώιμη παιδική του ηλικία, καθώς ο πατέρας του έπρεπε να δουλεύει σε πολλές δουλειές με χαμηλό μισθό, ώστε να καταφέρνει να ταΐσει την οικογένειά του.
Το 1983, ο Howard Schultz πήγε για δουλειά στα Starbucks. Εκείνη την εποχή, τα Starbucks είχαν μόνο 4 καταστήματα. Ένα χρόνο αργότερα, ταξίδεψε στην Ιταλία, όπου έμαθε για τη διαδικασία παρασκευής καφέ και εσπρέσο, που τον ενδιέφερε πραγματικά και τον ενέπνευσε να φύγει από τα Starbucks και να ανοίξει το δικό του κατάστημα.
Ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα αποφάσισε να επιστρέψει στα Starbucks, αλλά όχι με άδεια χέρια. Κατάφερε να βρει αρκετούς επενδυτές, οι οποίοι τον βοήθησαν να εξαγοράσει την εταιρεία. Έγινε διευθύνων σύμβουλος και εκείνη την εποχή τα Starbucks είχαν καταστήματα σε 17 τοποθεσίες. Από τότε, έχουν αναπτυχθεί εκθετικά και τώρα υπάρχουν πάνω από 28.000 καταστήματα σε 77 χώρες. Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 350 χιλιάδες άτομα.
Gary Vaynerchuk
Ο Gennady Vaynerchuk γεννήθηκε στη Λευκορωσία το 1975, που ήταν τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.
Όταν ήταν 3 ετών, η οικογένειά του αποφάσισε να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη με οκτώ από τα αδέλφια του και άλλα μέλη της οικογένειας πριν μετακομίσουν στο Νιου Τζέρσεϋ.
Κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής του ηλικίας και των σχολικών του χρόνων, έδειξε ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις και κατάφερε να βγάλει δεκάδες χιλιάδες δολάρια ενώ ήταν στο σχολείο πουλώντας λεμονάδες και κάρτες μπέιζμπολ. Αργότερα, όταν ήταν 14 ετών, εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση. Η οικογένειά του είχε εταιρεία λιανικής πώλησης κρασιού, όπου άρχισε να εργάζεται ως οινοκριτικός και κατάφερε να επεκτείνει τον τζίρο από 3 εκατομμύρια σε πάνω από 60 εκατομμύρια δολάρια.
Μετά από αυτό, το 2009, αποφάσισε να εγκαταλείψει την οικογενειακή επιχείρηση και να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ μαζί με τον αδερφό του. Την ονόμασαν VaynerMedia. Η εταιρεία είναι προσανατολισμένη στη δημιουργία και τη διαχείριση στρατηγικών μάρκετινγκ για εταιρείες που ανήκουν στη λίστα του Fortune 500.
ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΑΝ
Κοιτώντας την πορεία επιχειρηματιών που πέρασαν δύσκολα στην αρχή της ζωής τους αλλά παρόλα αυτά κατάφεραν να καταλήξουν νικητές, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από τα παραδείγματα και τα λάθη τους.
Ποτέ μη σταματάτε να προσπαθείτε
Πολλοί άνθρωποι είχαν μια πολύ δύσκολη παιδική ηλικία και πρώιμη ενήλικη ζωή πριν γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες.
Αλλά ακόμα και όταν τα πράγματα φαίνονταν ζοφερά, δεν τα παράτησαν, δεν υπέκυψαν στη θλίψη και στα προβλήματά τους. Αντίθετα, όλα αυτά τα εμπόδια τούς έκαναν πιο δυνατούς και ακόμα πιο σίγουρους.
Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες – δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπετε τα όνειρά σας, γιατί μερικά όνειρα γίνονται πραγματικότητα όταν δεν το περιμένετε.
Η καλύτερη επένδυση είναι η επένδυση στον εαυτό σας
Κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι έχουμε ελαττώματα και δυνατά σημεία. Όλοι μας πρέπει να μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής μας, προκειμένου να παραμένουμε σε επαφή με τις νέες τάσεις και τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας.
Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους που αναφέραμε δεν ξεκίνησε ως ιδιοφυΐα.
Όλοι είχαν τις δυσκολίες τους, αλλά βρήκαν το χρόνο και την ενέργεια να επενδύσουν στον εαυτό τους προκειμένου να γίνουν καλύτεροι και να εξειδικευτούν σε πράγματα που ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους.
Και το ίδιο πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Θα πρέπει όλοι να βρούμε ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας και να εργαστούμε για να βελτιώσουμε τις ισχυρές πτυχές μας και να εξαλείψουμε τις αδυναμίες.
Το μέλλον είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες
Και τέλος, αν θέλετε να γίνετε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, μην αρχίσετε να δουλεύετε πάνω σε κάτι που έχει ήδη γίνει αλλά αντίθετα, προσπαθήστε να δημιουργήσετε κάτι καινούργιο, να είστε καινοτόμοι και να βλέπετε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία, και να εκτιμάτε τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον με βάση αυτό που συνέβη στο παρελθόν και αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Μία από τις λέξεις-κλειδιά στον ίδιο τον ορισμό του «επιχειρηματία» είναι η καινοτομία. «Επιχειρηματίας είναι το άτομο που μπορεί να παρατηρήσει τις δυνατότητες γύρω του και που ξέρει πώς να εκμεταλλευτεί αυτές τις δυνατότητες για να δημιουργήσει κάτι νέο ή να χρησιμοποιήσει κάτι που υπάρχει ήδη με έναν εντελώς καινοτόμο τρόπο».
Γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβάστε να πειραματιστείτε: γιατί τα οφέλη είναι τεράστια.
Πηγή: cleverism.com