
Στην ετήσια κατάταξη των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών με βάση τους δείκτες ESG που διενεργεί η μη κερδοσκοπική εταιρεία Just Capital, το 2022 σημειώθηκαν ορισμένες σημαντικές μετακινήσεις, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω στη λίστα. Η Meta Platforms έπεσε 691 θέσεις λόγω ανησυχιών για τη διάδοση της παραπληροφόρησης στο Facebook και την αρνητική κοινωνική επιρροή του Instagram, ενώ η Uber Technologies ανέβηκε 825 θέσεις, στο Νο. 41. Και οι δύο περιπτώσεις ήταν ασυνήθιστες, αλλά η κατάταξη της Uber μπορεί να λέει περισσότερα για το πιο σημαντικό ζήτημα για το αμερικανικό κοινό όσον αφορά τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά κριτήρια (ESG): τη μεταχείριση των εργαζομένων.
Είναι το Νο. 1 ζήτημα, αλλά αυτό δεν αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι η Uber ανέβηκε στη λίστα JUST 100 – είναι επειδή η Just Capital έκανε το ασυνήθιστο βήμα να αρνηθεί στην Uber τη «σφραγίδα» που συνήθως λαμβάνουν οι 100 κορυφαίες εταιρείες.
Η Uber, μαζί με τη Lyft και την DoorDash – αν και καμία από τις δύο δεν μπήκε στην πρώτη 100άδα συνολικά όπως η Uber – τέθηκαν «υπό εξέταση» από την εταιρεία ερευνών ESG στη φετινή κατάταξη, επειδή τα δεδομένα δεν καταγράφουν το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού τους κατατάσσεται ως ανεξάρτητοι εργολάβοι.
Οι εργαζόμενοι Gig είναι κεντρικής σημασίας για τα επιχειρηματικά μοντέλα
Οι γνωστοποιήσεις του εργατικού δυναμικού που κάνουν οι εταιρείες στο πλαίσιο της διαφάνειας προς τα ενδιαφερόμενα μέρη περιορίζονται συνήθως στους υπαλλήλους της εταιρείας. Η Just Capital διαπίστωσε, για παράδειγμα, ότι οι πληροφορίες για τους εργαζομένους που είχε στη διάθεσή της για να εξετάσει κατά την αξιολόγηση της Uber κάλυπταν το 2,3% του πραγματικού εργατικού δυναμικού της, όταν στην καταμέτρηση συμπεριλήφθηκαν και οι εργαζόμενοι gig.
Ο Martin Whittaker, διευθύνων σύμβουλος της Just Capital, δηλώνει ότι όταν η εταιρεία ξεκινά να δημιουργεί τη λίστα των «πιο δίκαιων» εταιρειών της Αμερικής, θέλει να το κάνει «όσο πιο σωστά γίνεται» και δεν είναι σίγουρος ότι τα ESG έχουν φτάσει ακόμα εκεί με το μοντέλο του έκτακτου εργατικού δυναμικού.
«Όταν έχεις ένα ολόκληρο επιχειρηματικό μοντέλο χτισμένο γύρω από τους μη μόνιμους εργαζόμενους είναι δύσκολο να βρεις δεδομένα», λέει ο Whittaker.
«Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης είμαι βέβαιος ότι πληρώνονται πολύ καλά και έχουν μεγάλες παροχές. Και παίρνετε δεδομένα σχετικά με αυτό. Γνωρίζουμε όμως ότι ολόκληρο το επιχειρηματικό της μοντέλο βασίζεται σε μια διαφορετική σχέση με τους εργαζόμενους και δεν αισθανόμασταν ότι είχαμε αρκετά δεδομένα για να αντικατοπτρίσουμε με ακρίβεια αυτή την ιστορία. Το ίδιο ισχύει και για τη Doordash και τη Lyft», δήλωσε. «Αισθανθήκαμε ότι πρόκειται για μια αναδυόμενη ιστορία και δεν αισθανθήκαμε ότι είχαμε πραγματικά επαρκή κατανόηση για το τι σημαίνει και πώς να το μετρήσουμε».
Η ιστορία των εργαζομένων gig γίνεται ακόμη σημαντικότερη, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπό τον νέο πρόεδρο Gary Gensler εξετάζει την απαίτηση δημοσιοποίησης στοιχείων ανθρώπινου κεφαλαίου για τις εταιρείες.
Η σωστή απάντηση δεν είναι απαραίτητα ότι οι εταιρείες πρέπει να καταστήσουν όλους τους εργαζόμενους μόνιμο προσωπικό, μια κίνηση στην οποία η Uber έχει αντισταθεί όπως βλέπουμε κυρίως στην επιτυχή προσπάθειά παρεμπόδισης μιας πρότασης νόμου στην πολιτεία της Καλιφόρνιας σχετικά με την επαναταξινόμηση των ανεξάρτητων εργαζομένων. «Αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε είναι σπασμωδικά πράγματα», δήλωσε ο Whittaker. «Είναι εύκολο να πούμε ότι αυτό είναι κακό κι ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν όλους τους εργαζομένους τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι το πιστεύουν αυτό, αλλά πρέπει να καταλάβουμε πώς σκέφτεται πραγματικά το κοινό γι’ αυτό. Μόλις είδαμε πόσο υψηλή ήταν η κατάταξη, καταλάβαμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».
Η Just Capital γνωρίζει με βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι είναι το νούμερο 1 θέμα ESG για το αμερικανικό κοινό, επειδή κάθε χρόνο διενεργεί έρευνα γνώμης για να δημιουργήσει τις σταθμίσεις για την ετήσια κατάταξή της, και για τη λίστα του 2022 τα θέματα των εργαζομένων σταθμίστηκαν με σχεδόν 40%, έναντι 10% για το κλίμα. Ο δίκαιος, βιώσιμος μισθός ήταν το νούμερο 1 ζήτημα συνολικά. Ο δεύτερος τομέας με τη μεγαλύτερη στάθμιση, οι κοινότητες (20%), είναι εν μέρει μια μέτρηση του εργατικού δυναμικού, επειδή περιλαμβάνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων στις δημοσκοπήσεις σταθερά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Alison Omens, επικεφαλής στρατηγικής της Just Capital, η οποία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν κορυφαία σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τη δέσμευση του ιδιωτικού τομέα.
«Θα έλεγα ότι ο επείγων χαρακτήρας ή η ένταση έχουν αυξηθεί», δήλωσε η Omens.
«Και οι άνθρωποι λένε με μεγαλύτερη σαφήνεια ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, ως εργαζόμενος, ως γονέας εργαζομένου και ως καταναλωτής, θέλω πραγματικά να βεβαιωθώ ότι οι εταιρείες σκέφτονται διαφορετικά’. Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο αύξηση του βαθμού οξύτητας παρά αλλαγή των προτεραιοτήτων», πρόσθεσε.
Η Engine No. 1, η οποία πέτυχε πρόσφατα μία από τις μεγαλύτερες νίκες ακτιβιστών επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ESG, όταν κέρδισε θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon Mobil για να πιέσει τον πετρελαϊκό γίγαντα να σημειώσει ουσιαστικότερη πρόοδο όσον αφορά το κλίμα, δήλωσε ότι τώρα θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα εργατικού δυναμικού.
Τα ζητήματα των μη μόνιμων εργαζομένων της Alphabet
Οι ατέλειες του μοντέλου των ESG, όταν πρόκειται να εκτιμηθεί η άνοδος του εξαρτημένου εργατικού δυναμικού, δεν αποτελεί ζήτημα μόνο για τις εταιρείες της οικονομίας gig.
Η Alphabet, νούμερο 1 στο JUST 100 για το 2022, χρησιμοποιεί ένα τεράστιο έκτακτο εργατικό δυναμικό – το 2018, ο αριθμός των μη μόνιμων εργαζομένων στην Alphabet ξεπέρασε για πρώτη φορά τους μόνιμους υπαλλήλους, και αυτό το έκτακτο εργατικό δυναμικό συνεχίζει να προσελκύει τον έλεγχο. Ωστόσο, η Alphabet απασχολεί άμεσα τόσους πολλούς ανθρώπους (πάνω από 100.000), ώστε εξακολουθεί να παρέχει αρκετά δεδομένα για να τα πηγαίνει καλά στις μετρήσεις εργατικού δυναμικού ESG.
Η εταιρεία συγκαταλέγεται στο 11% των εταιρειών της λίστας Russell 1000 που εξετάστηκαν από την Just και δημοσιοποιούν διατομεακά δημογραφικά στοιχεία για το εργατικό δυναμικό τους στις ΗΠΑ, αναλυτικά κατά φύλο, φυλή, εθνικότητα και κατηγορία εργασίας. Πραγματοποιεί επίσης ετήσιες αναλύσεις μισθολογικής ισότητας ανά φύλο, φυλή, εθνικότητα και ηλικία, και έχει ως στόχο να βελτιώσει την εκπροσώπηση διπλασιάζοντας τον αριθμό των μαύρων εργαζομένων και αυξάνοντας το ποσοστό των υποεκπροσωπούμενων ομάδων σε ανώτερες θέσεις μέχρι το 2025.
Σύμφωνα με την Just Capital, η Uber κάνει πολλά σωστά όσον αφορά τα ESG, από μέτρα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έως την προστασία των δεδομένων. Και η Uber έχει αναγνωρίσει τη σημασία των εργαζομένων gig για την επιτυχία της και τις δημόσιες σχέσεις της. Το ζήτημα των εργαζομένων gig δεν είναι κάτι νέο, αλλά σίγουρα είναι ένα θεμελιώδες σημείο διαμάχης, με πολλαπλές αντιπαραθέσεις μέσα στα χρόνια σε διάφορες χώρες που αμφισβητούν το εργασιακό της μοντέλο, και μέσα στο παγκόσμιο δίκτυο οδηγών της που επιδιώκουν τον ακτιβισμό των εργαζομένων. Η Uber επικαλέστηκε τις δικές της γνωστοποιήσεις ESG σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο CNBC, καθώς και συγκεκριμένα προγράμματα για τους οδηγούς στις ΗΠΑ και άλλες προσπάθειες στο εξωτερικό, ως ενδείξεις ότι επικεντρώνεται στο θέμα.
Η Just σημείωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Uber λαμβάνει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διατήρηση και την ικανοποίηση των οδηγών και των εργαζομένων διανομής, και το 2020 η Uber συνέδεσε τις απολαβές των διευθυντικών στελεχών με έναν δείκτη απόδοσης που σχετίζεται με το ανθρώπινο κεφάλαιο και βασίζεται σε μετρήσεις ικανοποίησης και διατήρησης των οδηγών και των εργαζομένων διανομής. Αλλά το επίπεδο γνωστοποίησης που θα χρειάζονταν οι ερευνητές ESG για να κάνουν μια πραγματική σύγκριση με εταιρείες που όχι μόνο γνωστοποιούν στατιστικά στοιχεία εργαζομένων αλλά και απασχολούν άμεσα την πλειονότητα των εργαζομένων τους, δεν υπάρχει ακόμη. Και καθώς η οικονομία gig εξαπλώνεται σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων τομέων στις ΗΠΑ, όπως η φιλοξενία και η υγειονομική περίθαλψη, θα γίνει πιο σημαντικό για τους ερευνητές να κατανοήσουν πώς αξιολογούνται αυτοί οι εργαζόμενοι και να πιέσουν τις εταιρείες να αποκαλύπτουν περισσότερα.
Η Elizabeth Levy, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της στρατηγικής ESG της Trillium Asset Management, στην οποία ανήκει η Alphabet, δήλωσε ότι η χρήση εργαζομένων με σχέση μη εξαρτημένης εργασίας στην οικονομία gig είναι ένα θέμα ESG που η εταιρεία της εξακολουθεί να αξιολογεί.
«Δεν έχουμε βρει καμία από αυτές τις αμιγώς εταιρείες της οικονομίας gig – Uber, Lyft ή DoorDash – με την οποία να νοιώθουμε άνετοι να επενδύσουμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η Levy.
Ωστόσο, η Trillium δεν έχει ακόμη συγκεκριμένη πολιτική για αυτό το ζήτημα του εργατικού δυναμικού. «Αυτή η τεράστια δεξαμενή εργατικού δυναμικού δεν περιλαμβάνεται σε καμία μέτρηση. Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες», δήλωσε η ίδια.
Η Uber κατατάχθηκε ως η κορυφαία εταιρεία στον τομέα του λιανικού εμπορίου στη λίστα Just Capital του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι το εργατικό δυναμικό της στο σύνολό του θα πρέπει να συγκριθεί με άλλες εταιρείες λιανικής πρώτης γραμμής, οι οποίες είναι συνήθως εργοδότες με χαμηλότερους μισθούς και λιγότερες παροχές. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να γίνουν βασικές συγκρίσεις μεταξύ της Uber και του υπόλοιπου τομέα λιανικής – στον οποίο η Walmart, η Amazon και η Target έχουν αυξήσει τους μισθούς και παροχές όπως η εκπαιδευτική βοήθεια.
Το μοντέλο απασχόλησης εργολάβου και πωλητή
Σύμφωνα με την Omens, η ιστορία της Uber με το μη μόνιμο εργατικό δυναμικό ως βασικό επιχειρηματικό μοντέλο σε πολλούς τομείς θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι ενδιαφερόμενοι για τα ESG θα εστιάζουν περισσότερο στη γενική επιχειρηματική λογική των καλών θέσεων εργασίας. Οι μισθοί και οι αμοιβές, τα επιδόματα και οι ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη είναι όλα μέρος του σχετικού πλέγματος, και για την αξιολόγηση των εργαζομένων gig και των εξωτερικών συνεργατών το να πας πέρα από τους μισθούς καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την παρακολούθηση από τους ερευνητές.
Μια αξιολόγηση από την Just Capital 100 μεγάλων εργοδοτών αποκάλυψε πόσο λίγες γνωστοποιήσεις υπάρχουν για τους εργαζόμενους που είναι είτε on-site εξωτερικοί συνεργάτες ή πωλητές, είτε ωρομίσθιοι. Μόνο μία από τις 100 μεγάλες εταιρείες δημοσιοποιεί στοιχεία εργαζομένων για τους εξωτερικούς συνεργάτες και τους πωλητές, ενώ για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους το κάνουν μόνο έξι εταιρείες.
Η πανδημία αύξησε την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πόσο ανασφαλείς μπορεί να είναι οι θέσεις των εργαζομένων και των εξωτερικών συνεργατών gig. Η Microsoft ανακοίνωσε στις αρχές της πανδημίας ότι θα πλήρωνε τους εξωτερικούς συνεργάτες, αλλά η μελέτη της εταιρείας συμβούλων Mercer που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2020 αποκάλυψε ότι περίπου τα δύο τρίτα των εταιρειών απασχολούν εξωτερικούς συνεργάτες και η πλειονότητα δεν παρείχε αποζημίωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Το πρώτο βήμα είναι απλώς να υπάρξει ένα υψηλότερο επίπεδο γνωστοποίησης σχετικά με το τι συμβαίνει σε όλο το εργατικό δυναμικό της Uber και σε άλλους εργαζόμενους της οικονομίας gig», σημείωσε η Omens.
Στον επιχειρηματικό κόσμο, η τάση να βασίζονται οι εταιρείες σε εξωτερικούς συνεργάτες παραδοσιακά θεωρείται ότι είναι καλό πράγμα, δήλωσε η Omens, και η έρευνα θα επιδιώξει να αμφισβητήσει αυτή την ιδέα τα επόμενα χρόνια και να αποδείξει «πως δεν είναι καλό πράγμα», είπε. «Από την άποψη της παραγωγικότητας και της αφοσίωσης, υπάρχουν πολλοί λόγοι να σκεφτεί κανείς να έχει ένα σταθερό εργατικό δυναμικό».
PayPal, καλύτερες αμοιβές των εργαζομένων, και παραγωγικότητα
Η επένδυση στους εργαζομένους μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθεκτικότητα και την παραγωγικότητα, με βάση έρευνες που διαπιστώνουν συσχέτιση μεταξύ των οικονομικών δυσκολιών και της ψυχικής δυσανεξίας, και περισσότεροι μεγάλοι εργοδότες έχουν κάνει κινήσεις για να εστιάσουν στην ευεξία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, οικονομικών θεμάτων όπως ένας αξιοπρεπής μισθός.
Η PayPal, η οποία ανέβηκε στην κατάταξη JUST 100 στην 6η θέση το 2022, έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στη σχέση μεταξύ της αμοιβής και των παροχών των εργαζομένων, και της παραγωγικότητας. Ο οικονομικός διευθυντής της PayPal, John Rainey, δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η έρευνα γνώμης των εργαζομένων το 2018 αποκάλυψε ότι πολλοί από τους ωρομίσθιους και νεοπροσληφθέντες εργαζομένους της δεν αισθάνονταν οικονομικά ασφαλείς και δυσκολεύονταν κάθε μήνα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η εταιρεία ανέπτυξε έναν δείκτη που υπολογίζει έναν στόχο διαθέσιμου εισοδήματος για τους εργαζόμενους, πέρα από την κάλυψη των βασικών αναγκών.
Εστιάζοντας στο θέμα και συλλέγοντας τα δεδομένα, η εταιρεία κατάφερε να κάνει πολλαπλές αλλαγές. Μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, η PayPal διαπίστωσε ότι ακόμη και ορισμένοι μισθωτοί υπάλληλοι σε υψηλότερα επίπεδα αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω απροσδόκητων δαπανών, όπως ιατρικές ανάγκες.
«Ή ότι δεν πήγαμε όσο μακριά έπρεπε για ορισμένους υπαλλήλους σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως σε αγορές όπου έχουμε μικρότερους πληθυσμούς εργαζομένων», έγραψε ο Rainey.
Το 2021, η PayPal εκτιμά ότι έχει αυξήσει το ελάχιστο διαθέσιμο εισόδημα για τους ωρομίσθιους και τους υπαλλήλους αρχικών επιπέδων στις ΗΠΑ στο 18%, πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις που ήταν μόλις 4%.
«Αυτές οι επενδύσεις έχουν σαφή και θετικό αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών, τη δέσμευση, τα αποτελέσματα για τους πελάτες και την ικανότητα καινοτομίας», έγραψε ο Rainey. «Μάθαμε από πρώτο χέρι από τους υπαλλήλους μας ότι όταν είναι οικονομικά ανασφαλείς, είναι πιο δύσκολο να συνεισφέρουν πλήρως στον εργασιακό χώρο και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες μας».
«Βρισκόμαστε σίγουρα σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι κατανοούν ότι από την πλευρά των εργαζομένων ή των υπαλλήλων πρέπει να κάνουν σωστά τα πράγματα», τονίζει η Omens. «Οι ηγέτες ανησυχούν για τον κύκλο εργασιών και τις προσλήψεις και βλέπουμε τις εταιρείες B2B και B2C να ακούνε τους εργαζόμενους με διαφορετικό τρόπο και να ασχολούνται με την οικονομική ευεξία και την ασφάλεια».
Η Μεγάλη Παραίτηση και η άνοδος της εργασίας
Στην τρέχουσα αγορά εργασίας, με τις διαδεδομένες ανησυχίες για τη διατήρηση και την πρόσληψη προσωπικού και τον μεγαλύτερο ακτιβισμό των εργαζομένων σε εταιρείες όπως η Starbucks και η Amazon, «οι εταιρείες έχουν υπερ-ευαισθητοποίηση» για το ζήτημα των εργαζομένων, και «αυτό δεν ίσχυε ούτε πριν από δύο χρόνια», είπε η Omens.
Εν μέσω της Μεγάλης Παραίτησης, με αριθμό-ρεκόρ Αμερικανών να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, είναι μια κακόβουλη στάση για τη διοίκηση των επιχειρήσεων το να επιμένει σε χαμηλές αμοιβές και πενιχρές παροχές, σημειώνει η Levy, και είναι κακή ιδέα να μην παρακολουθεί κανείς τους αριθμούς ως σημείο εκκίνησης.
«Αν φοβάστε ότι το εργατικό σας δυναμικό θα παραιτηθεί, μάθετε πόσο κακά πληρώνονται», είπε η Levy.
«Όλοι είδαμε τον αριθμό των απεργιών να αυξάνεται αυτό το φθινόπωρο», είπε, προσθέτοντας ότι μια αξιοσημείωτη πτυχή του σημερινού κύματος ακτιβισμού των εργαζομένων ήταν ότι οι απεργοί επικεντρώνονται στις μελλοντικές συνθήκες του εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων των διπλών κατηγοριών εργαζομένων, και όχι μόνο στις δικές τους αποδοχές και παροχές.
Το μερίδιο των εργαζομένων στα εταιρικά κέρδη, το οποίο μειωνόταν από τη δεκαετία του 1970, έχει αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι.
«Όλη η σχέση μεταξύ εταιρειών και εργαζομένων αλλάζει», δήλωσε ο Whittaker.
Η PayPal συγκαταλέγεται σε εκείνες τις εταιρείες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Οικονομικής Ευεξίας των Εργαζομένων, η οποία ξεκίνησε από το Good Jobs Institute σε συνεργασία με την Just Capital. Η Chipotle και η Verizon (αριθ. 9 στη λίστα JUST 100 του 2022) είναι κάποιες από τις άλλες. Αλλά το γεγονός ότι αυτή παραμένει μια μικρή ομάδα εταιρειών είναι ενδεικτικό του πόσο δύσκολο είναι για τις εταιρείες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μισθών και οικονομικής υγείας των εργαζομένων τους.
Το νόημα των ESG έγκειται τελικά στην ικανότητά τους να εντοπίζουν ουσιαστικούς κινδύνους για μια επιχείρηση και να οδηγούν τη διοίκηση να εστιάζει στη μείωση του κινδύνου για λογαριασμό των μετόχων και των ενδιαφερόμενων μερών. Το εργατικό κόστος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους και σε μια εποχή πληθωρισμού της εργασίας και αύξησης των μισθών, μπορεί να γίνει πιο σαφές ποιες εταιρείες δημιουργούσαν κέρδη με βάση την καταβολή λιγότερων αμοιβών αντί για τη λειτουργία μιας πιο παραγωγικής επιχείρησης. Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο η Wall Street είναι εστιασμένη ενώ επιλέγει τις μετοχές για το 2022.
Για πολλές εταιρείες στις οποίες τα περιθώρια κέρδους συνέχισαν να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων παρέμεναν σταθερές, η αγορά μπορεί σύντομα να μάθει ότι τα περιθώρια κέρδους δεν ήταν βιώσιμα και βασίζονταν σε πρακτικές αμοιβών που δεν έθεταν τις βάσεις της εταιρείας για μελλοντική υπεραπόδοση, δήλωσε η Levy. Ωστόσο, εξακολουθεί να ανησυχεί ότι η έλλειψη πληροφοριών από τις εταιρείες παραμένει, τουλάχιστον προς το παρόν, εκ προμελέτης. Ενώ ορισμένες μικρές επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν τα συστήματα υποβολής εκθέσεων ή τους πόρους για την παρακολούθηση των μη μόνιμων εργαζομένων, «το να παραμένουν αδιαφανείς οι μεγάλες εταιρείες είναι άλλο πράγμα», κατέληξε.