Μια αρκετά πλούσια κληρονομιά περνάει, με την συγχώνευσή του, το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), καθώς και ένα αρκετά μεγάλο πρόγραμμα αξιοποίησης λιμένων, ακινήτων και άλλων υποδομών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο διορισμός της νέας διοίκησης από το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί την αφετηρία για να επιδοθεί πλέον η τελευταία σε ένα άτυπο «σπριντ», ώστε να μη διαταραχθεί η διαδικασία και ο προγραμματισμός σε μια σειρά από πρότζεκτ-προίκα του ΤΑΙΠΕΔ.
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και στον τομέα των λιμενικών υποδομών, με δεδομένο το ενδιαφέρον του κράτους για τη δημιουργία εθνικής λιμενικής βιομηχανίας σε ότι αφορά τον εθνικό και περιφερειακό έλεγχο κρίσιμων εθνικών υποδομών, που θα επιτρέπει την αντιμετώπιση αμυντικών αλλά και οικονομικών θεμάτων στρατηγικής σημασίας για να οδηγηθεί η χώρα σε καλές πρακτικές διαχείρισης των ελλειμάτων της γενικά.
Έτσι, έχει αποφασίσει όπως και στην Αλεξανδρούπολη να επενδύσει στα λιμάνια που θεωρεί ως πιο σημαντικά. Μεταξύ αυτών και στη Κρήτη. Το λιμάνι της Σούδας για σταθμό κρουαζιέρας, άλλα λιμάνια και υποδομές για άλλους λόγους, το λιμάνι του Ηρακλείου με τα έργα του Ομίλου Γκριμαλντι να το εκτοξεύουν, όλα αυτά συνδυαστικά με άλλες υποδομές στο νησί υλοποιούν το όραμα για τη Κρήτη του 2030.
Η εθνική προτεραιότητα των υποπαραχωρήσεων, δραστηριοτήτων και λειτουργιών όπως έχει επικρατήσει παγκοσμίως και σε κάθε περίπτωση στο σύνολο της ΕΕ, αρχίζει να συζητείται και στην Ελλάδα, αλλά η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης είναι χαρακτηριστική. Έτσι θα γίνει και στη Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, άσχετα με το τι θα γίνει με τους διαγωνισμούς για τα λιμάνια, τις μαρίνες, τα λιμενικά ταμεία κλπ.
Πρόκειται στην ουσία περί διαδικασίας ένταξης του ιδιωτικού τομέα στην οργάνωση και παραγωγή στη λιμενική βιομηχανία της χώρας είτε ακόμα και στις συμβάσεις ολικής Παραχώρησης. Έτσι εξυπηρετούνται και τα συμφέροντα του ευρύτερου λιμενικού Cluster και ευρύτερα της λιμενικής κοινότητας σε ότι αφορά τα λιμάνια, τις μαρίνες, τα λιμενικά Ταμεία, τις υποδομές κλπ.

Θα συνεχιστούν παράλληλα οι παραχωρήσεις του 67% του συνόλου της ιδιοκτησίας αλλά το κράτος θα κρατήσει το ρυθμιστικό του ρόλο συνεχίζοντας να ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα εθνικού σχεδιασμού για τα δίκτυα μεταφορών. Προκειμένου λοιπόν να διαπραγματευθούν με τα κεφάλαια που επιλέγουν τέτοιες επενδυτικές διευθετήσεις, το κράτος θα ενδιαφερθεί και για γαιοστρατηγικού χαρακτήρα παραμέτρους, αφού το ενδιαφέρει η ανταπόκριση των λιμανιών στη δυναμική της αγοράς και της ζήτησης αλλά και να προωθήσει τη συνύπαρξη Δημοσίου κι ιδιωτικού τομέα δια μέσου παραχωρήσεων επί μέρους δραστηριοτήτων.
Η επιτυχής παρακολούθηση των συμβάσεων παραχώρησης σε Περιφερειακά αεροδρόμια, μεγάλα λιμάνια, μαρίνες, ακίνητα κλπ, αποτελούν εχέγγυο για τη ρυθμιστική επιρροή και το δημόσιο συμφέρον αφού θα αξιολογούν έργα υποδομών εκατομμυρίων ευρώ, με βάση τη σημασία τους για την οικοδόμηση και την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού με έμφαση και στο νέο ενεργειακό τοπίο της χώρας.
Σε ότι αφορά τη Κρήτη, ας μη ξεχνάμε ότι εκτός του ΒΟΑΚ, υπάρχει το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, το παλιό Ν.Καζαντζάκης, φράγματα, λιμενοδεξαμενές, δίκτυα, ενέργεια, απορρίμματα κ.ο.κ, ενώ υπάρχει και το έργο του σταθμού κρουαζιέρας στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά.
Καταλυτικό ρόλο στην ωρίμανση κάποιων εκ των assets που έχουν βαρύνουσα σημασία και παρέμεναν παροπλισμένα για χρόνια διαδραματίζουν το θετικό momentum του ελληνικού τουρισμού και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του. Γι’ αυτό, άλλωστε, το ΤΑΙΠΕΔ επικεντρώνεται στις δυνατότητες βελτίωσης των τουριστικών υποδομών της χώρας με την ενίσχυση των μαρινών και την ανάπτυξη σταθμών κρουαζιέρας καθώς και με την εκμετάλλευση εκτάσεων με γνώμονα την τουριστική αξιοποίησή τους.
Νίκος Μουντάκης, Project Manager Μονάδας Παρακολούθησης Συμβάσεων ΤΑΙΠΕΔ: “Το παράδειγμα του ΤΑΙΠΕΔ και η επόμενη μέρα της ανάπτυξης στη Κρήτη και τη χώρα” | Date: 27/01/2025 © Energizing Greece Magazine | 4th Edition March – April 2025 |
#EnergizingGreece
#EnergizingGreeceMagazine
#BePartOfTomorrowsWorld
#FollowTheLeadersOfE
#GrowthEffectForGreece
#FollowThePioneers
#GreeceIsTheDestination
#RegionsOfGreece
#PrimeMinistersOfDelphi
#WordExcellence
#ShowcasingSuccess
#ViewOfUniqueness
#AsDoneByTheBest
#Runway
#NetZeroEnergy
#ForThePlanetWeDreamOfLivingIn
#Publishing
#TopicsWorthToBePublished
#LetsComeTogetherToConquerTheFuture
#HarmonizePeopleWithNature
