
Ένα πολύπλευρο έργο για τον εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων λιμενικών υπηρεσιών του, την αναβάθμιση των υποδομών του και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, υλοποιεί τα τελευταία πέντε χρόνια ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, με στόχο να εξελιχθεί η Ελευσίνα σε ένα σύγχρονο εμπορικό λιμάνι υψηλών προδιαγραφών, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας.
Μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες, βιώσιμες πρακτικές και στρατηγικό σχεδιασμό, η αναπτυξιακή πορεία του λιμένα προσαρμόζεται στις νέες περιβαλλοντικές, οικονομικές και τεχνολογικές απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, στον τομέα την λιμενικής βιομηχανίας και ναυτιλίας.

Απομάκρυνση πλέον των 20 ναυαγίων και επικίνδυνων πλοίων
Κορυφαία προτεραιότητα του Ο.Λ.Ε. ΑΕ είναι η απομάκρυνση όλων των παλαιών εγκαταλελειμμένων επικίνδυνων πλοίων και ναυαγίων, που παραμένουν στα λιμενικά ύδατα επί δεκαετίες.
Η παρουσία τους αναστέλλει κάθε επιχειρούμενο αναπτυξιακό σχεδιασμό και επιβαρύνει οικονομικά τον Οργανισμό, ενώ εγκυμονεί κινδύνους πρόκλησης ρύπανσης και δημιουργεί προβλήματα στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Με συστηματικές ενέργειες, από τον Απρίλιο του 2020 έως σήμερα, απομακρύνθηκαν οριστικά από την θαλάσσια ζώνη, αρμοδιότητας Λιμένα Ελευσίνας, πλέον των 20 επικίνδυνων πλοίων και ναυαγίων, ενώ οι προσπάθειες συνεχίζονται ανελλιπώς για απομακρυνθούν και τα υπόλοιπα 36 επικίνδυνα ναυπηγήματα.
Ωστόσο το μεγάλο εγχείρημα είναι η απομάκρυνση του ναυαγίου SLOPS, το οποίο από το 2007 “στοιχειώνει” την θαλάσσια ζώνη του Λιμένα Ελευσίνας και αποτελεί σοβαρή απειλή ρύπανσης για το θαλάσσιο περιβάλλον. Σήμερα οι διαδικασίες για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση του ναυαγίου επιταχύνονται σημαντικά, καθώς το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε χρηματοδότηση του Ο.Λ.Ε. ΑΕ από τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος Γαλάζιο Ταμείο για το έτος 2025, με σκοπό την πλήρη απορρύπανση του “SLOPS” από τα πετρελαιοειδή κατάλοιπα που φέρει, ώστε στην συνέχεια να απομακρυνθεί και να οδηγηθεί για διάλυση.
Περιβαλλοντικές δράσεις και απανθρακοποίηση
Ο Λιμένας Ελευσίνας εκτείνεται στον κόλπο της Ελευσίνας και στα διοικητικά όρια 4 Δήμων, όπου εκτός των κατοικημένων περιοχών συνυπάρχουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και φυσικά οικοσυστήματα, γεγονός που επιβάλλει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στη διαχείριση της περιβαλλοντικής του επίδρασης.
Έτσι, είναι το πρώτο δημόσιο λιμάνι στην Ελλάδα, το οποίο εντάχθηκε το 2021 στο διεθνές δίκτυο Green Award, προωθώντας υψηλά πρότυπα περιβαλλοντικής απόδοσης.
Παράλληλα, η Ελευσίνα επιχειρεί να μετατραπεί σε ένα “πράσινο λιμάνι” και να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, διεξάγοντας στην παρούσα φάση τις απαραίτητες μελέτες για τον εξηλεκτρισμό των πλοίων κατά τη διάρκεια ελλιμενισμού τους (cold irong).
Ακόμη, ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και υποστηρίζει δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μάρκετινγκ και στήριξη επιχειρηματικότητας
Ο Λιμένας Ελευσίνας αποτελεί κρίσιμη υποδομή για τη ναυτιλία και τη βιομηχανία, καθώς διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της Αττικής.
Με γνώμονα την ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας, ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ είναι ο πρώτος φορέας διαχείρισης δημόσιου εμπορικού λιμένα, που αναπτύσσει μάρκετινγκ για να προωθήσει τις λιμενικές του υπηρεσίες, στοχεύοντας στην αύξηση του κύκλου εργασιών του.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρεί συνεργασίες με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Δυτικής Αττικής ώστε να επιλέξουν να διακινήσουν τα εμπορεύματα τους μέσω του Λιμένα Ελευσίνας, επιτυγχάνοντας μείωση του χρόνου και του κόστους μεταφοράς φορτίων προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ως μέλος της Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής, ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ ενημέρωσε την επιχειρηματική κοινότητα για τα πλεονεκτήματα της επιλογής μεταφοράς φορτίων διά της θαλάσσιας οδού της Ελευσίνας, ως μία αξιόπιστη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση στις συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές (λιμάνι – οδικό δίκτυο). Στα “συν” περιλαμβάνονται η εμπειρία και ευελιξία ωραρίου των λιμενικών υπηρεσιών για την άμεση εξυπηρέτηση της αγοράς, η βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών για τους χρήστες του λιμένα, η αναβάθμιση σε θέματα ασφαλείας και περιβαλλοντικών προτύπων.
Λιμάνι-κόμβος στην εφοδιαστική αλυσίδα
Ο Λιμένας της Ελευσίνας αποτελεί έναν ισχυρό κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο εμπορικό λιμάνι στην Αττική για την διακίνηση χύδην και γενικού φορτίου, που εξυπηρετεί εσωτερικούς και διεθνείς πλόες, συμπληρωματικά προς τον γειτονικό Πειραιά.
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κυρίαρχο στοιχείο είναι η κομβική του τοποθεσία, που αναδεικνύει και την σημασία του στις συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές.
Το λιμάνι έχει άμεση πρόσβαση στα μεγάλα οδικά δίκτυα (ΕΟ Αθηνών – Κορίνθου, Αττική Οδός), αποτελεί το επίνειο του Θριάσιου Πεδίο όπου λειτουργούν μεγάλες εταιρείες και κατασκευάζεται το μεγαλύτερο logistics park της χώρας, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Πειραιά και μόλις 25 χλμ από κέντρο της πρωτεύουσας.

Έργα υποδομής και μελλοντικοί σχεδιασμοί
Εν όψει των σχεδιαζόμενων έργων υποδομής στην Δυτική Αττική, ο ρόλος του Λιμένα Ελευσίνας αποκτά σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, μείζονα σημασία ώστε να καταστεί η Δυτική Αττική σε ένα σημαντικό κέντρο διαμετακόμισης για την αγορά της ΝΑ Ευρώπης.
Η σύνδεση του με τα επιμέρους έργα υποδομών στην περιοχή (εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, νέα οδική αρτηρία κόμβου Σκαραμαγκά, χάραξη νέου οδικού άξονα Ελευσίνας – Θήβας) είναι απαραίτητη, καθώς ενισχύει ακόμη περισσότερο τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς στην Δυτική Αττική.
Οι μελετητές του νέου, υπό εκπόνηση, μάστερ πλαν του Λιμένα Ελευσίνας,προβλέπουν αύξηση της εμπορευματικής κίνησης για τα επόμενα χρόνια. Επίσης αναφέρουν ότι η δυναμική του λιμένααξιοποιείται πλήρως με την μεταφορά της εμπορευματικής δραστηριότητας στην θέση Βλύχα, όπου επιτρέπεται η υλοποίηση έργων υποδομής για την άρτια οδική και σιδηροδρομική σύνδεση, που είναι απαραίτητη έτσι ώστε να διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονο general cargo & bulk terminal.
Ο υφιστάμενος κεντρικός εμπορικός λιμένας, που σήμερα “ασφυκτιά” εντός του αστικού ιστού, καθώς και οι λοιπές λιμενικές υποδομές στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας, θα αξιοποιηθούν σε ήπιες, φιλικές προς την πόλη, λιμενικές χρήσεις (ελλιμενισμός τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής). Η ανάπτυξη της λιμενικής δραστηριότητας του θαλάσσιου τουρισμού συνδυάζεται με την ανάδειξη του πολιτιστικού χαρακτήρα και της βαριάς βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής, προς ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Προώθηση θαλάσσιου θαλάσσιου και yachting
Πέραν της Ελευσίνας, μείζονος σημασίας θεωρούνται και οι υπόλοιπες λιμενικές υποδομές του Ο.Λ.Ε. ΑΕ, που εκτείνονται από τον Ασπρόπυργο, μέχρι την Νέα Πέραμο Μεγαρίδος και την Πάχη Μεγάρων.
Ο Οργανισμός προωθεί την σύνδεσή τους με τον θαλάσσιο τουρισμό και τον τομέα του yachting, φιλοδοξώντας να ενταχθεί η θάλασσα της Δυτικής Αττικής στον τουριστικό χάρτη της χώρας.
Σήμερα ο θαλάσσιος τουρισμός και ειδικότερα ο τομέας της κρουαζιέρας καταγράφει σημαντικά αυξανόμενη δυναμική. Ενδεικτικό είναι οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε χώρους αρμοδιότητάς του Ο.Λ.Ε. ΑΕ. Προς εξυπηρέτηση των σχετικών αιτημάτων τοποθετήθηκαν στην Νέα Πέραμο πλωτές προβλήτες εποχιακού χαρακτήρα ώστε να εξυπηρετηθούν τουριστικά σκάφη αναψυχής, ενώ αντίστοιχα εξετάζεται το ίδιο εγχείρημα και για την Πάχη Μεγάρων. Η αξιοποίηση των εν λόγω λιμενικών υποδομών αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή και ενισχύει την τοπική οικονομία.

Η Θαλάσσια Ιερά Οδός
Παράλληλα, ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ επιχειρεί να συνδέσει τις δράσεις του θαλάσσιου τουρισμού με το εγχείρημα “Θαλάσσια Ιερά Οδός”.
Αφορά την χάραξη μίας καινοτόμου θαλάσσιας ακτοπλοϊκής-τουριστικής-πολιτιστικής διαδρομής, που σχεδιάζεται να συνδέει τον Πειραιά με την Ελευσίνα, πιθανώς και με την Πάχη Μεγάρων. Στην δράση θα μπορούν να ενεργοποιηθούν ημερόπλοια, τα οποία θα φιλοξενούν πολιτιστικά δρώμενα κατά τον πλου στα ιστορικά νερά, προβάλλοντας την πλούσια ιστορία και την ναυτική παράδοση ολόκληρης της περιοχής, όπως αυτή εγκλείεται από τον κόλπο της Σαλαμίνας και της Ελευσίνας.
Το εγχείρημα είναι ένα σύγχρονο τουριστικό–πολιτιστικό προϊόν, που δύναται να αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση για πολλούς τομείς επιχειρηματικότητας.
Συνεργασία με πανεπιστήμια
Προάγοντας την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ έχει αναπτύξει συνεργασίες με την εκπαιδευτική κοινότητα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά) και συμμετέχει σε δράσεις έρευνας και καινοτομίας. Μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επισκέψεων στο λιμάνι της Ελευσίνας, οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ολοκληρωμένες γνώσεις για το ευρύ φάσμα σταδιοδρομίας που προσφέρει η Γαλάζια Οικονομία.
Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους νέους βασικές δεξιότητες στις ναυτιλιακές υποθέσεις, να καλλιεργηθεί η ναυτική παιδεία και να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη διαχείριση των θαλασσών μας για τις επόμενες γενιές, στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας.
Απόστολος Καμαρινάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ, Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.)- Πολιτικός Μηχανικός: “Ο λιμένας Ελευσίνας μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις της ναυτιλίας” | Date: 12/02/2025 © Energizing Greece Magazine | 4th Edition March – April 2025 |
#EnergizingGreece
#EnergizingGreeceMagazine
#BePartOfTomorrowsWorld
#FollowTheLeadersOfE
#GrowthEffectForGreece
#FollowThePioneers
#GreeceIsTheDestination
#RegionsOfGreece
#PrimeMinistersOfDelphi
#WordExcellence
#ShowcasingSuccess
#ViewOfUniqueness
#AsDoneByTheBest
#Runway
#NetZeroEnergy
#ForThePlanetWeDreamOfLivingIn
#Publishing
#TopicsWorthToBePublished
#LetsComeTogetherToConquerTheFuture
#HarmonizePeopleWithNature