Roundtable in print
Participants:
- Έλενα Μαστροδήμου, Ravago Greece Group Marketing & Communication Specialist
- Χρήστος Λαγκαδιανός – Γιατράκος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικών Συνεργατών της Βουλής των Ελλήνων, Αντιπρόεδρος του Debate House
- Κέλλυ Μαυρομάτη, Managing Director, Eplatform SA, Co-Founder: Diamondpages.gr, Energizinggreece.gr, Greeceisthedestination.gr, Publishing.gr, Netzeroenergy.gr, Gringrowth.gr
Some AI challenges…to be continued…
Έλενα Μαστροδήμου, Ravago Greece Group Marketing & Communication Specialist
Ανακαλύπτοντας την Επόμενη Μέρα: AI και Επιχειρηματική Καινοτομία
Βρισκόμαστε σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών, που αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση προσαρμογή και καινοτομία στον επιχειρηματικό κόσμο. Ως Marketing & Communication Specialist του Ομίλου Ravago Greece, παρατηρώ καθημερινά την επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στις στρατηγικές μας. Η ΤΝ μετασχηματίζει το marketing, προσφέροντας εργαλεία ανάλυσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, εξατομικευμένες εμπειρίες χρηστών, και δυνατότητες πρόβλεψης τάσεων σε ψηφιακά περιβάλλοντα, που καθιστούν τις αποφάσεις μας ταχύτερες και πιο ακριβείς.
Η ΤΝ, όμως, δεν λειτουργεί μόνο ως ένα νέο σύνολο εργαλείων, αλλά αλλάζει την ίδια την δομή και την προσέγγιση των επιχειρήσεων, θέτοντας νέα πρότυπα για την παραγωγικότητα και την καινοτομία, αλλά και την εργασιακή κουλτούρα. Οι δυνατότητες αυτοματοποίησης επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις πληροφορίες εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο, ενώ η ενσωμάτωση αλγορίθμων στις διαδικασίες αυξάνει την ταχύτητα αντίδρασης της ομάδας μας στις ανάγκες των συνεργατών μας αλλά και της αγοράς. Επιπλέον, η δυνατότητα της ΤΝ να επεξεργάζεται μεγάλους όγκους δεδομένων σε πολύ σύντομο χρόνο, μας επιτρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις βάσει εμπεριστατωμένων στοιχείων και να βελτιστοποιούμε την τοποθέτησή μας με ακρίβεια.
Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, η αξία της ανθρώπινης εμπειρίας και των soft skills είναι αναντικατάστατη. Ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με τις δυνατότητες της ΤΝ. Με τις κατάλληλες επενδύσεις σε upskilling και reskilling, οι επιχειρήσεις μπορούν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους τους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, ενισχύοντας την καινοτομία και την παραγωγικότητά τους. Σε μια αγορά που αλλάζει ραγδαία, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του είναι εξίσου σημαντική με την επένδυση στις νέες τεχνολογίες. Έτσι, οι επιχειρήσεις δεν θα διασφαλίσουν μόνο την προσαρμοστικότητά τους, αλλά και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.
Το παρατεταμένο σημείο καμπής της τεχνολογικής ιστορίας στο οποίο βρισκόμαστε, δεν έχει δώσει την ευκαιρία να αποκρυσταλλωθεί η έκταση των αλλαγών που έρχονται. Ωστόσο, η ανάγκη να συνδυαστούν τα οφέλη της τεχνολογίας με την προστασία από κακόβουλες πτυχές της, ειδικότερα σε ένα χρονικό σημείο που δεν έχουν ακόμα ανοίξει όλα τα χαρτιά στο τραπέζι, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η προστασία των δεδομένων, η διαφάνεια στις διαδικασίες και η ηθική χρήση της ΤΝ είναι βασικά θέματα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες και συνεργάτες τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα βιώσιμο μέλλον.
Το μέλλον είναι αβέβαιο, αλλά η ανθρώπινη διάσταση και η ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να καινοτομούμε θα είναι πάντα το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας. Τελικά, οι αλγόριθμοι μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά δεν διαθέτουν ενσυναίσθηση και ούτε και τη δημιουργική σκέψη των ανθρώπων. Η ισορροπία ανάμεσα στην τεχνολογία και τον ανθρώπινο παράγοντα παραμένει ζωτική, εξασφαλίζοντας ότι η απόφαση για το μέλλον θα ανήκει πάντα στους ανθρώπους.
Χρήστος Λαγκαδιανός – Γιατράκος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικών Συνεργατών της Βουλής των Ελλήνων, Αντιπρόεδρος του Debate House
Τεχνητή Νοημοσύνη: Μοχλός Εξέλιξης ή Απειλή για την Δημοκρατία;
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας, όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις και ιδιαίτερα η Τεχνητή Νοημοσύνη, αναδιαμορφώνουν την πολιτική με πρωτοφανή ταχύτητα και δυναμική. Η ΤΝ δεν αποτελεί απλώς ένα εργαλείο· είναι ένας καταλύτης που μπορεί να ενισχύσει τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία της εκάστοτε διακυβέρνησης. Ο δικός μας ρόλος θα πρέπει να μετατοπιστεί από την απλή παρακολούθηση των εξελίξεων, στη συνδιαμόρφωση του πλαισίου εφαρμογής της στην πολιτική σκηνή. Καλούμαστε να απαντήσουμε στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας και τη δική μας εξάρτηση από αυτή, να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από τις απειλές της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης και να διασφαλίσουμε ότι η εξουσία θα παραμείνει στα χέρια της κοινωνίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Yuval Noah Harari:
“Στον 21ο αιώνα, τα δεδομένα θα είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα καθορίσει ποιοι θα ελέγχουν αυτά τα δεδομένα, άρα και την πολιτική εξουσία.”
Κανείς δε θα διαφωνήσει πως η TN έχει τη δύναμη να υποστηρίξει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων με ακρίβεια και ταχύτητα και τελικά βοηθώντας τους πολιτικούς να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σε σύνθετα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υγειονομική περίθαλψη και η οικονομία. Αξίζει βέβαια να τονίσουμε πως σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί από τον ίδιο τον πολιτικό, καθώς κανένα σύστημα και καμία τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα, ειδικά στη σφαίρα των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.
Σε μία ιδανική προεκλογική εκστρατεία οι ψηφοφόροι μέσα από εργαλεία ΤΝ θα μπορούν να ενημερώνονται στοχευμένα σε ζητήματα ενδιαφέροντος καθιστάμενοι ενεργά μέρη της διαδικασίας και αυξάνοντας τελικά τη συμμετοχή τους. Αντίστοιχα συστήματα ΤΝ μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της ακρίβειας των πληροφοριών, απομακρύνοντας τους κινδύνους εκούσιας ή/και ακούσιας παραπληροφόρησης, προωθώντας τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στον πολιτικό διάλογο.
Παρά τη δυναμική της TN να μπορεί να βελτιώσει την πολιτική συμμετοχή, μπορεί δολίως να χρησιμοποιηθεί για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Οι αλγόριθμοι και τα bots μπορούν να διαδώσουν παραπληροφόρηση εξαπατώντας ψηφοφόρου, κατευθύνοντας μέρος του εκλογικού σώματος προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η Παραγωγική τεχνητή Νοημοσύνη μάλιστα, δημιουργεί αληθοφανή βίντεο πολιτικών προσώπων, τα οποία παρουσιάζουν ψευδείς θέσεις, διαβρώνοντας έτσι την εμπιστοσύνη στον δημόσιο λόγο.
Ακόμα και σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας, η ΤΝ αντιμετωπίζεται ως ένα ισχυρό προϊόν. Οι εταιρείες που παράγουν και προωθούν προϊόντα ΤΝ έχουν δυσανάλογη επιρροή στην κοινωνία, γεγονός το οποίο ενισχύει τον συγκεντρωτισμό εξουσίας. Ηθικά ζητήματα όπως η ενδεχόμενη παραβίαση της ιδιωτικότητας, η χρήση δεδομένων για ανάλυση συμπεριφοράς, η προκατάληψη των αλγορίθμων και η έλλειψη διαφάνειας καθιστούν την ανάγκη για ένα αυστηρό και δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ελέγχει τον τρόπο χρήσης της ΤΝ από θεσμικά όργανα και εταιρείες, επιτακτική.
Είναι λοιπόν εμφανές από όλα τα παραπάνω, πως η ΤΝ ήδη αλλάζει τα δεδομένα στην πολιτική. Για να αξιοποιηθούν όμως σωστά τα οφέλη της και να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, απαιτείται έγκαιρη πρόληψη και ενημέρωση. Το τραίνο της νέας εποχής έχει ήδη ξεκινήσει. Για να εξασφαλιστεί ότι η χρήση της ΤΝ θα έχει θετικό πρόσημο, επιβάλλεται μία ισορροπημένη προσέγγιση, που θα προωθεί την εξέλιξη και την καινοτομία ενώ ταυτόχρονα θα δίνει προτεραιότητα στην ηθική και τη κοινωνική ανάπτυξη. Εναπόκειται λοιπόν σε εμάς, τη νέα γενιά πολιτικών επιστημόνων, η ευθύνη συγκρότησης ενός περιβάλλοντος όπου η τεχνολογία έχει ενεργή παρουσία και θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας.
Κέλλυ Μαυρομάτη, Managing Director, Eplatform SA, Co-Founder: Diamondpages.gr, Energizinggreece.gr, Greeceisthedestination.gr, Publishing.gr, Netzeroenergy.gr, Gringrowth.gr
Ο ρόλος της τεχνητής Νοημοσύνης στην δημιουργική έκφραση.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, φέρνοντας επανάσταση στον χώρο των επιχειρήσεων, της επιστήμης, της διακυβέρνησης και αναδιαμορφώνοντας τους κοινωνικούς κανόνες. Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης είναι βαθύς, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία και διαμορφώνουμε την ταυτότητά μας. Το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη και η απεικόνισή του, η διασταύρωση της τεχνητής νοημοσύνης και του πολιτισμού αναδιαμορφώνει τον ιστό της κοινωνίας.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις του πολιτισμικού αντίκτυπου της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο ρόλος της στη δημιουργική έκφραση. Οι αλγόριθμοι AI είναι πλέον ικανοί να παράγουν μουσική, τέχνη, λογοτεχνία, ακόμα και ολόκληρες ταινίες. Πλατφόρμες συνθέτουν και παράγουν μαγευτικά εικαστικά έργα. Αυτές οι δημιουργίες της τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται, αμφισβητούν τις παραδοσιακές έννοιες της συγγραφής και της δημιουργικότητας, θολώνοντας τα όρια μεταξύ περιεχομένου που δημιουργείται από ανθρώπους και μηχανές. Νέα δεδομένα για την δημιουργική έκφραση.
Η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης σε δημιουργικά πεδία προκαλεί μια επανεκτίμηση της φύσης της τέχνης και της αξίας που αποδίδουμε στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Ενώ ορισμένοι θεωρούν το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη ως μια δύναμη εκδημοκρατισμού, που παρέχει προσβάσιμα εργαλεία για καλλιτεχνική έκφραση, άλλοι εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αυθεντικότητα και την ψυχή της τέχνης που δημιουργείται από μηχανή. Ωστόσο, η ενσωμάτωση του AI στη δημιουργική διαδικασία προσφέρει νέους δρόμους για εξερεύνηση και συνεργασία, εμπλουτίζοντας πολιτιστικά τοπία με διαφορετικές προοπτικές.
Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη δεν αναπαράγει απλώς υπάρχουσες μορφές τέχνης, αλλά και πιέζει τα όρια της δημιουργικότητας. Διερευνά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων, αμφισβητώντας τις συμβατικές έννοιες της μελωδίας και της αρμονίας. Ομοίως, η οπτική τέχνη που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη συχνά υπερβαίνει τους ανθρώπινους αντιληπτικούς περιορισμούς, δημιουργώντας σουρεαλιστικές και προκλητικές εικόνες που διευρύνουν την κατανόησή μας για τις αισθητικές δυνατότητες.
Παράλληλα με τη δημιουργική συνεισφορά της, απεικονίσεις της τεχνητής νοημοσύνης διαμορφώνονται αντιλήψεις και κανόνες της κοινωνίας γύρω από την τεχνολογία και την ταυτότητα σε κάθε τι. Η επιστημονική φαντασία είναι εδώ και καιρό μια πλατφόρμα για την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι αφηγήσεις αντικατοπτρίζουν ευρύτερες κοινωνικές ανησυχίες και φιλοδοξίες, τροφοδοτώντας συζητήσεις σχετικά με τις ηθικές και υπαρξιακές επιπτώσεις της τεχνολογίας AI.
Η τεχνητή νοημοσύνη διασταυρώνεται επίσης με την πολιτιστική ταυτότητα, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Οι αλγόριθμοι που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην επιμέλεια περιεχομένου, στα συστήματα προτάσεων και στην εξατομικευμένη διαφήμιση, επηρεάζοντας τα μέσα που καταναλώνουμε και τις πληροφορίες που συναντάμε. Ωστόσο, αυτοί οι αλγόριθμοι δεν είναι άτρωτοι σε προκαταλήψεις, διαιωνίζοντας συχνά στερεότυπα και ενισχύοντας την υπάρχουσα δυναμική ισχύος.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη γλωσσική επεξεργασία και μετάφραση έχει επιπτώσεις στη γλωσσική ποικιλομορφία και την πολιτιστική ανταλλαγή. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει την επικοινωνία πέρα από τα γλωσσικά εμπόδια, θέτει επίσης προκλήσεις στη διατήρηση των γλωσσικών αποχρώσεων και του πολιτισμικού πλαισίου.
Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτιστική ταυτότητα επεκτείνεται σε ζητήματα διατήρησης της κληρονομιάς και ιστορικής ερμηνείας και η χρήση στην ανακατασκευή ιστορικών αντικειμένων και προσωπικοτήτων εγείρει ηθικά ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα.
Οι τεράστιες και ανεξάντλητες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην δημιουργική έκφραση δεν επιτρέπουν τον ακριβή προσδιορισμό και την χαρτογράφηση των ορίων στα πεδία είτε αμφισβήτησης είτε διαχείρισης. Οι προκλήσεις έχουν και θα έχουν άγνωστο για πόσο τον πρώτο ρόλο.
Roundtable in print: “Some AI challenges…to be continued…” © Diamond Pages Magazine | November 2024 |