Η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (Ζ.ΚΑΙ.Θ) αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία σε εθνικό επίπεδο, που λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης για την συγκέντρωση κρίσιμης μάζας εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, σε γεωγραφικά προσδιορισμένη περιοχή (Θύλακες), στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
Για τον σκοπό αυτόν, ιδρύθηκε η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) με κύρια αποστολή τη διαχείριση και ανάπτυξη της Ζ.ΚΑΙ.Θ. και βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της εξωστρέφειας, που να στηρίζεται στις συνέργειες με όλους τους φορείς για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και βιώσιμου οικοσυστήματος καινοτομίας (ScaleUp Northern Greece). Η ΑΖΚ υλοποιεί δράσεις με βάση τους έξι στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης: Εξωστρέφεια, Επιχειρηματικότητα, Δικτύωση, Υποδομές, Επενδύσεις, και Βιωσιμότητα.
Η ΑΖΚ έχει ήδη συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας της Βόρειας Ελλάδας, υλοποιώντας δράσεις με βάση τους έξι στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης: Μεταξύ των κύριων επιτευγμάτων της περιλαμβάνονται:
- Λειτουργία κοιτίδας στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (startups) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου παρέχεται χώρος εργασίας και υλοποιούνται προγράμματα επιτάχυνσης των startups.
- Ανάπτυξη του πρώτου Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων στον κλάδο της Αγροδιατροφής δημιουργώντας το «Τhess InnoFood Hub» για την σύνδεση ερευνητικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας (τριπλός έλικας).
- Καλλιέργεια μακροπρόθεσμων συνεργασιών με φορείς του οικοσυστήματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο με στόχο την αμοιβαία ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κάθε φορέα ανεξάρτητα αλλά και συνολικά της περιοχής.
- Διοργάνωση (ετησίως) +80 εξειδικευμένων ενημερωτικών δράσεων για την καινοτομία, την καινοτόμα επιχειρηματικότητα και προβολή της Θεσσαλονίκης ως έναν φιλικό προς την καινοτομία προορισμό (AZK as Driver). Συμμετοχή και υποστήριξη +100 εκδηλώσεων της πόλης σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (AZK as Partner).
- Οργάνωση +50 δράσεων για την γνωριμία μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με καινοτόμες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παραγωγικό Σκασιαρχείο», μιας πρωτοβουλίας της ΑΖΚ.
Η ΑΖΚ λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης και ταυτόχρονα ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων, και των ερευνητικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας. Μέσω των δράσεων της, προωθεί τη συνεργασία και τη δικτύωση μεταξύ των φορέων αυτών, με στόχο την ανάπτυξη και προβολή του οικοσυστήματος καινοτομίας στις διεθνείς αγορές.
Η ΑΖΚ συνεχίζει την στρατηγική της για τη δημιουργία και την ενίσχυση συνεργασιών, με στόχο την υλοποίηση του Thess InnoFood Hub. Σήμερα η ΑΖΚ βρίσκεται στο στάδιο διαβούλευσης με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς του Αγροδιατροφικού τομέα προκειμένου να καθοριστούν οι προδιαγραφές των προς ανάπτυξη υποδομών εντός του Thess InnoFood Hub. Παράλληλα συνεχίζει τις δράσεις σύνδεσης όλων των φορέων που απαρτίζουν την τριπλή έλικα καλλιεργώντας αμφίδρομες σχέσης μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, εστιάζοντας στις ανάγκες των παραγωγών καινοτομίας προκειμένου να εισάγουν καινοτόμα προϊόντα / υπηρεσίες στην πραγματική αγορά.
Στο άμεσο μέλλον, η ΑΖΚ φιλοδοξεί να υλοποιήσει την πρώτη φάση του Thess InnoFood Hub, μία θερμοκοιτίδα αγροδιατροφής, που θα περιλαμβάνει σύγχρονες υποδομές όπως συνεργατικούς χώρους, γραφεία και εργαστήρια για την υποστήριξη καινοτόμων πρωτοβουλιών στον τομέα της αγροδιατροφής.
- Το πλαίσιο λειτουργίας της Δομής θα είναι προσανατολισμένο σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων με την υιοθέτηση και διάδοση νέων τεχνολογιών, καθώς και την αξιοποίηση νέων μορφών καινοτομίας, όπως η ανοικτή καινοτομία, η καινοτομία από τους χρήστες, η κοινωνική καινοτομία και η καινοτομία στις υπηρεσίες.
Η Δομή θα εφαρμόσει στην πράξη τις παραπάνω νέες μορφές καινοτομίας, υιοθετώντας το συμμετοχικό μοντέλο του Ζωντανού Εργαστηρίου (Living Lab), ένα καινοτόμο εργαλείο ενίσχυσης συνεργιών τετραπλής έλικας (δημόσιος τομέας, επιχειρήσεις, ερευνητικά ινστιτούτα, τελικοί χρήστες). - Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό project που ενισχύει σημαντικά τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα των κλάδων της αγρο-διατροφής δημιουργώντας ένα κοινό όραμα για το μέλλον, όπου η γεωργία δεν είναι απλώς παραγωγική, αλλά και βιώσιμη και δίκαιη για όλους.
Μονόδρομος αποτελεί η σύμπραξη και η συσπείρωση δυνάμεων που θα δίνουν την δυνατότητα μέσα από καινοτόμες διαδρομές να λαμβάνονται και να υλοποιούνται αποφάσεις που απαιτούνται για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα πολύπλοκο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Δρ. Παναγιώτης Χ. Κετικίδης, BSC, MSc, Ph.D., Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε, Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC), Αντιπρόεδρος Έρευνας & Καινοτομίας, University of York Europe Campus, CITY College, Μέλος του Δ.Σ. στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Επιχειρηματικών Αγγέλων (ΕΒΑΝ), Πρόεδρος & Συν-ιδρυτής του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (HeBAN), Επίτιμο μέλος του Δ.Σ. – Συνδέσμος Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Μέλος της επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: “Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ): Κινητήριος Μοχλός Ανάπτυξης του Οικοσυστήματος Καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα” © Diamond Pages Magazine | November 2024 |