Έχοντας πλέον εισέλθει δυναμικά σε κάθε πτυχή της σύγχρονης επαγγελματικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί μία πρόκληση και ταυτόχρονα ιστορική ευκαιρία για όλους τους συλλειτουργούς του πολύπαθου Τομέα της Δικαιοσύνης στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.
Δικηγόροι, Δικαστές και πολίτες που αναζητούν δικαίωση με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο δύνανται πλέον να επωφεληθούν των εργαλείων που αυτή προσφέρει σε πολλαπλούς άξονες:
Α. Συνδρομή στη λήψη αποφάσεων από τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης
Η Τεχνητή Νοημοσύνη καλείται να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στο δικαιικό μας σύστημα καθώς τα εργαλεία της δύνανται να επεξεργάζονται μεγάλους όγκους δεδομένων, να εντοπίζουν μοτίβα και εν συνεχεία να προτείνουν λύσεις. Κατά συνέπεια διατρέχοντας σε ελάχιστο χρόνο σχετική νομολογία και κάθε είδους νομικά προηγούμενα παράγουν ολοκληρωμένες αναλύσεις και εργαλεία πρόβλεψης, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα πολύτιμο χρόνο στους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης που μπορούν να τον διοχετεύσουν σε υψηλότερου επιπέδου νομικές διεργασίες.
Β. Ενίσχυση Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών
Οι εναλλακτικές/ενδεικνυόμενες Μέθοδοι Επίλυσης Διαφορών διακρίνονται για την ταχύτητα και αποτελεσματικότητά τους, καθώς με την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών που προκρίνουν συνιστούν τον πλέον ορθολογικό και άμεσο τρόπο περιορισμού του όγκου των υποθέσεων και αιτημάτων που φτάνουν στην Δικαιοσύνη.
Τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να υποστηρίξουν τις ανωτέρω διαδικασίες παράγοντας πληροφορίες και συστάσεις βάσει δεδομένων, αναλύοντας προβλέψεις, αξιολογώντας πιθανά αποτελέσματα και παρουσιάζοντας επιλογές διακανονισμού με βάση (και) ιστορικά προηγούμενα.
Ωστόσο, τα εργαλεία αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υποστηρικτικά βοηθήματα και όχι ως οιονεί διαιτητές/διαμεσολαβητές καθώς η ανθρώπινη νόηση, γνώση και κρίση παραμένει το κυρίαρχο μέσο τόσο ερμηνείας του σχετικού νομοθετικού πλαισίου όσο και στάθμισης ηθικοκοινωνικών παραμέτρων που απολήγουν σε αμοιβαία επωφελείς λύσεις για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Γ. Ενίσχυση της προσβασιμότητας στη Δικαιοσύνη
Μέσω της ορθής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης η Δικαιοσύνη δύναται να καθίσταται πιο προσιτή καθώς τα εργαλεία της υποστηρίζουν δίχως οικονομική επιβάρυνση οργανώσεις Νομικής Βοήθειας που στηρίζουν χαμηλά και περιθωριοποιημένα κοινωνικοοικονομικά στρώματα: ενδελεχής επεξεργασία βάσεων δεδομένων και αυτοματοποίηση συναφών διοικητικών υπηρεσιών μειώνουν το λειτουργικό κόστος, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και εν τέλει επικουρούν τις ανθρώπινες προσπάθειες για την έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης σε όσους διαφορετικά θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τα επιμέρους νομικά συστήματα.
Συνοψίζοντας επισημαίνεται ότι η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο της απονομής της Δικαιοσύνης δύναται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, όχι υποκαθιστώντας αλλά συνδράμοντας τους συλλειτουργούς αυτής εντός καθορισμένων πλαισίων και συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους Δικαίου.
Ολυμπία Κ. Αναστασοπούλου, τ. Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, LLM, MBA, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υ.Δ.Δ.Α.Δ.: “Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως αρωγός στην απονομή Δικαιοσύνης” © Diamond Pages Magazine | November 2024 |