Η παροχή εξειδικευμένων και υψηλού επίπεδου υπηρεσιών αποκατάστασης είναι πρωταρχικός στόχος της Εταιρείας Θησέας ΑΕ.
Έχοντας καταφέρει να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που η Παγκόσμια κρίση του Κορωνοϊού μας επέφερε, αυξάνοντας ραγδαία τα κόστη λειτουργίας και ταυτόχρονα μειώνοντας τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων, ο Θησέας σταδιακά επανέρχεται σε μια «κανονικότητα» εμφανίζοντας ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά του αποτελέσματα.
Οι προσφερόμενες υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης πρωταρχικό στόχο έχουν να βελτιώνουν την ποιότητα και λειτουργικότητα ζωής του ατόμου, να αυξήσουν την ανεξαρτησία του και την αυτοπεποίθηση του, μετά από μια δύσκολη περιπέτεια της υγείας του, όπως μια χειρουργική επέμβαση, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα ατύχημα – τραυματισμό και να επισπεύσουν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή του και συμμετοχή στην καθημερινότητα του.
Η χρήση των ιατρικών, νοσηλευτικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που ο Θησέας εφαρμόζει, μέσα από το πρίσμα μιας ολιστικής προσέγγισης. Οι προηγμένες ρομποτικές τεχνολογίες στόχο έχουν την όσο το δυνατόν ασφαλή και πρώιμη αποκατάσταση, ή όποια είναι πολύ σημαντική γιατί προλαμβάνει ή ελαχιστοποιεί τυχόν επιπλοκές και ελαττώνει τον χρόνο και το κόστος νοσηλείας.
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο επιχειρησιακό περιβάλλον, όπου το πλαίσιο συνεργασίας με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι ιδιαίτερα δυσλειτουργικό και δεν επιτρέπει την δημιουργία συνθηκών που ευνοούν εύρυθμη παροχή υπηρεσιών, η Εταιρεία βρίσκεται σε μια διαδικασία αναζήτησης νέων και ευκαιριών και εμπορικών συνεργασιών που θα επιτρέψουν περαιτέρω ανάπτυξη.
Τα στοιχεία από το Δημόσιο Σύστημα Λογαριασμών Υγείας καθώς, όπως και από την ΕΛΣΤΑΤ, φανερώνουν την μείωση των δαπανών υγείας. Με βάση την επεξεργασία των στοιχεία από τον ΙΟΒΕ η συνολική χρηματοδότηση στην Ελλάδα υποχώρησε κατά -22,2% την περίοδο 2009-2022, και διαμορφώθηκε στα 17,6 δισεκ. ευρώ το 2022. Η δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειώθηκε κατά -29,3% την ίδια περίοδο, και διαμορφώθηκε στα 10,9 δισεκ. ευρώ το 2022 (5,3% του ΑΕΠ).
Τα στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ), δείχνουν ότι η κατά κεφαλή δαπάνη υγείας τοποθετεί την Ελλάδα στην 18η θέση, ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ και την έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 16/5/2023 «Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών: Έτος 2022», το 24,9% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, που αναλογεί σε 2.266.250 άτομα, έχουν χρόνιο πρόβλημα υγείας. Επίσης το 15,8% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, που αναλογεί σε 1.450.400 άτομα, αντιμετωπίζει δυσκολία κατά τη μετακίνησή του. Ποσοστό 74,4% αυτών είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.
Τέλος τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το 2023 το Υπουργείο Υγείας (Δελτίο Τύπου 13.09.2023) με αφορμή την δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών, αναφέρει ότι «τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο πανευρωπαϊκός , έχει η χώρα μας. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 57.000 νέα εγκεφαλικά, 11.300 από τα οποία είναι θανατηφόρα και 14.000 συμπολίτες μας αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου», που σημαίνει ότι περίπου 45.000 άνθρωποι έχουν άμεση ή έμμεση ανάγκη για εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης.
Δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας δεν αναφέρει ότι σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί μόνο ένα Δημόσιο πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο Αποκατάστασης με 125 κλίνες. Προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού που χρήζουν αποκατάστασης. Για να καλύψει το έλλειμμα αυτό το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μέσα από τον ΕΟΠΥΥ, έχει συμβληθεί με ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα, συνολικής δυναμικής 2.500 κλινών, το όποιο θα ήταν και μια ιδιαίτερα καλή συνθήκη για την κάλυψη των αναγκών των περιστατικών προς αποκατάσταση. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική καθώς, ο προϋπολογισμός για τα Κέντρα Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας, των 64.516.129 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ο όποιος επιβαρύνεται με ποσοστό Rebate 10%, δεν επαρκεί για την κάλυψη βασικών αναγκών, πόσο μάλλον όταν επιπλέον επιβαρύνεται και με τρέχον μεσοσταθμικό ετήσιο ποσοστό Clawback 34%η . Είναι κατανοητό ότι παρεχόμενη κρατική υποστήριξη δεν αρκεί για να καλύψει την ζήτηση των εξειδικευμένων υπηρεσιών αποκατάστασης, ούτε για τις βασικές ανάγκες.
Ταυτόχρονα, η επιβάρυνση της υγείας του γενικού πληθυσμού μετά την πανδημία του Κορωνοϊού αλλά και την δημογραφική γήρανση αυξάνουν τις ανάγκες για αποκατάσταση. Ασθενείς με μυοπάθειες και μυασθένειες, όπου σε συνδυασμό με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ορθοπεδικών και μυοσκελετικών επεμβάσεων, όπως επεμβάσεις ισχίου και σπονδυλικής στήλης, καθώς και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και λοιπά περιστατικά που απαιτούν εισαγωγή σε κέντρο αποκατάστασης για την ολιστική αντιμετώπιση και ταχύτερη επανένταξη τους στην καθημερινότητα τους, αυξάνουν περαιτέρω την ζήτηση. Ζήτηση που δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε και από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καθώς η πλειοψηφία των ασφαλιστικών προγραμμάτων δεν καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας σε Κέντρο Αποκατάστασης και φυσικά ούτε από πράξεις φυσικοθεραπείας κατ’ οίκον και ούτε φυσικά και από Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων που φαινομενικά προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης. Τα περιστατικά προς αποκατάσταση απαιτούν την συνδρομή πολλαπλών ειδικοτήτων, κυρίως θεραπευτικών όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, υδροθεραπευτές, κλινικούς νευροψυχολόγους, διατροφολόγους καθώς και Ιατρούς Φυσιάτρους, Νευρολόγους, Παθολόγους και Ορθοπεδικούς και ειδικευμένους νοσηλευτές στην αποκατάσταση, αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό και υποδομές.
Δυστυχώς οι ασθενείς επιβαρύνονται και καλούνται να καλύψουν την αδυναμία του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς τα κόστη λειτουργίας των Κέντρων Αποκατάστασης είναι ανελαστικά μιας και όλες οι εταιρείες είναι εντάσεως προσωπικού με ιδιαίτερα μειωμένα περιθώρια για «εκπτώσεις» που φυσικά θα έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα παροχής των απαραίτητων υπηρεσιών. Ποιότητα που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η πλειοψηφία των Κέντρων Αποκατάστασης καλύπτει με ποσοστό άνω του 90%.
Ο Θησέας έχοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και των μέχρι σήμερα επιτυχημένων αποτελεσμάτων του, συνεχίζει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό του, στην επιστημονική του ομάδα αλλά και στις νέες δυνατότητες που ο ρομποτικός εξοπλισμός προσφέρει. Ιδιαίτερα εστιάζει όμως στην αυστηρή εφαρμογή των διεθνών πιστοποιήσεων, που τα πρότυπα ISO 9001:2015 και EN 15224:2016 εξασφαλίζουν, διασφαλίζοντας το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και την δέσμευση της διοίκησης για την εξατομικευμένη και ολιστική προσέγγιση του κάθε ατόμου. Μια ακόμα σημαντική επένδυση που σταδιακά εφαρμόζει η Εταιρεία, αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών της, επιτρέποντας την μετάβαση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ένα διευρυμένο κοινό που έχει περαιτέρω ανάγκη για κατ’οικόν online υπηρεσίες παρακολούθησης και επικοινωνίας.
Τα μέχρι σήμερα μετρήσιμα αποτελέσματα της Εταιρείας με βάση τον καταγεγραμμένο αριθμό ερωτηματολογίων αξιολόγησης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών που οι ασθενείς συμπληρώνουν μετά το πέρας της νοσηλείας τους, επιβεβαιώνουν την παραπάνω στρατηγική της Εταιρείας.
Ο Θησέας έχει αναπτύξει και παρέχει, πέραν των υπηρεσιών αποκατάστασης σε νευρολογικά και μυοσκελετικά και λοιπά περιστατικά που απαιτούν υπηρεσίες περίθαλψης στις 58 άρτια εξοπλισμένες κλίνες νοσηλείας, και εξειδικευμένες μονάδες ημερήσιας φροντίδας όπως:
Μονάδα εξειδικευμένων εργομετρικών μετρήσεων και γυμναστήριο για καθημερινά ασκούμενους αλλά και επαγγελματίες αθλητές με εξειδίκευση στην αποκατάσταση αθλητών και προσαρμογή τους στους αγωνιστικούς χώρους.
- Μονάδα ρομποτικής αποκατάστασης νευρολογικών παθήσεων.
- Μονάδα υδροθεραπείας και άσκησης μέσα στο νερό.
- Μονάδα Αθλητικών Κακώσεων
- Μονάδα προληπτικής Φυσικοθεραπευτικής Αποκατάστασης για ορθοπεδικά, παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά.
- Μονάδα θεραπευτικής άσκησης και ψυχαγωγικής αποθεραπείας για την αποκατάσταση ρευματικών και ορθοπεδικών παθήσεων.
- Μονάδα ανάλυσης βάδισης και ισορροπίας.
- Ειδικά εξοπλισμένη μονάδα εκπαίδευσης για άτομα με ημιπληγίες, παραπληγίες και τετραπληγίες για την προσαρμογή τους στην καθημερινή ζωή.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σκοπεύει η Εταιρεία να λειτουργήσει εξειδικευμένη μονάδα υπηρεσιών για την αποκατάσταση καρδιοαναπνευστικών περιστατικών, όπως και μονάδα για την εργονομία στους χώρους εργασίας, πραγματοποιώντας μετρήσεις δεικτών Φυσικής κατάστασης και Ποιότητας ζωής των εργαζομένων, καθώς και μονάδα προσθετικής ορθωτικής.
Εφαρμόζοντας μια στρατηγική διεύρυνσης των κοινών προς αποκατάσταση η Εταιρεία έχει προχωρήσει σε ένα συγκεκριμένο πλάνο που στόχο έχει να ενισχύσει τις στρατηγικές συνεργασίες με πρωτοπόρες επιχειρήσεις του κλάδου αποκατάστασης, με επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και εξωτερικό και με εξειδικευμένους τουριστικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας και ευεξίας.
Μία παροιμία λέει: «Αν θες να πας γρήγορα , πήγαινε μόνος σου, αν θες να πας μακριά , πήγαινε με άλλους!». Μια προσέγγιση που ταιριάζει σε ότι η αποκατάσταση πρεσβεύει, καθώς απαιτεί υπομονή, ομαδική εργασία και ολιστική προσέγγιση και ως Θησέας επιθυμούμε να την εντάσσουμε στην εταιρική μας κουλτούρα και να την εφαρμόζουμε τόσο κατά την παροχή υπηρεσιών μας, όσο και στην καθημερινή επιχειρησιακή μας λειτουργία.
Νικόλας Παπαζήσης, Διευθύνων Σύμβουλος ΚΑ-Α Θησέας ΑΕ: “Αριστεία στην ολιστική προσέγγιση” © Diamond Pages Magazine | November 2024 |