«Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ » ΤΟΥ BARRY REED
Πρεμιέρα για το δικαστικό θρίλερ «Η Ετυμηγορία» την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Η νέα μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Θέασις Δράσεις Πολιτισμού, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται από 1 Νοεμβρίου το θεατρικό έργο «Η Ετυμηγορία» του Barry Reed, σε θεατρική διασκευή της Margaret May Hobbs. Τον ρόλο του μαχητικού και αδέκαστου δικηγόρου μιας σκοτεινής και περίπλοκης υπόθεσης που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ερμηνεύει ο μοναδικός Γρηγόρης Βαλτινός. Μετά την τεράστια επιτυχία του «DA» του Hugh Leonard, με τον Γρηγόρη Βαλτινό να ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Πέτρος Ζούλιας αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει ένα βαθιά κοινωνικό δικαστικό δράμα σε μία φιλόδοξη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Θέασις Δράσεις Πολιτισμού.
Πρωταγωνιστούν: Ζέτα Δούκα, Γιώργος Σουξές, Νίκος Αρβανίτης, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Κώστας Καζάκας, Δημήτρης Καραμπέτσης, Γεωργία Καλλέργη, Άννα Μονογιού, Μανώλης Γεραπετρίτης, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Τσουρουνάκης, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Παντελής Ψακίδης.
Στον ρόλο της Μητέρας, η Χριστίνα Τσάφου.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το τρομερά επίκαιρο θέμα στις μέρες μας, της απονομής δικαιοσύνης, πραγματεύεται η πολυεπίπεδη ιστορία της Ετυμηγορίας. Ο Φρανκ Γκάλβιν, ένας ξεπεσμένος αλκοολικός δικηγόρος, αναλαμβάνει να δικαιώσει τη νεαρή πελάτισσά του, Ντέμπορα Κέιτ, που πέφτει σε κώμα από ιατρικό λάθος στο νοσοκομείο της καθολικής εκκλησίας «Αγία Αικατερίνη» στη Βοστώνη. Εναγόμενοι στην υπόθεση είναι οι μεγαλογιατροί του νοσοκομείου, τους οποίους εκπροσωπεί ο αδίστακτος ισχυρός δικηγόρος Εντ Κονκάννον. Η αναζήτηση της αλήθειας και η ηθική δικαίωση του θύματος περνά μέσα από πολλά εμπόδια και ανατροπές. Ο Φρανκ Γκάλβιν θα τα βάλει με τη φαιδρότητα των θεσμών και την υποκρισία των ισχυρών. Η Ντέμπορα Κέιτ θα γίνει η αφετηρία μιας άλλης σχέσης με τον εαυτό του και την ουσία της ζωής του. Η ιστορία της Ετυμηγορίας δεν είναι άλλη από τη σύγκρουση του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας και της ανθρώπινης μονάδας που παλεύει με εντιμότητα και αξιοπρέπεια για έναν πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο.
Η ταινία «Η Ετυμηγορία» (“The Verdict”, 1982) του Σίντνεϊ Λουμέτ με πρωταγωνιστή τον Πολ Νιούμαν, έχει αποσπάσει πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ και πέντε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, ενώ το έργο έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στη σκηνή του παγκόσμιου θεάτρου, με θετικές κριτικές και σχόλια από το κοινό και τους κριτικούς.
Σημείωμα Σκηνοθέτη Πέτρου Ζούλια:
Το παγκοσμίου φήμης δικαστικό θρίλερ του Μπάρι Ριντ, «Ετυμηγορία», με το δυνατό του θέμα και την απρόβλεπτη και γρήγορη πλοκή κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από την πρώτη στιγμή ως την τελική έκβαση της ιστορίας. Ο βασικός στόχος της σκηνοθεσίας είναι να υπηρετήσει και να αναδείξει την πλούσια και πυκνή δραματουργική δημιουργία του συγγραφέα.
Το έργο κινείται σε τρεις άξονες. Αρχικά υπάρχει το δικαστικό-αστυνομικό στοιχείο μιας σκοτεινής υπόθεσης, που πρέπει να διαλευκανθεί, φέρνοντας γεγονότα και πρόσωπα στο φως. Η απόδοση δικαιοσύνης και η αποκατάσταση της αλήθειας είναι το κύριο μέλημα του Φρανκ Γκάλβιν, ενός τίμιου αλλά αλκοολικού δικηγόρου στη Βοστώνη. Η παράσταση παρουσιάζει μια σειρά από εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο του. Ένα ολόκληρο διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας και θεσμών επιδιώκει να τον εξοντώσει και να τον οδηγήσει στην παραίτηση και τον συμβιβασμό. Οι «ισχυροί» κάνουν τα πάντα για να του κλείσουν το στόμα. Να τον συνθλίψουν, σε αυτό τον άνισο και σκληρό αγώνα που ο Ριντ στήνει σαν μια άγρια μονομαχία, προκειμένου να μας κρατήσει με κομμένη την ανάσα ως το τελευταίο λεπτό.
Ο δεύτερος άξονας της συγγραφής του Ριντ είναι καθαρά κοινωνικός. Σε αυτή τη δίκη, «θύτης» είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Κατηγορούμενοι είναι εκπρόσωποι θεσμών και άνθρωποι της εξουσίας. Η αντιπαράθεση γίνεται σε επίπεδο αρχών και αξιών. Από τη μια, έχουμε την ανθρώπινη μονάδα, τον αδύναμο αλλά δίκαιο, Φρανκ Γκάλβιν, και από την άλλη πλευρά, τη δύναμη των υψηλά ιστάμενων και διαπλεκόμενων προσώπων. Σύγκρουση συμφέροντος και ανηθικότητας από τη μια και ήθους και πίστης στην απονομή δικαιοσύνης από την άλλη.
Το έργο κινείται ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πόλους και αναζητά από τον καθένα μας την καθαρή στάση σε ό,τι απάνθρωπο και παράνομο συντελείται μπροστά μας.
Η υπόθεση της Ετυμηγορίας θυμίζει πολλές άλλες που καθημερινά συμβαίνουν στη ζωή μας. Έτσι το «ιατρικό λάθος» που αφήνει παράλυτη μια νεαρή μητέρα γίνεται η αφορμή για να αναδειχθεί ένα ολόκληρο σύστημα που «νοσεί» και μια κοινωνία που σιωπά απέναντι στην καθημερινή αδικία.
Ο τρίτος άξονας κινείται στο ψυχολογικό επίπεδο. Ο ήρωας του έργου αναγεννάται κυριολεκτικά από τις στάχτες του. Ένας ξοφλημένος δικηγόρος βρίσκει, μέσα από την υπόθεση που αναλαμβάνει, τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του. Η δίκη του δίνει σκοπό ζωής και ύπαρξης. Περνά από την απουσία και την παραίτηση στη διεκδίκηση και στην πάλη για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Σύμμαχος στην ιερή αποστολή του, ο αληθινός φίλος του, Μόε, αλλά και μια γοητευτική μοιραία γυναίκα που μπαίνει στον δρόμο του, η Ντόνα. Ο έρωτας γίνεται αρωγός στην ανασυγκρότηση του γκρεμισμένου κόσμου του Γκάλβιν.
Ο θεατής, και φροντίζει ο συγγραφέας για αυτό, νιώθει ένορκος σε μια δικαστική υπόθεση που αναζητά τη συμμετοχή του από την αρχή ως το τέλος της παράστασης.
Επιδίωξή μας είναι να κρατήσουμε το κινηματογραφικό ύφος και ρυθμό της αφήγησης. Για αυτό τον σκοπό επιστρατεύτηκε μια σειρά πολλών σκηνικών που θα εναλλάσσονται και ένας δυνατός, πολυπληθής θίασος, για να δώσει σάρκα και οστά στους ενδιαφέροντες, πολύπλευρους χαρακτήρες του Ριντ.
Μία δίκη μοιάζει να ‘ναι πάντα μια παράσταση. Άρα είναι κυρίαρχη η θεατρικότητα μιας διαδικασίας δικαστηρίου. Θέατρο εν θεάτρω λοιπόν η πρόκληση της Ετυμηγορίας με ενόρκους τους θεατές που την παρακολουθούν. Γιατί αυτοί θα αποδώσουν τελικά δικαιοσύνη.
Συντελεστές:
- Μετάφραση: Μυρτώ Μπότσαρη
- Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
- Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
- Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
- Μουσική: Μίνως Μάτσας
- Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
- Φωτογραφίες/ Trailer: Διονύσης Κούτσης
- Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη
- Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σβορώνου
- Συνεργάτης κ. Μίνωα Μάτσα: Ιόλη Σιφονιού
Πρωταγωνιστούν:
- Γρηγόρης Βαλτινός,
- Ζέτα Δούκα, Γιώργος Σουξές, Νίκος Αρβανίτης,
- Βασίλης Χαλακατεβάκης, Κώστας Καζάκας,
- Δημήτρης Καραμπέτσης, Γεωργία Καλλέργη, Άννα Μονογιού,
- Μανώλης Γεραπετρίτης, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Τσουρουνάκης,
- Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Παντελής Ψακίδης
- Στον ρόλο της Μητέρας, η Χριστίνα Τσάφου
«OI ΑΘΛIOI» ΤΟΥ ΒIΚΤΟΡΟΣ ΟΥΓΚΟ
Πρεμιέρα για τους «Άθλιους» του Βίκτορος Ουγκό την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, μαζί με έναν θίασο 23 καταξιωμένων και ταλαντούχων ηθοποιών)
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανεβάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το αριστούργημα του Βίκτορος Ουγκό, «Οι Άθλιοι», σεθεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, μαζί με έναν θίασο 23 καταξιωμένων και ταλαντούχων ηθοποιών. «Οι Άθλιοι» που συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους συνεχίζουν τη θριαμβευτική τους πορεία στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», μετά την τεράστια επιτυχία της προηγούμενης θεατρικής σεζόν και τις συνεχείς sold out παραστάσεις.
Υπάρχουν έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που ο χρόνος δεν μπορεί να φθείρει, ούτε να αλλοιώσει την αξία τους και τα οποία αποτελούν πρότυπο ζωής για τον άνθρωπο. Ένα τέτοιο έργο είναι «Οι Άθλιοι». Μέσα από τις ζωές των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Βίκτορ Ουγκό αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μην αναζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής».Το βιβλίο κυκλοφορεί από πολλές εκδόσεις σε διασκευές, ειδικά επιμελημένες για παιδιά και εφήβους. Το έργο έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, καθώς επίσης έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και έχει δει το φως θεατρικών σκηνών σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα την παράσταση του Λονδίνου που παρουσιάζεται τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Η Μαρία Φιλίππου υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, η Χριστίνα Φωτεινάκη τις χορογραφίες, η Μελίνα Μάσχα τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, ο Γιάννης Οικονόμου την πρωτότυπη μουσική και τα live τραγούδια σε στίχους Μαγδαληνής Παλιούρα,ο Ραφαέλ Αριστοτέλους τη μουσική διδασκαλία και η Βικτωρία Βελοπούλου το video art. Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου είναι η Κατερίνα Σβορώνου, βοηθός χορογράφου η Δέσποινα Τριάντου και μακιγιέζ η Ράνια Γιαννάκη.
Γιάννης Αγιάννης, ο Ιβάν Σβιτάιλο
Ιαβέρης, ο Μιχάλης Μαρκάτης
Πρωταγωνιστούν: Τάσος Χαλκιάς, Βασιλική Ανδρίτσου, Νίκη Παλληκαράκη, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Ελευθερία Πάλλα, Φιλίππα Κουτούπα, Ραφαέλ Αριστοτέλους, Ειρήνη Αγγελοπούλου
Μαζί τους, οι ηθοποιοί: Ελίνα Γιαννάκη, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Στεφανία Δράκου, Νικόλας Καλιδώνης, Στέφανος Καλτσής, Δημήτρης Μπαμπανιώτης, Ρίνο Τζάνι, Τζούλι Τσόλκα, Κωνσταντίνος Τσουμπάρης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Γιάννης Φιλίππου και η νεαρή Λυδία Τσαγκάρη.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του έργου:
Ο Βίκτορ Ουγκό γεννήθηκε το 1802 στην Μπεζανσόν της Γαλλίας. Ήδη από δεκατριών ετών είχε συνειδητοποιήσει τη λογοτεχνική του κλίση και η επιτυχία και η φήμη δεν άργησαν να έρθουν. Ο Βίκτορ Ουγκό υπήρξε ο σπουδαιότερος Γάλλος συγγραφέας, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρομαντισμού. Ασχολήθηκε με την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη δραματουργία, τα εικαστικά και την πολιτική, ενώ παράλληλα υπήρξε ένας από τους πιο τολμηρούς ακτιβιστές της εποχής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο συγγραφέας ολοκλήρωσε το μυθιστόρημα «Οι Άθλιοι» (Les Misérables) το 1862 έπειτα από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια.
Σημείωμα σκηνοθέτριας Κωνσταντίνας Νικολαΐδη:
Δεύτερος χρόνος για τους Άθλιους στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και είμαι πολύ χαρούμενη που η παράσταση αυτή βρήκε την αγκαλιά που της άξιζε, τόσο από τους νεαρούς, όσο και από τους μεγαλύτερους θεατές. Το να βλέπω ανθρώπους συγκινημένους στο φουαγιέ του θεάτρου μετά το τέλος της παράστασης είναι ό,τι πιο σημαντικό για μένα, από τη μία. Από την άλλη, επί σκηνής και στα καμαρίνια, μια ομάδα ταλαντούχα, δεμένη, χαμογελαστή, δοτική, αγαπημένη που ευχαριστιέται κάθε στιγμή της παράστασης. Μια πραγματική οικογένεια. Ευτυχία! Ο ίδιος θίασος, οι 23 αυτοί υπέροχοι καλλιτέχνες και η ίδια ομάδα συντελεστών, ανυπομονούμε να πούμε για μία ακόμα χρονιά τη σημαντικότερη ιστορία που έγραψε ο Βίκτορ Ουγκό. Το φως αυτού του έργου στέκεται και θα στέκεται δυνατό, διαχρονικό, πηγή έμπνευσης γιατί έχει τη δύναμη να αγγίζει τις ψυχές μας. Πυρήνας του έργου και οδηγός μου στη δημιουργία της παράστασης είναι η φράση που έχει «βάλει» ο συγγραφέας στο στόμα του κεντρικού του ήρωα Γιάννη Αγιάννη «Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον για πάντα. Αυτό σας εύχομαι. Όσο κι αν ψάξετε, να ‘στε σίγουροι, δε θα βρείτε τίποτα πολυτιμότερο στη ζωή από την Αγάπη».
H «ΘΟΛΟΣ» ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», ΤΟ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η «Θόλος», το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» λειτουργεί με ανανεωμένα συστήματα εικονικής πραγματικότητας, τα οποία προσφέρουν στους θεατές μία μοναδική εμπειρία!
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) χρησιμοποιεί από την αρχή της ίδρυσής του την Εικονική Πραγματικότητα για να παρουσιάσει με εύληπτο, επιμορφωτικό και διαδραστικό τρόπο στο κοινό θέματα της ελληνικής ιστορίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι παραγωγές Εικονικής Πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει το ΙΜΕ, με βάση μια πρωτότυπη και, παγκοσμίως πρωτοποριακή, διαδικασία έρευνας, τεκμηρίωσης και οπτικοποίησης της πληροφορίας, αποτελούν τεκμήρια υψηλής πολιτιστικής αξίας.
Ταξιδεύουμε, λοιπόν, με αφετηρία τη «Θόλο» στον χώρο και τον χρόνο, σε μνημεία και τόπους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, βιώνοντας μία πρωτόγνωρη εμπειρία.
Πρόγραμμα Θόλου
Διαδραστικές περιηγήσεις σε αρχαίες πόλεις και εμβληματικά μνημεία:
- «Αγία Σοφία, 1500 Χρόνια Ιστορίας»
- Διαδραστική Περιήγηση στο Ιερό των Δελφών
- Διαδραστική Περιήγηση στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη ΝΕΑ
- «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία»
- «Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο»
- «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών»
- «Διαδραστική Περιήγηση στην Ακρόπολη της Εποχής του Περικλή»
- Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Πριήνη
Συναρπαστικές τρισδιάστατες ταινίες:
- Στα Χνάρια του Einstein – Η Μαγεία της Βαρύτητας ΝΕΑ
- Ο Εξωγήινος και τα Παιδιά των Σπηλαίων: Ταξίδι στο Φως! ΝΕΑ
- «Τιτάνες στην Εποχή των Παγετώνων»
- «Δαρβίνος – Το Μυστήριο της Φύσης»
- «Ταξίδι στον Κόσμο των Δεινοσαύρων»
Για τις ημέρες και ώρες προβολών επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.hellenic-cosmos.gr/tholos
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», Πειραιώς 254, Ταύρος 17778, Τ. 212 254 0000, www.hellenic-cosmos.gr, Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης, Follow us on Facebook and Instagram
Περισσότερες πληροφορίες:
Αννίτα Βορεάδου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Τ. 212 254 0444, e-mail: avoreadou@ime.gr
Ολυμπία Γεωργακοπούλου, Γραφείο Τύπου Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Τ. 212 254 0444, e-mail: pressoffice@ime.gr
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”: «Η Ετυμηγορία», «Οι Άθλιοι», «Η Θόλος» © Diamond Pages Magazine | November 2024 |