ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ…..
ΤΑ ΝΗΣΙΑ με το μίνιο και με το φούμο.
Τα νησιά με το σπόνδυλο καποιανού Δία.
Τα νησιά με τους έρημους ταρσανάδες.
Τα νησιά με τα πόσιμα γαλάζια ηφαίστεια.
Οδυσσέας Ελύτης
DP: Μιλήστε μας για τις φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις της kythniale στο νησί της Κύθνου.
XM: Καταρχήν, να αναφέρουμε τη μουσική μας εκδήλωση “Καλοκαιρινές μελωδίες με τσέλο & κιθάρα”, όπου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η kythniale, στο πλαίσιο της ελληνοαυστριακής φιλίας, συμμετείχε στο πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ “Ελληνο-Αυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι 2024”. Το ντουέτο των διεθνούς φήμης μουσικών Cristina Basili και Timotej Kosovinc «ταξίδεψε» το κοινό της Κύθνου με το τσέλο και την κιθάρα τους στον ονειρικό κόσμο της κλασικής, αλλά και σύγχρονης μουσικής. Στο πνεύμα της kythniale, η οποία καλλιεργεί γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των λαών και της Κύθνου, η συναυλία ολοκληρώθηκε με τη σύμπραξη των Αυστριακών καλλιτεχνών και των καταξιωμένων οργανοπαικτών του νησιού, Γιώργη και Βαγγέλη Μπέλλη.
Συνδιοργανωτές μας σε αυτή την εκδήλωση ήταν, για ακόμη μία φορά, ο Δήμος Κύθνου και η Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρέσβης της Αυστρίας, η οποία παρευρέθηκε στο νησί της Κύθνου για την εκδήλωση.
Ένας άλλος σημαντικός σταθμός για τις δράσεις της kythniale γενικότερα ήταν το ψηφιακό έργο “Κύθνος: Παιχνίδι & Ξενάγηση – Χαρτογραφώντας τις πηγές της θερμιώτικης κουλτούρας”, το οποίο συνίσταται στη δημιουργία διαδραστικών περιηγήσεων στους οικισμούς της Χώρας, της Δρυοπίδας και των Λουτρών Κύθνου, με χρήση της εφαρμογής Narratologies. Η εφαρμογή αυτή αξιοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
DP: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα οφέλη της συγκεκριμένης δράσης για την Κύθνο;
ΧΜ: Τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά. Εστιάζονται κυρίως στην αξιόλογη προσέλκυση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινότητας, καθώς και στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Επιπλέον, η δράση προσφέρει στους επισκέπτες μια βαθύτερη κατανόηση της κουλτούρας του νησιού. Η δράση αυτή επικοινωνήθηκε με διάφορους τρόπους σε όλο το νησί, στους επισκέπτες, στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο, ενώ υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
DP: Πέρυσι το καλοκαίρι κάνατε μία πολύ επιτυχημένη σπονδυλωτή φωτογραφική εγκατάσταση σε όλο το νησί, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας και την Ένωση Ουκρανών Γυναικών. Είχε κάποια συνέχεια αυτή η συνεργασία σας;
XM: Ναι, συνεχίστηκε με την εκδήλωση “Second Stop of Threads”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ουκρανικό Κέντρο Ανθρωπιστικής Βοήθειας στη Βάρη, σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Ουκρανών Γυναικών στην Ελλάδα, την Πρεσβεία της Ουκρανίας και το Δήμο Κύθνου. Το κοινό της Αττικής είχε την ευκαιρία να δει το φωτογραφικό έργο του Μιχάλη Παππά, το οποίο είχε εκτεθεί το καλοκαίρι του 2023 στην Κύθνο, με πρωτοβουλία της kythniale. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από συλλόγους της Ουκρανίας και της Κύθνου, δείχνοντας ότι οι αδελφοποιημένες πόλεις Μαριούπολη και Κύθνος διατηρούν ζωντανούς τους δεσμούς τους, παρά τη δύσκολη συγκυρία του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο επικεφαλής της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Αθήνα, ο αντιδήμαρχος Κύθνου, η αντιδήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, καθώς και άλλοι τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από την Κύθνο και την Ουκρανία, και πλήθος καλλιτεχνών.
DP: Μία ακόμα σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα στις εκατοντάδες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε κάθε γωνία της χωράς μας στη διάρκεια του ελληνικού καλοκαιριού ή κάτι διαφορετικό;
XM: Πέρα από το γεγονός ότι κάθε πολιτιστική εκδήλωση είναι μία προστιθέμενη αξία στη διάσωση αλλά και στη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και προϋπόθεση της πολιτιστικής μας εξέλιξης, η kythniale φέρνει το “νέο” της προσπάθειας επαφής και ζύμωσης της πολιτιστικής παράδοσης της Κύθνου με τις αντίστοιχες παραδόσεις άλλων λαών.
DP: Aυτό πράγματι ακούγεται ενδιαφέρον αλλά κατά πόσο και πως μπορεί να είναι πραγματοποιήσιμο;
XM: Από πλευράς βιωσιμότητας, προσπαθούμε πάντα να αξιοποιούμε τα διάφορα προγράμματα και τις προσκλήσεις για χορηγίες που προκύπτουν από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι Πρεσβείες άλλων χωρών στην Αθήνα, ιδιωτικά πολιτιστικά ιδρύματα και Μουσεία. Πολύτιμος αρωγός, από την αρχή της λειτουργίας μας, είναι ο Δήμος Κύθνου. Η βαθιά εμπιστοσύνη που τρέφουν στην kythniale ο Δήμαρχος κ. Σταμάτης Γαρδέρης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αντώνης Κοκιασμένος είναι καθοριστική.
Όσον αφορά την παραγωγή των δράσεων, η kythniale οφείλει πολλά στα μέλη της, που διαχρονικά συνδράμουν με κάθε τρόπο στην προετοιμασία και γενικότερα στη διοργάνωση των εκδηλώσεων.
DP: Τι ιδιαίτερο έχει το νησί της Κύθνου;
XM: Εδώ βρίσκεις, αρμονικά συνταιριασμένα, τους ανέμους του Ελύτη, το γαλάζιο της θάλασσας, εκείνη τη μοναδική γοητεία του γυμνού των βουνών της, την ανεπανάληπτη αρχιτεκτονική της ξερολιθιάς, τις μυρωδιές των θάμνων της, ήχους μαγικούς σαν τον βόμβο των μελισσών της, το ζεστό βλέμμα των ανθρώπων, τα λευκά ξωκκλήσια, σπουδές της ελπίδας των ντόπιων στο θείο και πάνω απ΄ όλα εκείνο το εκτυφλωτικά καθαρό φως του Αρχιπελάγους, σταλμένο λες απευθείας από τον Απόλλωνα. Εδώ, εν τέλει, βρίσκεις την Ελλάδα που έρχεται από αιώνες. Κι αυτό ακριβώς κάνει το νησί ιδιαίτερο και μοναδικό.
Από την ιδιαιτερότητα αυτή του νησιού, μία ανήσυχη και δραστήρια ομάδα της κοινωνίας των πολιτών, εμπνεύστηκαν την kythniale ΑΜΚΕ – Γέφυρες Πολιτισμού, μια πολυσχιδή πολιτιστική πρωτοβουλία που σχεδιάζει και υλοποιεί καλλιτεχνικά δρώμενα, πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, workshops, art residencies και εναλλακτικές δράσεις πολιτισμικού διαλόγου ανάμεσα στην Κύθνο και τον Κόσμο. Οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αυτές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το 2021 με διεθνείς συνεργασίες, όπως οι Πρεσβείες της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ουκρανίας και της Κύπρου στην Αθήνα. Διοργανώνονται στο νησί της Κύθνου, είναι ανοιχτές στο κοινό και στοχεύουν να συμβάλλουν στη γενικότερη εξωστρέφεια του νησιού.
Στις 27 Ιουλίου 2024 η Cristina Basili και ο Timotej Kosovinc χάρισαν ξεχωριστές μουσικές στιγμές και απολαύσεις στο νησί της Κύθνου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ kynthiale, το διάσημο ντουέτο βιολοντσέλου & κιθάρας ερμήνευσε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα που περιελάμβανε έργα των Mendelssohn και Piazzolla, ενώ στη συνέχεια συνέπραξαν με τους μουσικούς Γιώργη & Βαγγέλη Μπέλλη από την Κύθνο για να ερμηνεύσουν από κοινού παραδοσιακή μουσική του κυκλαδίτικου νησιού.
Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για τη μακρόχρονη πολιτιστική συνεργασία μεταξύ της Αυστριακής Πρεσβείας και της kythniale που υλοποιείται ήδη για τρίτη χρονιά στο πλαίσιο του «Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού» – μιας πρωτοβουλίας της Πρεσβείας μας με στόχο την παρουσίαση και τη σύνδεση νέων και καταξιωμένων μουσικών από την Αυστρία και την Ελλάδα.
Μαζί οικοδομούμε γέφυρες και δημιουργούμε θετικές εμπειρίες στον πολιτισμό και την τέχνη, τομείς, στους οποίους τόσο η Ελλάδα όσο και η Αυστρία διαπρέπουν και διαθέτουν μακρά παράδοση.
Ας διατηρήσουμε αυτή τη θαυμάσια συνεργασία!
Gerda Vogl
Πρέσβης
Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα
Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη, Founder & Chairperson, kythniale cultural initiative, www.kythniale.gr: “Ένα όνειρο που γίνεται θεσμός”