“Beautification”, Η Κληρονομιά της Λαίδης Μπέρντ Τζόνσον
Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών (1963-1969), η Lady Bird Johnson υπηρέτησε ως πρωταθλήτρια των προσπαθειών διατήρησης, υποστήριξε τη δημιουργία μονάδων Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων, άσκησε πιέσεις για την ψήφιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και έκανε εκστρατεία για τη βελτίωση του χαρακτήρα του εθνικού συστήματος αυτοκινητοδρόμων.
Με παρόμοιο πνεύμα ενθουσιασμού και αφοσίωσης, ξεκίνησε το Έργο Καλλωπισμού, “Beautification”, ως λύση στα αστικά δεινά της Αμερικής.
Τα έργα αστικής ανακαίνισης και η επέκταση της υποδομής των αυτοκινητοδρόμων είχαν διασπάσει τις κοινότητες. Τα κέντρα των πόλεων και οι γειτονιές αδειάζουν και καταστρέφονται. Οι πλωτές οδοί της πόλης και οι αστικοί πυρήνες ήταν πολύ μολυσμένοι.
Ο καλλωπισμός, όπως επινοήθηκε από τη Lady Bird Johnson, αφορούσε θέματα περιβαλλοντικής βελτίωσης και αντιμετώπισης της κατάστασης.
Επικαλούμενη τον Churchill και επεκτείνοντας την ιδέα του, η Lady Bird δήλωσε ότι: «Πρώτα διαμορφώνουμε τα κτίριά μας και μετά μας διαμορφώνουν.» Το ίδιο ισχύει για τους αυτοκινητόδρομους, τα πάρκα μας, τα δημόσια κτίριά μας και το περιβάλλον που δημιουργούμε. Μας διαμορφώνουν.»
Ο καλλωπισμός ήταν πολύ πιο περίπλοκος από ένα έργο λέσχης κήπου.
Σύμφωνα με την Johnson, «Αν και η λέξη καλλωπισμός κάνει την ιδέα να ακούγεται απλώς καλλυντική, περιλαμβάνει πολλά περισσότερα: καθαρό νερό, καθαρό αέρα, καθαρούς δρόμους, ασφαλή απόρριψη απορριμμάτων και διατήρηση πολύτιμων παλαιών ορόσημων, καθώς και υπέροχων πάρκων και περιοχών άγριας φύσης. Για μένα… καλλωπισμός σημαίνει την απόλυτη ανησυχία μας για τη φυσική και ανθρώπινη ποιότητα που μεταφέρουμε στα παιδιά μας και στο μέλλον.»
Η Lady Bird Johnson επέλεξε την υιοθετημένη γενέτειρά της, την Ουάσιγκτον, DC ως την πόλη-πιλότο για να δείξει στο έθνος πώς το Beautification θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής. Η πόλη έδωσε στην Τζόνσον την τέλεια ευκαιρία να επιδείξει τις δυνατότητες του προγράμματος. Η εξέχουσα θέση της Ουάσιγκτον, DC συγκέντρωσε εθνική προβολή για να τονίσει την πρόοδο της προσπάθειας.
Η Lady Bird Johnson σχημάτισε έναν συνασπισμό από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εσωτερικών Stewart Udall, της Επιτροπής για μια Πιο Όμορφη Πρωτεύουσα, τοπικών κυβερνητικών αξιωματούχων της Ουάσιγκτον, φιλάνθρωπους, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες τοπίου και κυρίως ιδιώτες. συμπεριλαμβανομένων των σχολικών ομάδων και των επιτροπών καλλωπισμού της γειτονιάς.
Οι προσπάθειες του συνασπισμού ενέπνευσαν και έδωσαν ώθηση στους πολίτες της Ουάσιγκτον, D.C.
Η Επιτροπή για μια Πιο Όμορφη Πρωτεύουσα δημιούργησε εκθέσεις που περιγράφουν λεπτομερώς τα ευρήματα, τις προτάσεις σχεδίων και τα επιτεύγματα.
Σχεδιάστηκαν κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού για τις γειτονιές.
Μια εθνική εκστρατεία δημοσίων σχέσεων παρήγαγε άρθρα όπως «Το ABC’s of Beautification” και “Beautification: You too can help.”
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Πρώτης Κυρίας Jackie Kennedy, ο Λευκός Οίκος δημιούργησε δύο ντοκιμαντέρ – η κυρία Τζόνσον πηγαίνει στην Ουάσιγκτον και το Showcase for the Nation – για να τονίσει τις επιτυχίες του το πρόγραμμα.
“The Story of Mrs. Lyndon B. Johnson’s Beautification Program” – Αυτή η ταινία προέρχεται από τη συλλογή κινούμενων εικόνων της LBJ Library που δημιουργήθηκε από τη Ναυτική Φωτογραφική Μονάδα του Λευκού Οίκου, γνωστή και ως Navy Films. Οι ταινίες αποτελούνται από μηνιαίες αναφορές για τις δραστηριότητες του Προέδρου και της Lady Bird Johnson από το 1963-1969. Αυτό το επεξεργασμένο περιεχόμενο προέρχεται από τα οπτικοακουστικά αρχεία της Βιβλιοθήκης LBJ.
Η πρώτη κατηγορία έργων χαρακτηρίστηκε ως περιβαλλοντική βελτίωση.
Οι προσπάθειες περιλάμβαναν την κινητοποίηση ομάδων γειτονιάς και σχολείων για την αντιμετώπιση αιτιών, την υπεράσπιση της επέκτασης του συστήματος μαζικής μεταφοράς της Ουάσιγκτον, την εισαγωγή της φύσης στον αστικό πυρήνα και την ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων.
Σε συνεργασία με κοινότητες και σχολικές ομάδες, η Lady Bird Johnson ίδρυσε το Project Pride για να μειώσει τα σκουπίδια στις γειτονιές. Οι ειδικές δυνάμεις κατέβαλαν προσπάθειες για να επιδιορθώσουν τις συνθήκες των ποταμών Potomac και Anacostia. Ομάδες καθάρισαν τις ακτές και τους παραπόταμους των πολλών μικρών κολπίσκων και ρεμάτων.
Το επόμενο βήμα ήταν η ανάπτυξη μιας σειράς πάρκων τσέπης στις παρακείμενες γειτονιές.
Φυτεύτηκαν δέντρα κατά μήκος των μέσων λεωφόρων, πεζοδρομίων δρόμων και μικρών πάρκων που διατηρούνται από το NPS, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας αστικός θόλος και να βελτιωθεί η οπτική και η ποιότητα του αέρα της πόλης. Τα άδεια κτίρια αποκαταστάθηκαν, αντί να γκρεμιστούν, και μετατράπηκαν σε κοινοτικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, διατηρώντας την αρχιτεκτονική κληρονομιά και ενισχύοντας τις γειτονιές παρέχοντας χώρους συνάντησης.
Η δεύτερη κατηγορία έργων επικεντρώθηκε σε θέματα αισθητικής.
Αυτές οι προσπάθειες περιελάμβαναν την αποκατάσταση υφιστάμενων πάρκων, την προετοιμασία σχεδίων για προηγούμενα μη βελτιωμένα αγροτεμάχια, τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τους επισκέπτες και την ενεργοποίηση αστικών χώρων, την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και προτύπων σχεδιασμού και τη βελτίωση της κυκλοφορίας των πεζών.
Η Τζόνσον πίστευε ότι τα πιο επιτυχημένα έργα θα πρέπει να περιλαμβάνουν «χρωματιστές μάζες όπου περνούν οι μάζες».
Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου στον μνημειακό πυρήνα, κατά μήκος των πάρκων και σε επιλεγμένες λεωφόρους της πόλης, εγκαταστάθηκαν μεγάλες εκτάσεις μαζικών φυτεύσεων που δημιουργούσαν μια υψηλή οπτική αντίθεση από το περιβάλλον. Τα φυτά σε στενές αποστάσεις σε παρτέρια οργανικών μορφών εξασφάλισαν το επιθυμητό αποτέλεσμα δημιουργώντας τετράγωνα χρώματος. Η επιλογή διαφορετικών ποικιλιών εξασφάλιζε ένα σταδιακό παιχνίδι χρωμάτων. Οι νάρκισσοι πλαισίωσαν τους δρόμους του πάρκου και τους χώρους των μνημείων της περιοχής, ενώ συστάδες από αζαλέες έδωσαν χρώμα στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια, ΒΔ.
Σε άλλα μικρά πάρκα και τριγωνικές αναπτύξεις, η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου εγκατέστησε εκθέσεις λουλουδιών. Μικρότερες σε κλίμακα από τις μαζικές φυτεύσεις, οι εκθέσεις λουλουδιών είχαν εποχιακά σχέδια φύτευσης, που εναλλάσσονταν μεταξύ ποικιλιών τουλίπες την άνοιξη, ένα εκλεκτικό μείγμα πολυετών και μονοετών φυτών το καλοκαίρι, με ολοκλήρωση ζωντανών χρυσάνθεμων το φθινόπωρο.
Το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η Floral Library, που βρίσκεται νότια του Μνημείου της Ουάσιγκτον. Αυτή η βιβλιοθήκη λουλουδιών προσθέτει χρώμα στον χώρο του μνημείου και χρησιμεύει ως παράδειγμα ή κήπος επίδειξης για διαφορετικούς τύπους τουλίπες και φυτά.
Για πιο διαρκή αντίκτυπο, η Lady Bird Johnson υποστήριξε το περαιτέρω πρασίνισμα και μαλάκωμα της πόλης φυτεύοντας δέντρα.
Σε προκαθορισμένες εισόδους στην πόλη, ή «πύλες», συμπεριλαμβανομένων των Rosslyn Circle και Baltimore Washington Parkway, αναπτύχθηκαν και φυτεύτηκαν σχέδια τοπίου που αποτελούνται από ανθισμένα δέντρα και θάμνους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα φιλόξενο καλωσόρισμα στην πόλη. Η προσπάθεια περιελάμβανε επίσης την προσθήκη φυτεύσεων κάτω από το δάπεδο από ανθισμένα δέντρα σκυλόξυλου και κόκκινων μπουμπουκιών για να δώσει πιτσιλιές ανοιξιάτικου χρώματος κατά μήκος του George Washington Memorial Parkway.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Πρώτης Κυρίας Helen Taft, η Johnson πρόσθεσε κερασιές γύρω από το Tidal Basin για να καλύψει τα κενά όπου είχαν χαθεί και εισήγαγε μια φύτευση κερασιών γύρω από την άκρη του Hains Point. Άλλες βελτιώσεις περιελάμβαναν το διάμεσο του δρόμου της Pennsylvania Avenue, SE, όπου φυτεύτηκαν ένα σοκάκι με φυλλοβόλες μανόλιες και τη δημιουργία εμπορικών κέντρων για πεζούς κατά μήκος της F Street NW και M Street SW που έγιναν με τη μετατροπή των μεσαίων σε δεντρόφυτους χώρους plaza, που παρείχαν την απαραίτητη σκιά και έδωσε ευκαιρίες παθητικής αναψυχής.
Πέρα από την εισαγωγή νέου floral υλικού, το Beautification αγκάλιασε επίσης βελτιώσεις στο hardscape – ή, στο πιο ουσιαστικό δομημένο περιβάλλον.
Προκειμένου να γίνουν οι χώροι πιο ελκυστικοί, η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου εισήγαγε νέα έπιπλα τοποθεσίας, συμπεριλαμβανομένων πάγκων, δοχείων απορριμμάτων και περιπτέρων πληροφοριών, και εγκατέστησε νέα μονοπάτια, πεζοδρόμια και χώρους πλατείας.
Για την περαιτέρω ενεργοποίηση αυτών των χώρων, εγκαταστάθηκαν χαρακτηριστικά νερού για να προσθέσουν κίνηση και ήχο. Τα παραδείγματα ποικίλλουν από τα μοντέρνα σχεδιασμένα σιντριβάνια Haupt στο President’s Park μέχρι τον πρώην μεγάλο πίδακα νερού που τοποθετήθηκε στο τέλος του Hains Point. Σε επιλεγμένα δέματα Capitol Hill, όπως το Lincoln Park και το Stanton Park, εγκαταστάθηκε νέος εξοπλισμός παιδικής χαράς για την καλύτερη εξυπηρέτηση της κοινότητας.
Η κληρονομιά της Lady Bird είναι ακόμα εμφανής στην Ουάσιγκτον, DC σήμερα. Οι ασφόδελοι μαλακώνουν τις πλαγιές του Rock Creek και του Potomac Parkway, καθώς και το George Washington Memorial Parkway και το Lady Bird Johnson Park. Οι κερασιές πλαισιώνουν το δρόμο του Hains Point, οι ψεκασμοί από άνθη έχουν θέα στον μνημειακό πυρήνα και η Floral Library είναι μια έκρηξη χρωμάτων την άνοιξη. Τα παιδιά συνεχίζουν να παίζουν στις παιδικές χαρές του πάρκου Capitol Hill κάτω από τη σκιά των δέντρων.
Δέντρα του δρόμου πλαισιώνουν τις λεωφόρους σε όλη την πόλη, καθώς οι συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες προσπαθούν να επεκτείνουν περαιτέρω τον θόλο. Τα παρτέρια ζωντανεύουν τα μικρά πάρκα και τα έπιπλα της Ουάσιγκτον, DC, δημιουργούν μια απολαυστική εμπειρία.
Οι προσπάθειες για τον καθαρισμό των υδάτινων οδών της πόλης συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα και επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την ανάπτυξη ενός ποταμού κατά μήκος των όχθεων του ποταμού Anacostia για την καλύτερη σύνδεση των κατοίκων της DC με το νερό.
«Το περιβάλλον τελικά είναι εκεί που όλοι συναντιόμαστε. Όπου όλοι έχουμε ένα αμοιβαίο συμφέρον. Είναι το μόνο πράγμα που μοιραζόμαστε όλοι. Δεν είναι μόνο ένας καθρέφτης του εαυτού μας, αλλά ένας φακός εστίασης σε αυτό που μπορούμε να γίνουμε.»
National Park Service
Pure Planet Net Zero Energy Climate Change
#WorldEnvironmentDay: Με το μήνυμα #OnlyOneEarth γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος…
Έκθεση του ΟΗΕ για το Kλίμα – Αντόνιο Γκουτέρες: Βρισκόμαστε σε ταχεία πορεία προς την καταστροφή