
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης είναι ανεπτυγμένες χώρες των οποίων οι υποδομές και οι εδραιωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές ευνοούν τη λειτουργία και τη δυνητική επιτυχία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Πολλές πολυεθνικές εταιρείες έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ και εξίσου πολλές συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών της λίστας Fortune Global 500.

Η Κίνα, η οποία έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, είναι μια χώρα όπου πολλές πολυεθνικές έχουν εγκαταστήσει δραστηριότητες. Επιπλέον, η ίδια η Κίνα αποτελεί την έδρα πολλών αναπτυσσόμενων πολυεθνικών εταιρειών. Παραδείγματα μεγάλων κινεζικών πολυεθνικών εταιρειών είναι η Hauwei Technologies, η Lenovo και η Haier.

Πλεονεκτήματα που αποκομίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες σε αυτές τις χώρες
Οι πολυεθνικές εταιρείες βασίζονται σε υποδομές, τόσο ήπιες όσο και σκληρές, για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν υγιή επιχειρηματικά περιβάλλοντα σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Αυτές οι υποδομές συνδέονται στενά μεταξύ τους και επηρεάζονται από την πολιτική και την οικονομία. Οι πολυεθνικές θεωρούν την ύπαρξη υποδομών ως κρίσιμη για τη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και απαραίτητη για την επένδυση και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.
Ήπιες υποδομές
Οι ΗΠΑ, η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία διαθέτουν όλες εξαιρετικά ανεπτυγμένες ήπιες υποδομές και χρηματοπιστωτικές αγορές που επιτρέπουν στις εταιρείες που είναι εγκατεστημένες εκεί να αντλούν μεγάλα χρηματικά ποσά με χαμηλό κόστος. Η παρουσία προηγμένης τεχνολογίας και εξελιγμένων τεχνικών διαχείρισης αποτελεί επίσης τεράστιο πλεονέκτημα για τις εταιρείες αυτές.
Οι ήπιες υποδομές περιλαμβάνουν το ανθρώπινο κεφάλαιο, το εξειδικευμένο ταλέντο, την κατάρτιση και τα υποστηρικτικά ιδρύματα, όπως τα κολέγια και τα πανεπιστήμια που συμβάλλουν στην παραγωγή μορφωμένων εργαζομένων. Οι υγιείς ήπιες υποδομές περιλαμβάνουν επίσης διοικητικές, δικαστικές και αστυνομικές υπηρεσίες που διασφαλίζουν εκείνο το είδος της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας που είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και για την ανάπτυξη και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους ανθρώπους.
Η απουσία ήπιων υποδομών σημαίνει ότι υπάρχουν θεσμικά κενά, όπως η έλλειψη ρυθμιστικών συστημάτων, εξειδικευμένων διαμεσολαβητών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ταλέντων και κατάρτισης. Αυτό καθιστά δύσκολο για τις νέες εταιρείες που εδρεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση σε ανθρώπινο κεφάλαιο ή ταλέντο με χαμηλό κόστος, και είναι εξίσου δύσκολο για τις πολυεθνικές εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτές τις χώρες.

Σκληρές υποδομές
Οι σκληρές υποδομές είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες εδρεύουν στις ΗΠΑ, τη Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία. Πρόκειται για δρόμους, γέφυρες, λιμάνια, κτίρια και κάθε κατασκευή που εμπίπτει στον τομέα των δημόσιων έργων. Επειδή οι σκληρές υποδομές επηρεάζουν τις μεταφορές, η απουσία τους επηρεάζει αρνητικά το δυναμικό της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ικανότητα των πολυεθνικών να μεταφέρουν υλικά και αγαθά από τόπο σε τόπο με φυσικό τρόπο.
Αν και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις απέφευγαν επί μακρόν να εισέλθουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, η παγκοσμιοποίηση και η νέα δυνατότητα να δρομολογήσουν τη δημιουργία υποδομών τις ωθούν να υιοθετούν συχνότερα αυτή την πρόκληση. Η υπόσχεση της είσπραξης τεράστιων φορολογικών εσόδων αναγκάζει τις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών να δελεάσουν τις πολυεθνικές να δραστηριοποιηθούν στην επικράτειά τους.
Οφέλη των πολυεθνικών επιχειρήσεων
Εκτός από την παροχή εσόδων, οι πολυεθνικές δημιουργούν θέσεις εργασίας, τονώνουν τις τοπικές οικονομίες, και δημιουργούν και μοιράζονται προϊόντα πολιτισμού. Εισάγουν επίσης αγαθά και υπηρεσίες που δεν ήταν προηγουμένως διαθέσιμα, προηγμένες τεχνολογίες και τεχνικές διαχείρισης. Οι τοπικές πολυεθνικές εταιρείες μπορούν στη συνέχεια να επωφεληθούν από αυτά τα χαρακτηριστικά, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να δημιουργήσουν τις δικές τους ευκαιρίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Στατιστικά στοιχεία για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις
Αν και ιστορικά οι ΗΠΑ διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σύγκριση με άλλες χώρες, το ποσοστό των μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων που εδρεύουν εκεί έχει μειωθεί με την πάροδο των ετών. Το 1962, το 60% των 500 κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών στον κόσμο είχαν την έδρα τους στις ΗΠΑ. Μέχρι το 1999, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στο 36%. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) ανέφερε ότι υπήρχαν σχεδόν 80.000 ενεργές πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο το 2006.
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης, οι αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις απασχολούσαν 42,5 εκατομμύρια εργαζομένους παγκοσμίως το 2017. Η απασχόληση ήταν η μεγαλύτερη στην Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, την Ινδία και τον Καναδά.
Ανακεφαλαιώνουμε:
- Οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αποτελούν την έδρα πολλών από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου.
- Αν και εξακολουθεί να είναι αναπτυσσόμενη χώρα, η Κίνα αποτελεί επίσης έδρα πολλών αναπτυσσόμενων πολυεθνικών εταιρειών.
- Οι πολυεθνικές απαιτούν τόσο ήπιες όσο και σκληρές υποδομές για τη διατήρηση των δραστηριοτήτων τους και τη διευκόλυνση του εμπορίου.
- Οι ήπιες υποδομές περιλαμβάνουν την πρόσβαση σε καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, προηγμένη τεχνολογία και σταθερή κυβέρνηση.
- Οι σκληρές υποδομές αναφέρονται στις υλικές εγκαταστάσεις των δρόμων, των γεφυρών, των λιμανιών, των σιδηροδρόμων και των αεροδρομίων που επιτρέπουν στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν αγαθά από τόπο σε τόπο.
1,54 τρισεκατομμύρια δολάρια
Η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από πολυεθνικές επιχειρήσεις το 2019, σύμφωνα με την έκθεση World Investment Report 2020 των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: Ιnvestopedia
You could read more about Diamond Pages Here, about Runway Here