
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος με τον οποίο μπορεί να ξυπνήσει αύριο το πρωί ένα διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου; Η ηχηρή διάψευση μίας είδησης που δημοσίευσε χθες ή μήπως η αλλαγή ενός αλγόριθμου του Facebook;
Το δημοσιογραφικό ένστικτο οδηγεί κατευθείαν στην πρώτη απάντηση, αλλά η σκληρή οικονομική πραγματικότητα και η ζωή θέτουν υπό αμφισβήτηση το αυτονόητο.
Η διεθνής έρευνα “Digital News Report 2019”, του Ινστιτούτου Reuters του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Ιούνιος 2019), επιβεβαίωσε αυτή την πραγματικότητα με συντριπτικούς αριθμούς:
- Εννέα στους δέκα Έλληνες χρήστες (το 92%) –κάπως λιγότεροι, έναντι του 2016 (96%)– ενημερώνονται για τις ειδήσεις μέσω διαδικτύου.
- Εννέα στους δέκα Έλληνες χρήστες (το 92%) –κάπως λιγότεροι, έναντι του 2016 (96%)– ενημερώνονται για τις ειδήσεις μέσω διαδικτύου.
- Και, για πρώτη φορά το 2019, δύο στους τρεις Έλληνες (65%) ενημερώθηκαν για τις ειδήσεις από το κινητό τους τηλέφωνο.
Αξιολογώντας data της “ΗuffPost Greece” μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019, θα μπορούσα να προσθέσω ότι η τάση αυτή είναι αυξητική μέσα στο 2019.
Το 2020 το κινητό τηλέφωνο θα είναι η συσκευήπρωταθλητής στην ενημέρωση. Η τάση είναι μη αναστρέψιμη. Η Ελλάδα προσαρμόζεται με σχετικά μικρή χρονο-καθυστέρηση στη διεθνή πραγματικότητα και το επόμενο βήμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο: λέγεται 5G και θα χτυπήσει την πόρτα μας, εκτός απροόπτου, μέσα στο 2021.
Πρακτικά, οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και η βελτίωση στην ποιότητα των συσκευών θα πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες για τη μετάδοση της εικόνας. Το βίντεο κερδίζει ήδη έδαφος στο γήπεδο της διαδικτυακής ενημέρωσης και αυτή θα είναι η μεγάλη ευκαιρία του.
Οι χρήστες θα συναντούν στο κοντινό μέλλον την ενημέρωση, ξεδιπλώνοντας την πτυσσόμενη οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου. Συχνά δεν θα χρειαστεί να την αναζητήσουν, γιατί εκείνη θα τους βρίσκει πρώτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα προσφέρει πληροφορίες, εικόνες ή μαρτυρίες για πράγματα που θα συμβαίνουν στην Ευρώπη, στην Αμερική ή στην Άπω Ανατολή – σε πραγματικό χρόνο.
Τα social media θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο σε αυτό το τοπίο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, όλο και περισσότερες πληροφορίες, εικόνες και βίντεο θα κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Και ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης των παραδοσιακών ΜΜΕ σε αυτόν τον «καταλυσμό»;
Καθώς η δημοσιογραφία των πολιτών θα εξελίσσεται σε μαζικό φαινόμενο, για ένα παραδοσιακό μέσο η πρόκληση θα είναι διπλή: ταχύτητα, αλλά κυρίως αξιοπιστία.
Με τις ελάχιστες δυνατές εκπτώσεις στο πρώτο σκέλος – αλλά χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στο δεύτερο. Ο Richard Griffiths, ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους που σταδιοδρόμησαν στο BBC, αλλά εργάστηκε και 20 χρόνια στο CNN, ασκώντας μέχρι το 2017 καθήκοντα αντιπροέδρου, έλεγε ότι τα social media δεν είναι αναγκαίο κακό, αλλά ευλογία για τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Μας στέλνουν εκατομμύρια αναγνώστες κάθε μήνα.
Εναπόκειται σε κάθε ένα από τα Μέσα να αποφασίσει για τον εαυτό του. Εάν δηλαδή θα αξιοποιήσει τον μαγικό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως ευκαιρία για την ποιοτική ενημέρωση ή ως δόλωμα για να «ψαρεύει» αφελείς αναγνώστες.
«Εμείς είμαστε αυτοί που ακόμα και τώρα απαντούν σε ένα τηλέφωνο και έπειτα πηδάνε στο πρώτο αεροπλάνο, για να διαπιστώσουν αν αυτό που άκουσαν είναι η αλήθεια».
Ρίτσαρντ Γκίφιθς, Πρώην Αντιπρόεδρος και Διευθυντής Ειδήσεων του CNN – Υπεύθυνος για τον ποιοτικό έλεγχο του ειδησεογραφικού περιεχομένου (συνταξιοδοτήθηκε το 2017)
Αντώνης Φουρλής, Editor in Chief HuffPost Greece