Το ξεκίνημα της οινοποιίας Μπουτάρη έγινε το 1879 όταν ο Ιωάννης Μπουτάρης ιδρύει στη Νάουσα την ιστορική, ελληνική επιχείρηση. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1906 η οινοποιία παράγει το πρώτο εμφιαλωμένο, ελληνικό, ερυθρό κρασί, τη θρυλική «Νάουσσα Μπουτάρη», ενώ το 1935 η δράση της ξεπερνά τα όρια της χώρας και ανοίγεται στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Έκτοτε η πλούσια και ενεργητική εξαγωγική δραστηριότητά της, έχει κάνει το όνομα Μπουτάρη να είναι ισχυρά αναγνωρίσιμο παγκόσμια, συμβάλλοντας στη διάδοση του ποιοτικού, ελληνικού κρασιού, ενώ και στο εσωτερικό βρίσκεται διαχρονικά στην κορυφή των προτιμήσεων του Έλληνα καταναλωτή.
Το έργο της οινοποιίας Μπουτάρη χαρακτηρίζεται ιστορικό διότι συνέβαλε στη διάσωση και ανάπτυξη των τοπικών ποικιλιών και αμπελώνων των περιοχών στις οποίες έχει δραστηριοποιηθεί. Τη δεκαετία του 1980 έχοντας παγιώσει τη δράση της στη Νάουσα, επεκτείνεται στις περιοχές: Κρήτη, Σαντορίνη, Γουμένισσα δημιουργώντας οινοποιεία, ενώ στην Αττική συνεργάζεται με την αμπελουργό Ρωξάνη Μάτσα και το κτήμα της στην Κάντζα. Το 1991 η οινοποιία Μπουτάρη εδραιώνει και επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή της Μαντινείας, μέσα από την ιστορική οινοποιία Καμπά που εντάσσεται πλέον στον όμιλο Μπουτάρη.
Από το 1990 αναπτύσσει τον οινοτουρισμό δημιουργώντας το πρότυπο, υψηλής αισθητικής, επισκέψιμο οινοποιείο της στη Σαντορίνη και αργότερα και στην Κρήτη. Την πορεία της οινοποιίας μέσα στα χρόνια έχουν σφραγίσει πάνω από 550 εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις και σημαντικά βραβεία σε καθιερωμένους διαγωνισμούς.
Το 2018 αποτελεί χρονιά σταθμό, καθώς τιμήθηκε με τη διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς 2018, μια διάκριση που της απονέμεται για 18η χρονιά από το αμερικάνικο περιοδικό Wine & Spirits και την κατατάσσει ανάμεσα στα 6 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου. Η Μπουτάρη είναι επίσης η μοναδική ελληνική οινοποιία που της έχει απονεμηθεί η διάκριση «Ευρωπαϊκό Οινοποιείο της Χρονιάς» από το οινολογικό περιοδικό Wine Enthusiast, ενώ το εμβληματικό της κρασί Νάουσσα Μπουτάρη έχει βρεθεί στην 65η θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα κρασιά παγκοσμίως στην κατάταξη του 2013 του περιοδικού Wine Spectator.
Η ιστορική οινοποιία επένδυε πάντα στην καινοτομία και την εξέλιξη. Με αυτή τη φιλοσοφία, κάθε χρόνο, στα οινοποιεία Μπουτάρη πραγματοποιείται ένα ευρύ φάσμα πειραματισμών από όπου προκύπτουν νέα ενδιαφέροντα κρασιά. Ο πειραματισμός εξάλλου αποτελεί για αυτήν μια αδιάκοπη διαδικασία, μέσα από την οποία ανακαλύπτει νέες πτυχές του ελληνικού αμπελώνα, εξετάζοντας παράλληλα νέους τρόπους καλλιέργειας & οινοποίησης ελληνικών και ξένων ποικιλιών.
Οι βασικές αξίες που υπηρετεί μέχρι και σήμερα είναι: η υψηλή διαχρονική ποιότητα των προϊόντων της, η ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα και φυσικά, ο σεβασμός και η επικέντρωση στις ανάγκες του παγκόσμιου καταναλωτή. Πρωταρχικός της πάντα στόχος ήταν να προάγει την κουλτούρα του κρασιού στην Ελλάδα και να συμβάλει δυναμικά στην καθιέρωση του ελληνικού, ποιοτικού, εμφιαλωμένου κρασιού διεθνώς, κάτι που το επιτυγχάνει προσφέροντας μία πλούσια γκάμα κρασιών, κατάλληλα για κάθε περίσταση και πάντα σε εξαιρετική ποιότητα.
You could find out more about BOUTARI HERE
Do you have a business in the HORECA industry? You can send email ΗΕRΕ