Η ιστορία της Μύλοι Λούλη ξεκινάει το 1782 στην Αετοράχη Ιωαννίνων. Εκεί η οικογένεια Λούλη ξεκινάει τη λειτουργία του πρώτου πετρόμυλου. Το 1912 η οικογένεια μετακομίζει στο Βόλο όπου και κτίζει έναν από τους πιο σύγχρονους αλευρόμυλους της εποχής. Παράλληλα, τρείς οικογένειες, ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου αλευρόμυλου της Μικράς Ασίας, έρχονται στην Ελλάδα με την Μικρασιατική καταστροφή, και εγκαινιάζουν στο Κερατσίνι την εταιρεία «Μύλοι Αγίου Γεωργίου». Με εργατικότητα και έντονη επιχειρηματική δράση, και παρά τις καταστροφές και τους πολέμους που μεσολαβούν, οι δύο εταιρείες υπηρετούν με συνέπεια τους έλληνες καταναλωτές και επαγγελματίες αρτοποιούς, κατακτώντας τις κορυφαίες θέσεις της ελληνικής αγοράς, στην αρχή σαν ανταγωνιστές και στη συνέχεια ενωμένες σε μία κορυφαία εταιρεία, με την επωνυμία «Μύλοι Λούλη».
Σήμερα, η εταιρεία διοικείται από την 7η γενιά της οικογένειας Λούλη, και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλευροβιομηχανία της Ελλάδας και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του κλάδου στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλεύρων στην Ελλάδα, με δύο υπερσύγχρονους αλευρόμυλους στη Σούρπη Μαγνησίας και το Κερατσίνι Αττικής. Η συνολική αλεστική δυναμικότητα της εταιρείας ανέρχεται σε 1.300 τόνους σιτηρών το 24ωρο.
Ο μύλος της Σούρπης είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους της Ευρώπης, με 6 ανεξάρτητες υπερσύγχρονες γραμμές αλέσεως, μεταξύ των οποίων, έναν πρότυπο βιολογικό μύλο, καθώς και μία γραμμή πετρόμυλου για άλεση προϊόντων με τον παραδοσιακό τρόπο σε πέτρα.
Διαθέτει επίσης ιδιόκτητο λιμάνι, που του προσφέρει αυτονομία αλλά και σημαντικά πλεονεκτήματα για άμεσο ποιοτικό έλεγχο των σιτηρών στα πλοία πριν από την παραλαβή.
Ο αλευρόμυλος στο Κερατσίνι Αττικής στεγάζεται σε ένα ιστορικό βιομηχανικό κτήριο της πόλης. Ανακαινίστηκε ριζικά, κτηριακά και μηχανολογικά, το 2012, και αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο σύγχρονους και αυτοματοποιημένους μύλους της Ευρώπης, με μια γραμμή αλέσεως μαλακού σίτου δυναμικότητας 300 τόνων ανά 24ωρο.
Διαθέτει επίσης ιδιωτική προβλήτα στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ελλάδος, τον Πειραιά.
Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας παράγονται όλων των ειδών τα άλευρα, από αρτοποιίας ή χωριάτικα έως και άλευρα για ιδιαίτερες χρήσεις όπως έτοιμα μείγματα. Σήμερα διατίθενται 120 διαφορετικοί κωδικοί τελικών αλεύρων στους πελάτες σε συσκευασία 25 κιλών για αρτοποιούς και σε συσκευασίες των 1, 3 ή 5 κιλών για καταναλωτές ώστε να μπορούν να επιλέξουν την ποιότητα και τη συσκευασία που ταιριάζει καλύτερα στις
ανάγκες τους.
Επίσης, μεγάλη αναγνώριση για την εταιρεία αποτελεί το γεγονός ότι, πολλές μεγάλες Ελληνικές και ξένες βιομηχανίες τροφίμων, εμπιστεύονται την Μύλοι Λούλη για την προμήθεια των αλεύρων τους
Η εταιρεία επίσης παράγει, ως υποπροϊόν της άλεσης του σίτου, πίτυρα από τον φλοιό του σταριού. Τα πίτυρα είτε στην βασική τους μορφή είτε σε μορφή Pellets πωλούνται σε βιομηχανίες παραγωγής ζωοτροφών.
Τα καταναλωτικά προϊόντα της εταιρείας, υπό το εμπορικό όνομα «Μύλοι Αγίου Γεωργίου» έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των ελλήνων καταναλωτών από το 1964, η οποία αποτυπώνεται με την πρώτη θέση στις πωλήσεις στην κατηγορία των αλεύρων (IRI Data 2016 – Value ).
Το αλεύρι των Μύλων Αγίου Γεωργίου κυκλοφόρησε με τη συσκευασία Νο 1 και Νο 2 το 1964 και σήμερα η γκάμα των καταναλωτικών της προϊόντων περιλαμβάνει 20 κωδικούς αλεύρων που καλύπτουν κάθε ανάγκη της σύγχρονης ελληνίδας νοικοκυράς. Από τα αγαπημένα Φαρίν απ για κέικ και γλυκίσματα και Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μέχρι άλευρα χωρίς γλουτένη.
Η τελευταία ανάπτυξη σε νέα προϊόντα έγινε με το λανσάρισμα μιας νέας σειράς, της Ευ ζην, η οποία περιλαμβάνει εναλλακτικά άλευρα όπως το Ζην από δίκοκκο σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη και το ντίνκελ για όσους αναζητούν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Παράλληλα, αντιλαμβανόμενοι τους σύγχρονους ρυθμούς της καθημερινότητας και την αυξανόμενη τάση για δημιουργικό μαγείρεμα στο σπίτι, το 2015 λανσαρίστηκε στην αγορά μια καινοτόμα σειρά έτοιμων μειγμάτων, τα Easy Bake των Μύλων Αγίου Γεωργίου, με βάση το αλεύρι.
Σκοπός των Easy Bake, είναι οι καταναλωτές με 3 υλικά το πολύ και σε μόνο 3 βήματα να έχουν γρήγορα, εύκολα και νόστιμα, σπιτικές, αλμυρές και γλυκές λιχουδιές για την οικογένεια και τους φίλους τους!
Επίσης, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, παράγονται πολλά άλευρα ιδιωτικής ετικέτας. Με ένα σύγχρονο τμήμα συσκευασίας μπορεί και ανταπεξέρχεται στην αυξημένη ζήτηση των προϊόντων κατά τις περιόδους των εορτών.
Η Μύλοι Λούλη, εξάγει σήμερα σε περισσότερες από 10 χώρες, κυρίως σε βιομηχανίες τροφίμων που αναζητούν αλεύρι με άριστες προδιαγραφές.
Η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στα ποιοτικά ελληνικά σιτηρά και καλύπτει εν μέρη τις ανάγκες της από την ελληνική αγορά, στηρίζοντας έτσι τους Έλληνες αγρότες και την ελληνική οικονομία. Δεδομένου όμως ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης σε μαλακό σιτάρι, η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη το λιμάνι της, εισάγει τα πιο ποιοτικά σιτηρά από όλο τον κόσμο. Στα σύγχρονα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, οι τεχνολόγοι τροφίμων της εταιρείας
πραγματοποιούν αναλύσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής ώστε να διασφαλίζουν την άριστη ποιότητα και καταλληλότητα των αλεύρων με βάση τις αυστηρότερες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Ο σταθερός προσανατολισμός προς την ποιότητα, αντανακλάται επίσης στη συστηματική προσπάθεια για βελτίωση όλων των μεθόδων και διαδικασιών, ενώ παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει όλα τα πιστοποιητικά ποιότητας που απαιτούνται για να προμηθεύει τις κορυφαίες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με νέες τάσεις και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η Μύλοι Λούλη επενδύει στην έρευνα στον τομέα των αλεύρων, και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. Πρωτοπορεί συνεχώς, με προϊόντα όπως τα βιολογικά άλευρα, τα άλευρα άνευ γλουτένης αλλά και πολλά καινοτόμα μείγματα αλεύρων που προσφέρουν ευκολία στη χρήση.
Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Nutribakes, δραστηριοποιείται με την εμπορική ονομασία Kenfood στην παραγωγή και διάθεση έτοιμων μειγμάτων και πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. H Kenfood παράγει πάνω από 700 κωδικούς προϊόντων με ειδίκευση στον τομέα της
ζύμης, προσφέροντας ποιοτικές και πρακτικές λύσεις, που απλοποιούν την διαχείριση των πρώτων υλών και την παραγωγή, διατηρώντας το άριστο ποιοτικό αποτέλεσμα.
Το άριστα καταρτισμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και οι έμπειροι ειδικοί αρτοποιοί της εταιρίας, αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη της. Με τακτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, το προσωπικό παραμένει στην αιχμή των εξελίξεων του κλάδου, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία.
Έχοντας το περιβάλλον σαν βασική προτεραιότητα, οι δύο παραγωγικές μονάδες της εταιρείας εφαρμόζουν καινοτόμες περιβαλλοντικές πρακτικές και λειτουργούν με μηδενικά απόβλητα.
Η Μύλοι Λούλη διαθέτει δίκτυο πωλητών που καλύπτει όλη την Ελλάδα, εξυπηρετώντας έτσι άμεσα τις ανάγκες των πελατών της. Επίσης, διαθέτει μια ομάδα τεχνικών αρτοποίησης, οι οποίοι με καθημερινές επισκέψεις, παρουσιάζουν νέα προϊόντα και εκπαιδεύουν τους πελάτες, σε νέες και παραδοσιακές τεχνικές.
Η εταιρεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και στηρίζει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με προσφορά αλεύρων, ενώ το 2013, ίδρυσε το μουσείο Λούλη, με θέμα το σιτάρι, το αλεύρι και το ψωμί.
Το μουσείο το οποίο επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες μαθητές, βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κερατσίνι Αττικής, και έχει στόχο να αναδείξει την υψηλή σημασία που κατέχει το σιτάρι και το ψωμί στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και στην ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία.
Το 2015 ξεκινάει την λειτουργία της η Ελληνική Σχολή Αρτοποιίας, η πρώτη εξειδικευμένη σχολή στη χώρα στο χώρο των αλεύρων για την αρτοποιία και την ζαχαροπλαστική. Η σχολή απευθύνεται σε επαγγελματίες και εργαζομένους του χώρου και ο χαρακτήρας της είναι μη κερδοσκοπικός. Με την ίδρυση της σχολής, ένα μεγάλο όραμα της Μύλοι Λούλη γίνεται πραγματικότητα.
Η εταιρεία Μύλοι Λούλη υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία Al Dahra Agriculture, από τα ΗΑΕ, παραχωρώντας της μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Στόχος της είναι να εισχωρήσει στις αναπτυσσόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής αλλά και της Ασίας.
Σεβόμενοι την παράδοση 3 αιώνων λειτουργίας, και βασισμένη στη γνώση, το προσωπικό και τις αξίες της, η Μύλοι Λούλη, συνεχίζει δυναμικά στον 21ο αιώνα, προσφέροντας με το ίδιο μεράκι και φροντίδα στον Έλληνα καταναλωτή και επαγγελματία, το πιο αγνό και ποιοτικό αλεύρι.
You could find out more about Loulis Mills HERE
Do you have a business in the HORECA industry? You can send email HERE